Šta je novo?

MSI RX3850

tucko019

Slavan
Učlanjen(a)
27.08.2007
Poena
309
Kupio karticu MSI RX3850 256MB e sad kada sam je ubacio i i podigao sistem doslo je do sledeceg:

-da se zakuca i blokira skorz
-da se blokiraju aplikacije i samo mis mogu da mrdam
-da mi nestane slike na ekranu i postane crn ekran
- i posle svega toga pojavi se klasican plav ekran sa belim slovima.

e sad sta je meni tu potrebno da se nebi to desavlo.

Imam Vistu, da li mi je potreban SP1?
DX 10.1 pise da mi je potreban ali njega nema na DVD i gde mogu to da skinem!?

molim vas pomagajte, treba mi PC za fax nije mi sad do igre...

Kupio karticu MSI RX3850 256MB e sad kada sam je ubacio i i podigao sistem doslo je do sledeceg:

-da se zakuca i blokira skorz
-da se blokiraju aplikacije i samo mis mogu da mrdam
-da mi nestane slike na ekranu i postane crn ekran
- i posle svega toga pojavi se klasican plav ekran sa belim slovima.

e sad sta je meni tu potrebno da se nebi to desavlo.

Imam Vistu, da li mi je potreban SP1?
DX 10.1 pise da mi je potreban ali njega nema na DVD i gde mogu to da skinem!?

molim vas pomagajte, treba mi PC za fax nije mi sad do igre...
E ovako, jel si karticu stavio na svez win ili na vec instaliran gde si imao drajvere od stare grafe?

Ako je to, da se nebi zezao sacuvaj podatke (vazne)

kad mi je skroz zapucao bio je na stav Windows, posle sam instalirao nov i opet isto...

evo malopre sam instalirao po treci put Vistu i skinuo SP1 i DirectX i stavio drajvere sa guru3d i radi za sada nema problema..

videcu kako ce se odvijati kad krenem da instaliram programe i to sve.

kod mene i jos par poznanika radi odlicno / pretpostavljam da je to ona OC verzija /.

Verovatno imas problema sa vistom / ole ! /,
stavi XP sp3,

a ako baaas volis i trazis DX10 , instaliraj Windows 7, ovaj release candidate koji kruzi, a legalan je , je veoma funkcionalan.
/sto bi reko imperator - '...fully operational battle station' /

Ortak je pazario na moju preporuku MSI 3850 OC i prezadovoljan je. Mislim da je nesto ispod 5500dinara. Na XPu radi bez problema, a za Vistu ne znam. Mislim da ce ti SP1 resiti problem. :type:

radi fenomenalno... samo je potrebno kod VISTE instalirati SP1 a on u sebi valjda sadrzi DX10.1 ili DX10 da se dodatno instalira DX9 i instaliraju drajevi... to je to

radi bez problema :)

topla preporuka ;)

Koliko ste OCovali ovo OC izdanje ?

Ortak je drzi na 730/950. Ne znam koliko je max, ali cim je ne drzi na okruglih 750/1000 verovatno je tu negde zid :)

Poslednja izmena:
kod mene ide do 850/1080 i tu puca, na 810/1000 rock, ali je drzim na 750/1000 zbog temp. ovako ne stize do 70 sta god da jos radim, bar dok joj ne zamenim kuler....koja verzija kulera je kod vas??? sa pajpovima ili ona "polu-dual" ???? na visti sp1 radi pa samo stanca, nijedan bsod ili bilo kakva glupost do sada, pod xp-om je nisam ni probao jer sam reinstalirao komp cim sam je uzeo...

Super ti je klok za Core, moram da odem da se malo poigram sa tom kartom. Bas je velika razlika. Mada desava se i da budu tolike razlike od primerka do primerka. :smash:

od primerka do primerka ima itekako razlike...pre ove sam imao gainwarda i ama bas nikako nije htela preko 750...zamenio sam je sa msi-jem jer kuler je bio katastrofa, ne bucan nego neki iritirajuci pisak i na malim obrtajima a i nije imala svhs koji mi trenutno jos dosta znaci...
imam onaj "polu-dual" kuler i definitivno se ne cuje do 70 stepeni kad ubrzava na mislim oko 50-60% a ni tada nije previse bucan ali se cuje...ovo je sve na stock voltazama, volt mod mi ne pada bas nesto napamet da radim...
e sad razlike na def i oc se osete a i ne, kako koja igrica...ovako mi trenutno odgovara :)))

ja je nisam klokovao, jer basa i neznam kako pa me stra malo da je ne sprzim ... :)

ja imam onaj plavi kuler tj plav metalan deo je odozgo i ne cuje se...(zadovoljan sam)

a da li moze da se egulise brzina obrtaja kulera ili je on sam regulise kada se pregreje?

klok i regulacija moze da se odradi preko ati tray tool-a ali je to vec malo komplikovano, pravljenje profila itd. imamo iste kulere i do 70 stepeni ne ubrzava vent, mislim da je otprilike do nekih 1000 obrtaja, cisto onako a koliko tacno ne znam jer nema nigde ocitavanja (svi programi prijavljuju 0 obrtaja sto je nemoguce), kad dodje na 70 stepeni ubrzava vent na nekih 60 posto ako je verovati att-u koliko prijavljuje.

Ja sam i za klokovanje ATIja koristio kombinaciju koju koristim za nVidiju. Znaci RivaTuner za klokovanje, a AtiTool za proveravanje stabilnosti. Svakako AtiTool nije dovoljno precizan za tako nesto ali pokaze na koliko sigurno ima artefakte, pa onda se spuste klokovi dovoljno da ne bi brljavila i u igricama.

Verujem da mnogi koriste kombinaciju RivaTuner + AtiTool :type:

probacu ja neki dan da kloknem malo graf samo ako nesto ne za****m :) valjda necu...

dokle smem ja da dizem 750/1000? a sta ako preteram, i nemogu posle da dignem sistem to mi jednom desilo ni sam neznam sta sam uradeo pa sam pokrenuo.?

probacu ja neki dan da kloknem malo graf samo ako nesto ne za****m :) valjda necu...

dokle smem ja da dizem 750/1000? a sta ako preteram, i nemogu posle da dignem sistem to mi jednom desilo ni sam neznam sta sam uradeo pa sam pokrenuo.?

Nemoj da cekiras opcije tipa "load this frequencies at startup". I lagano povecavaj, po 5/10MHz. U najgorem slucaju moraces da restartujes na dugme.

Cak i ako zapamti nestabilne taktove i ucitava ih pri startupu postoji resenje. Udjes u SafeMode i izbrises klokovani profil ili ceo program za klokovanje, mozda bude potrebno i same drajvere.

Klokovanje graficke nije nista tesko i strasno samo pazljivo citaj uputstva. AtiTool cak ima opciju i da sam odredi max taktove. Poigraj se malo provalices i sam. :type:

Momci kupio sam ovu MSI 3850 256DDR3 OC juce, danas je stavio u komp, ali mi je isuvise bucna. Kako da smanjim buku ventilatora? Mislio sam da ce na disku sa driverima doci i neki prg za kontrolu obrta venta, ali nema. Instalirao sam Ati Tray Tool ali mi po pokretanju izbacuje plavi ekran. Sa Riva tunerom nista nisam uspeo da uradim. Sta vi koristite za smanjenje buke?

stable verzija ne podrzava ati 38xx i 48xx u potpunosti ne mogu da se setim kako radi ali znam da sam je brzo skinuo. nadji beta verziju, mislim da je zadnja v1.6.9.1369 ona je kod mene instalirana i lepo radi za sada...

@Jofka Druze uspeo sam sa ovim najnovijim Riva Tunerom da smanjim brzinu venta na 25% ali manje od toga ne moze. Iako je buka bila daleko manja, meni je i to bilo suvise glasno pa sam grafu izvadio iz kompa (jgb treba nocas nesto da downloadujem). Ajde reci mi samo sta cu dobiti sa instalacijom ove verzije ATT koju si predlozio, tj da li i ona ima neko ogranicenje sto se tice smanjenja brzine venta ili moze da se smanji toliko da bude veoma tiha, jer ako ne moze, onda bolje da je i ne vracam u komp vec da je odmah prodam. Unapred hvala na odgovoru.
Poz.

@Jofka Druze uspeo sam sa ovim najnovijim Riva Tunerom da smanjim brzinu venta na 25% ali manje od toga ne moze. Iako je buka bila daleko manja, meni je i to bilo suvise glasno pa sam grafu izvadio iz kompa (jgb treba nocas nesto da downloadujem). Ajde reci mi samo sta cu dobiti sa instalacijom ove verzije ATT koju si predlozio, tj da li i ona ima neko ogranicenje sto se tice smanjenja brzine venta ili moze da se smanji toliko da bude veoma tiha, jer ako ne moze, onda bolje da je i ne vracam u komp vec da je odmah prodam. Unapred hvala na odgovoru.
Poz.

Sa novim Riva Tunerom možeš spustiti brzinu na 1% pomoću automatske kontrole ventilatora ;)
- evo jednog solidnog tutorijala sa slikovitim prikazom koraka potrebnih za podešavanje broja obrtaja vent.
Configuring RivaTuner
- a ako je i onda prebučna rešenje je u nekom fan mate-u od zalmana, titana itd.

edit ako pronađeš Zalman FanMate 1 ili 2 npr i ako nije previsoka cena (nekih 300 dindži) možeš napraviti hladan i tih sistem, znači pri surfu ili noćnom download-u podesiš br. obrtaja na min a prilikom igranja po potrebi povećaš isti, samo pažljivo sa tim recimo ja sam poželeo da odigram par poteza u MTW2 pre par dana čisto da malo proširim granice Velike Županije Raške i kako to obično biva sa ovom igrom tih par poteza se pretvorilo u 2 sata.
- elem nisam povećao napon tj br. obrtaja venta pre početka igranja računajući da igra iz 2006 ne može biti toliko zahtevna, tek nakon izlaska iz igre videh u everestu da mi je temp dostigla čak 103C:d
- naravno postoje i skuplja i elegantnija rešenja npr ovako nešto

Poslednja izmena:
@Barnet Hvala druze na odgovoru pokusacu kasnije ponovo sa Riva tunerom prema uputstvu sa ovog sajta koji si naveo, mada, koliko se secam, kod mene u FAN tabu ne postoji ova opcija direct control koju treba izabrati.

http://www.vaguesoft.com/images/tutorials/rivatuner207/systemtweaks02.png

nego dobijem nesto ovako:

http://www.vaguesoft.com/images/tutorials/rivatuner207/lowlevel07_advfan01.png

tako da sam je juce smanjio tak sto sam odabrao opciju Fixed i oterao klizac na levo, tj na 25%.

Pokusacu ponovo kasnije.

iskreno nikad nisam nesto preferirao riva tuner, nekako sam ga omrzeo dok sam imao 7600gt, zesce sam prso sa rt-om oko podesavanja...sa atijem sam nekako vise za att jer (bar meni) laksi za konfigurisanje, pogotovo 2d/3d, nekako realnije trazi gornju granicu gpu-a i memorije...
sto se tice venta, meni je postavljen na auto i bilo koji program ga vidi na 0 obrtaja dok grafa ne stigne na 70 stepeni i onda ubrzava na 60%...
zezao sam se finim podesavanjima i moze do 1% posto da se spusti e sad cemu to? na nekih 30-33% tek pocinje da se primecuje u odnosu na ostale ventove, bar kod mene...

@Jofka Skinuo sam v1.6.9.1369 Ati Tray Tools i instalirao je, medjutim ne mogu nikako da smanjim broj obrtaja venta. Kako to da uradim? Isao sam na Hardware/Overclocking Settings i tu na tabu Fan sam pod opcijom Fan Control pomerao onaj klizac levo desno ali vent ne reaguje. Restartovao sam ga par puta i pise svaki put da je vent na 40%. Tu sam napravio i profil u koji sam stavio da se podize sa startovanjem Windowsa a da vent bude na 10%, medjutim nece. U opcijama pise da je ucitan taj profil i da je vent na 10% ali ja ga isto cujem, tj ne smanjuje se brzina okretanja. Sta da radim druze, jel ja to negde gresim ili?

Na kraju sam uspeo sa Riva tunerom 2.11 da smanjim buku i to koristeci uputstvo na linku koji je kolega Barnet ostavio i ovom prilikom mu se zahvaljujem. Dakle ni ovaj put nisam mogao manuelno da podesavam fan ispod 25%, ali sam napravio profil sa automatskom regulacijom i najzad sve radi.
Dobro je, taman sam mislio da je odmah prodam.

Kartica je okej, prijatno sam iznenadjen. Ponegde radi i bolje od nV 9600.

Ono sto me interesuje je - postoji li nacin da se ukljuci Hypermemory na ovoj kartici ?
Koliko vidim , dizajn kartice je referentan, tako da bi mogao , eventualno,
da se uflesuje bios od neke druge ati 38xx , i tako koliko-toliko anulira jedina mana ove karte ?

ja uzeo malo da klokujem ovo moje cudo...

da li ce se desiti nesto ako povecam CORE na 700 i vise a Memory ne povecam ili obrnuto?
ima li tu nekih vecih posledica?

kako i gde mogu da vidim promene, samo igrama ili moze preko 3dmark (glupo pitanje)

Uglavnom se više isplati veći takt memorije nego GPU-a. Najbolje i jedno i drugo.

memorija je najklasicnija moguca samsung K4J5532301-BJ11 od 1.1ns,

inace i PCB je 100% referentan i pravio ga nije pera iz bivseg ddra, vec TOPSEARCH PRINTED CIRCUITS (HK) LTD , e96016 UL

sto znaci da je memorija deklarisana da radi na 910 x2 mhz , gpu bi trebalo bar na 750.
Takodje u ovu grafu pasuje 90 posto biosa za 3850,

nadam se da postoji bar jedan koji ima ukljucen Hypermemory...

zna li neko da li uopste postoji hm na atiju 38xx ?

ja ovo klokovao na 760/1040 i radi ne puca, temperatura ne prelazi 60C...

kako sam povecavao tako sam i testirao u 3dmark da vidim ima li nekih promena...sve sto sam isao na gore tako se i smanjivao konacna brojka gde je otisla ispod 7000 a inace bez kloka ide do 8xxx(zavisi od razolucije koju namestim)

Vrh Dno