Šta je novo?

MSI P35 NEO2 FIS problemi sa voltazama!!

8b1t

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2005
Poena
301
Iamam problem sa plocom iz naslova(MSI P35 NEO2 FIS)koji se odnosi na votaze memorije i NB-a tj kad promenim voltazu u bios-u na neke druge vrednosti koje nisu default(ili tamno sive) i nakon restarta u windowsu su i dalje prikazane default vrednosti(NE vazi za voltazu procesora koja se ponasa normalno).
Mada kada promenim fsb recimo na 300 i shodno tome u zavisnosti od dividera frekfenca memorije se poveca preko 1000mhz napon skoci ali samo do 2.3v i ako je default za ram 2.4v(bios detektuje default napon za ram 2.0v).
Ako neko zna u cemu je problem nek bude voljan i nek napise savet koji moze pomoci.
cpu:e5200,mem:geil ultra ddr2 1066,psu: LCpower 6550g-650w.
A da na pomenem da je verzija biosa 1.9.

Prvo nekoliko pitanja o hardveru.
Da li se radi o P35 Neo2 FIR matičnoj ploči (FIS nije u skladu sa njihovim oznakama)?
Da li se radi ovoj memoriji - http://www.geil.com.tw/products/showSpec/id/141 ?

Pa pitanje o softveru.
Iz tvog posta nisam razumeo da li se radi o pogrešnom očitavanju napona vezanih za memoriju u nekom programu pod windows-om ili o nemogućnosti postavljanja napona na određene vrednosti u BIOS-u. Ako koristiš neki program - o kom programu se radi?

I na kraju nekoliko pitanja o BIOS-u.
Pre svega da li je D.O.T u Cell meniju isključen [Disabled]?
Da li u Cell meniju u BIOS-u isključen Intel EIST (tvoj procesor podržava ovu tehnologiju)?
Da li je Spread Spectrum isključen?
Ako je odgovor na neko od pitanja vezanih za BIOS negativan - to je mogući uzrok tvog problema.

Takođe proveri da li tvoja ploča ima Hardware Overclock FSB jumper-e: JB1 i JB2.
Kako im samo ime kaže pomoću njih možeš podešavati FSB. Nisu direktno vezani za tvoj problem sa naponom memorije, ali će ti možda pomoći hardversko postavljanje FSB-a.

Uputstvo za korišćenje tvoje matične ploče imaš na - http://global.msi.eu/index.php?func=downloadfile&dno=5389&type=manual

Da rec je o ploci P35 Neo2 FIR(greska u kucanju):type:
memorija o kojoj je rec je http://www.geil.com.tw/products/show/id/70
Radi se o ne mogucnosti postavljanja votaze memorije i NB tj one su setovane u biosu ali se njihova vrednost ne menja(to sam utvrdio pomocu Everest-a,Sisoft Sandre,Speedfun-a).
--- D.O.T [Disabled], Intel EIST [Disabled],Spread Spectrum [Disabled].

Da na ploci postoje jumperi JB1 i JB2 ali oni ce mi samo promeniti fsb sto u sustini ne resava moj problem jer je napon na memoriji i dalje manji od defaulta.

Poslednja izmena:
Da li si ranije koristio memorijske module drugog proizvođača sa tom pločom i da li si imao sličnih problema?
Da li možeš da proveriš GAIL memorijske module na nekom drugom računaru?
Time bi suzio listu mogućih problema.

koristio sam na ovoj ploci kingstona na 800mhz ali nisam imao potrebu da ga klokujem pa shodno tome nisam ne menjao voltazu ali znam da mu je ploca uvek davala dovoljno(default voltazu).
A probacu i sa drugim modulima na mojoj ploci kao i moje cu danas izprobati na drugom compu.
Mada sumnjam na bios jer kada postavim recimo 300*10 i ocekujem da u windowsu vidim 3000mhz naprotiv pojavi se 12.5*300=3750 i tako uvek bilo koji fsb da stavim u biosu pise lepo (8,9,10,11,12 u zavisnosti sta stavim za vrednost mnozioca)*fsb dok u windowsu uvek radi fsb*12.5....

Nazad
Vrh Dno