Šta je novo?

msi g31 i celeron e3400

Učlanjen(a)
14.04.2010
Poena
170
Do koliko mhz bi mogla da se pogura gorepomenuta kombinacija, nemogu da nadjem gigabyte-a pa mi je ovo jedina varijanta, hladjenje bi bilo onaj stariji intel-box sa prescotta??

napajanje coolermaster extreme power 460w, 3 gb ddr2 667 (2 transcend i 1 kingstone)

g31 msi,gigabyte kontam da je isti djavo.Racunaj oko 4GHz,al to ne moze niko tacno da ti kaze,sve zavisi od primerka.

sad sam video da si napisao da imas ddr2 667MHz,osim ako ta msi g31 nema manji mem. delioc od 2.66 memorija ce te najvise sputavati pri OC

Imam plocu MSI G31TM-P35 i e3400.Na MSI plocama ne mogu da se menjaju naponi na procesoru, dok na gigabajtovim pločama mislim da može(mislim na g31 ploče), tako da ti ostaje samo overclock na default naponu pa koliko koji primerak CPU-a može da izgura. Ja sam konkretno kod mene stigao do FSB=266MHz~3,5GHz (gde sam normalno radio u windosu i igrao igrice, ali nisam testirao sa linxom i slicnim programima), sve preko toga nije moglo. Pozdrav

Poslednja izmena:
Delioc kod ove ploce nije problem, najmanja vrednost je 1:1,00 sto znaci da ako je FSB=200 RAM radi na 200*2=400MHz, tako da moze da podigne FSB na 333 i da mu RAM radi na 667MHz, sto opet nikad nece postici bez dizanja napona.

Ne bih ja to drzao preko 3,2 GHz na BOX kuleru, kakav god da je.

onda ono sto sam napisao g31 msi/gigabyte isti djavo povlacim 🙂
kod gigabyte najmanji je 2.66 al zato moze da se povecava napon,mada ako ce ga hladiti onom boxom od prescota nebi ni trebao da dize napon iako je taj box bolji od ovog sto dolazi uz e3400

@
karke sto nebi drzo vise od 3.2?

da ne otvaram novu temu, pojavila mi se povoljna varijanta umesto ove gore, intel e2200 na ovoj mojoj ploci (msi i945p neo v5) pa me interesuje dali bi mogao da dobacim do 3gb sa fujikura prescott intel box-om u ovoj kombinaciji?

@
karke sto nebi drzo vise od 3.2?

Za svaki slucaj, ipak moze da se pregreva na boxu, a vece frekvencije i ne znace mnogo ovom CPU-u, oko 3,5 je zlatno za njega. Opet kazem zavisno od modela serije 3000 ( rekao sam 3,2 a mislio sam na e3200) mada su svi oni isti. U svakom slucaju preko tih magicnih 3,2 ili 3,3-3,4 GHz zavisno od primerka vec treba da se dodaje malo napona a to znaci vec vece zagrevanje ( a i ne znam koliko je korisnik iskusan pa je najlakse da se stavi 266 fsb i vozi )

da ne otvaram novu temu, pojavila mi se povoljna varijanta umesto ove gore, intel e2200 na ovoj mojoj ploci (msi i945p neo v5) pa me interesuje dali bi mogao da dobacim do 3gb sa fujikura prescott intel box-om u ovoj kombinaciji?

Ne znam koliko je povoljnija ali je svakako mnogo gora, ta maticna je veoma taska za OC preko 266 fsb (a neki modeli nisu mogli ni toliko) Taj CPU se vise greje i radi na vecoj voltazi mada je OK do 3GHz. Mada realno ona G31 i e3400 kombinacija je mnooogo bolja i imas sigurnji sklop koji ce duze da traje od ove vec izandjale kombinacije (945P i 2200 ) U svakom slucaju batali tu MSI 945P plocu.

maticnu sam uzeo novu i veoma sam zadovoljan, jos jedna stavka je to sto imam tri modula po jedan gb a g31 ima samo dva slota za memoriju, netreba mi cudo iz 2200, sve preko 2,8ghz i ja sam happy, pogotovo sto se igram na 17" crt monitoru u 1024 rezi, nebih da menjam plocu pa da mi ostanu i ploca i ovaj celeron 331 pa da ih poklanjam nekome za 1000 dinara ili slicno.
jos jedan detalj, ploca je v5 revizija i fsb ide do 1333 mhz, tj 333..

Onda srecno, ja sam imao Gigabyte 945P pa nikad nije mogao ni celih 266MHz da izvuce, a u biosu je postojala opcija enable 333MHz sa uzvikom pored i tekstom "only for 333MHz CPU" naravno od toga nikad nista nije bilo. ( 945P cipset nije ni pravljen za 266MHz sve preko 200MHz za njega je overklok pa ponekad zavisi i od primerka maticne )

Za svaki slucaj, ipak moze da se pregreva na boxu, a vece frekvencije i ne znace mnogo ovom CPU-u, oko 3,5 je zlatno za njega. Opet kazem zavisno od modela serije 3000 ( rekao sam 3,2 a mislio sam na e3200) mada su svi oni isti. U svakom slucaju preko tih magicnih 3,2 ili 3,3-3,4 GHz zavisno od primerka vec treba da se dodaje malo napona a to znaci vec vece zagrevanje ( a i ne znam koliko je korisnik iskusan pa je najlakse da se stavi 266 fsb i vozi )

HW guru pricas napamet :d
Idem oma da vratim cpu na 3.3GHz jel imam box da mi se ne pregrije,a razliku koja je ocigledna izmedju tvoje magicne i moje trenutne cu da zanemarim i verovacu ti na rec :d

Da sam na tvom mestu ja bih uzeo e2200, ako je povoljna cena, overklokovao ga koliko može mada i na default od 2,2GHz je brži od celerona i koristio mašinu još godinu dve dok ne skupim pare za potpuno novu mašinu. Kako je množilac na e2200 11 potreban ti je fsb od 266MHz da bi priblizno stigao do 3GHz sto je vrlo moguće da ćeš izvući, mada i nesto manja frekvencija je sasvim dovoljna za grafičku koju imaš. Sto se grejanja tiče mislim da bi bio dovoljan taj box ja sam moj e2180 drzao na 3GHz na original box-u i temperatura nije prelazila 60. Doduše stranica je bila otvorena.

Poslednja izmena:
HW guru pricas napamet :d
Idem oma da vratim cpu na 3.3GHz jel imam box da mi se ne pregrije,a razliku koja je ocigledna izmedju tvoje magicne i moje trenutne cu da zanemarim i verovacu ti na rec :d

Ne pricam napamet imao sam procesor e5200 i ne znaci mu nista tih 4GHz. Na velikim frekvencijama ga bedna kolicina kes memorije kastrira nacisto. ( e 7000 i 8000 serija je 3 koraka ispred ) Imas poredjenja e5000 i Phenom 700 serije po netu pa vidi, Wolfdale sa 1mb kesa samo trotluje preko 3,7GHz.( a vecina preko 3,3 trazi veci napon ) Iz istog razloga su celeroni e1000 serije bili cisti promasaj i to samo zbog kes memorije, koliko god da se overklokuju nisu bili nizasta.
Naravno uvek je perverzija da se vidi 4GHz pa makar i na Celeronu ( wolfdale sa 1mb kesa ipak ne zasluzuje to bedno ime 😀 ), mislim da je to uvek bila boljka AMD korisnika pa je AMD uveo oznacavanje prema "stvarnoj snazi". I sta ti si sad nasao primerak koji radi na niskoj voltazi i generalizujes, pa vecini za 3,7GHz treba preko 1,35 ili vise, a tad Box kuler nije za upotrebu. (evo ja sam za moj q9300 dobio "napredni Box sa bakarnom bazom " pa se on jedva drzao i urlao pri svakom ozbiljnijem radu....msm ok ako ti buka nije problem.

