Šta je novo?

MSI FX5800 je dobra karta...

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Bez obzira na sve negativno sto je receno o nV30, ako cena non Ultra modela FX5800 bude od 320e (dilerska), ovo ce biti odlicna kartica!!! Fora je u tome sto se sa defaulta 400/800 klokuje na 500/1000 bez problema, a primerak sa testa je isao na 540/1000 (memorija ne moze da se ubrza preko jer nema programa koji to dozvoljavaju). Sto je jos gore, model Ultra je isao samo do 525/1000 (stabilno), a non Ultra uopste NIJE bucna kartica (ne dere se vise od Radeona 9700 Pro, npr.). Slika je perfektna, TV-out je interni, a u paketu dobijate stvarno MNOGO toga... Zaista, ako cena bude ta (opet se ogradjujem jer vise ne verujem u cene koje mi nagoveste), bice to ipak dobra kupovina za nV fanove!

Pozdrav!

Samo za zagrizhene nV fanove, ako je tachna informacija za cenu.

NIKADA to nece biti ni pristojna kartica a kamoli odlicna. HIS 9500pro je 200e a tu su negde, naravno ako ne gledas mrlje i fleke koje izbacuje FX zajedno sa brdom frejmova nego stavis WHQL drajvere i app. preference settings..

Broz, nemoj da preterujes, radi se o tvom renomeu ovde... Preterujes zaista. 5800 je u slucaju da kosta 300 i kusur evra, veoma konkurentna kartica. Kvalitet u 3D-u nije slabiji nego ovaj kod ATI kartice, 2D je isti ako ne i bolji, TV out je isti (takodje ako ne i bolji). Just for the record, ja imam bas HIS Radeon 9500Pro i odusevljen sam, ali ovaj 5800 je brza karta, nema tu price...

Pa ljudi su i dalje kupovali voodoo kartice kad je vecc bilo jasno da 3dfx nema shta da trazhi pored nVidie.

Nevidim zashto zagrizheni nV fanovi ne bi kupovali ovo, ako ne vole Ati-ja i ne zhele da ga imaju u mashini.

Shto bi rekao Homer Simpson, imash krofne sa sheccerom, krofne sa chokoladom i krofne sa zheleom i to ti je sine sloboda izbora u USA:)

Buca

Buca je napisao(la):
Shto bi rekao Homer Simpson, imash krofne sa sheccerom, krofne sa chokoladom i krofne sa zheleom i to ti je sine sloboda izbora u USA:)

Buca

Pa, mi cemo za nekoliko meseci imati veci izbor grafickih, nego sto je izbor krofni u USA.
Imacemo da biramo : 9000, 9000Pro, 9500, 9500Pro, 9700, 9700Pro,
a to je duplo veci izbor, nego izbor krofni u USA. :D

Ne verujem da ce dolaziti 9700, preci ce se na 9600 i ispod i poneka 9800...

Broz je napisao(la):
NIKADA to nece biti ni pristojna kartica a kamoli odlicna. HIS 9500pro je 200e a tu su negde, naravno ako ne gledas mrlje i fleke koje izbacuje FX zajedno sa brdom frejmova nego stavis WHQL drajvere i app. preference settings..

E Broze kad krenes ovako moram da ti kazem da lupetas nikad gore. Izvini, ali tako je. Kartu uopste nisi video uzivo niti kako radi, zato nemoj molim te vise da pricas napamet. Taj FX je inzvaredna karta koja samo nazalost kosta previse i to stoji. Kad sam je probao kod neshe jedino gde se pojavio softwerski problem jeste UT u OGL modu, i to sto su mu poneke texture falile (sto opet moze biti do verzije UT-a npr.).
FX je prava stvar za fanove nV-a i opet kazem za ljude koji rade jos ponesto na racunaru osim ogranja i prvi bi je uzeo samo da imam toliko para.

Izvanredna karta samo puno kosta?! Ovo je stvarno izjava na nivou. Karta koja kosta 320e dilerska kako max kaze. A istovremeno kao sto rekoh 9500pro je vec i ispod 200e, pa samo bi totalni ***** kupio tu kartu pa da je ne znam kakv fan. Ako je neko fan nV nije ******.

OK je to, ali ja imam taj 9500Pro i veruj to je mnogo sporija kartica od 5800 (koji moze da se klokuje na 5800Ultra frekvencije). Koliko para toliko muzike :)

MAD_MUzzY je napisao(la):
...

Taj FX je inzvaredna karta koja samo nazalost kosta previse i to stoji. Kad sam je probao kod neshe jedino gde se pojavio softwerski problem jeste UT u OGL modu, i to sto su mu poneke texture falile (sto opet moze biti do verzije UT-a npr.).

The way nVidia ment to be played, jel to beshe pishe kada se startuje UT ukoliko se nevaram.
Ako tako radi na istoj onda je definitivno bestbuy :D

Buca

Ovde moram ipak da podrzim Broza, Nv-a stvarno mora da spusti cjenu ako misli da bude konkurencija Ati-ju.

Ati ima superiornije kartice u tom segmentu, dosta su jeftinije i imaju bolji 2D i tv-out. Nv-a bi trebala da supsti cjenu na 150-200€ ako misli da ozbiljno konkurishe.

Lichno, maximum koliko sam spreman da dam za grafichku karticu je 150€.

5800 je stvarno dobra karta, to mogu da kazem, jer je prosla sve zivo kod mene :). Ono sto je bitno jeste da karta nema odredjene anomalije koje ATi ima sa drajverima (videcete u testu), generalno kompletan proizvod (za razliku od ATi-ja i 5800 Ultra koja je cist promasaj).

Koje to Ati ima anomalije sa drajverima?
Imao sam Radeta8500le sad imam radeta 9500pro, i do sada sam jedinu anomaliju nashao u igrici " Donald Duck " od Disni kompanije a sve ostalo mi je shljakalo.

Zbog svojih tvrdnji u vezi RadeOn-a, instaliranja njegovih drajvera, podeshavanja igrica, sam svojevremeno izbachen sa ovog foruma ali zahvaljujucci nekim ljudima koji su skapirali o chemu pricham, vraccen sam posle par meseci.

da nVidia ima dobre drivere dobili bi valjda sertifikat vishe od M$-a za neki drajver koji izbacuje gomilu frejmova a pola stvari ne renderuje, brljavi sliku da maximuma i usput izmishlja samo sebi poznate standarde pod imenom PS2.0+

3DFX sindrom, shinko :)

Mada im odajem priznanje za OpenGL, tu su prvi.
Mada je tu OK i MX440, nema potreba za bacanjem toliko para.

NVidia je i zavladala jer je u pravom trenutku ponudila jeftinija resenja od konkurencije. Ovo sada je kao kada bi Intel bio jeftiniji i brzi od AMD-a...Uvek je ATi bio skuplji, ali i ima prednosti nevezano za brzinu bas kao i P4 u odnosu na Athlon...

notax je napisao(la):
...
Pa, mi cemo za nekoliko meseci imati veci izbor grafickih, nego sto je izbor krofni u USA.
Imacemo da biramo : 9000, 9000Pro, 9500, 9500Pro, 9700, 9700Pro,
a to je duplo veci izbor, nego izbor krofni u USA. :D
mala digresija
Iskreno se nadam da ce karte biti mnogo bolje nego sto je je ukus "krofni" u USA. Nikako mi nije jasno kako je neko (ko je probao) mogao da Donuts prevede sa krofne (ne mislim na notaxa).
Sto bi rekao Boldrick (pominjuci ukus hrane) iz crne guje: Dog shit and cat`s vomiting

Daj MaX-o napisi koliko si dobio u 3DBranku03 :D

Cekajte test :), nema rezultata pre testa :).

Broz je napisao(la):
Izvanredna karta samo puno kosta?! Ovo je stvarno izjava na nivou. Karta koja kosta 320e dilerska kako max kaze. A istovremeno kao sto rekoh 9500pro je vec i ispod 200e, pa samo bi totalni ***** kupio tu kartu pa da je ne znam kakv fan. Ako je neko fan nV nije ******.

OK je to, ali ja imam taj 9500Pro i veruj to je mnogo sporija kartica od 5800 (koji moze da se klokuje na 5800Ultra frekvencije). Koliko para toliko muzike :)

Pa to da li je karta kvalitetna i izvanredna nema veze sa cenom, kosta te kosta. I 9700pro je san za igrice pa opet kosta, sto neznaci da je karta losa.
Imam 9500pro i opet ti kazem da imam pare pre bi uzeo FX-a jer je sve samo ne losiji od nje i bilo kog drugog Ati-a. Sporiji je za nekih 20 fpsa? pa sta razlika izmedju 120 i 100 nepostoji.

Buco, karta pravi probleme samo u OGL-u (i opet kazem minorne koje mogu biti i do verzije UT-a) koji nije ni direktno podrzan od Epoic-a. D3d radi bez greske i to cak i brze nego ogl. Sad odmah da ti kazem da u SpecView testu ovaj FX pravi cuda(cisto da ti odmah lupim kontru po pitanju GL-a :D).

poz! 8)

U ovom trenutku, ATI ima bolje drajvere za R300, nego sto to nVidia ima za nV30 (Detonatori su za nV2x kartice odavno 101% bug free, ali se to ne moze u potpunosti tvrditi za nV30). FSAA i Aniso na nV30 u pojedinim igrama baguje, a evidentno je da se iz nV30 jos moze izvuci i performansi i kvaliteta. Svojevremeno, nV25 nije imao ovakvih problema, sto je samo dokaz da je nV30 90% napisan od nule, dok je nV25 samo logicna nadogradnja nV20-ice, kao sto je R350 nadogradnja R300-tke. Zbog toga mislim da ce nV35 biti pun pogodak, i da ce se nVidia tek odgovoriti na ATI-jev rat cena, sto za nas samo moze biti dobro! Uskoro, kada na testu budem imao nV35, nV30 5800NU moze da kosta oko 220-240e, i onda ce takodje biti odlicna kupovina (osim ako Radeon 9700 Pro ne bude kostao toliko (tu ne mislim na Club3D, ni Gigabyte niti no name, vec na neki HIS, recimo).

