Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

@petarnik1512 Davali su ga uglavnom korisnicima koji plate za "optika svuda" uslugu ( = da imaš optička vlakna u više soba i dodatne "meš" uređaje za bolji WiFi).
Da da znam na šta misliš, video sam i ja da ima FTTR port i da piše na modemu pored MTS i "Optika svuda", nisam znao da je to njihov marketing baš za to, i na ulazu u zgradu na njihovom ormanu stoji kontakt telefon agenta i piše optika svuda pa sam mislio da je to generalno za optiku. Zašto su ga meni koji to nisam ni tražio dali, ne znam.

Od pre pola sata pola prestalo sajtova da mi radi, probao sam restart rutera, nista ne pomaze. Jel ima neko slican problem?
Recimo ne rade reddit, x, 021...

Radi reddit normalno, kao i drugi sajtovi 😃

Šta te briga, radi benchmark 💪

Šalu na stranu, okreni ih, možda je neki lokalni mrežni "izazov", kako to vole da ulepšano navedu.

Jedino ako nije do tebe i nekog VPN-a, ad blockera i slično 😃

Ja sam *****, nije mi radilo samo na macu, nesto se zabo.

Inace kupio sam mesh deco x50 i resio problem wifi, vise nemam gubitke, brzina je super. Dva uredjaja mi pokrivaju sve, a samo je glavni povezan kablom na ruter.
Imao sam par rutera, nijedan nije mogao da dobaci do druge sobe.

U cetvrtak mi je zakazan termin za postavljanje optike i pustanje u rad pa me interesuje da li majstori imaju opremu da splajsuju ili rade samo konektorizaciju? Postavio bi svoju optiku, spustio do glavne kutije u hodniku gde bi bilo potrebno splajsovanje sa njihovom.

Na koji email mts salje racun.U ugovoru nepise mail za slanje racuna a niko me nije pitao za mail

Bili su mi iz Telekoma i ugradili najnoviji WiFi 7 ruter za optiku - Huawei V261a-20. Jel zna neko admin i password, s tim da je "najnoviji"?
Koliko znam, svi novi MTS ruteri imaju unikatan password.

И даље Јунет са најповољнијом понудом - око 2650 динара месечно просек за уговор од 24 месеца (интернет са најнижом 200/100 уз телевизију). МТС нуди контрапонуду прво 4 месеца 50% попуста а јуче 8 месеци 50% попуста и још неки попуст - изађе просечно 4200 дин. Јунет је поново повољнији.
Zar nema Yunet trenutno baš dobru ponudu za nove korisnike? Ako ne grešim 1999 dinara uz UO od 24 meseca?

Ima, ali to je samo internet (500/250 za 1990), on spominje i televiziju.

Koliko znam, svi novi MTS ruteri imaju unikatan password.

Zar nema Yunet trenutno baš dobru ponudu za nove korisnike? Ako ne grešim 1999 dinara uz UO od 24 meseca?
Ako imaju unikatan pasword za pristup administrativnim (složenijim-naprednijim) podešavanjima, to je dobra vest. Još bolja bi bila da si napisao koja je, ako je znaš.

Ako imaju unikatan pasword za pristup administrativnim (složenijim-naprednijim) podešavanjima, to je dobra vest. Još bolja bi bila da si napisao koja je, ako je znaš.
Unikatan/jedinstven, suprotno od zajednicki/univerzalan. Zznaci da je svaki drugaciji tako da ne moze da zna za tvoj ruter.

Na mts nokia ont-u kako napraviti dve odvojene wifi mreze 2.4 i 5.Da li je dovoljno u podesavanjima onta staviti dva razlicita SSID ili treba jos nesto da se uradi?

dva razlicita SSID

Napraviš tako, označiš da jedna daje 2.4, a druga 5 GHz i dodeliš naravno šifre.

Add a WiFi network (new SSID) with the web GUI:

1. Connect to the web GUI with a browser on your network
  2. Go to the WiFi -> WiFi networks in the left side menu
  3. Click on the Add WiFi network
  4. Select the type of network that you would like to setup (multi band or single band)
  5. Give the network a name and set the password

https://wifi-helpcenter.nokia.com/hc/en-us/articles/7799952805143-Add-a-WiFi-network-new-SSID

1. Navigate to Wireless Settings:
    • Select Network from the top menu.
    • Click on Wireless 2.4 GHz & 5 GHz in the left navigation panel.
  2. Configure SSIDs:
    • You can add separate SSIDs for both bands. Choose the desired frequency (2.4GHz or 5GHz) for each SSID.
    • Enable or disable band steering as needed.

Počeo MTS da se na optici igra sa CGNAT-om na optici u okviru Box 4 paketa 😁

Prigovor i da vidimo šta će da napišu.

