Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Proverio sam baš na linku koji si mi poslao, i svi portovi su zatvoreni.
Ili LAN IP koji si port forwardovao ne slusa na tom portu ili nije napravljen port forward na ruteru kako treba
Kada si na mobilnoj mrezi, koristis svoj WAN IP da probas da pristupis servisu, a ne LAN, naravno ?
Ova slika sto si stavio forwarduje 1194 TCP port na tvoj LAN uredjaj 192.168.1.26, sto je valjda kamera ?
zasto 1194 ? ako guglam taj port kaze mi da je to UDP za OpenVPN...
na kojem portu pristupas kameri kada to radis unutar wifi mreze ?

@rajkosto

Hvala na pomoći.

Sa mobilne mreže,odnosno mobilnog ,proveravam port forvarding sa linka koji si mi poslao, i svi ovi portovi su po difoltu blokirani na ruteru:TCP port 443, 1194, 3478, 3479, 6000, 8883,65534.
Gadjam WAN IP adresu na ruteru,oni koju vidim iz rutera da mi je WAN.
192.168.1.26 je IP NVR ,i po proizvodjaču,on koristi 1194 port.
Pristupam kamerama i NVR-u ,isključivo preko android Cloud aplikacije,a ona dalje ide preko rutera na NVR i kamere.

Ceo problem je nastao,jer iz nekog razloga ,ne mogu da pristupim NVR-u i kamerama preko Cloud aplikacije na mobilnoj mreži,već mogu da pristupim isključivo preko Wi-Fi mreže,sa bilo koje udaljene lokacije.Upravo sada gledam kamere sa udaljene lokacije preko Wi-Fi mreže,čim stavim mobilnu mrežu,nema slike.

Ovo kaže njihova podrška.

I think that the our Cloud app connection could be “P2P” (directly connect from Cloud app to the camera) when you are using WiFi; when you are using mobile network, the Cloud connection would be “Relay” mode that will connect to Cloud server first and then connect to the camera because ,Cloud connection from the Cloud app to the camera goes not well.

I would recommend to check the our Cloud app needed ports and router setting because the settings will cause the connection entering “Relay” or “P2P”.
If the ports are not blocked and your router does not have the NAT type setting, then the key point could be related to your ISP router setting.

Our Cloud uses below ports:
TCP port 443, 1194, 3478, 3479, 6000, 8883 and 65534.
UDP port 53, 123, 3478, 3479, 6000, 9001-9003 and 49152-65535.
If your firewall or router only allows specific ports, please make sure above ports are not blocked from inside to outside.

If the port 1194 is not opened, our Cloud service on NVR will show error!

Znaci nista ne znas koji konkretan port treba da se forwarduje ili uopste bilo sta treba da se radi jer njihova podrska samo lista gomilu portova, i odlaznih i dolaznih (ova recenica "not blocked from inside to outside" samo znaci da treba da rade odlazno, ne da budu forwardovani dolazno, sto radi po defaultu).

Posto ovo nije tema za podrsku nekog nasumicnog "cloud" uredjaja, na racunaru pokreni qBitTorrent (https://www.qbittorrent.org/download), onda otvori ovaj sajt koji sam pomenuo https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ i ne diraj "Remote address" (naravno ovo radis na istom racunaru na kojem je qBitTorrent da bi IP bio tacan), ali ukucaj port koji qBitTorrent koristi (u meniju otvori Tools->Options, pa onda klikni na "Connection" veliku ikonu sa leve strane, on pise u polju "Port used for incoming connections").

Ako tada sajt kaze da je taj port otvoren (zelena 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿), znaci da je qBitTorrent sam uradio port forwarding preko UPnP, i port forwarding radi.

Ako sajt kaze da je port zatvoren (crvena 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿), onda rucno uradi port forwarding za taj port na stranici http://192.168.1.1 Zupcanik->Forward Rules->Port Mapping configuration, koristeci LAN IP racunara na kojem je pokrenut za "Internal Host", protokol TCP, i kucajuci broj porta u "Internal port number" oba polja, sva ostala polja za upis prazna.
Kada to Apply-ujes, uradi test ponovo, i sada treba da je zastavica zelena.
Ako to radi, nemas problema sa port forwardingom, i napravio si stavku u Port Mapping na Huawei ruteru kako treba.
A sad to sto ti "Cloud" platforma ne radi je nesto drugo, ko zna koji portovi njima trebaju da se forwarduju i kako, ili treba samo UPnP da se ukljuci, nisi ni pomenuo koji je uredjaj.

Poslednja izmena:
Supernova mreža je u osnovi bazirana na Kopernikus mreži.To što je negde "čista optika", to je plus u smislu da imaš veće brzine i bolju stabilnost.
Супернова је настала обједињавањем малих провајдера. Што значи да негде постоји Гронет, негде Радијус вектор, а негде Коперникус. Тј. сви они који су некада били корисници Коперникуса, постоји њихов налог и даље, тј. све оно што су платили и пре него је настала Супернова тј. пре него је Коперникус постао део Супернове.
Где је оптика а где није, то реално нико не може да зна нити такве информације неко званично може да да. Оно што је сигурно јесте да је негде коаксијала а негде оптика и да има више коаксијале. Шта је где, то остаје за дискусију.
Supernova je dobra samo ako nema drugog izbora. Evo uporedimo cene kao primer

https://mojasupernova.mts.rs/Privatni/Paketi/Super-PLAN-3#FIKSNA-NET-TV. Znači najskuplji paket 5100 dinara mesečno.

https://mts.rs/Privatni/BOX/BOX4 - maksimalna brzina u BOX 4 zlatnom paketu je na papiru ista kao kod Supernove, ali je puna cena tog paketa - 7300 dinara mesečno.

Može i ovako, bez mobilnog broja u paketu: https://mts.rs/Privatni/BOX/BOX-3/FIKSNA-TV-NET - 4799 dinara mesečno
Што неко рече, провери са комшијама. Неком ради добро, неком не. Све је то шарено.

dal mozda neko zna posle koliko vremena za biznis optike se prelazi na fizicka lica MTS ili Supernova? LOL

Stigo opticki internet u selu tj pusten u subotu
Ja korisimt njihov adsl box 2 vec 7 godina
Da li se moze uzme opticki internet? box 2 tj prelazak samo jer vec imam ugovor

Trebalo bi da može, uradi se aneks ugovora i odabereš BOX na optici........pozovi call centar to ti je najmerodavnije.

Imam Huawei HG8245Q2 ONT koji je stavljen u bridge mode i povezan na Asus GT-AX6000 jos iz vremena kad sam imao Box3 paket , sad je Box4 zlatni.
Neznam sta sam radio sem updata FW povremeno i menjanja DNS po nekad, sad je na default MTS DNS.
Problem je sto mi mobilne aplikacije preko wifi-ja ne prepoznaju GPS lokaciju i Iris GO na mobilnom javlja no internet connection.
Ako upalim vpn na mobilnom onda sve radi , cak i Iris GO.
Jal postoje neka podesavanja koja sam mozda poremetio da bi se ovo manifestovalo ovako?
Sve sam pokusao sem reseta Asus rutera to mi se ne radi, jer u principu sve drugo radi kako treba.

Pitanje, posto sam danas nabavio sopstven ruter i odradio Bridge na njihovom Huawei HG8245Q2 ruteru. Hipoteticki ukoliko iz bilo kog razloga odlucio da odradim Factory reset i vratim fabricka podesavanja, da li se vraca na staticku (koju sam uzeo i koju su oni podesili daljinski) ili se ruter vraca na inicijalno podesavanje koje je podrazumevalo dinamicku adresu?

Hvala unapred!

Na dinamičku mu je fabrički (oni samo daljinski ručno prebace na statičku kada je naprave), user I pass za statičku su ti dali ako hoćeš da je koristiš bilo na Huawei ili na svom
Takodje fabrički mu je da radi rutiranje za internet a ne bridge mode pa bi mu i to morao da vratiš sam ako hoćeš (ili da zoveš njih da vraćaju bridge/statičku)

Ok, to znaci da bi mi bilo pametno da sacuvam PPPoE login info negde za ubuduce. Cisto bezbednosti radi. Hvala!

