Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Ima i [wa] i [in] i svašta nešto. Nije mi jasno zašto nekad piše 1970. godina a nekad 2022..
Screenshot_2022-07-31-16-47-04-505_com.brave.browser.jpg
Screenshot_2022-07-31-16-47-18-016_com.brave.browser.jpg
Screenshot_2022-07-31-16-47-34-673_com.brave.browser.jpg

To je deo logova.
 
Vreme je 1970 posle restarta pre nego sto dobije vreme od centrale (da li ti se internet ne vrati automatski ako ne restartujes ruter ? trebalo bi da se vrati sam). Ali izgleda da gubis ceo signal, ne samo Internet. Proveri sledeci put kada nestane, i napravi smetnju. Kada te zovu da li je smetnja srednjena kazi da se ponavlja svaki dan u ponoc i onda ti nece odmah zatvoriti tiket kao sto su verovatno uradili (sto se vidi na https://moj.mts.rs/podrska).
 
Poslednja izmena:
Vrati se ali tek posle sat - sat i po - ili čak i duže. Ako se sam automatski gasi svaki dan u ponoć, to meni izgleda kao da je MTS to iz nekog razloga tako namestio. Ne znam zašto bi net nestajao uvek u isto vreme sam od sebe.
 
Mozda imaju neku gresku u sistemu pa te izbaci svaki dan, ili rade neki maintenance uvek u ponoc. Telefon za korisnicki servis im radi 24/7 pa ako hoces mozes da ih maltretiras zvanjem u pola noci dok ti ne srede. U svakom slucaju nije normalno, proveri sta se desava sa signalom i sta se pojavi u logu kada se desi (i nemoj da restartujes ruter da bi imao tacno vreme i manje spama)
 
Ako ne restartujem ruter onda se net vrati sam ali ko zna posle koliko vremena. To je dobra ideja, nazvati ih u ponoć i smarati.
 
Sinoć nije nestao net. Sad ne znam da li su oni nešto uradili ili je ipak uticao cloudflare DNS. Nemam pojma. Videćemo večeras.
 
jesu li to promenuli IP adresu na optici i stavili nas iza NAT a , box 4 beli imam
u dodacima mi stoji da aktiviram staticku adresu i cena , cini mi se da to pre nisam imao kao opciju
ako neko zna
hvala
 
ne, to je ako hoces da ti se IP adresa ne menja svaki put kada ti se restartuje ruter ili izgubi vezu pa se rekonektuje
(korisnici na optici dobijaju javnu dinamicku adresu, doplata je za javnu staticku).
kolika ti cena pisala za to ? ja kada sam to aktivirao pisala cena 200 iako je stvarno 590 na racunu
(to tamo u novembru kada mi se prvi put pojavilo kao opcija, mada je uvek bilo moguce telefonom traziti)
 
Poslednja izmena:
I dalje se ne gasi više. Samo neka cgi greška i to je sve:
Screenshot_2022-08-02-02-22-08-057_com.brave.browser.jpg
 
ne, to je ako hoces da ti se IP adresa ne menja svaki put kada ti se restartuje ruter ili izgubi vezu pa se rekonektuje
(korisnici na optici dobijaju javnu dinamicku adresu, doplata je za javnu staticku).
kolika ti cena pisala za to ? ja kada sam to aktivirao pisala cena 200 iako je stvarno 590 na racunu
(to tamo u novembru kada mi se prvi put pojavilo kao opcija, mada je uvek bilo moguce telefonom traziti)
ptse 590 din
 
Boja pvc izolacije kabla nije nikakvo merilo kvaliteta ili specifikacije utp kabla. :)
Ово једноставно није тачно, познато је да црвена боја и лед светла дају компонентама брзину, а тетоваже људима снагу...:rolleyes:

Што се тиче теме, мене је нервирало што дају 5е кабл могао не могао 1Gbs.
Себи користим 6а мада треба пазити где се узима неки су лошији и од 5е који дају.
Такође гледајте да пресавијањем нема оштар угао, тиме могу да убију сваки кабл... и онда спорије, дисконекције, итд
Ако су проблеми чести, увек прво проба са другим каблом, компјутером, па драјвери, па ОС, па подршка.

За солидне, а релативно јефтине каблове бих препоручио Микро П.... ако сте из Бгд.
 
