Šta je novo?

[MTS] Ogromni racuni - prekoracenje pretplate

operativ

Cenjen
Učlanjen(a)
20.09.2010
Poena
159
Moja oprema  
Tablet
iPad 2
Mobilni telefon
Redmi Note 9 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Mi Band 4
Steam
https://steamcommunity.com/id/saug/
Pristup internetu
  1. Optički internet
Racun je za april,telefon koristi moja svastika. Ajde da je ne falim previse al stvarno pazi i stalno provjerava koliko ima preostalog interneta na telefonu. Plata joj je mala moze se reci jadna pa gleda svaki dinar kako ce potrositi. Vec dvije ipo godine koristi internet preko telefona na laptopu i nikad nije prekoracila dozvoljeno ako joj zafali dokupi megabajte pa tera dalje.

No situacija je sledeca:
Dolazi joj poruka od mts da je prekoracila racun za oko ~30000 i blokiraju joj broj. Da napomenem da nije bila van zemlje to jes svo vreme je bila u Zelezniku. Odemo o poslovnicu i traze nam da uplatimo pola vrijednosti pa ce aktivirati broj. Trazimo listing oni kazu da to nemogu dati dok ne prodje obracun.Pre par dana stigo listing capture1.jpg. E sad mi nije jasno kako je moguce da za 2 minuta i 11 sekundi skinuti sa telefonom ~455MB=11339.24 din,posle toga konekcija od nesto vise od 1 megabajta ne bude uposte naplacena pa zatim opet slicna stvar ~429MB=17567.96 din. Da li je moguce da telefon moze da povuce 455 MB za 131 sekundu sto dodje da mreza ima protok od 3,47MB/s? I druga konekcija 429 MB za 110 sekundi ili ti 3.9 MB/s? Treba da idemo ovih dana u mts da pisemo zalbu al mi se cini da cemo je dzabe pisati! Da li je ovo kradja? Da li moze biti njihova greska ili ce morati da uzme kredit da bi to platila?

ako sam dobro razumeo, ona radi tethering i onda surfuje preko lap topa?

da nije mozda taj put napravila tethering bez passworda, pa se jos neko nakacio?

Ja imam mts paket sa 10gb neta i neretko kada ne mogu da cekam da se nesto na lap topu skine preko adsl-a, prikljucim S3 kao modem i ako su signal i ostali kriterijumi ispunjeni brzina moze biti velika. Ako vasa svastika nije nista skidala onda ne verujem da je mogla da prekoraci megabajte.

Prvo, sa listinga ne vidi koliko dugo su trajale GPRS sesije. Moguce je da u isto vreme postoji vise "sesija", ako se pristupa sadrzaju koji se razlicito kategorise ili naplacuje. Napr. Istovremeno se proverava mail i gleda nesto sa Youtube sajta. Tada postoji mogucnost da se pojave dva zapisa u listingu. Jedan ima vreme pocetka provere maila, a drugi vreme pocetka gledanja Youtube-a. To sto je druga sesija pocela par minuta nakon prve, ne znaci da je prva sesija zavrsena. Telefon moze da uspostavi vise PDP konekcija i tada ce se svaka videti posebno.
Ovo sto je neko gore spomenuo moze da bude razlog, narocito ako je sesija trajala duze vreme i pristupano je sadrzaju koji se drugacije naplacuje.
Trazite uvid u CDR fajlove sa podacima o GPRS saobracaju, jer se iz njih vidi duzina trajanja sesija, kolicina prenetih podataka ali i indikator o "tipu" saobracaja, tj. Inzenjer u MTS-u moze da kaze koliko sesija je bilo istovremeno i da li se pristupalo sadrzaju sa posebnom naplatom.
Takodje od znacaja moze da bude i model telefona. Stariji modeli nisu imali mogucnost uspostavljanja vise sesija istovremeno, mada ne mislim da je to slucaj.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ovde treba da ide neka žalba pošto bi ovo trebalo da je nemoguće, da se nešto naplaćuje pa onda da se ne naplaćuje. Imao sam ja sličnu situaciju sa minutima pre 2 godine i žalio sam se. Možda nećete uspeti mnogo da smanjite račun, ali nešto definitivno nije u redu

Pretrazi malo forum Owim je pisao da je imao slican problem i da ga je resio susretom sa MTS inzenjerom...

