Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Da li znamo kredencijale za admin pristup ONT-u HG8145X6-6Te?
Probao sam pretragu u ovoj temi, ali nisam našao. Konkretno treba mi da sva 4 porta dodelim za Internet, IPTV ne koristim. Hvala!
Da li si probao da ides redom

Treba ti 1 minut da probas ove. Jesu starije teme, ali ne verujem da je menjano. Meni je radilo za drugi model.

Ipak radi admin/20HWont17. a probao sam bar dva puta pre nego što sam ovde pitao. Ćorav :)
Hvala ti!

Mislim da budem precizan ne bude samo i net, već i fiksni. Bukvalno sve usluge se prekinu na 30 sekundi.
Da se nadovezem na svoju prethodnu repliku, ovo je ono sto vidim u User Log-u

1981-01-01 00:00:11 [Error][Alarm-Log] AlarmID:104001,AlarmLevel:Error,Device reset. Cause: System reset after being powered on, Terminal:OTHER
1981-01-01 00:00:24 [Critical][Config-Log] Terminal:OLT(-),Result:Success,Type:Set,Msg:Me[11] Inst[257] Att[5] Val[0]

Pozdrav ljudi,
Treba mi savjet u izboru provajdera iskljucivo za net. Do sada sam imao sbb, i nisam nesto pretjerano zadovoljan. Izasao sam iz ugovora vec odavno. Sada cu uzeti neki dobar net, ali mi treba pomoc u izboru. Inace zgrada u kojoj zivimo ima optiku :)

@Nemanja13 samo za net na mts optici su podstanari Yunet (ex Eunet, ISP prodat Telekomu) i Yettel

Pozdrav ljudi,
Treba mi savjet u izboru provajdera iskljucivo za net. Do sada sam imao sbb, i nisam nesto pretjerano zadovoljan. Izasao sam iz ugovora vec odavno. Sada cu uzeti neki dobar net, ali mi treba pomoc u izboru. Inace zgrada u kojoj zivimo ima optiku :)
Koja brzina ti treba?
Jel imas u zgradi supernova optiku?

Koliko najvise meseci po dinar moze da dobije novi korisnik na optici? Posto mi iz Yettela nude 11, pa bi da proverim koliko nudi mts ako neko zna. Hvala unapred!

Пре годину дана када сам продужавао уговор СББ је нудио 18 месеци по 1дин на 30 или 36 месеци, Јетел ваљда 12х1.
На крају сам добио 24х50% код МТС што сам већ имао. За Бокс 4.

Ne moze vise po zakonu da bude duze od 24 meseca.

Može ako napišu da je prvih 6 meseci promocija pa ugovor 24, tako je bar meni na ugovoru.

Pa to je 24 meseca UO a 6 meseci je promocija. Pravno gledano je 24 a sustinski jeste vise, al ja pricam po zakonu pravno gledano samo do 24 UO je dozvoljeno.

Radi li optika, Dorcol? Kod mene offline...

• Like
Reagovanja: mnt
И код мене, Блок 70а.

Novi Sad Bul Oslobodjenja radi ali lose, ping je otisao u nebesa ali brzina vuce celih 400/200 i stoji znak uzvika pored wifi ali radi nekako

Renoviram stan u Blok 70, Novi Beograd. Vidim da je bivsi stanar imao MTS Optiku i to FTTH.

Zidovi izmedju soba su od "ljutog betona" (armirani beton 14cm). Najsigurniji cu biti ako izvucem mrezu u svaku sobu.

Sta je potrebno reci elektricaru sada pri planiranju novih elektroinstalacija?
Da li je preksa imati optiku do razvodne kutije blizu ulaznih vrata, pa koaksijalne kablove izvlaciti odatle do svake sobe pojedinacno?

Svaki savet je dobrodosao 🙌

Za sta ce ti koaksijalni kablovi ? MTS koaksijalne kablove uopste ne koristi. Valjda mislis cat6 mrezne kablove (samo pazi da ti ti u zidu budu od cistog bakra, ne CCA)
Takodje ako ti treba i IPTV STB i Internet u jednoj sobi, moras da do te sobe vuces 2 ethernet kabla, jer IPTV i Internet su na MTS-u posebne mreze koje se ne mogu mesati bez komplikovane opreme.

Renoviram stan u Blok 70, Novi Beograd. Vidim da je bivsi stanar imao MTS Optiku i to FTTH.

Zidovi izmedju soba su od "ljutog betona" (armirani beton 14cm). Najsigurniji cu biti ako izvucem mrezu u svaku sobu.

Sta je potrebno reci elektricaru sada pri planiranju novih elektroinstalacija?
Da li je preksa imati optiku do razvodne kutije blizu ulaznih vrata, pa koaksijalne kablove izvlaciti odatle do svake sobe pojedinacno?

Svaki savet je dobrodosao 🙌
Pre svega treba reći električaru šta ga čeka jer će solidan % da odustane od posla kad čuje šta i gde treba da radi. :D
Mene su trojica ispalili nakon inicijalnog 'može, nema problema' kad su čuli da treba da seku mnogo manje od tvog plana u 62.bloku.
Na kraju sam jurio posebnu ekipu samo za sečenje betona...

Inače, kad već sečeš, stavljaj kablove u glatke cevi radi lakšeg rada kasnije i kako je kolega napomenuo, planiraj bar 2 kabla do svake sobe, mada bih ja i tu vukao više, zavisi šta od uređaja gde planiraš, užasno me iritiraju lokalni mali switchevi na svakom ćošku. 🥴 Razvodnu kutiju stavi gde tebi odgovara, nema to veze sa Telekomom, oni će svakako da ti uvedu vlakno u stan (ok, već je uvedeno od prethonika), ali i kod montiranja opreme za tebe mogu da ti dovedu dokle želiš. Kod mene je prethodni vlasnik imao izvedeno vlakno sve do dnevne sobe sa nekim viškom, oko 20m mi je stajalo namotano u krug jer sam ja stavio razvod odmah pored osigurača iznad ulaznih vrata i tu je sva mrežna oprema. U međuvremenu mačka pregrizla vlakno pa sam ih zvao da dođu i urade novu terminaciju pa sad nemam višak kabla. :)

Od drugih tehnikalija, gledaj da bude neki kvalitetniji CAT6 kabl pa si miran i za 10GBit mrežu, neko bi ti rekao da odmah staviš i koje optičko vlakno, pazi na elektroinstalacije u tim kanalima gde budu postavljani lan kablovi, možeš da razmotriš i shielded mada verovatno nećeš kačiti ne znam kakve potrošače uz njih tako da će raditi ok i običan UTP, ali to već izlazi iz teme opasno... ima par threadova u Umrežavanje podforumu pa možeš tamo da nastaviš sa pitanjima. :)

Cat6A
Razlika je :D

Moja filozofija - dovoljno široki bužiri u zidu, dovoljno "razvodnih" kutija da može da se provuče dovoljno kablova. Ako dođeš u budučnosti do 40Gbps lokalne mreže, nema nikakvog novog bušenja, štemovanja itd itd...

... samo u max distanci dokle može da dobaci 10GBit što je problem koji neće imati u stanu, ali OK, svakako neće da škodi da stavi kvalitetniji kabl :)
E nisam skroz siguran. Na papiru je tako, ali ja sam stavio cat6 i ukupna dužina je max 3m, i neće da dobaci do 10gb.
Jedan zid mi deli sobu sa serverom i sobu sa kompom. Provučen je cat6 i dobijam oko 5Gbps na iperf3. OK, možda je i do nekog drugog dela opreme, servera ili ko zna čega, ali to ću znati kada stavim druge kablove. Kartica prijavljuje da je veza 10gbps.
Sada sam poručio cat8 jer je vrlo mala dužina pa je sve zajedno sa konektorima oko 600rsd.

Jel su menjali brzinu interneta?
Sad otiso na njihovu stranicu video sam internet do 400/400 Mb/s
Optika je u pitanju

Nazad
Vrh Dno