Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

5 godina na tri različita provajdera sam imao 20mb, strašno ako je tako.

Na oba grafika ja kontam da neko preko adsl na osamsto metara ne može da ima 20/1 a preko vdsl može. A koja je tvoja poenta?

Na oba grafika ja kontam da neko preko adsl na osamsto metara ne može da ima 20/1 a preko vdsl može. A koja je tvoja poenta?
Na vdslu na razdaljini od 800-1000m korisnik u praksi kad je sve savrseno moze da izvuce oko 20-24Mbit odnosno to je brzina adsl2+ tehnologije pa samim tim nema svrhe davati vdsl modem niti ce oni to raditi opet s razlogom.
E sad ne znam koja je tvoja poenta?
I jos nesto vdsl ima smisla do 500m sve preko toga su "obicne" brzine.

Dobro, hajmo iz početka, nalazim se na jedan km od centrale koliko mogu da izvučem preko adsl a koliko preko vdsl.

Isto, manje vise razlika je 3-4Mbit ali svakako ti nece dati zbog toga HG655b.

Poslednja izmena:
E ljudi , da pitam ovde. Zna li neko da li onaj jet speed , crni modem sa dve antene moze da radi u ap/client modu? Ako ne koja je najjeftinija alternativa...moze na pp?

Jet speed ako se ne varam ima jednu antenu ( barem onaj IAD model sto je Telekom davao), od modema sa dve antene Telekom je davao Pirelli, ali nijedan od ova dva modema nema klijent mod. Koliko sam upucen, adsl modem sa ap/client modom je nesto skuplje zadovoljstvo. Obican wifi ruter sa tim modom je 50, 60€ da valja. Da tebi ne treba mozda wds ili range extender? Jer ne vidim svrhu ovoga sto si naveo.

Pa napisao sam ti nece da ti daju, ne citas a citiras me.
I to vazi za idealne uslove parice a ti imas problem na istoj.

EDIT:

Ti ne kapiras da imas ogranicenje na svakoj parici.
Vidi ako se secam rekao si da si ranije imao do 20Mbit sad nemas nesto ti nije u redu sa paricom najverovatnije a ako tvoja parica ne podrzava vise dzabe ti bilo sta radice na onoj brzini koju podrzava.
Recimo moja parica po njihovim proracunima sa ovom tehnologijom podrzava 98Mbit a ja zelim recimo 200Mbit ne vredi da mi daju neki drugi ruter ako je to moj max.
E sad cim se lansira i omasovi novi HW koji ce biti instaliran u centrali koji recimo do 80M dozvoljava 1Gbit ja cu tad moci imati tu brzinu.
Sacekaj ipan zapravo pomoli se da ce ga staviti kod ili blizu tebe.

Editovao sam dok si ti odgovarao na moj post.

Poslednja izmena:
Pričam o teoriji znam da u praksi neće da se potrude ni oko promene parice, ni oko davanja vdsl. A citirao sam jer je neko napisao da vdsl ne bi pomogao u ovom slučaju.

Ne znam u čemu je fora, već me treći put zovu iz telekoma i nude mi da pređem na Box2 (net i fixni telefon u paketu)! Prvi put su zvali pre nekih nedelju dana i tad im rekoh da me ne interesuje TV i evo sad već drugi put ove nedelje zovu da mi uvale net i fixni u paketu, kao do sad ste plaćali 2 hiljade i nešto a sad ćete kao 2k tačno ili tako nešto, nisam zapamtio...
7.2013 sam uzeo net10 i on mi je OK, ponekad zeza, ali ništa da boli glava. Nije mi jasno šta sad sviraju koji ... !!!
Kad je telekom gledao da smanji račune svojim klijentima! to mi tako neverovatno zvuči kao one 64GB microSD kartice za 7$ iz kine :d mora da je neko uvaljivanje, žešće...

Poslednja izmena:
Pa cilj im je da imaju korisnika vezanog za ugovor pre privatizacije, račun bi ti svakako bio manji. :)

Vole da im svi budu na Box paketima i pod ugovorenom obavezom 2 godine. Možda znaju da će u bližoj budućnosti biti neki razvoj situacije zbog kog bi još veći broj ljudi imao mogućnost da preseli fixni kod drugog? Pa da na vreme vežu što više ugovorom...
Jeste Box taj je 1999 din, samo net na 2 god te brzine je 1550 (a bez ugovora 1999 din) + fixni pretplata 660 din.
Znači ako se već veruješ 2 god zbog neta i nemaš na vidiku neku mogućnost da im otkažeš ili preseliš broj fixnog, a svakako bi plaćao 10 Mbps onda ok to se isplati. Ja hoću brži net tako da nema Box kombinacije nego će da deru na fixnom.

