Šta je novo?

MSI 970A-G46 i FX8300

lakosta77

Cenjen
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poena
169
Imam pomenutu plocu gore i fx8300 . Sada mi je na fabrickom , hteo bih da dignem na 4.4 . Kuler je promenjen is tavljen coller master tx3 i temperatura cpu-a je odlicna , grafika radeon r9 380 . Moje pitanje je , koliku voltazu da stavim na ovaj klok od 4.4 . Probao sam pre neki dan da odradim , stavio voltazu na 1.350 ali mi kom ne izbacuje sliku . Morao sam da vadim bateriju sa ploce da bi vratio na staro . Sta bih trebao da odradim jer mi se isto desi kada stavim voltazu i na auto. Ima tamo u voltazi dve opcije , cpu voltage i cpu NB voltage . Sta treba da odradim ?

Prvo na kom napajanju? kako radis OC?
Stavi napon 1.4v, moze on i preko 1.5v.
Kasnije obaras napon po malo dok ne pronadjes idealan.
cpu voltage prvo, za NB kasnije ako bude trebalo.
Izgasi turbo core,cool and quiet i klokuj samo multiplierom.

Poslednja izmena:
1,5v sa tom plocom i tim kulerom?mora da se salis.ni u ludilu ici preko 1,45v,ja licno ne bih isao ni preko 1,425v.cpu voltage te zanima,ne diraj NB narocito ne na toj ploci.temperature prati preko termalnih margina u amd OD-u.ako treba jos informacija,imas odlicnu fx8xxx temu na cpu podforumu pa spremi neki napitak i baci se na citanje.

Rekao sam 1.4v za pocetak, 1.5v sa naveo kao napn na kome moze da radi.

Zaboravi javi klok sa tx3 kulerom....pricam iz iskustva sa istim

Dzaba pisete, covek kad vas je video sta pisete...spustio klok na 2Ghz i izneo ga terasu.😀

Плоча није баш за клоковање, кулер ништа специјално, а врло могуће да ни процесор није неки примерак...
Као што Умарт рече, баци се на читање fx83xx теме и види шта и како пре него што кренеш да чачкаш озбиљније.

Rekao sam 1.4v za pocetak, 1.5v sa naveo kao napn na kome moze da radi.

i tako si mogao da ga navedes da ga zapravo i proba,sto je na tom kompletu bezumlje.4+1,plus je ta serija cuvena po grejanju VRM-a,ja cak ne bih ni dirao napon bez nekog venta da duva preko plojke.1,425v i koliko god da baci preko 4ghz,odlicno je.

Pa on baca vec 4.2 ghz...

Temperatura je sada sa ovim kulerom na cpu oko 20 stepeni . Da probam na 4.3 i naponom od 1.4v pa da vidim kako ve da reaguje. Temperatura ploce mi je sada bez overkloka oko 40 stepeni. Drugar ima isti procesor samo asusovu plocu i stavio ga je na 4.5 ghz i radi odlicno.

Pa da , u turbo modu . Ada iskljucim turbo i kloknem ga na 4.3 ghz i napon 1.4v. Pa da vidim kako ce da se ponasa?

nema to veze,fx je prosto takav,malo kloka vise trazi nesrazmerno napona vise,jer je sve to poprilicno utegnuto a ta ploca je ionako knap za stock vrednosti.1,425v ili ako je bas u yolo fazonu i taj komplet nece vrteti prime ili cpu intensive naslove po celi dan da proba 1,45v (mada sumnjam da ce tx3 to svakako da otrpi sve i da cpu i ploca budu dozvoljavali),sve preko toga i moze komotno da je saspe sacmaricom sad odmah. 🙂 leti mogu da se opkladim da nema sanse da ce moci da radi na 1,45v i to bez dobre promaje po naponskoj.zapitaj se sto smo svi mi koji smo imali fx-eve i ozbiljnije ih klokovali na kraju zavrsavali na sabljarkama i nanisuljama.

Bolje nemoj da pokusavas 4.3 i toliki napon. Procitaj ovo.

