Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Da ti srede infrastukturu! Lako je krknuti manju brzinu i eto "rešeno". Em si osuđen na taj najslabiji paket em još i njega da ti osakate...
Puca ti net zbog šuma... i DSLAM ti povremeno obara brzinu u pokušaju da nekako održi konekciju u životu kad ti se sroza noise margin ispod 6 db. Kad naleti jači "talas šuma" puca ti konekcija i kreće cela igranka oko "sinhronizacije" sa DSLAM iz početka.
Da li si otvarao utičnicu? Kao što već napisah ako misliš da ih ozbiljnije "daviš" da to srede na pravi način poželjno je da si prvo "pretresao" svoj deo "mreže" inače će uvek da se vade na to da je problem kod tebe kući.

Nisam ništa oko utičnice, jedino da oni to vide. Ja sam i 2 nova kabla kupovao skoro 1000 din a zbog čega.. Kako to da proverim ja inače ako neće oni? Jedino su rekli da može onaj kabal od bandere do splitera što ide glavni da promene, ali to možda ako potegnem...

Zato što je taj deo u tvom stanu kao tvoja odgovornost... oni nisu dužni da to prekontrolišu niti da menjaju o svom trošku. Njihovi terenci eventualno dođu tu unutra da odrade merenja (da uporede sa stanjem očitanim negde "uzvodno" od tvoje utičnice) ali na tebi je da središ uočen problem ako je u stanu/kući a ne negde dalje.
A tu potencijalno može biti problema i izvora šuma. Oksidisale žice u utičnici, tragovi vlage /rđa... loši telefonski kabl od utičnice, loš spliter. Mada su daleko češći izvori šuma koji su van stana/kuće ... pogotovo kad su bandere deo priče. Svakako bi trebalo da im tražiš da dođu na lice mesta i izvrše merenja i pokušaju da lociraju izbor šuma. Pa da se onda vidi da li stvarno treba da se menja taj kabl koji od bandere ide ka tebi ili je problem negde drugde.

Moji saveti su bili čisto u pravcu "ovo su stvari koje možeš sam da proveriš , bez da se moljakaš i ubeđuješ sa njima da li hoće ili neće da dođu". Tebi je u interesu da ako je problem tu kod tebe rešiš ga pa makar i sam jer njih baš briga oni će opušteno da ti spuste brzinu umesto da se cimaju da čačkaju po banderi..

Nisi ti uopšte morao kupovati kabl od 20m da bi nešto testirao i eliminisao da li je problem ili nije kod tebe. Ne znam gde ti stoji ruter i gde ti stoji komp ali ruter si mogao da premestiš na metar od utičnice i parametre rutera da kontrolišeš koristeći mobilni telefon (da ne bi premeštao i komp).

Ja kad sam imao probleme sa šumom i gomilom grešaka sam čak nosio ruter gore (i produžni kabl za struju :D ) na tavan i krimpovao RJ-11 konektor direktno na žice koje izlaze iz onog crnog kabla koji dolazi sa bandere da bi uporedio ima li značajne razlike kad izbacim moju utičnicu i kabl koji je spušten kroz zid do utičnice... Pa kad već ima budžir crevo u zidu i kad sam već raskačio spoj na ovom kablu sa bandere onda sam otišao i kupio novi telefonski kabl sa izolacijom i zamenio onaj praistorijski sa belom i plavo-belom žicom i stavio novu utičnicu. I od tad je stanje što se tiče grešaka dosta bolje. Posle sam ih ganjao da zameni i tih 20-ak metara kabla od bandere do mog tavana (jer sam već planirao da prelazim sa ADSL i VDSL i znao da će biti bitno).
Iako na mojoj "parici" evidentno postoji neki izvor šuma negde ("uzvodno" kad centrali) blizu frekvencije na kojoj radi upload na VDSL zbog čega je maximalan ostavarim upload niži nego očekivano za tu dužinu parice.. ali eto bar sve radi stabilno na ovih 50/8.

Poslednja izmena:
Kupio sam kako bih ih uverio kad sledeći put dođu da je s moje strane sve zamenjeno. Spliter su već menjali, na banderi nešto gledali, sad jedino mogu da im kažem da od tavana do bandere promene kabal telefonski.
Sada je opet otišla konekcija posle eto koliko sati, 0, nešto brzina...
Opera Snapshot_2020-02-29_202438_192.168.1.1.png
Ja sam takođe to danas uradio, ruter sam stavio na tavan, kabal koji ide sa bandere direktno u ruter, i struja mi je gore (kotur kabla) i sve povezano, kupio kabal od 20 metra kako bih bio siguran da je do rutera sve novo i stabilno, sad jedino taj kabal do bandere što ide, treće nema.

Ima treće :D Podzemni kabl koji dolazi na banderu. Ako je to ne gine ti spuštanje brzine (ili promena internet provajdera). Jer to neće kopati i menjati sve dok se cela ulica ne bude žalila 15x mesečno... a možda ni tad :D

A taj kabl od 20m, jel to UTP kabl za LAN (veza od rutera do kompa) ili je to 20m (pljosnatog) telefonskog kabla koji ide od telefonske utičnice do rutera ili splitera ispred rutera? :)

Koliko ti je tačno držala konekcija ne znam... ovo sa dna tvoj screenshot-a (2h i 51 minut) verovatno prikazuje vreme od poslednjeg restarta rutera / poslednjeg prekida struje?
Na mom ZTE je bar tako, a ukoliko je dolazilo do pucanja PPPoE konekcije za internet to ćeš da vidiš u tabeli koja je ispod te (klik na taj link ispod prve tabele da prikaže drugu) prve pa vidiš šta stoji za stavku "IPv4 Online Duration" u odgovorajućoj sekciji... pošto si ti na ADSL kod tebe se WAN konekcija koja te zanima zove se "HSI AD"najverovatnije.

Poslednjeg prekida interneta je to što se vidi, tad je poslednji put zagušio.. Disconnect reason: No carrier ili None.
Kabal za internet, nije za fiksnu taj što sam uzeo od 20m, a uzeo sam i od 15m novi za od splitera do rutera pre toga, sad mi je na tavanu i ide direktno 20 metra iz rutera, a u ruter direktno iz bandere, tako da sam ugasio fixni...

Zna li neko ko im je izvodjac za radove. Video sam u pazovi kopaju na par mesta kod targove optike i to od 8 ujutru do posle podne. Na kombijima piše teling to je neka novosadska firma.. Samo se nadam da ćemo dobiti tu optiku u pazovi posle targa i više od 7 8 godina. Kao da je 1967.. Doduše ovo je adsl tema ali bez obzira interesuje me da li neko nešto zna.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

Poslednja izmena:
*mjau**mjau**mjau*...trebao si uzeti mts/sat za tv.Ja sam inače prošle godine u januaru potpisao isto to...brate kakav sam cocksucker ispo..!!.Na kilometar i dvesta (mereno autom) imao sam atenuaciju 38
noise margina nikad preko 7 pucalo svakih 10 minuta.Zvao ih molio kumio ,prvo obore brzinu na 3mbit ...pa onda...ne valja ti spliter..stavi drugi...raskači telefon ne valja on...ne valja
ti instalacija u kući...na kraju sve to provereno....dođu premere između kuće i distributivnog kažu to je to ,izrokiraju parice.Bude bolje 10 dana,ne dobro, bolje.Onda opet zovi 0800..
a one ćurke "gospodine,da li sija lampica pover...." da poludiš.Tako sigurno tri meseca sexa...i jednom dođe neki drugi terenski, meri u kući, meri na kući i prvi put čoek meri na distribu
tivnom kaže... aha ...zvaću te ja budi kući,okrenu se i ode...misim u sebi zvaćeš malo morgen...Kad stvarno posle pola sata zove kaže probaj.I od tad

Pogledajte prilog 282162

pre boxa linija bila isdn .....kaže neki switch promenio (častio sam čoeka crvenu) i sad ćutim još ovi 10 meseci i od samo bez ugovora ili na godinu...

bolje ti je da ih smaraš sa eventualnim poništenjem ili da daju mts/sat mesto ovog ott shita.Nema televizije bez satelitskog signala!Screenshot_2020-03-01 ZXHN H168N V3 1.png

Poslednja izmena:
Ja imam msat + net. Videću mislim da su i taj switch menjali, znam da su nešto na banderi radili, jedino što mislim da promene i taj kabal što ide od tavan do bandere, to jedino mogu da predožim, ako trebam nešto drugo da kažem pišite..
Meni je stiglo na mail da mogu da raskinem ugovor bez posledica ili da bude neka revizija ugovora. To mi stiglo pre oko 2 nedelje, valjda još imam pravo na to? Inače pokušavam da rešim s njima to valjda će uzeti i to u obzir ako na kraju odustanem od svega.

Ja imam msat + net. Videću mislim da su i taj switch menjali, znam da su nešto na banderi radili, jedino što mislim da promene i taj kabal što ide od tavan do bandere, to jedino mogu da predožim, ako trebam nešto drugo da kažem pišite..
Meni je stiglo na mail da mogu da raskinem ugovor bez posledica ili da bude neka revizija ugovora. To mi stiglo pre oko 2 nedelje, valjda još imam pravo na to? Inače pokušavam da rešim s njima to valjda će uzeti i to u obzir ako na kraju odustanem od svega.

Ne verujem da sam kabl može biti problem,verovatno na spojevima negde "loose connection", al gde?Ja sam pre boxa bio na beotelu samo net10 ,i to je štrikalo 8 g bez da se zagrcne,i grom je palio ovu paricu 2014 al opet radilo max. dok se ne zahebah pa potpisa ovo njesra.Najpre će tu biti greška u centrali ,njih bole ćoše,samo dođu onako rutinski "obajaju" da mogu da razduže nalog i ćao,njemu je plata ista il se peo na banderu ili ne.Tu ti bez "košarke" neš mnogo postigneš

Ne verujem da sam kabl može biti problem,verovatno na spojevima negde "loose connection", al gde?Ja sam pre boxa bio na beotelu samo net10 ,i to je štrikalo 8 g bez da se zagrcne,i grom je palio ovu paricu 2014 al opet radilo max. dok se ne zahebah pa potpisa ovo njesra.Najpre će tu biti greška u centrali ,njih bole ćoše,samo dođu onako rutinski "obajaju" da mogu da razduže nalog i ćao,njemu je plata ista il se peo na banderu ili ne.Tu ti bez "košarke" neš mnogo postigneš

Već sam se debelo žalio pošto sam tek postao korisnik, ima 2 meseca. Meni je pre 12 dana stiglo ovo:
"У складу са напред наведеним, позивамо Вас на договор око наставка сарадње
и предлажемо Вам ревизију уговорног односа и измену постојећег Уговора. Уколико не
желите ревизију уговорног односа, биће Вам омогућен раскид постојећег BOX Уговора,
без икаквих последица. Напред наведено можете реализовати у нашим пословницама."
Ima još ali deo taj po tome ne bi trebao da platim išta njima ako želim da raskinem?
Takođe me zanima da li još imam pravo da odem i to uradim pošto sam ja pokušao sa tehničkom
da dolaze na lice mesta i da rešim problem ali oni nisu uspeli da tako izađem i kažem sve to u poslovnicu?
Plus imam taj prilog u mejlu koji sam dobio od njih, ako mi ne reše ovih dana to nikako?
Valjda neće isteći to što su pristali, ja ne znam i da odem u beotel oni isto idu preko telefonskog kabla
ne verujem da će biti razlike pošto sam ja na selu nisam u gradu da tu ima neke razlike između njih?

Može li neko da mi pojasni, čemu služi MIK? Koliko sam ja razumeo, da prilikom prelaska sa jednog na drugog internet provajdera ne ostaneš bez neta. Ja sam još pre dvadesetak i više dana uzeo MIK kod Telekoma i prešao kod Beotela. U međuvremenu iz Beotela kažu da ne mogu da me prebace dok ne vratim opremu Telekomu. E, sad ako to uradim, zna li neko koliko ću biti dana bez neta i šta se dešava kada MIK istekne, a recimo Beotel me ne prebaci na njihov net? Unapred hvala na odgovorima.

Pre će biti da je MIK da ne ostaneš bez porta u centrali. Kolko se sećam, mene su brzo priključili kada sam vratio opremu, sutradan ili za dan dva. Ako možeš da iščupaš nalog iz telekomovog rutera, radiće ti i na beotelovom modemu, pa faktički nećeš ni ostajati bez interneta.

Danas su mi stavili brzinu 7 i gle nekim čudom ne puca i nema grešaka, ali povećali su mi ping sa 5 na 25, kao da su me sad prebacili u Beograd. Zašto tako lepo radi a onako neće, može li oni to još da mi koriguju, samo kad bi ovako radilo sa manjim pingom..

Opera Snapshot_2020-03-02_215629_192.168.1.1.png

Može li neko da mi pojasni, čemu služi MIK? Koliko sam ja razumeo, da prilikom prelaska sa jednog na drugog internet provajdera ne ostaneš bez neta. Ja sam još pre dvadesetak i više dana uzeo MIK kod Telekoma i prešao kod Beotela. U međuvremenu iz Beotela kažu da ne mogu da me prebace dok ne vratim opremu Telekomu. E, sad ako to uradim, zna li neko koliko ću biti dana bez neta i šta se dešava kada MIK istekne, a recimo Beotel me ne prebaci na njihov net? Unapred hvala na odgovorima.

Da ne uzmeš internet kod više provajdera, pošto to ide preko fiksnog. Kako je u beotelu? Nećeš dugo biti bez signala, jedino ako si dobio opremu od beotela i u istom trenutku da vratiš Telekomu i da ti odma radi. Ako si bliže tamo do Beotela možda možeš brzo i opremu da uzmeš kada Telekomu vratiš, ja sam imao sličnu situaciju samo što ja nisam uzeo opremu od Beotela već sam samo podneo zahtev i onda prekinuo nisam potpisao ugovor i odbio opremu da primim, jer ja živim na sam jug Srbije skoro, tako da sam otišao u telekom i predao mik kod koji sam uzeo od beotela iako još nisam imao ni fiksnu priključenu i odma su mi dali opremu i pustili fiksni, znači odma internet i fiksni.

Prebacili su te i sa Fast path na Interleaved zato ti je ping porastao. Pitanje je da li su samo to radili (smanjena brzina + interleave) ili su još nešto fizički čačkali po centrali i kojekude... jer baš da bude prelaz sa hiljade grešaka u 2 sata do praktično ništa posle 8+ sati to ni interleaving ne rešava baš totalno .

Pre će biti da je MIK da ne ostaneš bez porta u centrali. Kolko se sećam, mene su brzo priključili kada sam vratio opremu, sutradan ili za dan dva. Ako možeš da iščupaš nalog iz telekomovog rutera, radiće ti i na beotelovom modemu, pa faktički nećeš ni ostajati bez interneta.
Veliko hvala kolega na pomoći.

I šta sad kad nema pucanja veze da im kažem da vrate na staro a ono će opet imati ili šta da urade, pošto sam ja odma pričao za ping i sve to dok su ovde bili (doduše stariji čovek) ali nisu hteli da poslušaju ništa oko toga?
Prethodno mi je brzina bila 8.75 negde i previše grešaka a na Fast je bilo, sad mi ovo nije jasno, ne odgovara mi ovaj ping prema Vienni npr, ali prema Nemačkoj mi dobar.. Uglavnom bolji ping prema više lokacija je bio pre, kad bi mogo takav ping i ova malo ili malo veća brzina.. Reko mi je samo da ne može i jedno i drugo i dobar ping i velika brzina (msm to u mom slucaju da je reko..).
Ili probati supernovu, koaksijalni kabal za internet nema fiksnog, 1500 din mesecno, prvo uzeti na probu 25 dana 1900 din cisto da se vidi ping i brzina uporedo s Telekomom posto ne treba MIK tu kolko znam nema fiksne i tih stvarčica da ne mučim muku sa pingom sad a i možda stigne optika do mene kažu, a gurao sam već 20mb/s što nije loše, a odustao od njih bio jer mi bila brzina 0.05mb/s al to je bilo kad je supernova tek preuzela tako 2 meseca mi bilo, sad ne znam kakva je situacija ali o tome u drugoj temi, može i ovde da se iskomentariše čisto dal da probam što ću verovatno i uraditi...

Poslednja izmena:
Da ne uzmeš internet kod više provajdera, pošto to ide preko fiksnog. Kako je u beotelu? Nećeš dugo biti bez signala, jedino ako si dobio opremu od beotela i u istom trenutku da vratiš Telekomu i da ti odma radi. Ako si bliže tamo do Beotela možda možeš brzo i opremu da uzmeš kada Telekomu vratiš, ja sam imao sličnu situaciju samo što ja nisam uzeo opremu od Beotela već sam samo podneo zahtev i onda prekinuo nisam potpisao ugovor i odbio opremu da primim, jer ja živim na sam jug Srbije skoro, tako da sam otišao u telekom i predao mik kod koji sam uzeo od beotela iako još nisam imao ni fiksnu priključenu i odma su mi dali opremu i pustili fiksni, znači odma internet i fiksni.
Dobio sam ranije opremu od Beotela, sutra vraćam Telekomu, pa ću videti kako će biti.
Hvala.

@sanimare: To možda ne može na tvojoj liniji, i dobar ping i velika brzina. Ja sam na 50/8 pa sam na Fast path i imam mali ping :)
Ne znam šta bih ti rekao na temu šta da tražiš da urade... Eventualno da tražiš da ti ostave tu brzinu koja je sa (8 Mbps) ali da te prebace na Fast sa Interleaved... Ako uopšte imaju takav profil na DSLAM.. Ali sa tako problematičnom "paricom" na Fast će ti uvek biti nestabilnija konekcija... sad koliko tačno nestabilnija u odnosu na to što trenutno koristiš...
A kontam da nisu baš raspoloženi da se igrate "ajd da probamo A, pa da probamo B, pa da probamo C" dok ne nađete optimalni kompromis. Briga njih za tvoj ping ka serveru u Nemačkoj :D

@sanimare: To možda ne može na tvojoj liniji, i dobar ping i velika brzina. Ja sam na 50/8 pa sam na Fast path i imam mali ping :)
Ne znam šta bih ti rekao na temu šta da tražiš da urade... Eventualno da tražiš da ti ostave tu brzinu koja je sa (8 Mbps) ali da te prebace na Fast sa Interleaved... Ako uopšte imaju takav profil na DSLAM.. Ali sa tako problematičnom "paricom" na Fast će ti uvek biti nestabilnija konekcija... sad koliko tačno nestabilnija u odnosu na to što trenutno koristiš...
A kontam da nisu baš raspoloženi da se igrate "ajd da probamo A, pa da probamo B, pa da probamo C" dok ne nađete optimalni kompromis. Briga njih za tvoj ping ka serveru u Nemačkoj :D

Trebalo bi da se igraju inače odoh kod supernove (šta misliš o njima? - kako će mi tamo biti drugi kabal/druga mreža), mada već sam dobio na mail da će doći za raskid ugovora po antenu (tv) i internet, valjda sad neće primetiti da radi dobro pa da odustanu od tog dolaska, pošto mi je to stiglo u mail, mislim da nemaju pravo sad da mi to prekinu to sam tražio još pre mesec dana.

I šta sad kad nema pucanja veze da im kažem da vrate na staro a ono će opet imati ili šta da urade, pošto sam ja odma pričao za ping i sve to dok su ovde bili (doduše stariji čovek) ali nisu hteli da poslušaju ništa oko toga?
Prethodno mi je brzina bila 8.75 negde i previše grešaka a na Fast je bilo, sad mi ovo nije jasno, ne odgovara mi ovaj ping prema Vienni npr, ali prema Nemačkoj mi dobar.. Uglavnom bolji ping prema više lokacija je bio pre, kad bi mogo takav ping i ova malo ili malo veća brzina.. Reko mi je samo da ne može i jedno i drugo i dobar ping i velika brzina (msm to u mom slucaju da je reko..).
Ili probati supernovu, koaksijalni kabal za internet nema fiksnog, 1500 din mesecno, prvo uzeti na probu 25 dana 1900 din cisto da se vidi ping i brzina uporedo s Telekomom posto ne treba MIK tu kolko znam nema fiksne i tih stvarčica da ne mučim muku sa pingom sad a i možda stigne optika do mene kažu, a gurao sam već 20mb/s što nije loše, a odustao od njih bio jer mi bila brzina 0.05mb/s al to je bilo kad je supernova tek preuzela tako 2 meseca mi bilo, sad ne znam kakva je situacija ali o tome u drugoj temi, može i ovde da se iskomentariše čisto dal da probam što ću verovatno i uraditi...

Ovo je problem kod njih ti imas 8mb ,sa marginom od 19.4 , 12 do 13 mb moze da sljaka kao od sale ,verovatno imaju problem u centrali koji eskiviraju da rese ,neznam da li ti podrzava centrala trazi da ti povecaju interleave depth na 128 to bi trebalo drasticno da popravi specifikacije .

Ovo je problem kod njih ti imas 8mb ,sa marginom od 19.4 , 12 do 13 mb moze da sljaka kao od sale ,verovatno imaju problem u centrali koji eskiviraju da rese ,neznam da li ti podrzava centrala trazi da ti povecaju interleave depth na 128 to bi trebalo drasticno da popravi specifikacije .

Napisao sam mailom sinoć, zvali me jutros od petocifrenog broja i pitali koja mi brzina i upload, rekao 7 download 0.8 upload, 2x me isto pitali, možda čak 3x. Sat, dva nakon toga zovu me iz tehničke mog mesta, pitaju me šta sam se ponovo žalio, misliće da ne radimo ništa ako se kao navodno non stop pominju smetnje i ja im rekao za ping, a on meni kao za ping je već rečeno da ne može, ja kažem ponovo nek se vrati na fast i brzina do 8 pošto je bila 8.75 i oni kažu sutra ćemo videti pošto su zauzeti. U međuvremenu meni se prekida net i pali, ping se vratio kao pre ovih 7 mb/s brzine i imam ponovo 10, zovu me i kažu vraćeno sad je stavljen neki drugi profil, gleda čuda sad nema grešaka, eto i slike, čisto da javim manje grešaka, nadam se da neće sad pucati veza, ping su vratili kao pre a i brzina je tu negde sporije je možda za 0.50, znači malo iznad 8 mb/s imam na speed testu.
Ruter:
Opera Snapshot_2020-03-04_192727_192.168.1.1.png
Speed test

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Ponovo se desio prekid.
Nije bilo grešaka negde do 3000 pre sat vremena, odjednom:
Opera Snapshot_2020-03-05_011750_192.168.1.1.png
A baš je dugo radio... šta da im predložim da smanje brzinu ili da idem kod drugog provajdera :D

Napisao sam mailom sinoć, zvali me jutros od petocifrenog broja i pitali koja mi brzina i upload, rekao 7 download 0.8 upload, 2x me isto pitali, možda čak 3x. Sat, dva nakon toga zovu me iz tehničke mog mesta, pitaju me šta sam se ponovo žalio, misliće da ne radimo ništa ako se kao navodno non stop pominju smetnje i ja im rekao za ping, a on meni kao za ping je već rečeno da ne može, ja kažem ponovo nek se vrati na fast i brzina do 8 pošto je bila 8.75 i oni kažu sutra ćemo videti pošto su zauzeti. U međuvremenu meni se prekida net i pali, ping se vratio kao pre ovih 7 mb/s brzine i imam ponovo 10, zovu me i kažu vraćeno sad je stavljen neki drugi profil, gleda čuda sad nema grešaka, eto i slike, čisto da javim manje grešaka, nadam se da neće sad pucati veza, ping su vratili kao pre a i brzina je tu negde sporije je možda za 0.50, znači malo iznad 8 mb/s imam na speed testu.
Ruter:
Pogledajte prilog 282322
Speed test

I ja u Aradcu kraj Zrenjanina imam istu brzinu već 8 godina. Nikad da dobijem mogućnost za brži net. Nadam se da ću ove godine konačno dobiti bar 50mb.

He,he evo i ja max koliko može preko bakra 20/4 i tako godinama o optici mogu da sanjam(Rača Kg) a ADSL imam od čini mi se 2005...

Послато са SM-A750FN помоћу Тапатока
b3f7b2b7556534d1d2a9f27fabaca52f.jpg

Poslednja izmena:
Meni u Pancevu (Streliste) paket 20/4 jedva ide do 15/1.20...Zvao vise puta, oni proveravali, kazu parametri su ok...Lud zbunjenog..

Videli foru od SBB-a.
Ne mogu nista originalno ni da smisle sami.

• Like
Reagovanja: M J
da li jos nekome ne radi nocas ovaj JE..........NI raspali adsl?
21-i vek, 15km od centra bg najveci paket 10/1 od cega dobijas fazon 70% a i to ne radi

Nazad
Vrh Dno