Sad sam baš pogledao, kad sam podpisao ugovor net 10 je bio 1899 din a sad toliko košta net 20 a koliko vidim, ni jedan box paket ne nudi net preko "do 10"MB...
Ne znam samo kako bi opravdali izmenu ugovora pošto mi ističe u julu a oni hoće sad da me navuku, s druge strane ja ako bi hteo da pređem sad odma na net 20, znači da plaćam isto kao i sad a da mi net bude "duplo" brži da li bi to prihvatili :D i da li bi mi dali WiFi ruter koji pominju kod box paketa ako ipak pređem na box2 bez obzira što već imam klasičan ruter od njih!!!

Jet speed ako se ne varam ima jednu antenu ( barem onaj IAD model sto je Telekom davao), od modema sa dve antene Telekom je davao Pirelli, ali nijedan od ova dva modema nema klijent mod. Koliko sam upucen, adsl modem sa ap/client modom je nesto skuplje zadovoljstvo. Obican wifi ruter sa tim modom je 50, 60€ da valja. Da tebi ne treba mozda wds ili range extender? Jer ne vidim svrhu ovoga sto si naveo.
Treba mi ruter koji ce primati signal preko wifi, i siriti ga dalje.

Pa ne nude preko 10 kad su sline. Umesto da lepo bude Box2 u fazonu bilo koji net po ceni kao da se uzima samo on na 2 god + fixni za 400 umesto 660 din, pa da svako uzme šta mu treba i malo uštedi na fixnom. Da su normalni davali bi fixni za dž kad uzimaš Box3.

Baš me zanima po kojoj ceni će mi naplaćivati ovaj 20/1 paket kad istekne ugovor.

Pa ne nude preko 10 kad su sline. Umesto da lepo bude Box2 u fazonu bilo koji net po ceni kao da se uzima samo on na 2 god + fixni za 400 umesto 660 din, pa da svako uzme šta mu treba i malo uštedi na fixnom. Da su normalni davali bi fixni za dž kad uzimaš Box3.

Baš me zanima po kojoj ceni će mi naplaćivati ovaj 20/1 paket kad istekne ugovor.
Naravno da nude onima koji imaju mogucnost za tako nesto kao ja recimo.
A kad ti istekne ugovor placaces koliko i sada.
Ja recimo imam 50Mbit,free fixni, iptv sa svim kanalima, masu HD kanala odnosno sve sto imaju u ponudi, mobilni 300+300+600+1GB 72sata unazad....
Tako da moze i brzi net u boxu i zove se mega box i ne trazi ga na sajtu TS jer ga nema to se nudi onima koji sve to mogu da imaju, znaci ne svima iz teh. mogucnosti.

adsl ruter kablovi i spliter se nakon 2 godine ugovora vracaju ili ostaju korisniku?

Ako nastavis da koristis, bilo sa ugovorom bilo bez ugovora, ostaju ti. Ako ne zelis vise da koristis, vracas ih Telekomu.

@enraged: I vrapci znaju do sad za postojanje Megabox paketa. Poenta priče je zašto ne postoji izbor bilo koji net (znači dok je bilo i 5 i 30 Mbps i te brzine kao opcija + 1 ili 2 usluge koje nisu IPTV i samim time ne uvode nikakvu restrikciju brzine interneta. Isto tako uz bilo koji Mix Net ili koji god postpaid paket.

Lepo je to što oni misle da je to što su smislili "best buy" i odgovara većini ljudi ali to se tako ne radi u ozbiljnoj firmi.

Prvo ne znaju vrapci veruj mi ni ne sanjas koliko ljudi to ne zna, ali niko o tome ne prica.
Drugo, ne postoji zato sto ne mogu svi da imaju te brzine ovako vecina moze da ima 10Mbit+IPTV dal SD ili HD i to je zato tako.
To je najsigurnije ne znam sta hoces da prave pakete od 5,6,7,8..50... znaci po tebi bi ja trebao da se bunim jer moja parica podrzava 98Mbit, ja sad trebam da se zalim zasto ne daju meni net od recimo 90 +IPTV, vec samo daju bednih 50+IPTV????
Ajd sad nek naprave za svakog stanovnika Srbije koji zeli box da naprave kako kome odgovara.

Ne prave nove net pakete tako na kašičicu povećanja nego postojeće usluge da mogu da se iskombinuju bilo kako u Box paket, lepo kalkulator na Moj Telekom nalogu i udri. Hoćeš ADSL za "samo" 10 Mbps a hoćeš postpaid premium ili kako se već zove. Ništa oni specijalno ne menjanju cenovno to kad su 3 usluge pod jednim ugovori vs da si uzeo net na ugovor sa popustom + drugi ugovor mobilni postpaid sa 50% popusta na pretplatu.

Ok je da za jedno 2 njihovog formulisanog kompo-a ponude nešto veći popust u odnosu na "napravi sam" kombo, al *****no je da nemaš mogućnost za nešto što bi ti više odgovaralo. Pa eto ja čak i da mi ne trebaju neki kanali iz SBB ponude opet ne bih uzeo IPTV kod Telekoma isključivo zbog toga što mi tad limitiraju net na nižu brzinu nego ovako u ADSL + D3i varijanti. Al bih uzeo npr fixni+ 20 Mbps, ili fixni + mobilni + 20 Mbps net, kad već ne mogu da ubedim matorce da otkažu jednu od 2 fixne linije (kuća i firma) sad kad budem na jednoj otkazivao Box paket.
Znači ne žalim se "zašto ne mogu da imam 30/50/250... Mbps" nego što brzinu koju već imam ne nude u Box kombinaciji, da me manje košta glupavi fixni.

Pa sta imas ti to 20Mbit?

Ne razumem pitanje? Koristim Net 20 paket već godinu i po. Kad sam ga uzimao nisam uzeo Box iako su me matorci smarali da i u kući bude Box kao u firmi jer mi je malo 10 Mbps (ja streamujem serije u HD znači treba mi oko 6 Mbps za to; 2 *****a jaše non stop na YouTub, sad sam uzeo i D3i,planiram još 1 STB) i jer sam na Telenoru. Sad kad istekne ugovor u septembru opet ne mogu da uzmem Box koji mi treba iako su u međuvremenu uveli Box 2 jer se opet svodi na "hoću brži net", iako bih hteo 1 ili 2 još usluge koje ne opterećuje paricu i zato nemaju opravdanje zašto to "ne može".
Nisam malouman znam koje je teoretsko a koje u praksi ograničenje ADSL2+, znam kako radi IPTV i koliko u proseku vuče, i naravno kad napišem "treba da daju da iskombinuju ko kako hoće" podrazumeva se da ne može da se traži i 20 Mbps net i IPTV a linija je 3km od centrale i na ADSL2+ opremi.

Sta ne razumes, pitam te jel imas net 20Mbit, ne znam kako drugacije da postavim pitanje koje je ili bi trebalo da je jasno svima.
Ja tebe nista ne razumem.
Ti bi hteo 20Mbit neta i plus IPTV sa HD kanalima, jel te dobro razumem?
Dobro a koliko si daleko od centrale, koliko ti je slabljenje, u kavom stanju ti je parica... ima tu jos pitanja, pa rekoh ti sta bih ja zeleo 90Mbit net i IPTV HD eto moja parica to moze da podrzi, da li moze tvoja ja sam kablom 80M od centrale i dobio sam potvrdu iz TS da mogu da izvicem brzinu od 98Mbit, da li tvoja parica moze da izvuce brzinu od 30Mbit, da li tvoja centrala ima vdsl operemu?

Nije mi bilo jasno pitanje jer sam čini mi se na već par tema ovde spominjao koji net koristim i na nekima si mi ti baš odgovarao (npr ono za podnošenje zahteva da mi ako može smanje udaljenost od centrale, jer sam manje od 100m vazdušno od centrale, nekih 220-240m da idem peške ulicom od kuće do zgrade pošte; a izgleda sam 700-800 metara žično). Zato mi nejasno/čudno da (li) me pitaš da li imam 20 Mbps net, kad sam već pisao da imam.

Ja ne znam kako ti to čitaš pa izvučeš takve zaključke. Napisah da mi je jasno da ne može i IPTV i 20 Mbps net bez VDSL opreme, a i tad opet Telekom nema tu ponudu već samo Megabox sa 50.
IPTV sam spomenuo u kontekstu da i kad to nije faktor i možeš da imaš bilo koji paket koji već imaju u ponudi (pod uslovom naravno da linija podržava tu brzinu), kao ilustraciju da to što nešto ne daje Telekom nije samo zbog linije korisnika. I napisah i zašto ja nisam uzeo Box/IPTV ranije i dok nisam rešio da uzmem D3i.

Ja bih hteo Net 20 (ili više kad/ako bude mogao VDSL) + fixni + bratu mobilni npr, ili samo net + fixni. Kad bi moglo, kad Telekom ne bi nudio 10 Mbps uzmi ili ostavi. Pošto sam uzeo D3i i planiram da bežično umrežim kuću i firmu (u kojoj trenutno koristi ćale Box 4 stari, sa netom limitiranim na 6 Mbps) i da otkažem ADSL i IPTV u firmi, da delim ADSL iz kuće i plaćam 2 D3i risivera (a za mobilne i fixne ću da vidim dal ću neke Box2 ili da uzimaju brat i ćale postpaid sa 50% popusta a fixni da se plaća punih 660 din na obe linije). Moooožda kad bi mogao VDSL i da se uzme nešto tipa Megabox (iako mi realno IPTV ne treba ako plačam D3i, al ako je dovoljno povoljno uzeo bih zbog bržeg neta) bih uzeo to + D3i. Sad internete, mobilne (2 MTS, 1 Telenor) plaćam 10,000 din mesečno :( Biće od sledećeg meseca još + pretpalata za D3i :D

