Šta je novo?

MSI PRO Z790-P WIFI BIOS update

DavorNo

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2006
Poena
310
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I7-14700K & ID-Cooling FX360 Pro
Matična ploča
MSI PRO Z790-P WIFI
RAM
G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30
GPU
Gigabyte GeForce RTX 2060 SUPER WINDFORCE OC 8G
Storage
Transcend NVMe 1TB, Lenovo Thinklife SSD 512GB, WD HDD Red 3TB
PSU
Antec HCG750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Core V41
Monitor
Dell UltraSharp UP2716D, Dell UltraSharp P2719H
Miš & tastatura
Dell KM717, Rapoo V500, Logitech G502 Hero
Ostale periferije
Asus BW-16D1HT
Laptop
Lenovo ThinkPad T560
Tablet
Amazon Kindle Paperwhite
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav,

došlo je vreme da se promeni osnovna konfiguracija, pa je odluka pala na:

MSI PRO Z790-P WIFI
INTEL Core i7-14700K
G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30 KIT

Juče su mi stigle komponente, sastavio sam samostalno računar sa već postojećim komponentama. Odlučio sam uradim update BIOS-a zbog 14te gen procesora. Skinuo sam na usb poslednju verziju (5.11.2024), ubacio u odgovarajući port i pritisnuo flash dugme na ploči. Uključeno je bilo samo napajanje od računara bez startovanja računara. LED lampica je blinkovala prvo sporo, a zatim brže, upalili su se ventilatori u kućištu. Ceo proces je trajao nekih 6-7 min da bi se zatim računar ugasio i blinkovanje je prestalo. Zatim sam prikopčao ostale periferije i namestio kućište na svoje mesto.

Ali računar se nije upalio, ništa! Ne svetle diode, nema zvuka, ventilatori stoje. Sve sam probao, otkopčao sve komponente sastavio opet, isto tako i sa kablovima - ništa. Pokušao sam ponovo da uradim update BIOS-a. Ali sada nastupa drugi problem, krene da sporo blinka, 5x i onda se ugasi lampica. Probao sam više različitih usb-ova, formatizovao iz više programa (npr. Rufus, direktno iz Windowsa...), menjao MBR/GPT, ispoštovao sve savete (MBR, Fat32, <32GB, No Name, bez ičega samo rom file sa MSI.ROM nazivom).

Da li je neko imao sličan problem? Da li postoji rešenje?

Pitanje je:
  • da li je BIOS zakucao, ne može boot, ne može novi flesh
  • da li je matična ploča završila svoje (pokvarena)
  • da li da se reklamira (pod garancijom je)
  • da li da se uradi flesh u nekom servisu

Svaki savet i iskustvo su dobro došli...

Očigledno nešto nisi ispoštovao do kraja. Pomoli se Bogu da nije stradao EEPROM nego probaj da izvadiš bateriju sa ploče uz, naravno, sve živo isključeno iz struje, ostaviš nekoliko minuta i, ako to tvoja matična ima, iskoristiš šrafciger kao Džamper. Kao ovde na videu...

pa ako prespojis jumper to je isto kao da si izvadio bateriju, ne mora i jedno i drugo :)

Očigledno nešto nisi ispoštovao do kraja. Pomoli se Bogu da nije stradao EEPROM nego probaj da izvadiš bateriju sa ploče uz, naravno, sve živo isključeno iz struje, ostaviš nekoliko minuta i, ako to tvoja matična ima, iskoristiš šrafciger kao Džamper. Kao ovde na videu...
Da, već sam probao da brišem CMOS, isti je rezultat. Ne znam koju sam opciju mogao da imam posle gašenja računara i prestanka blinkovanja što je značio da je update BIOS-a završen. Ako EEPROM ovako lako strada, da li servis može da reši problem? Verujem da ako budem nosio ploču u servis da se EEPROM reprogramira da 100% gubim garanciju.

