Šta je novo?

MSI GF4TI4200 koja??

apostol7

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
Za neki dan bi trebalo da kupim novu graficku karticu, pa bi verovatno kupio navedenu.Dilema je u tome dali uzeti sa 128MB ili 64MB rama??
Koristio bi je igre i 3ds MAX.Znam da je ova sa 64 MB brza zbog memorije(500Mhz 3.6ns)ali nekako cinimise da ce ovih 128 vise sluziti kasnije(doom3,ut2003).A i dobro se overklokuje.

type;

Pa sta se onda mislis, uzmi sa 128Mb. ;)

Uzmi i meni jednu :D

E-bay, a?

Pazi ovako, sto se tice 3d maxa tu me iskljuci jer sam za isti totalni duduk, i prihvati Muzzy-jevo misljenje.
Ali sto se tice ostalog moram ti reci, po tvojim stavkama :
1. 128 MB ce vise sluziti kasnije - Nikako, u najboljem slucaju ona ce se izjednaciti sa verzijom od 64 mega, eventualno je preteci za frejm-dva, i medju njima nece nikada biti neke vece razlike koja se oseca
2. Sto se tvrdnji za Doom3 i UT2003 tice, to nije tacno. Brze u obe igre radi verzija sa 64 rama, u svim rezolucijama, sa bilo kojim nivoom detalja.
Drugim recima, (ako ikada) pocnu da se sustinski koriste tih 128 mega (naravno pocece ali koje godine i da li ce GF4 to moci da tera ???) ima da prodje dobrih 3 godine minimum, posto ce posle UT2003 i Doom3 da izlaze igre sa njihovim endzinima koje ce se, valja pretpostaviti, ponasati isto kao i same igre.
3. dobro se klokuje - da, kod Maxa :D (bez uvrede :)) Jedino se jos na Anandtechu tvrdi (MSI mu je sponzor:)) da se MSi super klokuje, svi ostali kazu da nije nista posebno.
Drugim recima to zavisi od slucaja do slucaja i nije garant da ce se tvoja karta dobro klokovati. To zavisi od primerka.
A u svakom slucaju vise mozes da nasviras ovu sa 64 rama nego sa 128 rama pa je onda 64-ka opet brza ;)

Naravno, nemojte me shvatiti da ja pokusavam da namecem nekome bezveze svoje misljenje. Samo mislim da nema svrhe placati danas kartu 20-30 evra vise (sto nije mala para) koja sporije radi od jeftinije verzije sa 64 rama apsolutno u svemu samo zbog pretpostavke da ce 128-ica brze raditi tamo krajem 2003 ili 2004 kad dodju neke nove stvari, a dotada nijedna GF4Ti nece biti nizasta
A inace, kao sto rekoh, idi na Anandov sajt i videces da 64-ka radi brze i do 10-ak frejmova u skoro svim rezolucijama...

P.S. naravno, ako ti max mnogo znaci, tj. ako je razlika u njemu primetna, zabatali sve sto sam rekao i uzmi 128...

Pazi, ja ne iskljucujem da je to specijalan primerak, ali je cinjenica da je istu karticu ishvalio i Veljkovic i da su se i kod njega i kod Uzelca klokovale preko 615MHz (ja sam izvukao 630, ali sam koristio fan koji duva u kuciste). Dakle, nije do mene i sponzorisanja, vec do primerka...

byMaX je napisao(la):
Pazi, ja ne iskljucujem da je to specijalan primerak, ali je cinjenica da je istu karticu ishvalio i Veljkovic i da su se i kod njega i kod Uzelca klokovale preko 615MHz (ja sam izvukao 630, ali sam koristio fan koji duva u kuciste). Dakle, nije do mene i sponzorisanja, vec do primerka...

Pa to sam i rekao, to je taj jedan primerak koji ste dobili ti, Veljkovic i Uzelac :D:D:D
Malo sale, bre...nadam se da se ne ljutis...:)

za Ji 4Tze-a :
Pazi, vrlo verovatno ce Doom3 koristiti tih 80 mega ali garantovano kao sto ni GF2 pro sa 64 mega ne ostvaruje gotovo nikakvu prednost na GF2 GTS-om sa 32 mega u igrama gde ima oko 40-50 MB tekstura tako ni GF4ti sa 128 rama nece moci u tom pogledu da ispadne brzi nesto preterano od verzije sa 64 rama...te razlike ce se u praksi svesti na 5 frejmova u korist ovog ili onog, i po mom misljenju nisu isplative u smislu davanja 50-ak maraka vise sada za nesto sto ce uslediti ko zna kada...
Nista vise od toga...
A jos je GF2 pro bio brzi od GTS-a po deklarisanoj brzini jezgra i memorije...

Mister No je napisao(la):
a da se mi okanemo bespotrebnog teoretisanja dok takve igre ne dodju i ne vidi se kako i sa chime to bolje radi?
sto se tiche 'profi' upotrebe, probaj da sa kartom sa 32 ili 64 RAM-a uchitash malo vece texture u nekom 3D programu, pa ces da vidis koliko znaci memorija na grafichkoj...Sta mislis, zasto je i na najjeftinijoj profi 3D karti stavljeno 128 ram-a? a ove gf4200, parhelija i rade8500 (i novi 9700) su ipak u neku ruku entry-level karte za profi upotrebu...ne sluzi RAM na karti samo za igranje..

Ji 4Tze je napisao(la):
a da se mi okanemo bespotrebnog teoretisanja dok takve igre ne dodju i ne vidi se kako i sa chime to bolje radi?
sto se tiche 'profi' upotrebe, probaj da sa kartom sa 32 ili 64 RAM-a uchitash malo vece texture u nekom 3D programu, pa ces da vidis koliko znaci memorija na grafichkoj...Sta mislis, zasto je i na najjeftinijoj profi 3D karti stavljeno 128 ram-a? a ove gf4200, parhelija i rade8500 (i novi 9700) su ipak u neku ruku entry-level karte za profi upotrebu...ne sluzi RAM na karti samo za igranje..

Potpuno se slazem sto se teoretisanja tice. S'tim sto ja ne teoretisem kad kazem da su verzije sa 64MB brze i bolje jer one to i jesu :) vec teoretisu oni koji smatraju da ce u drugoj polovini 2003 te kartice imati iste performanse
Sto se profi upotrebe kartica u 3dmaxu tice procitaj moje gornje postove pa ces videti da sam se unapred ogranicio od toga kad sam pisao postove jer nemam iskustva u nekoj jacoj i ozbiljnijoj upotrebi kartica na polju animacija. I da se moje preporuke nisu odnosile na slucaj ozbiljne potrebe za grafickom kartom u doticnim primenama vec sam lepo rekao da ako je coveku max veoma bitan, slobodno zabatali sve sto sam rekao.
Pozdrav :wave;

Sto se konkretno 3dsmax-a tiche, imao GF2MX ili GF4_Ti4600 isto ti je...Nema tu razlike, osim u radu sa texturama, ali je mnogo bolji i prvonavedeni od, recimo radeon8500, tako da jedino ostaje nedoumica oko igara...Ja bih, da mogu da biram, uzeo ovu sa 128 u svakom slucaju.

Pa to sam i rekao, to je taj jedan primerak koji ste dobili ti, Veljkovic i Uzelac :D:D:D
Malo sale, bre...nadam se da se ne ljutis...:)

Jel sam ti delovao kao da sam ljut?:D

Pazi ovako, sto se tice 3d maxa tu me iskljuci jer sam za isti totalni duduk, i prihvati Muzzy-jevo misljenje.
Ali sto se tice ostalog moram ti reci, po tvojim stavkama :
1. 128 MB ce vise sluziti kasnije - Nikako, u najboljem slucaju ona ce se izjednaciti sa verzijom od 64 mega, eventualno je preteci za frejm-dva, i medju njima nece nikada biti neke vece razlike koja se oseca
2. Sto se tvrdnji za Doom3 i UT2003 tice, to nije tacno. Brze u obe igre radi verzija sa 64 rama, u svim rezolucijama, sa bilo kojim nivoom detalja.
Drugim recima, (ako ikada) pocnu da se sustinski koriste tih 128 mega (naravno pocece ali koje godine i da li ce GF4 to moci da tera ???) ima da prodje dobrih 3 godine minimum, posto ce posle UT2003 i Doom3 da izlaze igre sa njihovim endzinima koje ce se, valja pretpostaviti, ponasati isto kao i same igre.
3. dobro se klokuje - da, kod Maxa :D (bez uvrede :)) Jedino se jos na Anandtechu tvrdi (MSI mu je sponzor:)) da se MSi super klokuje, svi ostali kazu da nije nista posebno.
Drugim recima to zavisi od slucaja do slucaja i nije garant da ce se tvoja karta dobro klokovati. To zavisi od primerka.
A u svakom slucaju vise mozes da nasviras ovu sa 64 rama nego sa 128 rama pa je onda 64-ka opet brza ;)

Naravno, nemojte me shvatiti da ja pokusavam da namecem nekome bezveze svoje misljenje. Samo mislim da nema svrhe placati danas kartu 20-30 evra vise (sto nije mala para) koja sporije radi od jeftinije verzije sa 64 rama apsolutno u svemu samo zbog pretpostavke da ce 128-ica brze raditi tamo krajem 2003 ili 2004 kad dodju neke nove stvari, a dotada nijedna GF4Ti nece biti nizasta
A inace, kao sto rekoh, idi na Anandov sajt i videces da 64-ka radi brze i do 10-ak frejmova u skoro svim rezolucijama...
-----------------------------------------------------------------------------------
Svaka msi ti4200 sa 128 rama ide makar 600 za memoriju sto je i dosta
posle je samo core bitan.U svakom slucaju drugar ima bas tu, njemu radi na 310 core,620 mem ali i 300c 600m je super za tu karticu nema neke razlike posle...
Definitivno uzeti karticu sa 128 mega

P.S. naravno, ako ti max mnogo znaci, tj. ako je razlika u njemu primetna, zabatali sve sto sam rekao i uzmi 128...

Gde nabaviti???

Sve je to lepo ali gde da nabavim MSI sa 128 mb?? PC Centar nema ni List.:( :( :( :(

Ji 4Tze je napisao(la):
And for those of you that are wondering whether a 128MB card will be necessary, Doom3 will use at least 80MB of textures.

anand i rade9700
Doom3 se nece moci lepo igrati na GF4, pa stoga nema veze koliko ima memorije. ;)

Gedza je napisao(la):
Doom3 se nece moci lepo igrati na GF4, pa stoga nema veze koliko ima memorije. ;)

Ma jeste :) Procitao sam i ja to, ali to ti je kao i Q3 koji u 1280*1024 sa svim na maksimumu zahteva oko 40-42 MB tekstura, a na GTS-u sa 32 mega (ili GF2Ti) daje 80 fpsa...;)

Niko mi nije odgovorio gde mogu da nabavium MSI Gf4 Ti 4200???:(

Pa trenutno nigde! Barem koliko sam ja upoznat, inace likovi iz PC Centra bi trebalo da je dobiju kako oni kazu za 7 do 10 dana:)

Nazad
Vrh Dno