Telefon je koristila kao modem,tj kablom je povezan sa laptopom tako da joj nije niko mogao krasti net. Kaze da nije skidala nista vec je radila iste stvari kao i uvjek surf,gmail,fb...
Ne branim je mozda i jeste potrosila toliko mada mi nije logicno. Kad odemo u mts za zalbu trazicu taj CDR fajl od gprs-a pa cemo viditi sta ce da bude dalje.

Pozdrav

A da nije win kojim slučajem povukao sa neta neki update do je telefon tako bio nakačen?

A koji telefon koristi? Cisto da znamo i to...

Jer ove brzine mogu da se ostvare samo sa nekim telefonom sa 42Mbps HSPA+ inače ni teoretski nije moguće da se ostvari ova količina podataka za to vreme.

Jedino ako telefon nije napravio još jednu paralelnu konekciju, mada to na Android i iOS uređajima nisam još video...

Poslednja izmena:
Telefon je Huawei U8500(Onaj prvadroid mini paket mts) mislim da on nema taj HSPA+. Windows update je ugasen tako da mislim da nije to...

Sa GSMArena za taj model kaže: Speed HSDPA, 7.2 Mbps, dakle teorijski maksimum je ispod 1MB/s, u realnoj situaciji možda oko 600KB/s.

Ova dva transfera bi kod nje morala da budu svaki po 10-15 minuta konstantnog download-a.

Poslednja izmena:
Ne pise trajanje sesije, samo je njegova pretpostavka da je <2 min jer ima nova nakon toga.

3,47MB/s.... pa to dođe skoro 30Mb/s. Da je to tačno, trebao bi mts da njoj plati reklamu jer nešto i ne verujem da je neko imao te brzine na toj mrezi.
Trebaće joj mnogo živaca i vremena da sve dokaže, ali to je definitivno još jedan pokušaj lopovluka mts-a. Ništa novo niti čudno za njih.

Poslednja izmena:
Bilo bi dobro da Mts konacno uvede ono sto zovu "neogranice net". Cak je i Vip uveo za nove smart pakete.

A sta ako je mts inzinjer umesan u prevaru pod pretpostavkom da je prevara u pitanju?

Pa onda jedino da kupi magarca, nađe sadruga, promeni ime i krene na vetrenjače.

Evo da javim problem je resen.:)
Racun je bio 36000 hiljada sa pdv-om. Danas smo bili u mts-u. Reko dosli smo da se zalimo na racun dali mu broj on tamo pogleda i kaze pa da niste pazili na internet,morate to bolje paziti. Pa dobro nismo pazili mozemo dobili logove od gprs-a da vidimo sta je toliko potrosilo interneta (1,4GB),ako smo stvarno toliko potrosili sta da se radi platice se nekako. Medjutim on predlaze da se napravi rekalkulacija racuna za taj mjesec i da taj potroseni internet obracunaju kao neki dodatni paket i kad se sve to ponovo sabere izadje sve ukupno 1600-1700 din sa sve pretplatom koja je oko 800 din. Gledamo u njega i ne vjerujem on tek tako smanjuje racun za 32300 din a ni listing nije otvarao uopste. Sumljivo nema sta. Svastika odmah pristaje sva srecna.:D Al ja i dalje trazim da me uputi nekome ko mi moze to pokazati na sta je potroseno toliko al on govori da ako cemo to traziti onda racun ostaje 36000 pa ide zalba i sve dalje zavisi od toga dali prihvate ili odbiju zalbu... dalje ga pitamo kako je moguce ako je ako je limit na njenom broju 20000 racun bude 36000 opet on pocne da nesto mulja prenos podataka,obracunavanje i sta ti ja znam...razgovor je trajao nekih 30-40 min na kraju nismo saznali da li smo stvarno toliko potrosili ili je telekom ispao "posten" posto se to desilo prvi put i oprostio nam 32000 dinara. Limit smo stavili na 5000 hiljada mada to nista ne znaci gledajuci prethodnu situaciju. Imam osjecaj da to oni namjerno rade pa ako prodje prodje.
Vjerovatno da bi dobili te logove morali bi to preko suda koliko sam skontao iz naseg razgovora a ona za to nema novaca i ko zna koliko bi na kraju platili.
Na kraju krajeva dobro je ispalo. :D

Pozdrav;)

Ispalo je odlicno, steta samo sto nismo saznali ko je kriv za situaciju. Neka nabavi neki net limiter, da se ne kocka vise. Taj sluzbenik vam je svakako pomogao, i svakako je radio u vasem interesu, bolje sto niste cackali mecku do kraja.