Pošalji na reklamaciju, jer svakako nemaš šta da izgubiš, a velika je šansa da će zameniti ploču, ako je naravno ona u pitanju. Samo ne spominji update BIOS-a.🙂

pa ako prespojis jumper to je isto kao da si izvadio bateriju, ne mora i jedno i drugo.
Znam, ali od viška glava ne boli. :)
Ako EEPROM ovako lako strada, da li servis može da reši problem? Verujem da ako budem nosio ploču u servis da se EEPROM reprogramira da 100% gubim garanciju.
Svaka iole skuplja matična ima DUAL BIOS ubravo zbog ovakvih stvari. Ne znam da li tvoja ima, ne mogu večeras da tražim, ali u svakom slučaju odnesi na garanciju i ponadaj se da neće provaliti. Mada, ako ih ne mrzi sami će to uraditi. Ako ti ne prihvate garanciju ostaje ti da probaš nešto OVAKO ili sa ALIJA. Kako se to radi ne znam, ali verovatno ima na YouTube.

Svaka iole skuplja matična ima DUAL BIOS ubravo zbog ovakvih stvari. Ne znam da li tvoja ima, ne mogu večeras da tražim, ali u svakom slučaju odnesi na garanciju i ponadaj se da neće provaliti. Mada, ako ih ne mrzi sami će to uraditi. Ako ti ne prihvate garanciju ostaje ti da probaš nešto OVAKO ili sa ALIJA. Kako se to radi ne znam, ali verovatno ima na YouTube.
Ma, zbog dual BIOS-a do sada sam uvek uzimao Gigabyte ploče, i sad prvi put odlučim da uzmem MSI, i baš sad mi zafali dual BIOS. Hvala na linkovima, sigurno ću pogledati. Juče su mi javili da donesem matičnu u prodavnicu pa će na servis, pa ćemo videti. Danas nosim kod prijatelja koji i sam drži servis da mi da dijagnostiku. Na kraju krajeva, ako nije skroz riknula, i odbiju mi garanciju, idem na flash BIOS-a preko servisa pa ću onda iskoristiti tvoj savet, i pomoliti se Bogu 😁😁😁.

Iz opisa problema, najverovatnije opcije su:
  1. Brickovan BIOS – Flashovanje se nije završilo kako treba, pa je BIOS oštećen.
  2. Matična ploča je neispravna – Možda je problem bio prisutan od početka, ali se manifestovao tek sada.
  3. Napajanje ili drugi faktor – Iako nije verovatno, vredi proveriti da li PSU isporučuje napon kako treba.
Ja bih još jednom probao ove korake kod prijatelja:

1. Isključiti i resetovati CMOS

• Izvadi kabl napajanja.
  • Izvadi bateriju sa ploče (CR2032) i ostavi tako bar 5-10 minuta.
  • Premosti Clear CMOS pinove prema uputstvu @Arthur Morgan (ovo treba uvek uraditi bez obzira što je baterija izvađena)
  • Vrati bateriju i pokušaj da upališ računar.

2. Ponovni pokušaj BIOS flash-a

• Izvadi sve sa ploče (RAM, GPU, SSD...).
  • USB formatiraj na FAT32 i nazovi MSI.ROM (tačan naziv!).
  • Ubaci u BIOS Flashback port i pritisnuti dugme.
  • Trebalo bi da blinkuje neko vreme i dovrši proces.
Ako nakon ovoga računar i dalje ne reaguje, velika je šansa da je BIOS trajno oštećen.😉
Onda ti preostaje kao najbolje rešenje reklamacija jer je matična ploča tek kupljena.
Stručan servis može uraditi reprogramiranje BIOS čipa pomoću SPI flashera, ali savetovao bih ti da prvo pokušaš da ti zamene ploču novom.🙂