Ne znam koliko sam žično od centrale ne sećam se nešto mi je lik iz Telekoma promrmljao jednom prilikom kad sam tek prelazio sa 4 na 20 Mbps, sigurno je rekao preko 600m a sad koliko ne sećam se. Ne znam da li centrala ima VDSL opremu pošto informaciju ne mogu da dobijem dok ne podnesem zahtev (već sam ih zvao), a pod ugovorom sam do septembra plus kad idem na Moj Telekom portalu na ono "zahtev za promenu brzine" mi izbaci da nemam pravo da podnesem zahtev (kad idem na nešto u stilu "zahtev za postojeće internet korisnike" i izaberem broj fixnog odmah mi iskoči da postoji već zahtev datuma tog i tog, gde je datum onaj kad sam podneo zahtev za prelaz na 20 Mbps 2013. godine, koji je dakle realizovan ali možda su nešto zeznuli "u sistemu" pa se ne vodi kao realizovan). Tako da ću u septembru tek da podnosim zahtev i vidim da li mogu VDSL ili ne, ako ne mogu pošto ovde nema alternativa za internet onda ću opet da potpišem ugovor za Net 20 , bez fixnog/mobilnog kad to ne nude. A pre nego što znam da li mogu VDSL u kući mi ističe ugovor u firmi i tad ću 99% da raskidam to i gubim port, ako se ispostavi da ovo deljenje sa 2 grid antene radi dovoljno stabilno. Ako radi onda super, da li ću posle deliti 20 Mbps ili više od toga kako bude biće.

Znači sumirana trenutna situacija:

-kući: ADSL 20/1, + fixni regularna cena, + 1 MTS mobilni na ugovoru uz mob na rate, + 1 Telenor postpaid, + D3i uzet ovaj mesec
-firma: Box 4 ( 6 Mbps net, 1 IPTV SD risiver, mobilni, fixni)

Poslednja izmena:
E sad kad bi se ja secao svima sta sma sve odgovorio bio bih... Jeb, godine to kad predjes tridesetu polako sve pocinjes da zaboravljas, a ja sam davno presao istu...
Elem, zelim ti da resis ne znam sta da ti kazem.

Ne nadam se ja previše boljem (tj bržem netu)... nego kao ajd bar da iste pare malo bolje iskoristim (da u obe zgrade imam isti set TV kanala) eventualno da uz dodatak D3i uspem da smanjim račune za nekih 1000 din. VDSL bi mi značio više zbog većeg mogućeg uploada (jer na ADSL max download poprilično lako opada kako se više uploada konstantno koristi, koristiće se na 5 uređaja non stop xD), naravno čak i "samo" 25 ili 30 Mbps download vs ovih 17.3 sad svakako ne bi škodilo... al eto ako ne može ovih 17 bi trebalo da pokrije 2 D3i u SD varijanti i 3 kompa čak i kad ova 2 pacijenta ostavljaju istovremeno i IPTV i Youtube da sisaju net a pri tom nisu ni u sobi! :D A ne daju se dresirati nikako.

I da, nisam ti odgovorio za slabljenje i SNR. Down atenuacija je 8.0 (videh da oni kalkulatori po netu procenjuju udaljenost na 580m), upload je 2.7. Download SNR margin je očajnih 6.0 i tako je od dana kad sam prešao sa 4 na 20 Mbps, ne sećam se vrednosti dok je bio na 4 ali je definitivno bila dvocifrena. Upload SNR varira između 9,5 i 10,0.
Nevezano za VDSL planiram uskoro da probam malo da bolje odradim spoj na tavanu i verovatno zamenim telefonski kabl što ide do utičnice jer poslednjih par meseci imam dosta HEC,FEC i CRC grešaka. Net za sad i pored toga ne puca, i Speed test meri u proseku 17,34 Mbps down, i 0,85 Mbps upload (mada sam primetio zadnjih par puta da lupeta da je upload tipa 1,25-1,38, pa gledao na ruteru da nisu ne daj bože me prebacili na 20/2 paket al nije, i dalje se sinhonizuje na 1023 ili malo manje a ruter za max moguće prikazuje 1032.).

Poslednja izmena:
Da li bi iko mogao da prokomentarise ove parametre?

Vec sam par meseci bez ugovorne obaveze pa razmisljam mozda da uzmem jaci net. Mozda 20 ili ako imam uslove za 50 mada cisto sumnjam u to. Na speedtestu prikazuje da je brizna oko 9.

asdasd.jpg

Nazad
Vrh Dno