Poslednja izmena:
Ne pricam napamet imao sam procesor e5200 i ne znaci mu nista tih 4GHz. Na velikim frekvencijama ga bedna kolicina kes memorije kastrira nacisto. ( e 7000 i 8000 serija je 3 koraka ispred ) Imas poredjenja e5000 i Phenom 700 serije po netu pa vidi, Wolfdale sa 1mb kesa samo trotluje preko 3,7GHz.( a vecina preko 3,3 trazi veci napon ) Iz istog razloga su celeroni e1000 serije bili cisti promasaj i to samo zbog kes memorije, koliko god da se overklokuju nisu bili nizasta.
Naravno uvek je perverzija da se vidi 4GHz pa makar i na Celeronu ( wolfdale sa 1mb kesa ipak ne zasluzuje to bedno ime 😀 ), mislim da je to uvek bila boljka AMD korisnika pa je AMD uveo oznacavanje prema "stvarnoj snazi". I sta ti si sad nasao primerak koji radi na niskoj voltazi i generalizujes, pa vecini za 3,7GHz treba preko 1,35 ili vise, a tad Box kuler nije za upotrebu. (evo ja sam za moj q9300 dobio "napredni Box sa bakarnom bazom " pa se on jedva drzao i urlao pri svakom ozbiljnijem radu....msm ok ako ti buka nije problem.

Verujem da u svakodnevnom radu tesko mozes osetiti razliku izmedju 3.7 i 4GHz- pa si to zamenio sa trolovanjem cpu preko 3.7GHz.
A bedna kolicina l2 kesa ga kastrira u samom startu tako da mu je svaki MHz vise-dobrodosao.
Sta treba da zakljucim iz poredjenja e5000 serije i phenom 700 serije da cpu sa malom kolicinom l2 kesa troluje preko 3.7?? nemoj biti smesan

Evo na brzinu rezultati par testova u kojima kolicina l2 kes igra ulogu:

------------superPi(1M)---------WinRAR-------------Everest (CPU PhotoWorxx)
3400MHz-18.600---------------1100Kb/s------------8450
3700MHz-17.000---------------1200Kb/s -----------9150
4000MHz-15.600---------------1300KB/s------------9950

Obrati paznju na skaliranje rezultata u odnosu na frekvenciju CPU.
Ja ne vidim nikakvo trolovanje na vecim frekvencijama zbog malog l2 kesa.

Poslednja izmena:
Nisam rekao da nisi u pravu. Moj drug recimo ima Q6600 i na 3,6 GHz dobija slabiji 3DM 06 skor od 3,4 GHz. A pogledaj testove na netu nekima se sa Wolfdale procesorima javlja sila problema iako idu stabilno preko 4GHz (treperenje kursora misa, explorer u windowsu radi brze od normalnog, manji CPU skor....) Moja preporuka za 3,3-3,4GHz je vezana za BOX kuler i verovatno manje iskustvo osobe koja hoce da ga OC-uje.

Stvarno pisete svasta.

Ja sam upgradeovao sa e2160 (3GHz) na e3300 (4GHz) i primeti se razlika. Gluposti su da ce e2xxx da oduva e3xxx. Iako je e3xxx oznacen kao 'Celeron', to je isti djavo kao e2160, isto kesa, ali je brzi.

I jedno vreme sam moj e3300 na 4GHz drzao sa stock coolerom(niskim onim) i NISTA. Pa, imas lepo program za ocitavanje temperature i blokade na ploci koji ne daju da se cpu pregreje. Kod mene je e3300 u full loadu isao do oko 70C (izdrzava on dosta vise). Sa Sonic Tower hladnjakom i 2x12 ventilatorima na njemu sam dobio samo nize temperature, oc je isti! Tako da su bacene pare na hladnjak, ako zanemarimo da je tise i lepse🙂

Meni su ovi e3xxx procesori best buy kad se overklokuju.

Pozdrav, evo malog update-a: danas stigao e2200, saltam fsb koliko hocu, trenutno je 250mhz (2750), sa veoma losim hladjenjem, oko 60c u prime-u, ovih dana stize bolje pa cemo da vidimo, procesor uboden u msi i945p, sve iz prve proradilo, divota, igre rade, windows, sve glatko...

e da, jedno pitanje, koja je najbolja revizija ovog procesora, moja je M0

temperature jezgara prime 95 oko 57c... (2750mhz)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno