Šta je novo?

MSI Sandy Bridge

U medjuvremenu, jos jedna zanimljivost...

Vecina P67 modela od GBT-a imaju DrMOS...
Sve ovo dok je MSI predstavio DrMOS na plocama pre 3 godine sa P45 serijom. Pride DrMOS se nalazi na MSI plocama top-to-bottom na AMD/Intel/mainstream/high-end modelima.

DrMOS.jpg

Blast from the past --> http://forum.benchmark.rs/showthread.php?202247-MSI-P55-P55-GD65-photo-shoot

Manje je vise --> DrMOS
Neki proizvodjaci predstavljaju na P55 plocama 24-phase i to promovisu kao benefit. Komponente starije generacije su waste of power tako da na jednoj ploci imamo 24 faze* 3 (hi-mos, low-mos i choke) = 72 komponenti na ploci koje se nepotrebno razbacuju = veca potrosnja = vise zagrevanja = ...
Svi modeli iz MSI kuhinje dolaze opremljeni sa DrMOS tehnologijom a recimo najjaci model ima samo 8 faza. 8*2 (DrMOS + choke) = 16 komponenti. Manje komponenti na ploci znaci manja potrosnja, manja potrosnja znaci manje zagrevanja, manje zagrevanja znaci bolje hladjenje a bolje hladjenje donosi veci OC!

Takodje, isti thread, post #5:
Kao sto rekoh, pre ili kasnije, svi proizvodjaci ce preci na DrMOS (kako god ga nazvali)... procesori postaju sve "gladniji" i gde je tu kraj sa rasipanjem? Da li cemo uskoro videti ploce sa 32, 48, 64 faze??? Pa takve ploce su reallife promocija za DrMOS

Ispadoh vizionar :)

Poslednja izmena:
Posto su nam jos prosle nedelje stigle MSI P67 ploce, obilazim jednu P67A-GD65 po ceo dan i razmisljam kako bi je rado stavio u masinu :)
Doduse, kako vec imam P55-GD65, preskocicu, ali deluje jako kvalitetno i "nema sta nema", pa da uzimam neki od novih K procesora, mislim da bi mi bila prvi izbor.

Evo i benchmark review, najpopularnija nagrada se podrazumeva :D

http://www.benchmark.rs/benchmark-testovi/maticne-ploce/test-msi-p67a-gd65.html

awardmsi_m.jpg

MSI je P67A-GD65 veoma dobro odmerio, nudeći korisniku sve bitne i moderne funkcije, što je upravo i najbolji recept za proizvodnju modela koji nudi odličnu vrednost za uloženi novac. P67A-GD65 poseduje isti broj USB 3.0 portova kao dosta skuplji modeli, tu je „OC Genie“ koji posao automatskog overklokinga veoma lepo radi, a tu je i novi grafički BIOS da sve bude u trendu. Budući da su performanse na nivou, a nismo primetili probleme tokom rada, slobodno možemo reći da imamo dovoljno argumenta da kažemo da je MSI P67A-GD65 jedan od modela koji će onima koji ne žele totalno da odreše kesu za novu platformu pružiti veoma mnogo. Stoga za ovu ploču možemo reći da zaista predstavlja dobru kupovinu, te joj dodeljujemo i odgovarajuće priznanje Benchmark sajta, premijerno priznanje ovog tipa.

Licna obzervacija: zanimljivo da su testovi radjeni vs Asus P8P67 Deluxe (30% skuplja ploca) vs GBT P67A-UD7 (duplo skuplja ploca), svuda je egal... jos jedan dokaz da je MSI P67A-GD65 pun pogodak.

