Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

u subotu 6.4 sam navratio do Mts poslovnice u Delta City da pitam jel može IDP broj da se traži iako mi istice UO 18.4.2024, reče devojka mozemo pokušati i podneo sam zahtev. Danas poziv sa 064/733, kažu može bilo koji Box 4 na 24m sa 50% popusta. Bio sam Plavi Lite, sad sam rekao može Beli. Idem u poslovnicu da potpišem. Uglavnom daju tu ponudu i dalje i eto da znate da IDP može i pre isteka UO, samo ako je s druge strane normalna osoba :)
Koji si Box paket bio do sada?

Tako je Plavi Lite je bio… Evo upravo idem iz poslovnice, sve zavrseno, u ugovoru stoji 3 meseca 50% popusta i u prilogu ugovora još 21 mesec 50%.

Meni bas nije jasno sta su radikalski naucnici hteli da kazu,mozda nam neki advokat to bolje pojasni.

Uvek mogu da probaju sa nečim ovakvim posle zaključenja ugovora sa jasno definisanim pravima i obavezama potpisnika - jedan isto tako probao pa se usrao...

Jel zna neko da li je Apolon i Deezer za Box4 beli besplatan tokom cele uo? Posto kad hoću da aktiviram piše tipa 700 din mesečno, prvi mesec gratis… Znam da je bilo neke rasprave ranije o tome na forumu..?

Nema teme ovde

Internet u Srbiji: tarife, promocije, iskustva, problemi​

Po ovom nemamo vise prava na raskid ugovora bez placanja? Znaci sad mogu sta zele , kad zele i koliko zele da poskupe. 😂
Ma opet su izdvojili samo deo koji njima odgovara da sto vise zbune ljude. Pise lepo u delu Opšti uslovi za pružanje usluga u javnoj mobilnoj mreži od 7.5.2024.....da korisnik ima pravo raskida ako se bitno promene uslovi ugovora. Kao i do sad.
sshot-2024-04-08-[2].jpg

Moje iskustvo sa MTS om (mozda će nekom posluziti)
Februara prosle godine za prelaz sa SBB a, u dogovoru sa njihovim zastupnikom - agentom dobio 18 meseci x 1 din (u ugovoru 12 meseci jer "ne sme da piše 18"). Prvi račun nakon 12 meseci dobio po phnoj ceni, zvao telefonom rekli ispravićemo dobićete ispravljen račun (nije stigao, nisam nista platio). Stigao račun za mart sa punom cenom, pisao prigovor i dobio odgovor da se prigovor odbija da imam samo 12 x 1din!!
Pri tom martovski račun je po novoj ceni bez obzira sto sam ih zvao i sms-om dobio potvrdu da mi se nakon isteka promocije neće povećati cena.
Klasičan bezobrazluk i otimačina

Pre jedno nedelju dana saznam da se u nekim zemljama promenio određeni zakon i da sad tamo mogu da se menjaju cene bez obzira na ono što piše u ugovoru, a korisnik nema pravo da zbog toga raskine ugovor bez penala, jer se to poskupljenje nekako dovodi u vezu sa inflacijom, pa po tom zakonu svaki pružalac usluga ima pravo jednom godišnje da promeni cenu zbog inflacije, ali je ograničen sa visinom tog poskupljenja tipa recimo ne više od 10%......
Ovo će doći i kod nas. :mad:
Pitao sam a jel tamo i poslodavci jednom godišnje, zbog te iste inflacije, povećavaju plate zaposlenima?.... Usledio je 😂😂😂......

Niko im ne brani da ubace tačku ugovora koja će recimo glasiti:

"Davalac usluga zadržava pravo da za vreme trajanja ugovorne obaveze, jednom u toku kalendarske godine izvrši usklađivanje (promenu) cena pri čemu promena cena ne može biti više od 10% u odnosu na važeću cenu usluga."

Ko prihvati i potpiše ugovor sa takvom klauzulom, nema mogućnost da se buni zbog promene cene ali ovako kako su sada definisani ugovori - netje da može Djole...

Mogu da menjaju zakon koliko žele ali bojim se da taj zakon ne može da važi bez saglasnosti obe ugovorne strane ako je ugovor zaključen pre stupanja na snagu tog zakona odnosno da moraju da ostave mogućnost da ugovorna strana izađe iz ugovora bez obaveze plaćanja penala.

Nisam pravnik ali bih voleo da i neki pravnik kaže kako po tom pitanju stoje stvari odnosno da li grešim ili ne.

Može to da bude i tako, ali ugovori će kad tad isteći i onda važi i ovo.
Ali, mogu da promene zakon, promene i opšta pravila (u kojima se omogućava ovo što sam napisao) i napišu da nova opšta pravila važe za sve od tog i tog datuma...... Kao što su napravili sa migracijom paketa..... Imali mi ugovornu obavezi ili ne svi smo migrirali na nove pakete sa sve novim cenama.......

U novim Opštim uslovima Član 21.5 glasi: "Крајњи корисник нема право да раскине Уговор без обавеза плаћања трошкова у вези са раскидом када је једнострана измена услова Уговора административне природе и нема негативних последица на крајњег корисника или је последица законских и регулаторних промена."

Ubacili su i rok za sve neregistrovane prepaid korisnike da se do 10.02.2025. registruju, u suprotnom sledi isključenje pružanja usluga i opomena u roku od 15 dana......

Šta znači to "Nema negativnih posledica na krajnjeg korisnika"? Otkud oni mogu da znaju i garantuju da promena cene za vreme trajanja UO nema negativnih posledica po krajnjeg korisnika? Možda pređem dogovorenu granicu koliko smem da trošim na ovo i žena zatraži razvod zbog toga? Možda klinac kaže kad ti možeš da trošiš više od x dinara onda možeš i meni da kupiš/uplatiš ovo!

Malo karikiram ali poenta je da nije na njima da cene šta je to negativne posledice po krajnjeg korisnika iliti mene.

To se može tumačiti otprilike kako kome odgovara, nekome je nešto negativna posledica a nekome nije........ Ali glavno i najbitnije je na kraju tog citata "....или је последица законских и регулаторних промена." Upravo ono što sam ranije napisao, promene zakon, promene opšta pravila i eto važe promene za sve, kao što su važile za migraciju paketa, hteli mi da migriramo ili ne poskupljenje se provuklo sa tom migracijom. Meni bi taj novi paket na koji sam bio migrirao bio skuplji za 1300 Din, Trenutno mi stigao račun za mart mesec s uvećanjem od nekih 870 Din, ali meni je ionako početkom Aprila istekao ugovor, pa sam onom akcijom IDP, dobio 24/50%..... Ali ko zna šta nas sve čeka do isteka ugovora, što se mene tiče do aprila 2026, moglo bi se desiti da još dva - tri puta dođe do nekih promena......

Konsultovali izgleda ljudi pravnike, nisam stigao da detaljno pročitam :)
Ljudi šta se palite!. Pa nije promenjen zakon. Ovo obaveštenje je posledica mnogo žalbi i zahteva za raskid (insajderska info) kad su počeli da stižu uvećani računi za mart. Ogromna većima ljudi nije znala da su cene povećane pa su počeli da se žale. Ova vest na sajtu je samo glupost koja ništa ne znači i služi da smiri ljude! Čuj usklađivanje sa zakonom a zakon nije menjan. Kad se uđe u te famozne uslove, vidi se da nema ništa novo.
Znači objavili su ovu vest na sajtu samo da bi deo nezadovoljnih korisnima odgovorili od žalbi

Ma kapiramo mi za zakon, ja sam samo naveo šta je prošlo i kako u nekim zemljama, pa bi to uskoro moglo i kod nas.......
A ovo ostalo mi malo komentarišemo...... :)

Pre jedno nedelju dana saznam da se u nekim zemljama promenio određeni zakon i da sad tamo mogu da se menjaju cene bez obzira na ono što piše u ugovoru, a korisnik nema pravo da zbog toga raskine ugovor bez penala, jer se to poskupljenje nekako dovodi u vezu sa inflacijom, pa po tom zakonu svaki pružalac usluga ima pravo jednom godišnje da promeni cenu zbog inflacije, ali je ograničen sa visinom tog poskupljenja tipa recimo ne više od 10%......
Ovo će doći i kod nas. :mad:
Pitao sam a jel tamo i poslodavci jednom godišnje, zbog te iste inflacije, povećavaju plate zaposlenima?.... Usledio je 😂😂😂......
Samo da ti kažem da u "nekim zemljama" gde toga imaš, imaš i zagarantovano povećanje plate zbog inflacije, pa još platu-dve preko onih 12 kojih dobijaš, itd. Taj koji ti kaže da nema povećanja plate te farba ili u njegovoj branši (nekim dekretom ili čime već) nema povišica jer su iznad proseka ili slično.

Pričao sam baš sa drugarom na tu temu kad mu je cela firma dobila 6% povišicu zbog usklađivanja sa troškovima života/inflacijom (moglo je da se pregovara i za više, ali dalje nisam hteo da upitkujem šta nije uspelo).

Samo da ti kažem da u "nekim zemljama" gde toga imaš, imaš i zagarantovano povećanje plate zbog inflacije, pa još platu-dve preko onih 12 kojih dobijaš, itd. Taj koji ti kaže da nema povećanja plate te farba ili u njegovoj branši (nekim dekretom ili čime već) nema povišica jer su iznad proseka ili slično.

Pričao sam baš sa drugarom na tu temu kad mu je cela firma dobila 6% povišicu zbog usklađivanja sa troškovima života/inflacijom (moglo je da se pregovara i za više, ali dalje nisam hteo da upitkujem šta nije uspelo).
Teško da je plata iznad proseka, državna služba, 13-plata, toga nije bilo..... ,a sad da li je bilo usklađivanja plata, tipa povišica nekih, rečeno mi je da nije, a da li će biti ne zna se......

Bilo je to i kod nas kada je divljala inflacija. Svaki ugovor je bio tipa da u slučaju promene kursa za toliko i toliko, obračunaće se po kursu za taj dan uplate... Davno bilo i, ***a, ne ponovoilo se više ikad. A umelo je da se ponavlja, nažalost.

Velika je razlika sada u ovom citatu da su ubacili, bar se meni čini jer nisam gledao prethodne uslove, u tačku 2.3, da su dužni da te kulturno obaveste. Tako da se gubi mogućnost da nisi bio obavešten.

Inače, ukida se Stingray 22.04. Aplikacija i kanali za TV plus ako se ne varam. Edit: ne znaju da li treba da se otkazuje, nije moglo trenutno da se otkazuje. Treba proveriti do 22.04.
Zvao da pitam da li neko misli da mi pošalje korigovani račun za februar dok opet ne spiskam pare :)

Ma, ja bih samo voleo da znam u kojim je to zemljama promenjen "odredjeni zakon". A ovo, kod nas, kada je bilo ono ludilo..pa eto, ja se ne secam da se neki zakon menjao i prilagodjavao trenutnom kursu. Moze u ugovoru svasta da pise ali to ne znaci da je taj ugovor validan.

Ovo moje je za Austriju i za stanarinu (pod ugovornom obavezom jer iznajmljuje isti). Ne znam o čemu priča Zabavni.

Imam preko 10 godina MTS box 4 (TV, net, mob i fix) koji je u poslednje vreme koštao 4500din. Sad mi stigao račun za mart 5500din, bez ikakvog obaveštenja prethodno. Moguće da mi je istekao ugovor, pa su sami nesto smislili...

Sutra cu da ih zovem da vidim kakvo je stanje, imate li kakvih saveta?

Inače mi je to malo mnogo ako ostane tako, pa ako imate neku drugu preporuku... Npr cuo sam da su ljudi raskinuli ugovor kupili neki risiver od lika iz NS (5000din) za koji im je potreban samo internet, pa imaju sve programe (pre svega mislim na sportske arene i sk).

Poslednja izmena:
U pitanju je prva susedna zapadna zemlja koja je u EU (zapadno od Srbije). Sve (uzmite ovo sve sa rezervom, rečeno mi je za telekomunikacije) što se uzme ugovor na 24m, može da se menja cena nazovimo to zbog inflacije (ono što sam napisao ranije), a korisnici nemaju pravo da zbog toga bez penala raskinu ugovor.

Vrh Dno