Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Hbo… hm da, povezao sam postojeci nalog koji je radio do decembra. Jedva su ga napravili da ponovo radi, trebalo im je vise od 10 dana. Zatim je opet prestao da radi u Aprilu, i to su resili tako sto su mi napravili novi nalog sa mts emailom sto nisam trazio. Apolon me ne zanima, ali kontam da ni to ne radi…

Kad ugovor iistekne, ako ne uspem da ga raskinem sledeci mesec, ima samo net da uzmem dojadilo mi je vise.

Ako si merio preko kabla i imas slicne rezultate kao sto su moji, problem je do njih. Nema tehnickih mogucnosti za 600/600, vec se natezemo mesecima povodom toga. Uglavnom zavisi od mesta i lokacije nije svuda isto.

Bila su mi 2 tehicara u dva navrata i obojica su mi rekla da im nije jasno zasto nisu pustili 600 a reklamiraju.
Mislim da na optici uopste ni ne proveravaju tehnicke mogucnosti, da im je samo cinjenica da imas optiku dovoljna da imas najveci paket sa 5 STB i 4K

Pa što bi proveravali na optici, tu imaš kapacitet na vlaknu za recimo 300 Iris box-eva sa sadašnjom tehnologijom.

Pozdrav ljudi, jel moze neko da mi slika mts-ovu opticku uticnicu (ono u sta ulazi opticki kabl na zidu). I ako je voljan, da mi kaze dimenzije te kutijice i obelezi tacno mesto ulaska optickog kabla u tu uticnicu.
Uskoro radim hodnik u stanu, pa kada su vec radovi u toku mogao bih da stemujem zid i sprovedem instalaciono crevo. Za nekih mesec-dva kada mi uvedu optiku, da ga provuku samo kroz taj kanalcic.

Rekoh kada se vec cimam, da vec sada odredim gde bi ta kutijica stajala, i gde bi na osnovu toga to crevce tacno trebako da izadje iz zida. Tu mi je negde i uticnica za fiksni, cipelarnik neki, ogledalo, bice tesno, ali ako se lepo isplanira, taman.

Oko 8x8x2,5 cm.
Bar kutija kod mene. Ulazi sa gornje strane, deo belog bužir kabla koji se vidi, oko 10-15 cm. Bužir su stavili samo gde se optičko vlakno provlači kroz nešto (jedan okvir od vrata npr.). Po stanu ti ide ovo providno vlakno koje vidiš u kutiji. Od te kutije do modema ide žuti kabl.

Nisma pametan, ako si u zgradi postaviće negde kutiju na spratu, onda iz te kutije vuku optičko vlakno do tebe. Onda mora kroz zid da se buši (ili okvir vrata...) da se uvede vlakno u stan, odnosno hodnik. Bolje planiraj prema tome gde želiš da ti stoji modem (utičnica za struju i slično). To vlakno je toliko nevidljivo da ne treba uopšte da se brineš da će nešto da naruži. Ne znam za instalaciono crevo šta da ti kažem, da li može ili ne. Gde se god vlako provlači kroz nešto stavili su to parče bužira a po ivicama zidova i plafona su neprimetno lepili.

Ulazi sa gornje strane, deo belog bužir kabla koji se vidi, oko 10-15 cm.
Gde tacno gore, ono skroz desno? Ali ne vidim na kom tacno mestu "struna" dolazi do onog kotura (tj. gde tacno ulazi u kuciste), jel ono dole, donja rupa po sredini?
Mislim, to je samo bitno ako planiram to "crevce" da sprovedem, ako moze izlazna rupica crevca da bude iza plastike i da se sprovede kroz neku od ovih rupa, to je super (ako struna ne zahteva neki poseban ulaz u kuciste.
Nisma pametan, ako si u zgradi postaviće negde kutiju na spratu, onda iz te kutije vuku optičko vlakno do tebe. Onda mora kroz zid da se buši (ili okvir vrata...) da se uvede vlakno u stan, odnosno hodnik. Bolje planiraj prema tome gde želiš da ti stoji modem (utičnica za struju i slično).
Da, te informacije vec imam, vec su postavili verikalne instalacije po spratovima zgrade, tako da znam gde bi mi usla u stan, i kojim putem bi mi odatle stigla do rutera. Samo je pitanje da li da ih pustim da mi samo strunu zalepe uz ram vrata, ili da radim egzibiciju sa instalacijom. Inace nema strujne instalacije u blizini, sto olaksava posao.

Poslednja izmena:
Da, to gore desno "EDIT" i spušteno ka sredini. To je samo parče bužira koje su umetnuli da uvuku optičko vlakno u kutiju. EDIT: bukvalno ulazi pozadi ali ima samo te bočne otvore gore i dole sa desne strane. Za nazad ne mogu da se setim.
Da sada ne odšrafljujem iz zida. Ulazi "pozadi gore" i mislim da i tamo nazad možda može koji krug da se namota. Zaboravio sam, ima još malo pa četiri godine.
Vidi se da je namotan koji krug sa prednje strane (ovo na slici) i tu su spojili sa žutim kablom koji ima tu zelenu žabicu. To je instalaterski deo.
Žuti kabl koji izlazi iz kutije je stigao sa Nokia modemom, bar je bio u toj kutiji. Oko 4 m, ovaj donji zeleni konektor koji ima žuti kabl i ide u modem.
I još jedan EDIT, taj žuti kabl sa zelenim konektorom, za spajanje sa modemom imaš da kupiš i u prilično dužim varijntama, tipa 10, 15... metara.

Ne znam tačno šta da ti kažem, mora da se pazi na savijanje, ali nije to nešto puno, oko 1 ili 2 cm se savije u čoškovima pa bi verovatno moglo i to što kažeš za direktno iz zida. Bitno je da ga nigde ne lomiš.
Ako si pecaroš, verovatno si koristio deblje najlone za soma i šarana u kršu :) Tako da nije uopšte nešto što smeta a može i da se kreči preko. Ja lično ne bi štemovao zbog ove instalacije ni u ludilu :)

Poslednja izmena:
Posle sinoćnjeg blokiranja EON-a na DNS nivou, sad apsolutno isto sa adriatelekom.com

Ulazimo u opasne mere cenzure. Za sad na DNS nivou.

Vrh Dno