Šta je novo?

MSI M-flash

__zevs__

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2006
Poena
410
Updejtovao sam bios, kako bih dodao podrsku za moj procesor, ali sada nece da butuje.
Jel zna neko kako se koristi ovaj m-flash? :-/
Ploca je MSI DKA790GX

Hvala, nadao sam se odgovoru od tebe :)

Ne treba da drzim ctrl+home? (Nasao sam na internetu da pominju)
Flash ne treba da bude butabilan ili sl?

Pokusavao sam danas nesto, ali nije uspelo. Jel treba da bude prazan flash (samo bios na njemu) ?

Meni je flash-ovanje MSI-eve P55-GD80 preko M-Flash-a prošlo bezbolno.
U okviru M-Flash menija postaviš:
M-Flash function as [Bios Update] i kod Load BIOS source file from izabereš USB uređaj na kojem se nalazi BIOS i direktorijum u kojem je smešten.
BIOS file sam kopirao u root mog USB stick-a bez ikakve potrebe za brisanjem fajlova sa njega ili njegovim formatiranjem.
Nakon toga odaberi I want (to) flash BIOS.
Tokom flash-a sistem će se restartovati.
Probaj sa najnovijim BIOS-om sa
http://msi.com/index.php?func=downloadfile&dno=10471&type=bios.

Meni je problem sto ja nemam nikakav meni, tj treba mi neki bios restore.
A inace flash je prosao bez problema (nije prijavio nikakavu gresku)... Ali posle restarta ne desava se nista :(

Probaj da drzis Ctrl-Home tastere i dok ih drzis da pritisnes power. Drzis ta dva tastera sve dok ti ne bipne. Ako ni to ne pomogne onda mora da se kaci na drugi racunar preko posebnog adaptera da bi se naflesovao.
Ako zelis vise informacija, mogu da postujem linkove za adapter kojim uz pomoc drugog racunara mozes da povratis plocu.

BIOS Recovery For AMI BIOS

Rename the desired AMI BIOS file to AMIBOOT.ROM and save it on a floppy disk. e.g. Rename A569MS23.ROM to AMIBOOT.ROM

Insert this floppy disk in the floppy drive. Turn On the system and press and hold Ctrl-Home to force update. It will read the AMIBOOT.ROM file and recover the BIOS from the A drive.

When 4 beeps are heard you may remove the floppy disk and restart the computer

Poslednja izmena:
Probao. :(
Doduse sa usb flashom, posto nemam floppy.
Ne cuje se nikakav bip ili sl.
Da li imam pravo da ga nosim na garanciju? Najgore sto je napisao da je update prosao ok, ja restartujem i evo. A ovo je ploca koju sam dobio u zamenu za DFI DK 790GX, koja je crkla. I sve bi bilo ok, ali u servisu nisu ufleshovali novi bios (ne znam kako MSI isporucuje i danas ploce sa biosom koji ne prepoznaje PII 940), pa rekoh da ubacim novi koji bi mu postavio prave napone (mislim da stari biosi drze vise napone, jos od Phenom 1 generacije).

Poslednja izmena:
Dos butabilan flash i onaj njihov programcic za fleshovanje.
(Posto nemam windows).

Ovako nekako se zavrsilo :)

Prilozi

• bios.png
    bios.png
    8.3 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
AMD boards with AMIBIOS8 can recover from USB stick.

The way it works on my DKA 790 Platinum, I used BIOS A7550AMT.150 (Winki BIOS) but I managed to kill it because I was altering (as in editting) the BIOS, but it went wrong.

Recovery is simple:

Put an PCI-e videocard in the machine, onboard will probably fail.
Power the machine with CTRL-Home pressed, now be patient, as it will probably tell you what file it expects.
Mine told me A7550AMT.1xx

So I prepared an USB-stick FAT(32) with A7550AMT.150 (original one), nothing else.
I put it in the USB-slot near the Network-connector.
Then Poweron with CTRL-HOME pressed until it starts reading the BIOS.

However it wasn't able to restore the BIOS, but was able to boot Windows! (I pressed F2 to continue)
Now boot into Windows and run AFUWIN version 4.10 or higher, should be a part of LiveUpdate (install it if you don't have it, then run the file from program-files).
This is Windows flashing so be VERY carefull!! Shutdown all programs you can!

Well flash your BIOS with AFUWIN (only for recovery, not for normal flashing), see settings below, what ever you do, do NOT overwrite the bootblock because if that fails you can't recover for sure!

After flashing reboot and go into the BIOS, and set the settings you need.

This worked for me, so I hope it works for you too.

Doslovce sam ispratio uputstvo, cak sam i ubacio u taj usb pored etherneta, ali nista :(
Moguce da je ostecen taj boot block, pa sad ne ucitava bios.
Jednostavno kad upalim racunar, nema slike ni na integrisanoj, a ni na pci-x kartici. Ne cuje se ni jedan bip, samo ventilatori rade i to je to. (i svetle power i reset tasteri dole na ploci)

Poslednja izmena:
Uh, ovaj komp ce mi doci glave. Dodje mi da ga jednostavno izbacim kroz prozor.
Anyway poucno iskustvo o pouzdanosti MSI m-flasha... Ipak nije sve kao na reklami.

Pretpostavljam da si posle probao i sa CLR CMOS tasterom na MB, pošto to nisi specifično spomenuo da si uradio.
Ja sam imao vrlo sličan slučaj sa 790fxGD70 - dao sam mu da updateuje BIOS sa USB-a, ali koji se iz nekog razloga nije video u tom trenutku u M-flashu i onda sam razočaran izašao iz BIOS settinga ali se računar posle toga više nije dizao, iako je ploča bila pod naponom. Pet minuta panike ali je na kraju običan CLR CMOS taster rešio problem. U sledećem pokušaju prošlo je bez greške.
Inače ne znam ni ja da li mora USB da bude butabilan, jer ta M-Flash opcija nije baš do kraja ni objašnjena od strane MSI (bilo je onomad jedno pitanje na MSI forumu da li je bolje flešovati iz DOS-a ili preko M-flasha, a odgovor je bio diplomatski - može i jedno i drugo ali postoji mogućnst da je M-flash i dalje pun bagova jer je relativno nov feature ?!?). Mislim da te ništa ne košta da napraviš butabilan - od viška glava ne boli a ne može da smeta.
Ne znam kakav je tvoj BIOS (AMI ?) ali da li si isključio BIOS flash protection i da li ti je enableovan USB legacy support (ne znam da li se baš tako tačno zove ali znaš na šta mislim) ?

Probao sam clr cmos. Jeste AMI bios (ja inace vise volim Award, ali jedino je ova ploca bila ponudjena na zamenu, tako da nisam mogao da biram).
Racunar sad ne butuje, tako da sve opcije u biosu su onakve kakve su bile (podrazumevane)... Probao sam i sa butabilnim fleshom (istim onim kojim sam i fleshovao), praznim flashom formatiranim u fat pa u fat32, renejmovao biose, stavljao samo taj jedan fajl na flash... Sve sto mi je palo na pamet, ali nije pomoglo. Odneo sam ga danas ponovo u servis, pa cu da vidim sta ce oni da urade.
Hvala svima na pomoci, javljam sta je na kraju bilo.

@zevs saosecam sa tobom jer sam isti ku... napravio i ja. Imam MSI 785gm-e65 i isto mi se desilo sto si i ti opisao. Odneo sam ga kod prijatelja koji mi je inace i prodao (kao i sve PC u zadnjih 10god.) i covek je probao skoro sve ovde opisano, ali mrtav "konj" nije hteo ni da bipne.
Odmah je odsrafio plocu i spremio za servis, pa ako prodje reklamaciju prodje ako ne bice 25€ za novo ubacivanje biosa.
Ne mogu da verujem kakva ****** prave i kako obmanjuju ljude sa nekim stvarima.
Slazem se da je flash-ovanje posao servisera, ali sto su onda javno okacili nove biose i toboze neke popravke u novjim verzijama, naravno da bi mi sjebali i oni opet uzeli novac.
Ajde pisi sta si uradio a i ja cu kad dobijem odgovore sta se sjebalo i koliko to treba platiti!

Meni su serviseri sklopili racunar i ostavili stari bios koji ne prepoznaje taj procesor. Ako je to njihov posao, onda ga nisu uradili do kraja.
A gomilu ploca sam fleshovao i nikad nisam imao problem... U ovom racunaru zive gremlini, od starta problemi....

Evo da javim kako je sve okoncano.
Vratio sam racunar u servis i momci su bili vrlo predusretljivi i sredili su problem sa biosom (Kazu da su ga slali mikrostaru na fleshovanje). Sve je zavrseno jako brzo i ja im se ovom prilikom zahvaljujem.

Meni su serviseri sklopili racunar i ostavili stari bios koji ne prepoznaje taj procesor. Ako je to njihov posao, onda ga nisu uradili do kraja.
A gomilu ploca sam fleshovao i nikad nisam imao problem... U ovom racunaru zive gremlini, od starta problemi....

Znas kako, kod mene je bilo do sada jedno 200 ljudi koji su gomilu puta radili bios update ali taj put nije proslo :smash:

Vrh Dno