Šta je novo?

[MTS] Sta je to sto pravi probleme korisnicima MTSa? (BSCS)

xSeptimus

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
07.05.2002
Poena
1,045
Posto cela ova ujdurma sa MTSom traje vec duze vreme, mozda bi bilo zgodno da ljudi ipak znaju o cemu se radi.
Ono sto okvirno postoji su informacije da MTS ne zeli da se produzi licencu i plati apgrejd za sledecu stvar:

(cena nije mala ali MTS se ne bavim ne znam kakvim obicnim poslom nego ekstremno visokoprofitabilnom delatnoscu)

Solution overview
LHS BSCS on the HP Integrity servers combine next-generation technologies to create a powerful business support solution that responds to the challenges facing the telecommunications industry.

LHS BSCS is a scalable, modular customer management, rating, and billing solution that can be installed quickly and is able to support innovative marketing and pricing of telecommunications services. BSCS is based on a client/server architecture with a Unix operating system on the server side and Microsoft Windows operating systems on the client side.

BSCS key features

* Support for major telecommunications standards
* Packaged architecture
* prepaid/postpaid convergence
* Real-time rating and balance management
* Flexible, configurable rating
* End-to-end content charging
* Support for flexible operator business models.

Benefits of the solution

LHS BSCS Version 8 running on the HP Integrity Superdome server with HP-UX 11i version 2 has produced exceptional results in performance testing. The impressive figures for high-volume throughput demonstrate that BSCS and the Integrity Superdome server truly form a best-of-breed solution, comfortably managing the performance requirements for a large Tier 1 communication service provider in a single-node deployment. In addition, since BSCS offers full multi-node support, it is possible to support a large subscriber system by simply adding Integrity Superdome servers to the environment (a 40 million subscriber system is possible today).

Related documents
» blueprint "Effective convergence strategies " (pdf, 1,502 KB)

Related links
» LHS' corporate website
» HP Itanium based Integrity server family overview

Ako je neko bolje upucen u stvari ili konkretno u ovu problematiku pozeljno je da se ukljuci u diskusiju, svaka informacija je dobrodosla :wave:

Poslednja izmena:
Upravo tako.

Tada je Telenor sredio svoj billing i super funkcionise.

Vidi se kome je stalo do korisnika, barem u osnovnim servisima.

Poslednja izmena:
Telenor Serbia has definitely made the right decision to upgrade the BSCS system and to select LHS as the system integrator. We now have a postpaid billing system with great potential, which gives us an excellent position in our very competitive market. We can now be the first to market with innovative offers and quick answers to new market developments and needs,” said Oystein Mikkelsen, Chief Technical Officer of Telenor Serbia. "We were also very happy with the smooth and professional implementation of the upgrade and the support we received from LHS. This project marks the continuation of our close and productive cooperation with LHS, ensuring continuous knowledge transfer," he added.

"This project is a step towards a convergent pre-postpaid solution for Telenor Serbia,” said Wolfgang Kroh, CEO of LHS. “For us it has once again confirmed the trust of our customers not only in the quality of our product, but also in the skills of our experts who successfully migrated the solution on site. It was a pleasure working with Telenor Serbia’s team throughout the entire process and we are looking forward to further projects between LHS and Telenor ASA and its affiliates."

Kad pomislim kako je MTSu istekla licenca i to za prastaru verziju BSCSa..

I da im je skupo da se apgrejduju vec da sami budze :bottle:

Bojim se da informacija izneta u prvom postu nije potpuno tacna.

Naime, MTS jeste imao billing sistem BSCS v7 ciji je proizvodjac LHS. Iz, meni potpuno, nepoznatog razloga pre par godina odluceno je da se taj billing sistem zameni billing sistemom pod nazivom "STROM", istoimenog proizvodjaca. Postupak zamene je trajao oko dve godine i pre nekog vremena novi billing sistem je pusten u funkciju.
U medjuvremenu, firma koja pravi taj billing sistem je promenila vlasnika, a promenjeno je i ime proizvoda. Na zalost, u ovom momentu ne mogu da se setim novog imena. Zanimljivo je da je na sajtu proizvodjaca softwera kao jedina referenca naveden samo MTS!?!

Inace BSCS (odnosno stari billing sistem koji MTS ne koristi vec par meseci) je jedan od najboljih i instaliran je kod 100+ operatera na svetu.

Pozdrav

P.S. Ako se setim novog imena novog billing sistema, javicu

P.P.S. E nasao sam...
SW se zove FORIS a evo i link do sajta
http://www.sitronicsts.com/en/produ...product_lines/foris_charging_and_billing.html

Inace, postoje i dve reference (ne jedna kao sto sam ranije napisao)

Poslednja izmena:
Rafiki, odlican post. :wave:

Obzirom da su informacije iz prvog posta samo okvirne cilj i jeste bio da nam neko kaze nesto vise, rafikijev post je upravo to!

Sa ovog sajta vidimo da je firma sa sedistem u Moskvi i u Pragu.

Ovo su joj reference, ima tu dosta imena samo sto nije samo billing u pitanju.

---------------------------------------------------------------
Postoje pitanja:

a) Zasto ovo kod MTSa ne funkcionise
b) Zasto je napusten BSCS kako proverena varijanta (korupcija?)
---------------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
pa i ovaj foris deluje kao proverena varijanta, ruski mts nije bas tamo neki operater :)

Pa da, zato se i postavlja pitanje zasto to kod MTSrbije ne funkcionise.

Cenim da je javasluk(sa primesama korupcije) u pitanju :)

Poslednja izmena:
Cenim da je samo korupcija - npr. neko je uzeo masnu cifru da preko noći, na mala vrata i bez ikakvog planiranja zameni tamo neki "program". :d

A gledajući reference, cenim da su "tokovi novca" bili

BH Telekom - Telekom Srpske - MT:S

I što reče Mickey - lepo vama, lepo nama ... a korisnike ko **** ... ;)

ma sta vam je... to je sve napravljeno zbog pruzanja bolje usluge korisnicima... :D
/sarcasm OFF

meni se to cini da nema ko to dobro da podesi iliti "nemosh ti tolko mene da platish kolko ja mogu malo da radim"

Ali to sigurno nije razlog da prosto množenje broja poruka/minuta sa cijenom po poruci/minutu bude pogrešno (naravno, na štetu korisnika).

Potpuno se slazem sa ovom konstatacijom,posto sam procitao sve,i dosao sam do zakljucka da su Telenor i Vip bolji operateri po tom pitanju od MTS-a.A to govorim kao korisnik od davne '98-e godine.Trebali bi ovi malo iz uprave telekoma da se zamisle nad celom tom pricom i nad svojim dugogodisnjim korisnicima,dok nisu sve korisnike pogubili.A ako nista ne urade uskoro,ja prenosim svoj broj na Telenor ako je to omoguceno,a cuo sam neku pricu da jeste

Migracija i implementacija bilinig sistema BSCS traje dosta dugo. Telenor je skoro prešao na BSCS verziju 8, ali mislim da im je trebalo nešto tipa šest meseci za migraciju uz stopiranje prodaje i izbacivanje novih usluga. Koliko sam razumeo kod Telekoma je bila druga priča tj. integracija mobilne i fiksne...

A ima li neko informaciju da li ce (kada) proraditi mts-ov biling sistem. Mislim na nesto normalno, kao sto ima Telenor?

Šta da se kaže? Pa jedino P zbog P i N zbog N :)

Promena zbog procenta i nefunkionisanje zbog neznanja.....

Migracija i implementacija bilinig sistema BSCS traje dosta dugo. Telenor je skoro prešao na BSCS verziju 8, ali mislim da im je trebalo nešto tipa šest meseci za migraciju uz stopiranje prodaje i izbacivanje novih usluga. Koliko sam razumeo kod Telekoma je bila druga priča tj. integracija mobilne i fiksne...

Telenor je btw na iX verziji bscs-a i da implementacija traje oko godinu dana

Nadam se da necemo cekati jos 8 meseci da se to sto su naumili implementira.

A i za 8 meseci bi trebalo da krene MNP :d

pa ako sad krecu da menjaju nesto....trajace

Moguce da ce tako i biti, ili ce vratiti na staro.

A osim toga uvek postoji sumnja da li se tu desavaju zakulisne radnje jer je stvarno solidan broj ljudi u mojoj okolini (postpaid) presao na Telenor i nesto na VIP.

Posto lova UVEK moze da bude faktor zasto se nesto desava kao sto se desava, realno je za posumnjati kako je uopste neko u menadzmentu MTSa mogao da donosi ovako lose odluke.

Možda recipročno vraćaju korisnike Telenoru koju su pokupili za vreme prinudne uprave u Mobtelu?

Da se vrate ti biz korisnici to bi bio, cini mi se, zavrsni udarac... al tesko da tje se to dogoditi...

Posto lova UVEK moze da bude faktor zasto se nesto desava kao sto se desava, realno je za posumnjati kako je uopste neko u menadzmentu MTSa mogao da donosi ovako lose odluke.

Šta ima da naglašavaš.... mislim da ovdašnji auditorijum zna za činjenicu da je direktor telekoma sedeo u upravnom odboru Mobtela kad su Karići prikazivali "gubitak" u poslovanju jer su plaćali knjigu kuvara ili izdavanje muzičkog CD-a po astronomskim cenama svojoj familiji.

P.S. Takodje se zna da je Telekom imao i pravo na deo profita od Mobtela.

Poslednja izmena:
mislim da je bilo mobtel: 49% telekom, a za telekom 49% mobtel.

Koliko ja znam, PTT kao javno preduzeće (dakle 100% u vlasništvu države) je bio vlasnik 49% Mobtela.
Formalno, Telekom je akcionarsko društvo gde (sada) država ima većinski paket. Jedno vreme nije imala.
Telekom nikada nije bio vlasnik nikakvog udela u Mobtelu.
Valjda, tako stoje stvari.

MTS-u pravi problem prelazak sa BS-a (BSCS) 7 na neki sistem koji se koristi u fiksnoj , a koliko znam, pocinje na slovo T.
E sad, shvatice na kraju da taj prelazak i nije bas najbolje resenje, jer je potrebno dosta rada i znanja,pa ce zanemariti kvalitet i opet ici na kvantitet jeftinijom uslugom, gde se nece bas proslaviti.Onda ce nekome da dodje iz d u g pa ce da kupe CX (BSCS 9) kao sto je uradio Telenor, i onda sledi jos minimum nekoliko meseci mucenja korisnika.
A do tad ce da se puni drzavna kasa, radnici ce dobijati mizerne plate i mizernije uslove za rad, dok ih drzava ne proda za sicu nekom Dojche,France a sto ne i China operatoru ,kada ce da usledi opet mukotrpno vracanje posrnulog giganta na noge....
U stvari, CX ce da kupi verovatno operater koji kupi MTS odnosno Telekom, zasto ljudi da se trose dzabe?:)

MTS-u pravi problem prelazak sa BS-a (BSCS) 7 na neki sistem koji se koristi u fiksnoj , a koliko znam, pocinje na slovo T.
E sad, shvatice na kraju da taj prelazak i nije bas najbolje resenje, jer je potrebno dosta rada i znanja,pa ce zanemariti kvalitet i opet ici na kvantitet jeftinijom uslugom, gde se nece bas proslaviti.Onda ce nekome da dodje iz d u g pa ce da kupe CX (BSCS 9) kao sto je uradio Telenor, i onda sledi jos minimum nekoliko meseci mucenja korisnika.
A do tad ce da se puni drzavna kasa, radnici ce dobijati mizerne plate i mizernije uslove za rad, dok ih drzava ne proda za sicu nekom Dojche,France a sto ne i China operatoru ,kada ce da usledi opet mukotrpno vracanje posrnulog giganta na noge....
U stvari, CX ce da kupi verovatno operater koji kupi MTS odnosno Telekom, zasto ljudi da se trose dzabe?:)

"Slepce", odlicno si opisao funkcionisanje MTS menadzmenta, sadasnjost i buducnost MTSa.

MTS postpaid korisnicima se savetuje jacanje zivaca jos neko vreme ,)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno