Šta je novo?

[MTS] Modemi i podešavanja

@iOS imao si neke probleme, pa si video u ruteru da imaš nat, a oni su ti potvrdili kroz prepisku? daj malo više informacija, sve nas interesuje.
to je bila jedina prednost mts-a u odnosu na ostale i jedini razlog zašto sam obnovio UO.
Na puno sajtova ne može da se pristupi nego mora da se upisuje ovo.
Torenti slabo rade recimo 30% da rade normalno.
Screenshot 2025-06-10 at 16-49-48 captcha - Google Search.png

Počeli na nekim sajtovima sa proverom označi na slici već određeene pojmove i zato sam im poslao mai i čekam da vidim šta će da napišu. Uradili su to jednom pre nekoliko godina, nakon recimo dve godine korišćenja optike i na pritužbu odmah uklonili. Slično kao kad su to uradili dok je bio VDSL 😃
Slažem se sa ti što si napisao i javljam kad odgovore 😃
to se i meni dešavalo nekoliko puta prošle i ove godine i nije bilo nat-a. to se lako proveri u ruteru, plus mogao sam da otvaram portove bez problema.

problem sam rešio tako što restartujem ruter nekoliko puta dok ne dobijem neku adresu koja nije blacklistovana.
proverim ovde https://www.liveipmap.com/ (ne mora nužno da znači da ako nije abuse ip da nije na nekim drugim crnim listama) i proverim na github-u npr. koji mi uvek traži proveru kad se logujem sa ip-jem koji je problematičan, a ne traži, ako nije problematičan.

tako da nemaš nat verovatno, ali se povećao broj IP adresa iz telekomovog opsega koje su na nekim crnim listama.

zato sam te i pitao kako znaš da imaš nat.
vidi u ruteru i pogledaj par prethodnih poruka na temi, baš smo o tome diskutovali.

edit:
evo baš sam sačuvao ovu jednu ip koju sam imao ranije, a koja je abuse ip:

Poslednja izmena:
Baš zbog toga i proverio, znajući da su jednom uradili i piše na https://www.checkmynat.com/ NAT type: Port Restricted Cone, a na tvom predloženom sajtu je trenutno not an abuse IP.
Evo upravo u podešavanjima rutera je na WAN Information identična IP adresa kao i na ova dva sajta,

Moguće da i ja grešim i zato u svakom slučaju javljem kad odgovore 😃

@iOS znači da nemaš nat, ali je moguće da je ip na nekoj crnoj listi i to je to.
a prethodni put, ako ti nisu eksplicitno potvrdili da imag cg nat, su ti samo dodelili neki ip koji nije na listama.

Juče se nije poklapalo 😃

Prošli put je bio klasičan CGNAT i to su i rekli, ali su ga odmah uklonili 😃

pozdrav svima.. Imam problem koji pokusavam da resim ovde na forumu, ali treba mi i jedna informacija za promenu IP adrese modema. Imam HG8245Q2 i treba da promenim IP iz 192.168.1.1 u 192.168.5.1. Kada to odradim rucno, prekine se internet. Kaput.. Vratim na 192.168.1.1 i sve funkcionise. Pozvao sam korisnicki servis, uputili me na tehnicku sluzbu, i tamo su proverili i dobili informaciju, da na ovom modelu nije moguce menjati tu IP adresu. Zakljucana sa modemom ili kako god..
1) da li je neko uspeo da promeni tj. da li je moguce to menjati
2) ima li neki noviji za koji se provereno zna da je moguce promeniti IP adresu na 192.168.5.1

@Difermo
Nisam siguran zašto ti to treba tačno? Imam taj ruter ovde ali nisam mu menjao IP jer imam svoj ruter ispred njega za moju mrežu koja nije ni 192.168.0.x ni 192.168.1.x, tako da ako promenim provajdera/ruter ispred moje mreže, ne zavisim od takve IP adrese njihovog rutera.

Takođe nisi objasnio kako ti to vraćaš IP adresu na 192.168.1.1 nakon promene i kad ne radi internet?

Na tvom mestu bih sledeće probao:

1) računar povezao kablom na ruter direktno, promenio računaru da mrežna kartica ima statičku IP 192.168.1.111, gateway i DNS na 192.168.1.1.
2) proverio da li mi se otvara admin deo rutera u browseru na 192.168.1.1
3) promenio LAN rutera na 192,168.5.1, on će se restartovati i neće hteti da ga otvori na 192.168.5.1 u browseru. Nakon toga
4) menjaš na mrežnoj kartici računara statičku IP na 192.168.5.111, gateway i DNS na 192.168.5.1.
5) otvaraš u browseru 192.168.5.1, udjes u podesavanja i u DHCP podesavanjima promeniš da daje adrese 192.168.5.2 do koliko hoćeš ili recimo od 192.168.5.100 do 192.168.5.200 (ne verujem da imaš 100 uređaja kojima treba IP adresa da se dodeli)
6) nakon toga na računaru vratiš da automatski dobija IP i vidiš da li radi sve kako treba.

Javi da li si uspeo, ako nisi mogu da probam da li će kod mene to uspeti na istom tom ruteru, ali ne verujem da postoji ograničenje da mora 192.168.1.1.

@slavoljubf treba da nakacim qotom mini pc koji ima instaliran pfsense. Problem je sto pfsense ima konflikt sa mts ruterom na 192.168.1.1
Ali kada se promeni mts ruter dhco opcije na 192.168.5.1. Onda nema interneta uopste na mts ruteru.
Ima u temi za mrezu pfsense. Alex pokusava da mi pomogne ali ima neki problem
Jel mozes ti da na tom mts ruteru samo promenis u lan opcijama opseg 192.168.5.1. I da ti ima interneta ?

Jel mozes ti da na tom mts ruteru samo promenis u lan opcijama opseg 192.168.5.1. I da ti ima interneta ?
Probaću verovatno sutra ako budem mogao zbog ukućana koji koriste isti taj net :) pa javljam.
Ali kada se promeni mts ruter dhco opcije na 192.168.5.1. Onda nema interneta uopste na mts ruteru.
Rekoh DHCP od 192.168.5.2 ili nekog drugog poslednjeg broja, ne može DHCP da počinje sa LAN adresom rutera...

Još jedna dopuna mog upisa od ranije.
Od pre neki dan su mi počele robot verifikacije i na poslu gde imamo isto MTS optiku.

Dakle, definitivno postoji problem da se promeni LAN adresa rutera da ne bude 192.168.1.1. a znam i zašto.
Promenio sam jutros kod mene i ustanovio da kad se promeni LAN IP na 192.168.5.1, da on automatski promeni i DHCP podešavanja ALI sa jednom stavkom koju ne promeni, a to je adresa DNS servera koja ostane na 192.168.1.1.
Kao na slici ovoj, pošto nisam screenshotovao dok sam bio na 5.1, ovo označeno ostane isto ovako, a gore piše 192.168.5.1
1749624224643.png
Dakle, postoji bug u ruteru koji ne promeni DNS server a promeni DHCP da daje adrese oblika 192.168.5.x .
Pošto taj na 192.168.5.x treba da dobije adresu sajta od 192.168.1.1 koji više ne postoji, ne može da je dobije i ne zna koja je IP adresa bilo kog sajta na netu.
Verovatno bi radilo da sam na računaru umesto DHCP odabrao ručno podešavanje mreže i postavio DNS na npr 8.8.8.8 (google), ali nisam probao, već sam se bio vratio na 192.168.1.1.

Vrh Dno