Moj savet ti je da ga stavis na 4GHz i uzivas. 🙂 Ja moj 8320E trenutno drzim na 4GHz uz 1.236V.

Pa da , u turbo modu . Ada iskljucim turbo i kloknem ga na 4.3 ghz i napon 1.4v. Pa da vidim kako ce da se ponasa?
Nemoj...cinimi se da se ovde neki plase da uspes u nameri.😀
Kao da ga klokujes na 5ghz, 95w procesor u najgorem slucaju nece preci sa tim naponom ni 120w.
Dobices plavi ekran i to je to...
Za dobar OC nije samo dizanje mnozioca i napona ima tu jos dosta podesavanja i trazenja
najboljeg setinga za plocu, procesor, memorije, napone.
U tome jeste draz OC, ali to zahteva puno pokusaja i podesavanja.
Upustvo ti moze dati smernice, ali ta podesavnja moras sam da nadjes, ne postoje dva ista procesora.
Od mene toliko, ne bih te vise nagovarao...tvoja masina, tvoja stvar.

Poslednja izmena:
Stavio sam ga sada na 4ghz i 1.236 v . Povecao je temp procesora i ploce za 3-5 stepeni. Jos nesto , sto se tice ploce i temperature , pokazuje mi temp. 0,1,2i sve su razlicite vrednosti . Koja je merodavna ?

Okaci temperature ovde da vidimo, mozes i CPU-z.
Normalno je da se temperatura povecala nista strasno, kasnije kada nadjes
prava podesavanja, ukljucis sve power save opcije i temperature ce se smanjiti.

TMPIN0 ploca, TMPIN1 procesor, TMPIN2 NB...trebalo bi da je taj redosled.
Procesor pod opterecenjem vidim 45% radi nesto...
Nije TMPIN1 procesor, trebalo bi package da je temperatura jezgra.
Cekaj da vidim za MSI kakve oznake daje.

Poslednja izmena:
vec sam napisao da je jedini relevantan podatak termalna margina u amd OD-u.naponsku kontrolises metodom pipanja jer najcesce HWmonitor,HWinfo i kompanija izbacuju neke gluposti na tom cipsetu.

inace,sve vishere na istom naponu vuku isto struje.dakle i 8350 i 8300 i 9590 na svemu preko 1,4v vuku zlo i naopako struje sto tih 4+1 nemere isprati.i na stock 1.375v fx8350 je znao da ode i preko 140w ma sta god amd lepio kao TDP sto je apsolutan maksimum koja ta ploca moze relativno sigurno da podnese u duzem vremenskom periodu.

iz istih razloga svega je saka ploca dobilo podrsku za fx9xxx jer je rec o ogromnim naponima za koje treba ozbiljna naponska sekcija a vecina proizvodjaca se odlucila za budzetske varijante i ustede na amd-u posto je cena ako ne i najveci argument za kad je u pitanju amd.

Ne radi nista , sem ovih programa za pracenje stabilnosti i temperature. I hroma. Da li da probam da stavim jedan vent da duva u plocu ?

Nisam nigde rekao da treba da radi na 1.4, toliko treba da stavi da podigne
system na 4.4 Ghz, i da skida polako napon da vidi koliko mu napona treba za 4.4.
Proveri hladnjake prstom koliko su zagrejani.
Skini AIDA 64 mislim da bolje ocitava, bar znas sta je sta.

ne ocitava nista tacno,samo termalne margine u amd OD-u.

Evo probao sam sada na far cry 4 jedno pola sata na ultra . CPU ide do 50 a maticna do 62 .Stavio sam jos jedan vent . koji duva pravo na cipset od ploce.

Podigni napon 1.325 i klok na 4.4 i probaj.

Evo podigao sam sadas napon na 1.336 i klok na 4.2 ghz. Sutra cu da stavim jos jedan vent pa da probam na 4.4ghz

Untitled.webp

Stavi ventilator da duva u naponsku, tj. u ovo crveno sto je obelezeno: Slika

PS. Ako ti crkne ploca, Vuk da ti kupi novu. 🙂

Probam sa ovim prime 95 da testiram , ali zablokira mi ceo komp i mora restart.

Nazad
Vrh Dno