Šta je novo?

MTS optički net problem sa brzinom na lan kablu

budjoni

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2008
Poena
345
Možda nije pitanje za ovu temu, ali nemam ideju gde da postavim. Naime, imam MTS optički internet sa relativno novim ruterom (onaj sa četiri antene), dobio sam novi paket sa 600 Mbps brzinom downlada i približnu brzinu dobijam na telefonu preko wi fi, dok na računaru, preko lan kabla, ne može da prebaci 100 Mbps. Računar je Windows 11, 16 gb memorije, a matična ploča Gigabyte B450M DS3H, koliko sam uspeo da nađem, sposobna je i za veći protok (Realtek GbE LAN chip (1 Gbps/100 Mbps)). Šta činiti da omogućim punu brzinu?

Promeni kabl od rutera do kompjutera.

Mrežni kabl!
Ne 4 žice, nego 8.
CAT 5e, 6....
Kod mene je bio takav u kutiji od modema, doduše kraći.

Obožavam ovaj forum. Setih se da negde imam kutiju od rutera, nađem u njoj kabl sa osam žica....i radi kako treba. Hvala svima.

Da ne otvaram novu temu, ja imam isti problem na jednom desktop racunaru. Imam beotel opticki net 200/20, na telefonu i novom laptopu su te brzine a na desktopu je neka prastara asus p5q 775 socket ploca i ne prelazi 55mb/s preko lan kabla. Da li da menjam lan kabal ili nema nista od toga? Dok ne kupim nov racunar jel ima neka mogucnost da ubrzam net na desktopu ili ne moze zbog prastare ploce, mada ja mislim da su jos te ploce podrzavale do 100mb/s protok? Hvala

Poslednja izmena:
Nema svrhe cimati se dok ne zameniš konfiguraciju. Verovatno ti je procesor preslab i ne može da se nosi sa 100Mbps.

Procesor uopste nije preslab, serverski sam ubacio modovan 771 na 775 socket sa 12mb kesa, gura 4k video na pola snage, za svakodnevni rad je skroz ok, cak gura i neke igre za koje nisam ni pomislio da ce da ih pusti, imam i dobru grafiku, nema veze s procesorom nego sa maksimalnom brzinom koju ploca deklarise, zamenio sam upravo kabal i sad je 80mb/s protok. Ili je do ploce, ili do lan kabla, imam prastari win 7, mozda je i zbog toga, ostalo nema sta. Dosta je i 80mb/s za sad, tu pustam samo youtube video i malo net, oglasi, vesti...

Edit: Resio sam, imam 3 lan kabla, verovatno sa razlicitim brojem zica kao gore, cepa 180mbps bez problema.

Prilozi

• Screenshot 2024-07-12 at 20-39-33 Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test.png
    Screenshot 2024-07-12 at 20-39-33 Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test.png
    177.3 KB · Pregleda: 20
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno