Šta je novo?

MSI GTX 960 2GD5T OC ILI MSI R9 380 2GD5T OC ?

Milosnis018

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600G
Matična ploča
ASUS PRIME A320M-K
RAM
KINGSTON Beast 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz CL16 - KF432C16BBK2/16
GPU
AMD Radeon RX 6650 XT: PowerColor RX 6650 XT
Storage
KINGSTON SNV2S500G & KINGSTON SA2000M8250G & Patriot P210 2048GB
PSU
IG-MAX IG6650 CENTAUR 650W
Kućište
IG-MAX
Monitor
ASUS TUF 32'' VA VG328QA1A 90LM08R0-B01E70
Ostale periferije
Sony Playstation 5
Laptop
LENOVO IdeaPad 1 Ryzen 7 5700u 16gb ddr4 1TB NVMe
Mobilni telefon
Motorola Edge 40 & Motorola Moto G54 Power
Pametni uređaji
Honor Watch GS Pro
Steam
jomilos84
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Zdravo.
Uzeo sam pre par dana MSI GTX 960 2GD5T OC

Razmišljam da je zamenim za MSI R9 380 2GD5T OC

Cena je ista. Koja je bolja ?

​DirectX 12-Ready AMD Components

Once you’ve installed Windows® 10 Technical Preview Build 10041 (or later) and obtained the latest driver from Windows Update, these AMD components are DirectX® 12-ready:

AMD Radeon™ R9 Series graphicsAMD Radeon™ R7 Series graphicsAMD Radeon™ R5 240 graphicsAMD Radeon™ HD 8000 Series graphics for OEM systems (HD 8570 and up)AMD Radeon™ HD 8000M Series graphics for notebooksAMD Radeon™ HD 7000 Series graphics (HD 7730 and up)AMD Radeon™ HD 7000M Series graphics for notebooks (HD 7730M and up)AMD A4/A6/A8/A10-7000 Series APUs (codenamed “Kaveri”)AMD A6/A8/A10 PRO-7000 Series APUs (codenamed “Kaveri”)AMD E1/A4/A10 Micro-6000 Series APUs (codenamed “Mullins”)AMD E1/E2/A4/A6/A8-6000 Series APUs (codenamed “Beema”)

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]vVa3lWduORY[/YOUTUBE]

Koliko ja znam R9 280X ima DX 12 podrsku, ali nema Full DX 12 sto znaci da ne podrzava sve DX 12 funkcije, ako je za utjehu nema ni jedna trenutno karta na trzistu da ima Full DX 12 podrsku.
Konkretno Dx 11.2 zatim 12.0 i 12.1 su za sada kako da kazem djelovi DX 12, da bi karta bila FULL DX 12 mora da podrzava i Dx 11.2, Dx 12.0 i DX 12.1 trenutno na trzistu ne postoji takva karta da ima Full Dx 12 podrsku.

Ako govorimo o R9 280X ona podrzava samo DX 11.2 kao dio DX 12 znaci ostalo ne podrzava tako da nema punu DX 12 podrsku, ali upravo ovaj DX 11.2 je osnova DX 12 tako da se sa pravom moze reci da R9 280X ima podrsku za Dx 12 ali ne podrzava Full DX 12.

Još uvek i ne znamo šta ustvari DX12 podrazumeva i koje su funkcije u pitanju...a i već pomenuh da ćemo se načekati da DX12 igre postanu masovnije, proći će godine...po meni je 280x dobra kupovina, osim ako neko ne namerava da tera jednu grafiku 5-6 godina.

Rezervisana R9 280x.
Pa sta bude sto se DirectX 12 tice

Takodje rezervisao.Mislim da ce biti osvezenje na moju staru 6850:D
Danas preuzimam.Jedino me brine moje napajanje

I mene moje. 600w ali staro 5 god.

prikljucite,dignite hw monitor,aidu,nesto sto ocitava naopone,sinite heaven/valley na maks i pratite +12v.ako krene mnogo ispod 12v pokusajte da nedjete nekog da to premeri unimerom.takodje,pratite dal' se napajanje greje empirijskom metodom pipanja. :) na svaki pouzdan znak da nesto nije okej,gasite i planirajte apgrejd napajanja,mada mislim da ce sve biti okej.

Da li je napon dobar ?

hwinfo.jpg

batali furmark,ne mrcvari kartu bezveze a i 960 ne povuce toliko struje da bi bilo relevantno.izgleda da ta ploca nema senzor za +12v napon (ili ja ne vidim) tako da moraces da nadjes nekog sa unimerom i da opipavas da vidis dal' se greje.unigine valley je narelevantniji stress tester za karte.

Bem ga.Ona ocitavanja u hwmonitoru su uzas.Na 12v grani daje 8(to mi vec mesecima).
Ali u biosu mi daje 12.2 tako da mi je to merodavno.
Ma brinem se jer imam i fx 8300 na 4.8ghz a to vuce ko ludo:D.
Mislim napajanje je generalno zrelo za menjazu,nego trenutno ne bih ako bas ne mora.
600w Ciftekovo napajanje.

kazem ti,nije toliko bitno sad sa 960 gtx jer ona vuce daleko manje struje od 280x,ali lepo je sto je bar softverski napon preko 12v.verujem da nece biti problema,ne mogu odavde i sa ovoliko informacija da garantujem naravno.jedini pravi nacin da se bude 100 posto siguran je da se komp u celosti optereti sa aida stres testerom (i CPU,i GPU,i diskovi,bas sve) i da se unimerom premere naponi i da se pazi kako se napajanje ponasa,dal se greje itd.

ocitavanja u biosu nisu relevantna jer ti komp nije opterecen.

[YOUTUBE]zsRlKm5Oq_8[/YOUTUBE]

Bem ga.Ona ocitavanja u hwmonitoru su uzas.Na 12v grani daje 8(to mi vec mesecima).
Ali u biosu mi daje 12.2 tako da mi je to merodavno.
Ma brinem se jer imam i fx 8300 na 4.8ghz a to vuce ko ludo:D.
Mislim napajanje je generalno zrelo za menjazu,nego trenutno ne bih ako bas ne mora.
600w Ciftekovo napajanje.

Mogu ti reci kad pustis igru koja dobro opterecuje cpu, a samim time gpu ce biti na 99% bice ti vrelo napajanje, dosta ce ti zavisiti od primjerka na kolikom ce naponu raditi ta R9 280X svakako nemoj je natezati.
R9 280X sa OC-om moze povuc do 300w plus FX 8300 na 4.8 i ostatak kompa vjerujem da fata 200W to bi bilo puno za chifa od 600w istina nece nikad proc raditi na 100% u igrama i samim time nece vuci 200w ali nemoj se igrati pa pustati uporedo recimo heaven i neki stres cpu test da ne napravis belaj ne znam sad kakave zastite ima napajanje, ali ocekuj pri amb. temperaturi prostorije da ce napajanje biti vruce.

Ovo ti pisem zato sto imam FX 8320 i R9 280X na silverstonu od 600w koji je tu negdje sa tim tvojim napajanjem znaci pisem ti iz iskustva, grijace se sigurno i u duzim sesijama igranja ja kad igram GTA V recimo 2h ubi iz njega toplota to generise veliku toplotu unutar kucista pa vjerovatno i napajanje vuce vruc zrak!

A sto se tice x6 1090t i r9 280x sa istim napajanjen ?

Ma moze ali bez divljanja sa OC-om mislim da ce raditi kombinacija OC procesora a grafu ostavi na def. To bi trebalo raditi sasvim OK, ali kad se Tahitiju dadne napon povuce 300w ne konstantno ali vuce mnogo kad se doda napona.
Zategni taj X6 procesor i ostavi grafu na def i uzivaj!

Odlicno druze,pomogao si mi.Ma nikakvo klokovanje gpu.I ovako ce biti svetlosnim godinama na 6850.
Idem upravo da kupim pa javljam kad sve montiram

Brale smanji ti taj fx 8300 na defoult ili da ide do 4.2 nista vise ako hoces da ti sa 280x to izgura nekako i da ako je napajanje starije nikad nemoze biti kao novo zato se ne zezaj sa klok nikakav...

Ma idiiii pici sve na najjace:d.Evo montirao sam je...Prvo i osnovno,stvarno nije uredu da se smejete nasem youtuberu atomi(JA SAM GORI:D).Prvo mi treba pola sata da otvorim kutiju,a posle krenem da je ubacim u slot sa sve plastikicom:d..
Uglavnom graficka sabija(prema mojoj 6850).Opalio sam nekoliko min Unigine,napajanje ledeno(mislio sam da je crklo:D),pipnuo sam kablove takodje hladni(posto sam morao da na 6 pin konektor prikacim 8 pin konektor).Jer moje napajanje ima samo 2 x 6 pin konektore.
Uglavnom sve je ledeno osim sto iz graficke izbija vruc vazduh.Temperature su oko 38c idle,kad je opteretim ide do 64c.A fps mi u unigine dupliran u nekim delovima i vise.
Posle testiram u igrama pa javljam.
Hvala ljudi na preporuci.

Paziiii kad se testira heaven tad je samo gpu 99% cpu u heavenu ne igra nikakvu ulogu, pokreni GTA V jedno po sata pa vidi usput ukljuci MSI afterburner pa prati iskoristenost gpu-a :)
Budi oprezan to dok si testirao heaven nije vuklo mozda 250w to je nista za to napajanje ali kad povuce jos cpu tad vidi jel hladno napajanje ;)

Ma nema potrebe stresirat komp, zna da je napajanje knap ako bude sve u igrama stabilno da ne bude vruce napajanje super je, sigurno kad bi nagazio i cpu i gpu stres programima da bi doslo vjerovatno do gasenja kompa, ili do neki ne stabilnosti.
Toliko staro napajanje ako moze sad dati 450w super je a FX 8300 na 4.8GHz i R9 280X kad se nagaze mogu povuc 450w sa ostatkom sistema.

Koristis Win 10?

Nazad
Vrh Dno