Malo mi cudno agenti rekli da je pustena optika u subotu i da se moze uzme opticki internet..
Medjutim pisao sam na stranici fb mts kazu da optika nije pustena..
A video sam bio njih u centru dosta da proveravaju ormaric

Optika je možda puštena ali za testiranje, ako sve bude kako treba onda ide prijem linije........tek kad to završe onda će oni verovatno nuditi korisnicima prelazak na optiku.

Da li se zna nešto za okolinu Avale, radi li se tamo nešto? Doduše tamo je Supernova prisutna ako se ne varam, ne znam ni da li će Telekom raditi nešto u tom slučaju

mislim da to niko zivi ne zna, ne za taj kraj nego bilo koji drugi
toliko kriju te planove kada ce negde uvoditi optiku da je to bukvalno smesno, kao da je ne znam sta u pitanju

Kakva su iskustva sa Real-Debrid i Optikom ? Radi sve bez problema ili ? Hvala

Hvala, još jedno pitanje :) Imam 3 compa u stanu pa bih povezao sve kablom. S obzirom da bih i TV spojio kablom da li mi treba spliter neke vrste ili MTS može da da neki uredjaj. Imam i AX3600 Xiaomi ruter, da li bi mogao da posluzi u kombinaciji sa optikom ? Koliko mi se čini Ruter ima samo 3 lan konekcije ? Hvala još jednom :)

Moras da ubacis MTS ONT u Bridge mode i povezes tvoj router pa pod WAN PPPOE ubacis podatke za konekciju.
Kako se to radi imas na forumu objasnjeno.
Ne postoji spliter za optiku, moras switch da ubacis ako nema dovoljno konekcija na ruteru.
Jer posle bridgovanja ce ti raditi samo dva izaza za iris boxove, routing je iskljucen.
A savetujem ti i da ugasis wifi da ti se ne "sece" sa wifijem tvog rutera.

Poslednjih mesec dana bili ljudi iz KabelNet-a, barem sam tako procitao na kamionu, razvlacili kablove u mojoj ulici pre neki dan postavili ovaj veliki ormar

Prilozi

• IMG20231118202512 resize.jpg
    IMG20231118202512 resize.jpg
    9 KB · Pregleda: 131
Kod mene je od postavljanja tig ormana do ulaska optike u stan proteklo nekoliko meseci.

Kod mojih su pre mesec dana položili okiten cevi, postavili razvodne optičke ormane a uduvavanje optičkih kablova verovatno neće biti pre proleća.
Pre dva dana je lik zabio šleper u kanal a pored puta kuda ide linija je napravio kratere kao da je raketa zalutala iz Ukrajine.
Verovatno će do proleća pola linije razvaliti i raskopati i pre uduvavanja kablova.

Proslo 17 dana od kad pustena optika niko ne dolazi da prikljuce na opticki internet
Iz telekoma niko nista ne zna
agenti dolazili pre 10 dana nudili box paketi i korisnici uzeli box paketi.. rekli da ce biti prikljucak ove nedelje....
Ne znam kome vise da verujemo dal agenti ili telekomu

Da li se moze ubaciti konekcija na VPN preko HG8245Q2 ONT optickog modema?

@xSeptimus Ako pitaš da li možeš na samom ONT-u da digneš direktno VPN server odgovor je ne može, ne podržava (ne može ni da bude VPN klijent :D ). Na nekom kućnom uređaju iza ONT-a možeš naravno, pa da na ONT-u samo otvaraš port koji VPN server koristi. Ja imam VPN server na Raspberry Pi 4 povezanom na ONT :)

@xSeptimus Ćuti još je dobro kod drugih provajdera je većina korisnika iza CG-NAT pa ne mogu nikakav server da host-uju nigde u kućnoj mreži :D :D

Dosli danas da povezuju optiku gde zivim samo njih dvoje dosli samo dva korisnika da povezu ostali ne.. cak iz arandjelovca dosli
Ovi iz telekom sve vreme pricaju da nema optika gde ja zivim....
Agenti kazu da postoji optika i dostupna dal moguce da nema radnike za povezivanje optike

Vrh Dno