Najjeftinije kablove koje sam nasao a da su bakar punog preseka su od ove nase firme: https://www.schrack.rs/prodavnica/i...-kablovi/instalacioni-kabl.html?catId=4957294 (neka prodavnica elektro materijala blizu mene to prodaje na metar)
svi kineski/uvezeni sto sam nasao po prodavnicama nize cene su bili CCA sto nikako u zidove ne stavljati (ok je samo za kratke fabricke patch kablove)
Што се тиче теме, мене је нервирало што дају 5е кабл могао не могао 1Gbs.
cat5e je ok (ako stvarno prolazi cat5e testiranje, ovi kineski samo stampaju da jeste cat5e/cat6/cat7 ali nista nije testirano) ali daju bas sa tankim stranded zicama sto se teze korektno krimpuje (narocito ako koriste pogresne cat6 konektore)
 
Poslednja izmena:
Ja sam pre par dana stavio 7m cat 5e i brzina pala nenormalno. Onda nabacio cat 6, brzina leti, ide ma maksimalu koliko MTS daje. Naravno svi uređaji moraju biti gigabitni.

Mislim da netiks ima dobre cat 6 kablove. Uzeo sam od njih i 5e ali taj još nisam testirao.
 
a odakle ti je taj 7m cat5e, i koliko je kostao ? mogu i ja da kupim "cat5e" kabl za 15 dinara po metru koji uopste nece lepo da radi na gigabit brzinama bez obzira na duzinu (tj ovaj kineski CCA koji sam na kraju bacio)

netiks cat5e kablovi prolaze test (i te mi je jednanput doneo mts instalater, drugi put neki na kojem pise jagodina, oba puta stranded, ne punog preseka), isto kao i ovi schrack (od kojeg sam vukao i po 30-40 metara ovog najjeftinijeg cat5e kabla sto imaju, i radi gigabit bez greske)
 
Meni sa cat 5e varira od 470 do 485 mbps dok upload ide oko 152 mbps.Paket mi je 500/160.Gde mogu da se nađu ti cat 6 kablovi?U Tehnomaniji nisu imali.
 
Nece ti se popraviti brzina ako menjas kablove. To je max sto mozes da imas na speedtestu sa tim paketom (Gledaj u Windows Task Manageru u Performance tab-u, videces da ide tacno 500/160 dok radi speedtest, pa cak i neki mbps preko). Speedtest pokazuje brzinu prenesenih "korisnih" podataka, bez TCP/IP koverte koja dodaje po 40 bajta na svaki paket od 1492.
Tehnomanija je uzas sada za kompjutersku opremu, u poredjenju sa winwin/emmi koji su zamenili/pojeli, vise se fokusiraju na belu tehniku.
 
Poslednja izmena:
@rajkosto Ne sećam se sad gde sam uzeo taj 5e. Pun je presek ali je sigurno bio jedan od tih jeftinijih, pretpostavljam.

@simmke u netiksu imaju baš dobre cat 6 kablove. Ali ja uzmem odvojeno kabel i RJ-45 konektore pa ih krimpujem sam.

Bili su danas iz MTS-a da vide u vezi isključivanja neta. Sve što su mogli da predlože je da se promeni DNS u LAN podešavanjima, što sam ja već i sam uradio. I od tada do ovog momenta nije nestajao net stvarno, ali mi i dalje nije jasno zašto je ranije nestajao uvek u ponoć. A ni oni ne znaju.
Za 15 minuta ćemo da vidimo još jednom šta će biti :)
 
pa da je bilo samo DNS ne bi ti WAN status na ONT bio "Connecting...". Ako izgubis internet vezu ili ceo opticki signal nema veze koji DNS server pokusavas da koristis, nista nece raditi.
Cloudflare je inace najbolji DNS (1.1.1.1, 1.0.0.1), mada izgleda da su skoro ugasili onaj server sto su imali u Beogradu, trenutno ide preko Austrije (tako da mozda Google DNS ima bolji ping, to je 8.8.8.8, 8.8.4.4). Nadam se da kada si ga menjao, menjao si na samom ruteru (Network->LAN), a ne na svakom kompjuteru/mobilnom posebno (posle promene, Cloudflare se moze proveriti na https://1.1.1.1/help a ostali na https://www.dnsleaktest.com/)
 
Poslednja izmena:
Cloudflare sam stavio, da. Na ruteru.
Ispada da ako imaš neki DNS, veza sa netom se ne gubi. Totalna glupost ali za sad radi. Evo opet je prošla ponoć i radi i dalje. Znači da je postojalo nešto što pokrene prekid veze u ponoć a dolazi samo ako si na MTSovom DNSu. Što dalje znači da možda MTS to tako namesti pa onda korisnici koji u to doba spavaju, malo rasterete mrežu :)) Nemam nikakvo dugo logično objašnjenje.

1.1.1.1
 
Nema sanse da se tako nesto desi, da gase internet vezu onima koji koriste default DNS, desi se nekad da njihov DNS ne radi pa da ljudi misle da nemaju internet, ali ne suprotno.
Veca verovatnoca je da su ili radili update softvera/konfiguracije ili je bio neki bag na centrali/kartici/portu na kojoj si ti prikljucen sto je zavrseno/popravljeno posle 2 dana.
Ili ako si u gradu u kome trenutno rade veliki broj infrastrukturnih promena/kacenja novih korisnika/lokala po gradu, pa povezuju nove putanje optickih kablova, pa se desi da nesto izmedju tebe i centrale bude otkaceno u tih sat dva. Jedini tacan odgovor na sta se desilo ima sam mts, ako ti oni ne mogu reci, onda samo nagadjamo.
Mozes da vradis DNS na prazno ako hoces, ako ti je problem resen onda je resen, nece ti nestajati vise u ponoc.
 
Poslednja izmena:
Ne verujem da rade nešto tako u Somboru. Mislim da su se ovde već svi davno nakačili na optiku.

I da, ranije na ovom nalogu nije bio internet, samo BOX 2. To je nešto što možda nisam pominjao ranije. Ako uopšte ima neke veze.
 
Kad sam već tu, da pitam još jednu stvar. Zašto MTS ne koristi IPv6?
 
Vecina evropskih ISP-ova ne mari za IPv6 ( Figure 10: Distribution of IPv6 deployment, January 2022 ), a u Srbiji ni jedan kucni ISP to ne podrzava. Posto niko to ne trazi, a i nema profita od toga, niko nece trositi pare da konfigurise svoje rutere da to podrzavaju i odrzavaju. MTS ima samo jedan mali test opseg ipv6 adresa koji izgleda ne koristi ni za sta trenutno. Takodje, velicina ipv6 koverte je za 20 bajta veca od ipv4, tako da se vise % podataka trosi na "beskorisne" informacije, pa bi speedtest prema ipv6 serverima dao malo manji rezultat. Dokle god nismo pod CG-NATom, ni mi korisnici ne bi trebalo da marimo za IPv6 (a vecina kucnih korisnika nece mariti ni tada, zato sto to nece ni primetiti ako im ne treba dvostrana konektivnost, sto nije potrebno za posecivanje web sajtova, striminga, i igranje igara). Od srpskih provajdera, MTS je prilicno dobar za "napredne" korisnike, jer ne radi CG-NAT na optici, dozvoljava doplatu za staticki ip, a i ruteri se mogu prebaciti u bridge mode tako da koristite vashu mreznu opremu (huawei moze sa webgui-a, nokia moze pozivom/tiketom). Yettel ne daje nikako pobeci iz CG-NATa trenutno, SBB nikako ne daje prebacivanje rutera u bridge-mode.
 
Poslednja izmena:
Supernova koristi IPv6
 
Evo,danas je sreda a u petak bili monteri i još mi nije aktiviran ugovor.Kakva vi imate iskustva?Posle koliko dana su vama aktivirali?
 
Sve usluge iz box 4 pakete su odmah radile. Prijava na portal, mejl je bilo sutradan.
 
Meni radi polovicno.Npr,2 STBa i net radi dok treci STB i fiksni ne radi.Na MOJ MTS i na mail.mts.rs ne mogu da udjem.Juce im pisem,kazu mi da jos nije aktiviran nalog.Moracu opet da im pisem izgleda....
 
Kod mene je sve odmah radilo, sve isto od usluga kao i na VDSL-u.
U moj mts se pojavio kao nov ugovor možda posle 7-10 dana.
Proveri taj treći STB, ako rade dva mora i taj. Za fiksni ne znam, nisam probao uopšte.
 
Na trećem STBu mi traži da ukucam korisničko ime.Jel može nekako bez tog kucanja da udjem?Ovi kad su montirali su na dva STBa ušli bez tog kucanja(ne znam kako)a na treći je ocitavalo dugo i nisu mogli da čekaju i rekli su kao da će proraditi za 2,3 sata i proradilo je ali mi traži da ukucam korisničko ime i lozinku.Ukucam korisničko ime iz ugovora i lozinku 1234 ali nece.
 
Korisničko ime i lozinka su za Moj MTS.
Mene je zezao jedan STB koji mi je to stalno tražio kada ga uveče ugasim (stand by) i sutradan uključim, nakon prelaska na optiku. Na njemu sam menjao podrazumevani kod za kupovinu kanala ili logovanje (ne mogu da se setim), pustili extra pa da se deca ne raspojasaju :)
Kada sam vratio na 1111 vratio se u normalu.
 
Nazad
Vrh Dno