Pozdrav

I R300 je stvaran od nule pa mu nije smetalo da postane to sto je postao. Zar neko zeli da plati 300+ eura za nesto sto celnici kompanije nazivaju greskom?

...

Buco, karta pravi probleme samo u OGL-u (i opet kazem minorne koje mogu biti i do verzije UT-a) koji nije ni direktno podrzan od Epoic-a. D3d radi bez greske i to cak i brze nego ogl. Sad odmah da ti kazem da u SpecView testu ovaj FX pravi cuda(cisto da ti odmah lupim kontru po pitanju GL-a :D).

poz! 8)

Pa ja sam i rekao da nVidiji svaka chast za OpenGL pa ne vidim shto mi lupash kontru na neshto u chemu se slazhemo :?:
SpecView i jeste najtezhi OpenGL test i njemu je nVidia uvek prvak.
Ali da li prosechnom korisniku AutoCad-a treba grafichka karta od 350eura? To je vecc drugo pitanje.
Da mi je isti program od zhivotne vazhnosti ( tipa da zaradjujem za zhivot na njemu ) a da volim i da se poigram, Ti4200 je i dalje bolja kupovina od bilo kog FX-a ako mene pitash

Buca

P. S. evo prochitaj ovo recimo vezano za kvalitet slike, a ovo je samo jedan od stotinak chlanaka koje sam prochitao na istu temu i svi se slazhu, pa mi nije jasno jel su se svi urotili protiv nV na ovom svetu ili shta

http://www6.tomshardware.com/graphic/20030416/radeon_9600-05.html

Ma sve sve al Mazzy pa i ti predje na ati e ovo je stvarno znak da je nv pukla :D :eek:

Daleko od toga da je nV pukla, to bi bila velika tuga za sve nas...

byMaX je napisao(la):
Daleko od toga da je nV pukla, to bi bila velika tuga za sve nas...
slazem se....
... nikad ne bi imali tako mocne, a tako jeftine ATi bazirane graficke :mig:
Poz
:wave; P.S
Max ne gresis za dilersku cenu, no veci je problem u kolicinama tih kartica. Jako tesko da ce ih butu nesto mnogo na raspolaganju ... no, doduse, tesko da ce biti nesto mnogo raspolozenih domacih kupaca koji 'e je hteti platiti...

Bio je malko brzi, nikao bolji. Totalno nekonpletan proizvod sa gomilom softwerskih problema.

Koji su to softverski problemi? Navedi neki od te gomile.

A inace, bio je i brzi i bolji od Geforcea, iako su oba dx7 karte imao je vise dx8 funkcija, bolju sliku, bilo na monitoru, bilo na TVu, da ne pricamo o pustanju filmova (divx, dvd i slicno).

Nedjo je napisao(la):
...

slazem se....
... nikad ne bi imali tako mocne, a tako jeftine ATi bazirane graficke :mig:
Poz
:wave; P.S
Max ne gresis za dilersku cenu, no veci je problem u kolicinama tih kartica. Jako tesko da ce ih butu nesto mnogo na raspolaganju ... no, doduse, tesko da ce biti nesto mnogo raspolozenih domacih kupaca koji 'e je hteti platiti...

Ma naravno, ali s obzirom da je u rangu sa R9700Pro (probao si non-ultru vec, valjda, koja se klokuje kao luda), cena i nije toliko visoka. Shadere i dalje Radeon daleko bolje odradjuje... naravno. za neku OpenGL upotrebu, odlicna stvar... Medjutim, ovaj ATI je stvarno trenutni apsolutni best buy...

Tj. ovako nekako...

Klasa do 60e - najbolje je uzeti MX440, odlican TVout, pouzdaniji od Radeon 7200/7500 i sl. kartica
Klasa do 100e - najbolje je uzeti Radeon 9000Pro / nikako nekakve MX-eve 460 i sl.
Klasa do 120e - Neki Ti4200 sa 64MB (bolja varijanta od R9500 NP, osim ako nije onaj 9500 :))
Klasa do 150e - Uz malo srece, Medion 9600tx, uzeti Ti4200 sa 128MB, mnogo bolje neki R9500Pro jevtiniji, ako ima za tu cenu.
Klasa do 200e - Najbolje uzeti perfektni 9500Pro sa 128MB! Preporuka za odlicnog HIS-a
Klasa do 250e - Da li eksperimentisati sa noname Radeonima 9700, ili ustedeti i uci u klasu do 200e?
Klasa do 300e - Uzeti provereni Radeon 9700
Klasa do 350e - Uzeti provereni Radeon 9700Pro ili preci u klasu do 300e :) (preporuka). nV fanovi bi mogli da potraze FX5800 non ultra :)

Kao sto vidite, u klasi visoj od 150e gotovo da nema nVidia kartica... a i u nizim preovladava ATI. Ocekujmo skoru poplavu ovih kartica koje su jos trazene na nasem trzistu...

pozdrav

Nazad
Vrh Dno