Šta je novo?

MSI p965 neo-f problem

• Začetnik teme Začetnik teme globus
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

globus

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2003
Poena
609
Postavio sam ovo pitanje u drugj sobi, ali nisam dobio nikakav odgovor sem da su MSI neo ploce krsh. Ajde, neka bude tako, ali opet nisam ocekivao bas ovakav problem...

Uzeo sam skoro msi p965 neo-f plocu sa e4300 procesorom, 2x 1 GB PQI 667 mhz, 7600gt.
Za te pare, prezadovoljan sam kako racunar radi.
Ali...
uzeo sam 4300 procesor jer sam se ovde informisao da je bolje resenje za jeftniju maticnu plocu i memoriju, zbog veceg mnozioca, tako da teoretski moze da se klokuje sa skoro svakom plocom i memorijom na minimum ~3Ghz.
Sve to mi je radilo na defaultu jedno mesec dana, sve ide glatko itd... i kao da probam overklok...
Na prvi ulazak u BIOS, video sam zasto je ova ploca toliko jeftnija. Sve osiromaseno, a najvece razocaranje sam doziveo kad sam video da ploca ima opciju da gura fsb samo do 245?!?!
Znam da sam citao da svaka p965 ploca mora minimum na 333, sto bi naravno sa ovom memorijom i procesorom za mene bilo zadovoljavajuce - ~3Ghz...
Ajd to, iz zezanja probam da stavim 245 fsb, sve ostalo ostavim isto, ploca nece da se probudi! Resetujem BIOS, reko da probam sa flesom. Flesujem najnoviji BIOS, resetujem, a ploca poludela... Cas se probudi, cas ne... Na kraju, kad sam izvadio bateriju i ostavio je tako jedno pola sata, povratila se.
Udjem ponovo u BIOS, ponudjen fsb opet 245... Klok, opet nece da se probudi...
Da li neko zna u cemu je problem?
- Prvo, zasto nemam opciju da jos povecam fsb (pise da ukucam vrednost, ali ne preko245... nisam probao da ukucavam preko toga)
- Drugo, zasto bre nece da se probudi ploca na takvu mizeriju od fsb 245?
Naravno, nijedan prodavac ne bi prihvatio reklamaciju za ovako nesto, ali opet sam uzeo e4300 da bih mogao da kupim jeftiniju plocu i opet da kloknem na neku normalu...
Tek sam kasnije video za Biostar i Gigabyte S3, ali kasno 🙁
Ima li neko neko razumno objasnjenje za ovaj moj problem?

Pazi nesto si pobrkao, 965 ploce sve rade na default fsb-u 266, to im je zvanicni max, jer na toliko rade 6xxx procesori. Tako da mora da radi i na 266, a ne na 245 max.
Def fsb za 4300 je valjda 200.
To ti nema veze sa plocom ili mem nisi setovao dobro ili ti je zapao los promerak procesora ali ipak mislim da je ovo prvo.

Bila je jedna greska, nije 245 nego 265... znaci imam opciju od 200-265 dizanje fsb-a za po jedan. Nista nije pogresno setovano ili sam ja glup. memorija je 667, sve stavljeno na auto.
Bez veze...
my.php

Jos kad bih znao ovo da objasnim...
multiplier x6
core speed 1182... svasta

Poslednja izmena:
Stavi memoriju na 533 pa kreni da dizes fsb u malim koracima, po 10-ak mhz.

A valjda ti je ukljucen intel speedstep u biosu koji spusta multiplier radi stednje struje i manje temp procesora , ili ti baguje cpu-z.
Procitaj malo forum ima dosta tema kako se oc.

Memorija radi na 667Mhz. Probao sam ovo sto si mi rekao. Dizao sam po 10mhz cpu fsb, dosao do 260 i tu nije hteo vise da bootuje.
Da li je moguce da mi je zapao tako los procesor da ne moze ni na 2300 Mhz da radi?

ne vec e4300 (ne svi kolko kontam) imaju "rupu izmedju 260 i 330FSB (ili tako nesto slicno, nek nmapise neko ko zna tacno za gornju granicu) i u toj "rupi" nece da rade. Dakle ili preko 300 i kusur FSB ili DO 260fsb. to ti je sto ti je.

Nazad
Vrh Dno