Šta je novo?

MSI X58 PRO

marios

Cenjen
Učlanjen(a)
08.06.2009
Poena
154
Kupio sam plocu MSI X58 PRO i imam problema sa hladjenjem. Temperatura cip seta je oko 75 stepeni. Potrebno mi je dodatno hladjenje, sta mi predlazete? Da li ce biti dovoljno staviti jedan ventilator na bocnu stranicu kucista? Kuciste je cooler master centurion.

Kupio sam plocu MSI X58 PRO i imam problema sa hladjenjem. Temperatura cip seta je oko 75 stepeni. Potrebno mi je dodatno hladjenje, sta mi predlazete? Da li ce biti dovoljno staviti jedan ventilator na bocnu stranicu kucista? Kuciste je cooler master centurion.
Jel si siguran da ti je temp ploce 75 stepeni...Ako je nova ploca reklamiraj...To je previse za chiset!!!

Temp

Da, i u biosu i kad udjem u Win pokazuje isto. Citao sam malo po stranim forumima, svi kazu da se cipset kod ove ploce jako mnogo greje i da mu treba dodatno hladjenje.

Da, i u biosu i kad udjem u Win pokazuje isto. Citao sam malo po stranim forumima, svi kazu da se cipset kod ove ploce jako mnogo greje i da mu treba dodatno hladjenje.
Sada sam malo guglao i videh sa se svi zale da se taj chipset na toj ploci greje kao lud...Neki lik kaze da je kontaktirao MSI podrsku i da su mu rekli da je normalna temp oko 70 stepeni,ali meni se cini da je to mnogo....Znaci kada pokrenes neku zahtevniju aplikaciju ode to do 85-90...Ima da greje kuciste kao grejalica....Imas varijantu da stavis neki fan da ti duva direktno na one hladnjake od chipseta,ali tesko da ce ti sniziti tem za vise od nekih 5,6 stepeni...pa ti sada vidi....

Poslednja izmena:
Pa i ja mislim da ce biti tako, ali mora da postoji neko redenje... Nitao sam da su neki stavljali kuler sa jedne i sa druge strane ploce, i da je to kao resilo situaciju. Ali ja stvarno ne znam kako da stavim kuler sa druge strane s obtirom da ploca maltene lezi na stranici kucista, a nema ni otvora... Video sam da Cooler master ima neki kuler za cipset, ali ne znam kolko je dobro da skidam ovaj fabricki.. A i trebala bi mi dva........ Sad zalim sto nisam uzeo asusa ili gigabajt... :( Ova mi izgledala po karakteristikama najbolja...

Ako mene pitas ja bih zamenio tu plocu...Dao si toliko para i sada treba da budzis dodatne fanove i ko zna jos....Cemu to???Ako se proizvodjac nije udostojio da resi problem visokih temperatura,onda ne bih ni ja!!!Ako mozes zameni plocu za neku drugu i resen problem!!!

90 stepeni je u okviru limita specifikacije od strane Intel-a tako da nemate sta da brinete. Do sada nije prijavljen ni jedan X58 Pro ili neki drugi model X58 (od strane MSI) koji je prestao da radi zbog overheating-a.

Ali desavalo mi se par puta da mi blokira komp... Pustim kompresiju filma, radim mozda jos nesto sitno usput i komp blokira...............

Glupo pitanje/predlog
verovatno si uradio ali ako nisi uradi update BIOS-a

Necu da cackam BIOS dok ga ne odnesem u servis tamo gde sam ga i kupio... Mada verovatno ce mi reci da se sve tako greju i da nabavim neki kuler. Cisto sumnjam da ce hteti da mi zamene plocu za drugog proizvodjaca. Ja se na kraju ipak pripremam da uzmem neki kuler... Ako zamene... to ce biti druga prica... Onda cu morati da mozgam izmedju asusa i gigabajta. :D

nista ga nemoj cackati
samo uzmi MSI live update odradi update BIOS-a, load optimised default i to je to
posle toga ako je isti problem onda nosi nazad

Znas li da ne priznaju garanciju ukoliko update bios-a ne radi ovlasceni servis??? Mogu ja da uradim to nije problem... Ali kazem ti... :wall:

to premocni MSI nepriznaje garanciju ako oni neurade update BIOS-a ?!
WTF, a je koji indijanci
pa onda nista nosi nazad i to je to
nek oni odrade update BIOS-a
ali to znaci da kad izidje novi BIOS da ces svaki put nositi plochu da ti oni urade update ?!
/cry

Odakle vama takve informacije???

Update BIOS-a moze potpuno regularno raditi krajnji korisnik, garancija se gubi u slucaju da nastanu ostecenja prilikom same operacije (nestane struje i sl. :D).

Nemojte lupati gluposti...

Poslednja izmena:
ti si to malo grublje i direktnije coveku objasnio
ja sam pokusao malo naokolo da mu objasnim da ako se uradi update BIOS-a da se negubi garancija i da neradi servis update BIOS-a
ali ok, opusteno, to je poenta

Odakle vama takve informacije???

Update BIOS-a moze potpuno regularno raditi krajnji korisnik, garancija se gubi u slucaju da nastanu ostecenja prilikom same operacije (nestane struje i sl. :D).

Nemojte lupati gluposti...

Ovo bash ne shvatam: " garancija se gubi u slucaju da nastanu ostecenja prilikom same operacije " ...mislim da ako plocha umre u toku flashovanja Bios-a...onda dobija ili novu ili ce izvaditi chip i lepo u programator ljudi u ovlascenom servisu kod uvoznika kada se je li plocha vrati na reklamaciju.Ovo je narochito verujte mi korisno kada neka plocha zeza tj. gasi se ponekada a ni Bog ne mozhe da utvrdi zbog chega i onda vi krenete u flash i cepnete mu struju i onda plocha umre....tada dobijete novu i svi sretni.

Poslednja izmena:
Da ali nije to samo do moje ploce, sve MSI X58 ploce se greju... Da je samo moja lako bih ja...

E pa onda je resenje vrlo jednostavno
i zove se: Gigabyte :)

Dobar dan dobar dan, znate meni se ova ploca greje, mozete li da mi zamenite za gigabajt, doplaticu...
Moze nema problema.
:D <- Ja

Ovo bi bio najbolji scenario...

najbolji scenario je bio napisan pre
trebalo ga je procitati pre kupovine
verovatno je pisalo na net-u i pre da se MSI sa ovim chipsetom greju itd.
ispravi me ako gresim

+
da ova plocha kosta nekih 3000-4000 din. nebih ti nista ni pamento ni gluplje rekao

ali komad hardwera koji kosta oko 200E+ ...
mislim da ipak pre kupovine treba provesti neko vreme na net-u i citati sta drugi kazu koji imaju tako nesto

+
da ova plocha kosta nekih 3000-4000 din. nebih ti nista ni pamento ni gluplje rekao

ali komad hardwera koji kosta oko 200E+ ...
mislim da ipak pre kupovine treba provesti neko vreme na net-u i citati sta drugi kazu koji imaju tako nesto
Slazem se. I ko bi rekao da tako skupa platforma moze da ima brljotine tipa pregrevanja i zabadanja :wall:

Ne gresis, pisalo je, ali sam ja samo pratio testove, sta kazu karakteristike i sta koja ploca ima. Izbog je bio ASUS P6T, Gigabyte EX58-DS4, Gigababyte EX58-UD3R, ili MSI X58. Izbor je pao na MSI. Testovi su pokazali da je najbolja... I svi je zivi hvale ali eto... I da uspem da je zamenim dal je bolje ASUS ili gigayte. Cuo sam da ASUS ima problema sa BIOS-om i video na nekim plocama prethodnih generacija, a za Gigayte sam cuo, nisam video, da imaju problema sa naponskom jedinicom. Sad mozda je to reklama necija, ali iskustva bi dobro dosla...

Pa raspitivao sam se ja gledao, ali ocigledno ne dovoljno, i ja sam "kontao" :) da nesto sto kosta 200e ne moze da ima tako glupih problema... Dosao do parica i ajde sto pre da uzmem... Znas valjda kako to ide, ako moze sad i odmah...

Neznam da li ce ti pomoci ili ne ...
na mojoj UD5 i i7920 DO stepping 205x20 Turbo ON 24/7
jedan drugar ima UD4 i i7 CO stepping drzi masinu 190x20 Turbo ON FSB 24/7
MSI i ASUS ja licno nevolim zbog AMI BIOS-a
a u svakom slucaju mislim da su Gigabyte i ASUS kvalitetnije ploche od MSI-a
jer u rezultatima su verovatno mizerne razlike ako pricamo o istom FSB/Core clock-u

posto verovatno neces neki xtreme clock mislim da sa 190-200 FSB mozes biti zadovoljan

sad ste mi pomogli jer ja sam se dvoumio izmedju GA-EX58-UD3R i MSI X58M ali ako se msi tako greje onda mislim da mi je bolje da uzmem ovaj gigabyte

MSI X58

Ja sam kontaktirao MSI tehnicku podrsku, rekli su mi da skinem kuler sa cipseta, ocistim onaj "lepak" koji se nalazi ispod i da stavim termalnu pastu. Uradio sam tako, kupio cooler master pastu, stavio ispod i sada sljaka pod opterecenjem nekih 55 stepeni C. Tako da sam prezadovoljan plocom, mala prepravka i ploca radi fantasticno. Takodje rekli su mi iz MSI-a da je normalna radna temperatura do 91 stepen... Ne bi pogresio ni da si uzeo MSI.

Vrh Dno