Poslednja izmena:
Ne razumem šta pričate; covek je radio update biosa (nigde zakonski nije zabranjeno da se isti radi i da se istim gubi garancija), ploča sada ne radi i on treba da nosi na garanciju i laže da nije upoznat sa razlogom zašto ne radi?! Drugo je ako nas ovde laže pa mu je nestalo struje prilikom flešovanja i sl ali sumnjam da bi se neko upuštao u to. Ništa gore nego kad dođeš sav srećan kući, nešto sklopiš i to ne radi. Nadam se da rešiš problem čim pre.

covek je radio update biosa (nigde zakonski nije zabranjeno da se isti radi i da se istim gubi garancija),
Nije zabranjeno ni da je udaraš čekićem, ali to ne potpada pod garanciju. :)
00.jpg
Svaka stvar koju sam nestručno uradiš matičnoj ploči, bez obzira na nameru i vrstu posla, ne spada pod garanciju. Nedavno sam na Aorus X870E Pro Ice matičnoj koju sam kupio pre 4-5 meseci posle hiljadu nameštanja memorija tokom godina prvi put mi se "omakne" ruka i uspem da samo malo polomim deo donjeg "osigurača" memorije, ali sasvim dovoljno da za pola milimetra "proširim" ležište za RAM i time učinim da je nemoguće koristiti taj slot.
Ni sekunde nisam pomišljao na garanciju jer je moja glupost ( sekunda nepažnje ) bila dovoljna da naručim novu ( istu ) matičnu ploču, dok ovu koristim sa jednim slotom RAM-a.

Ma koliko čovek nije imao nameru da uradi bilo šta garancija proizvođača ne pokriva eksperimentisanje i radnje u koje nisi upućen.

Pa, čim nije uspeo da uradi update BIOS-a na način na koji do tada nije nikada radio i, verovatno, nije dobro razumeo kako funkcioniše svetlosna signalizacija, što je i napisao u prvom postu, znači da je on nešto zeznuo.

Ja bih još jednom probao ove korake kod prijatelja
Hvala na savetima, sigurno ću pokušati sve navedeno, jer me ništa ne košta. Računar je u servisu kod drugara, dogovor je da se u pon radi dijgnostika, a sigurno ćemo pokušati da probamo šta je moguće kako bi se problem rešio a da nisam sam već probao. Svakako će ploča na reklamaciju, pa ako ne prođe, jedino ostaje flesh BIOS-a u servisu.

Što se tiče stručnosti ili nestručnosti, bavim se računarima više od 30 godina i nije mi strano šta treba ili šta ne treba da se radi. Nemam razloga ovde da navodim nešto lažno ili da skrivam bilo šta, jer na taja način samo sebe zezam. Kao što sam naveo, tu je sve što sam uradio, sam sam naveo i korake koje ću po redu preduzeti. Ali sam isto tako odlučio da se obratim i ovde na forumu posle dugo vremena, jer i sam dosta čitam ovde. Svaka dodatno informacija ili iskustvo pomaže, tako da je i to razlog što ovde polemišemo.

Pa, čim nije uspeo da uradi update BIOS-a na način na koji do tada nije nikada radio i, verovatno, nije dobro razumeo kako funkcioniše svetlosna signalizacija, što je i napisao u prvom postu, znači da je on nešto zeznuo.
Zanimljiv zaključak da nešto nisam razumeo, a baš sam mislio da sam precizno napisao postupak, koji je identičan po uputstvu. Sve je i bilo kako treba do momenta kada je trebalo da BIOS bude updejtovan sa poslednjom verzijom, računar se sam ugasio, i nakon toga je trebalo samo da se startuje i da se koristi. To se nije desilo. Pokušao sam ponovo da updejetujem BIOS sa istom verzijom, iz razloga da možda nešto nije prošlo kako treba prvi put, ali ovaj put je drugačije blinkovalo (samo 5x na početku i onda se samo blinkovanje ugasi) - kao što sam napisao. Prosto ne vidim nestručnost, nerazumevanje i na kraju zaključak da sam sam nešto zeznuo.

Kako god, veća je ovde polemika oko toga da li sam nešto uradio ili nisam uradio kako treba, da sam kriv ili nisam kriv, a ništa od toga ne dovodi do konstruktivnog predloga ili rešenja. Cenim sve predloge koji su napisani (zato sam se i obratio), ali ne vidim razlog da se polemiše o mojoj nestručnosti, nerazumevanju ili grešci. Ako imate takav utisak, napišite posledicu - idi kupi novu ploču, garancija ti neće biti priznata i to je to. Na kraju krajeva, u najgorem slučaju ako ništa ne prođe tako će morati da se završi.

Pokušao sam ponovo da updejetujem BIOS sa istom verzijom, iz razloga da možda nešto nije prošlo kako treba prvi put, ali ovaj put je drugačije blinkovalo (samo 5x na početku i onda se samo blinkovanje ugasi) - kao što sam napisao. Prosto ne vidim nestručnost, nerazumevanje i na kraju zaključak da sam sam nešto zeznuo.
Napisao sam to zato što sam i ja imao vrlo sličan slučaj. Kao što se vidi na slici i ja sam radio update BIOS-a bez procesora. I pet puta sam pročitao kako i kojim redosledom se pali lampica. Sve su lepo napisali osim toga da će u jednom trenutku doći do prestanka blicanja lampice (valjda se ploča restartuje, nemam pojma) i koliko će to da traje, pa kad si u frci kao što sam ja bio svaka sekunda je bila kao večnost. Pusta sreća je ta da je ova ASUS matična imala DUAL BIOS pa moje prekidanje update-a iz čistog neiskustva je dovelo do toga da mogu, eto, mogu ponovo da pokrenem prekinuti update BIOS-a i da sve bude u redu.
A i ja sam to radio prvi put i nekoliko puta pažljivo čitao uputstvo. Da, sve je lepo pisalo kako treba da će na kraju lampica da neprekidno sija kada sve bude završeno, ali nigde nisu pomenuli da će se lampica i ugasiti, niti koliko dugo.

Prilozi

• 03.jpg
    03.jpg
    224.3 KB · Pregleda: 26
I na kraju ova prica ima svoj epilog. Posle 2 meseca javili su mi da je ploca zamenjena sa novom i nakon preuzimanja uspesno je instalirana i najzad sklopljena zeljena konfiguracija.
Svima hvala...

I naravno ne slusajte budalastine tipa " nisi dobro flesovao bios to je tvoja greska nemas pravo na reklamaciju" teeeeska budalastina imas pravo na reklamaciju sve dok nema fizicko vidiljivo ostecenje, kako za MB tako iza bilo koje HW niko ne moze da dokaze nestrcuno rukovanje sve dok nema fizickog ostecenja. (ovo sam AM5 nagorevanjem je malo skakljivo ali nisam video da su nekome odbili garanciju za CPU)

Meni je crkla Z690 D4 strix i to je tako zaboagovala da niije htela UEFI siteme da dize zabode pri bootu a W7 i XP rade najnormalnije bio sam u kontaktu sa konstrkotrom ploce i posle par pokusaja su rekli salju na garanciju jer je stvarno bizaran problem.

Jesi probao opet isti proces updejtovanja biosa? :)
Jesam uradio update bios-a na poslednju verziju. Ali ovaj put iz samog bios-a. Prethodna ploca prilikom prvog sklapanja se uopste nije palila i to je bio razlog da uradim update bios-a preko usb-a. Mislio sam da je problem 14th generacija. Medjutim ni to nije pomoglo, cak stavise bas se zakomplikovalo. Ovaj put prilikom prvog paljenja se pojavila slika i bios je bio odmah dostupan. Nisam dobio precizan info iz servisa sta je bio problem, osim da je ploca zamenjena sa novom.

Nazad
Vrh Dno