Nakon prijave i provere, javili su se i rekli da nije uključan CG-NAT. Restartovan ONT, dodeljena nov IP adresa i na natchecker prikaže opet symmetric NAT, što znači da je ipak uključen.
Ono što je interesantno, proveravano je na Safariju. Pokrenem Brave, opet prikaže symmetric NAT.
Isključim mu shields, kao da nije do toga, odradi test ponovo i prikaže Port Restricted NAT 😁
Ponovim to opet sa shields, prikaže symmetric NAT, a u drugom navratu vrati na Port Restricted NAT i nastavi da i dalje tako prikazuje.
Više ne znam u čemu je fora 😁

Prijavio im ponovo da provere, iako mi deluje da ipak nije do njih već da Safari nešto muti 😁

Која ти је адреса на рутеру 100. ?

Treba da vidi koji mu je WAN IP.
Ako je 100.xxx.xxx.xxx onda je NAT-ovan.
Ako npr. 78.xx.xxx.xxx ili 98.xx.xxx.xxx onda nije.

93.......... bila pre koji sat vremena, a sad je 109...... i na Brave je Port Restricted NAT. Za Safari na toj adresi prijavi Symmetric NAT. Mislim da Safari nešto zeza.

I kod mene na 79.... je isto Symmetric NAT

Bas cu da proverim kod mame gde je MTS i gde znam da su Wan IP i IP na sajtu What is my IP bile jednake.
Sad kod mene na SBB proverim, WanIP i What is my IP su jednake, počinju sa 188 a meni pokaže Port Restricted NAT?!? Šta sad to tačno znači i koja mu razlika kad pokaže to i Symmetric NAT?

port restricted NAT nije CGNAT

Znamo to, zato i pišem da je na istom kompu, ali različitim browser-ima symmetric (CG_NAT) i port restrected NAT koji nije CG-NAT 😃

Šta sad to tačno znači i koja mu razlika kad pokaže to i Symmetric NAT?

Pročitaj iznad, CG_NAT je kad ti napiše symmetric. Očigledno ti to nemaš 😃, a izgleda ni ja, samo što ne znam u čemu je caka sa različitim prikazom.

Pozdrav svima,

imam problem sa WiFi konekcijom koji nikako ne uspevam da rešim, pa bih voleo da čujem mišljenje iskusnijih.

Koristim ruter ALCL G-2425G-B (Telekom) MTS optika je upitanju i juče sam aktivirao uslugu odmah se javio problem: WiFi se prekida na svakih otprilike 1–2 minuta. Uređaji se ili diskonektuju ili ostanu povezani bez interneta na kratko, pa se opet vrati.

Ono što sam do sada probao:

restart rutera (više puta)
factory reset
promena WiFi kanala (2.4 GHz i 5 GHz)
razdvajanje SSID-ova (posebno 2.4 i 5 GHz)
isključivanje Smart WiFi / band steering opcije
testiranje preko LAN kabla

Rezultati:

preko LAN-a internet radi savršeno (ping ka 8.8.8.8 stabilan, 0% gubitka)
problem postoji samo na WiFi mreži
prekidi su veoma pravilni (na svakih ~2 minuta)

U logovima rutera primećujem greške poput:

"could not find mqtt"
"failed to get ubus context"
"failed to get encrypt"

Zbog toga sumnjam da je problem ili u firmware-u ili u samom WiFi modulu rutera, ali nisam 100% siguran.

Da li je neko imao sličan problem sa ovim modelom?
Da li postoji još nešto što mogu da probam ili je jedino rešenje zamena rutera?

Hvala unapred na pomoći!

Poslednja izmena:
@vavavoom Ja sam imao isti problem. Preko LANA 0% gubitakaa, preko wifi 2-4%. Isto su mi uredjaji gubili konekciju. Ruter Nokia G-2425G-B.
Ja sam resio tako sto sam kupio mesh deco X50 i sad njega koristim za wifi.

Nije problem mali gubitak, nego je problem što na par sekundi apsolutno nestane wifi, na TV ili telefonu bukvalno nestane wifi pa se vrati posle par sekudni, i tako svaka 2 minuta.

I ja sam imao isti problem i kod mene se resilo razdvajanjem 2.4GHz i 5Ghz.Telefon se kaci na 5Ghz a 1 stb na 2.4Ghz i za sada nema prekida.Ako imas neki wireles ruter pa da ga stavis kao AP i probas preko njega ili da zoves telekom

Mislim da je ruter pokvaren u startu, ništa mi nema logike probao sam razdvojiti mreže isti problem se javlja na obe mreže.

Da, i meni se gubio wifi skroz. Imao sam razdvojene odvojeno 2.4 i 5Ghz. Nista nije pomagalo.

Nazad
Vrh Dno