Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Nova ugovorna obaveza, prijavio smetnju i prekid u radu koji je bio, bilo je bez slike na TV-u, rekao da je nova ugovorna obaveza potpisana pre dva dana i tražio da zamene za najnoviji pošto stari ne omogućava sve funkcije koje reklamiraju na sajtu. Nisu ga otklonili do narednog dana, ali su bez obzira na to ujutro doneli MOVE i zamenili HP4204 koji je bio pre toga 😃

ONT su sami već prvi dan doneli i zamenili.

Konstantna prijava smetnji u radu i dosađivati da ga zamene 😃

Koliko mts poštuje otkazni rok od 30 dana koji su uveli navodno od aprila, zna li ko? Danas su mi majku vratili iz poslovnice pa da znam kakav mail da pošaljem

Da javim da ipak nije crk'o LAN2 port nego su ga izgleda iz nekog razloga zaključali za internet (a Move STB za razliku od ranijeg Iris-a ide preko net-a). Bio mi je lik iz mts-a, pozvao telefonom kolegu da proveri da li je port LAN2 otključan za internet, ovaj mu kaže nije. Reče lik otključaj taj port za net i gle čuda opet radi STB preko tog port-a. Ne znam šta su i zašto tamo kod njih čačkali pa je prestao da radi, ali eto, sad opet funkcioniše.

Ишао је сигнал за ирис он не иде преко интернета.

Napisao sam koji je ruter, V261a-2 Huawei.
Zdravo! I meni su takođe instalirali ovaj ruter, ali nažalost najverovatnije nećemo dobiti administratorski pristup njemu. Monteri su rekli da navodno uopšte ne razumeju rutere, ali mislim da je to samo da ih ne zatrpavaju pitanjima na koja nisu dužni da odgovore ili im je zabranjeno da o tome govore.

U suštini, ne mogu čak ni da prosledim portove na njemu da bih dobio pristup mojim MikroTik uređajima preko Winbox-a, koji se nalaze iza ovog rutera — baš je bezveze 🙁
Da li ste uspeli bar da prosledite portove na njemu? U principu, u bridge režim mogu da ga prebace preko podrške, ali meni bi bio dovoljan samo pristup prosleđivanju portova, da bi DDNS radio na MikroTik uređajima.

@IvanIvan Ma uzasni su, likovi koji dolaze na gajbu su ono, Del Boy fazon. Samo da nesto smute i sto pre odu. Ovaj sto je kod mene bio em bazdi, em gleda da sto manje vremena i truda ulozi u resavanje problema. Pita me "a sto ne povezes STB preko WiFi-a, onda ti taj port ni ne treba?". Reko', mogu da ga povezem preko WiFi-a, ali mi treba i taj port da je u funkciji. A on "a sto ne povezes switch na neki od port-ova i onda na njega povezes sta ti treba?". Reko', to mi iziskuje povezivanja jos jednog uredjaja, jos dodatnih kablova i nije mi uopste prakticno resenje. Onda je pozvao nekog kolegu telefonom i pitao da li je LAN2 port otvoren za net, ovaj mu rece da nije i onda ga je otvorio. Sad sve radi kako treba i kako je radilo do pre neki dan kad je iz nekog razloga iz cista mira prestao da radi STB na LAN2 port-u (o cemu sam vec pisao na prethodnoj strani ovog thread-a).

nije mi uopste prakticno resenje
Da, pritom nisu rekli da će ispasti dupli NAT...
kod mene kući je MTS, uradio sam po uputstvu – svič sa SFP portom i u njemu ONT modul, a Nokia ruter od provajdera sam uklonio. Ali u drugom stanu su postavili Huawei i ne mogu na njemu da prosledim portove do Mikrotik uređaja, na kojima je podignut WiFi most između zgrada 🙁

Samo kada bi neko znao koji je admin nalog, resilo bi se to sve. Inace, V261a-2 izgleda bas dobro i sa opcijom WIFI 7 je odlicna stvar.

Samo kada bi neko znao koji je admin nalog, resilo bi se to sve. Inace, V261a-2 izgleda bas dobro i sa opcijom WIFI 7 je odlicna stvar.

Probaj ovo:

Kod:
Username: tech
Password: tech + @ + [first 2 characters of MAC] + [last 3 characters of S/N]
-
Example: if the MAC Address is: "62:6A:XX:XX:XX:XX" and S/N is "HWTXXXXX51A0"
The password would be: tech@621A0
-
It is unique for every modem.

Ili umesto tech mozda telekom

Jesi li probao onaj "trik" sa uputstva (2026.) jednog sličnog Huawei uređaja (OptiXstar F50 Configuration Guide) :

Na poleđini uređaja podatke sa nalepnice, za običan user pristup koji glase napr.
username:root
password: xxxxxxxxx

modifikovati i zameniti sa:
username: telecomadmin
password: admin@xxxxxxxxx

Možda će uspeti i na tvom modelu uređaja.

@kingmax Isteklo vreme za edit. Zapravo ovo gore što sam poslao je uputstvo za ceo sistem FTTR (OptiXstar F50), a ključni deo tog sistema je možda/izgleda baš tvoj uređaj. Tako da probaj da kreiraš te kredencijale po uputstvu.