Pretrazi malo forum Owim je pisao da je imao slican problem i da ga je resio susretom sa MTS inzenjerom...
Jesam, kad sam poludeo od nedorecenih dopisa ljudi koji rade "po proceduri". Otisao kod sefice poslovnice na Trgu N. Pasica, zamolio sastanak sa inzenjerom, isti dobio, otisao u Cara Dusana, razumeo se za 5min s covekom i sve reklamacije resene. Problemi moraju uzivo da se resavaju inace to traje dugo i cesto bez uspeha.

Ista situacija za februar ove god.. Stigo mi racun oko 16 000 odem prilozim reklamaciju i ljudi za 5 dana odobre.... Mnooooogo sumnjive radnje, mnoooogoooo... izgleda da su u fazonu gde prodje prodje, ali kod mene ne, cika Stefica kontrolise sve... B-) Pa nisam ja manijak da pored 10 mb/s kablovskog neta koristim njihov slogiritis net na kom mi i fb baguje ako nije H+ konekcija...pa cak i da koristim 1.5gb mesecno + preneto jos skoro toliko iz proslih meseci ne moze da ode tek tako i jos koliko treba za racun od 16 somica... Ja se prvo utripovao da mi telefon nesto poblesavio, ali sam kasnije ahvatio njihov "lov u mutnom"...

^ Na osnovu cega su tebi smanjili/stornirali navodno prekoracenje?

Ne bih da trolujem ali baš zbog slične situacije koja se meni desila sa onim internetom kada se pojavio sam rekao:

mts nikad više!

A da li neko zna, da li može da se isključi data saobraćaj? Totalno, kod njih, u sistemu?

Jesam, kad sam poludeo od nedorecenih dopisa ljudi koji rade "po proceduri". Otisao kod sefice poslovnice na Trgu N. Pasica, zamolio sastanak sa inzenjerom, isti dobio, otisao u Cara Dusana, razumeo se za 5min s covekom i sve reklamacije resene. Problemi moraju uzivo da se resavaju inace to traje dugo i cesto bez uspeha.
Daj malo vise detalja, nikako da nadjem prethodni tvoj post :) Ono, sta je na kraju ispalo da nije u redu? Logovi pokazali nesto suludo, logovi se ne slazu sa sistemom (sistem lupio cenu, sto me uopste ne bi cudilo u skorije vreme, kad im "sistem" sve odredjuje ;)) ili nesto sedmo?

Ista situacija za februar ove god.. Stigo mi racun oko 16 000 odem prilozim reklamaciju i ljudi za 5 dana odobre.... Mnooooogo sumnjive radnje, mnoooogoooo... izgleda da su u fazonu gde prodje prodje, ali kod mene ne, cika Stefica kontrolise sve... B-)
Racun od 16.000 kontrolisu i curke/curani kojima drugi placaju racune... tako da ovo nema gde da ide u APP, plus bi mutili kao VIP kad neko reklamira :)

A da li neko zna, da li može da se isključi data saobraćaj? Totalno, kod njih, u sistemu?
Nope :( Hteo ja u nekoliko navrata. Tj. nece sto Septimus rece :D

Poslednja izmena:
Hm, čudo da ne može da se isključi data prenos u sistemu. Sigurno može, ali neće to da urade.

Kada sam putovao u jednu od najskuplijh roaming zona i nešto menjao roaming paket u Telenoru, sami su mi ponudili da ugase data prenos dok se ne vratim, ako ne verujem svom telefonu :/

Da, Telenor to hoce, samo data roaming da se prekine, a ostalo dozvoli.

Kao sto rekosmo - moze fizicki, ali nece. (u slucaju MTS-a, sam sistem ne daje, a moze ako potpise 10 glavonja. Medjutim, sistem je tako pravljen, verovatno namerno)

U Vipu moze da se iskljuci DATA za roming ali nece za domaci saobracaj.

Vrh Dno