Druga stvar je OC Genie, u praksi dokazano da radi posao za korisnike koje ne zanimaju komplikovane BIOS procedure a zele vise performansi:

Pored toga, P67A-GD65 poseduje i „power“ i „reset“ tastere, a tu i je „OC Genie“ koji služi za direktno aktiviranje auto overkloking funkcije, što je opet još jedna funkcija preuzeta sa skupljih modela. Aktiviranjem ovog tastera, P67A-GD65 automatski ulazi u overkloking proceduru, pa će nakon reseta sistema svi bitni parametri biti postavljeni na vrednosti koje se detektovane kao optimalne od strane „OC Genie-a“. Naravno, ukoliko vam auto overklok nije dovoljan (a OC Genie odlično radi svoj posao, jer je posle auto procedure sistem podignut na 4190 MHz), sledi ulazak u BIOS i ručno podešavanja.

Jel taj "GUI BIOS" jeste UEFI i jel radi iskljucivo sa 64bit verzijama Windows-a?

Pitam zbog ovoga:
Microsoft determined that vendors would not have any interest in producing native UEFI 32-bit firmware because of the current status of mainstream 64-bit computing and platform costs. Therefore, Microsoft has chosen not to ship support for 32-bit UEFI implementations.
http://support.microsoft.com/kb/930061

Znam da UEFI/BIOS ne interesuje koji je OS i da li uopste ima OS, ono sto sam ja hteo da pitam je da li 32bit windows zna da radi sa UEFI-em?

Znam da UEFI/BIOS ne interesuje koji je OS i da li uopste ima OS, ono sto sam ja hteo da pitam je da li 32bit windows zna da radi sa UEFI-em?

Da, radi bez problema. Takodje i Linux radi bez problema...

Zasto ti je stalo do operativnog sistema koji je ogranicen na max 3G memorije?

Meni licno nije posto koristim 64bit vec godinama, pitam zbog nekoga ko je jos na 32bit XP-u.

Pa naravno ko bude koristio UEFI, kupice i novu plocu jer samo one dolaze sa istim :)
Nova ploca, novi OS :)

Poslednja izmena:
@omnik
Jel ovaj fiks vazi i za MB LGA1155 iP67 MSI P67A-C45

takodje skinuo sam manual za doticnu plocu i nisu tacno precizirali OC sekciju bios-a pa se plasim da ne sakate slabije modele disablovanjem opcija u bios-u (lose dosadasnje iskustvo sa MSI) interesuje me pre svega ovaj PLL fix

To je BIOS update za P67A-G65 :) za sada PPL overvoltage funkcija iskljucivo za GD65...

Internal PPL overvoltage funkcija je implementirana nakon sto je guide zavrsen, zato nema.

Ostali modeli nisu osakaceni, teska rec :)
Vec sam ranije govorio, MSI se trudi da uvek ima najbolji odnos value/performance. Modeli imaju DrMOS top to bottom u ponudi, click BIOS, supercharger, THX, OC Genie itd.

PS. U pitanju je beta BIOS ver. 1.74...
Poslednja oficijalna verzija je 1.6.

Poslednja izmena:
Pa ja sam do sad bas bio baksuz po pitanju MSI i zato veoma pazim ako ne uzimam njihov top model o kojem se "sve" zna..na 754 socket sistemu sam morao da koristim modovan bios (sa nemackog MSI foruma) jer su neki mnozioci rama bili sakriveni a i modovanim biosom se resavao fsb wall

http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952
vidim da ovde ima bioseva za pll fix, asus skoro sve modele, treba javiti MSI da se i oni potrude :)

Proverim i javim...

Zivis u proslosti :) MSI je napredovao u poslednjih 3 godine kada je bio prvenstveno OEM proizvodjac sa svim potrebnim ali ipak osnovnim funkcijama u BIOS-u.
Sada je to druga prica...

Evo jos jedan testimony da MSI DrMOS radi posao... najzad sa izasli prvi testovi za potrosnju.

I pored toga sto GBT koristi DrMOS koji je MSI predstavio pre 3 godine sa P45 serijom, MSI je i dalje King of Powesaving, kako u idle tako i u full load modu.
Ovo nije samo zahvaljujuci DrMOS-u vec i APS, vise detalja ispod:

download1t.png

download2p.png

download3l.png

Cak i na mATX H67 postoji veliki gap izmedju MSI i konkurencije u potrosnji. MSI ima ~15% manje potrosnje sto je jako bitno za HTPC:

download4.png

Poslednja izmena:
Kakva je po vama MSI P67A-C45 za 2500K, tj. koliki oc moze da se ocekuje? Recite pa da narucujem :D
Napominjem da mi ne treba puno USB i SATA 3.0 portova, niti cu razmisljati da ubacujem jos jednu kartu.

Kakva je po vama MSI P67A-C45 za 2500K, tj. koliki oc moze da se ocekuje? Recite pa da narucujem :D
Napominjem da mi ne treba puno USB i SATA 3.0 portova, niti cu razmisljati da ubacujem jos jednu kartu.

Znajući MSI mislim da je super i koliko vidim ploča po meni ima odličan raspored komponenti na PCBu tako da ima moj glas!!!
Stigli su i 2500K pa samo napred i da se pohvališ čim kompletiraš makinu!!!

+1

@neogeo: hvala
Naravno, za sad su tu Benq G2420HDBL, HAF932, Palit GTX 570, Kingston 2x2GB DDR3 1600MHz CL9, Samsung 1TB F3. Fale napajanje, ploca i procesor, a za SSD cu da sacekam Sandforce 2000 :)
Izvinjavam se za off.

Sta kazu ostali za ovu plocu?

Dobar izbor...

PS. Posalji nam utiske kad pazaris :)

Poslednja izmena:
Nastavljamo sa MSI SB, ovaj put i nagradeeee! :)

http://micro.msi.com/mc2

Link iznad je micro website za MSI Sandy Bridge line-up, objasnjene su sve tehnologije na novim modelima.
Imajte u vidu da sajt jos uvek nije 100% final.

Zanimljivo za krajnje kupce je nagradna igra:

Osvoji MSI N460GTX Hawk ili MSI P67 na nagradnoj igri!

Ukoliko kupite MSI P67 maticnu plocu, odete na gore pomenuti sajt, odgovorite na nekoliko laganih :) pitanja o MSI Military Class II, mozete osvojiti MSI N460GTX Hawk grafiku! Svakog radnog dana ide 1 komad.
Za korisnike koji nisu te srece da poseduju MSI P67 plocu, nema problema, takodje svake nedelje poklonicemo jednu MSI P67 plocu

Pratite website s'vremena na vreme za dodatne informacije... srecno!

slideimg2.jpg

Poslednja izmena:
lepo nema sta, MSI ne prestaje sa iznenadjenjima

:wave:

Pazario sam C45 + i5 2500, imam pitanje da li je neophodna reinstalacija sistema [Win7 64]? Do sada sam koristio Intel XBX i E6600.

zasto bi bila neophodna? ..ako primijetis da nesto nije ok, al nema veze os sa tim

Pazario sam C45 + i5 2500, imam pitanje da li je neophodna reinstalacija sistema [Win7 64]? Do sada sam koristio Intel XBX i E6600.

Verovatno jeste ali ako digne sistem mozes i da prodjes bez reinstalacije sa mogucim sitnim problemima....

Da li je DrMos rezervisan samo za GD55 i GD65 ploče ili ide i za C45?

EDIT: Nema veze, pronašao sam na msi sajtu... piše za pismene :d

Poslednja izmena:
Da li je DrMos rezervisan samo za GD55 i GD65 ploče ili ide i za C45?

EDIT: Nema veze, pronašao sam na msi sajtu... piše za pismene :d

Iskljucivo modeli sa slovom D u oznaci imaju DrMOS, znaci P67A-GD55, P67A-GD65, P67A-GD80 itd.

@abacus

C45 i 2500 (bez K) posto ce masina svakako raditi na defaultu. Inace za ovih par sati koliko sam ga zadrmao {Adobe CS5} odlicno radi i uburzanje je itekako primetno. Nije da mi E6600 nije zavrsavao posao ali ovo je pravo osvezenje :)

Ploca je hladna kao spricer, za sada svaka preporuka. Ono sto mi se posebno dopalo je graficki bios koji se podesava misem.

:type:

Vrh Dno