Poslednja izmena:
Jesi li probao onaj "trik" sa uputstva (2026.) jednog sličnog Huawei uređaja (OptiXstar F50 Configuration Guide) :

Na poleđini uređaja podatke sa nalepnice, za običan user pristup koji glase napr.
username:root
password: xxxxxxxxx

modifikovati i zameniti sa:
username: telecomadmin
password: admin@xxxxxxxxx

Možda će uspeti i na tvom modelu uređaja.

Prvi cu probati sutra sa mac adresom. A ovaj sam probao i nece. Mada nisam najbolje razumeo password: admin@xxxxxxxxx sta stavljam umesto ovih X-eva?

Probaj ovo:

Kod:
Username: tech
Password: tech + @ + [first 2 characters of MAC] + [last 3 characters of S/N]
-
Example: if the MAC Address is: "62:6A:XX:XX:XX:XX" and S/N is "HWTXXXXX51A0"
The password would be: tech@621A0
-
It is unique for every modem.

Ili umesto tech mozda telekom
Sutra ovo probam, pa javljam.

Prvi cu probati sutra sa mac adresom. A ovaj sam probao i nece. Mada nisam najbolje razumeo password: admin@xxxxxxxxx sta stavljam umesto ovih X-eva?

Sutra ovo probam, pa javljam.
Evo i slike sa Huawei uputstva za sistem FTTR OptiXstar F50.

1000023266.jpg

Dakle, jednostavno se kao password koristi prefiks admin@ i na to se bez razmaka dodaju oni karakteri sa passworda na nalepnici. To su ti xxxxxxxx . Vidi sliku
A username je : telecomadmin

Javi da li si uspeo. Trebalo bi. Naravno , ako je uređaj fabrički podešen i ako niko nije čačkao i menjao te kredencijale. A ne znam i da li može da se menjaju admin kredencijali.

Prilozi

• 1000023266.jpg
    1000023266.jpg
    229.3 KB · Pregleda: 36
Sasvim moguće. Ako je AI napisao manual od 6 strana i spakovao ga u pdf. 😛

1000023267.jpg

Probao sam sve. Nista ne radi od kombinacija koje ste naveli, a isprobao sam sve. Evo kako izgleda modem otpozadi.

Prilozi

• 0-02-05-6d1f4265ba388cab3bab36da9d871d8b04dd698fef0e663c42f1be8fd9a39d9c_fe968b5b023f099e.jpg
    0-02-05-6d1f4265ba388cab3bab36da9d871d8b04dd698fef0e663c42f1be8fd9a39d9c_fe968b5b023f099e.jpg
    316.2 KB · Pregleda: 62
To komplikuje situaciju. Izgleda da su ovi primerci uređaja u posedu telekoma Srbija pravljeni, u fabrici sa firmverom i konfiguracionim fajlovima, pa samim tim i nalepnicom, baš za naručioca, tj provajdera.
Tako da ovo generičko uputstvo ne važi za tu seriju u posedu telekoma.
Čak i ako bi MOŽDA vraćanje na fabrička podešavanja (dugmetom reset), vratilo originalne pristupne kredencijale, oni nisu poznati jer nisu na nalepnici.

Jesi li probao možda ovu kombinaciju (malo verovatno)

UN : telecomadmin
Pass : admin@telekom

Čak i ako bi MOŽDA vraćanje na fabrička podešavanja (dugmetom reset), vratilo originalne pristupne kredencijale, oni nisu poznati jer nisu na nalepnici.
A fabricki reset bez telekomovog optickog kabla? Zar ne bi trebalo da se vrati na default fabricka podesavanja pa tek onda ruter povuce pppoe login kada radi provisioning? Mozda je samo nalepnica odstampana sa tim loginom, ne verujem da su radili bas za telekom specijalni firmware jer koliko znam u pitanju je ruter za one koji traze FTTR a takvih ne verujem da ce biti milion kod nas...

Probao i sa iskljucenim optickim kablom, resetovao, sve kombinacije sto ste mi poslali. Nece da udje sem u telekom/telekom

Probao i sa iskljucenim optickim kablom, resetovao, sve kombinacije sto ste mi poslali. Nece da udje sem u telekom/telekom
Nakon takvog reseta, da li je moguć pristup preko 192.168.100.1 , da se na toj adresi otvori login web stranica? Kao na onom generičkom uputstvu?

Можда и не постоји админ налог можда има само обичан као кабловски рутери.

Posto bih presao u Telekom zbog optike, interesuje me da li IP adresa dinamicka, ili je iza CG NAT-a?

Hvala

Zavisi koji Telekom 😅 MTS optika / Box paketi je dynamic i radi port forward a Supernova optika / Super Plan paketi je CG-NAT đubre.

Jel dinamicka ili staticka nema nikakve veze, vi imate dinamicku i kad ste iza CG-NATa.
Verovatno kolega mislio da li je IP javna ili nije.
Jeste, u MTSu (optika) je javna (dinamicka, za staticku mora da se plati 😀).

Nazad
Vrh Dno