Šta je novo?

MSI 865PE Platinum vs. GIGABYTE 8IPE1000-G

Gox

Čuven
Učlanjen(a)
13.12.2003
Poena
630
Pomagajte ljudi!Vec dve nedelje kupujem maticnu i nikako da se odlucim.Raspitujem se,savetujem,ne vredi.Sto vise znam sve se vise zbunjujem.Taman sam video MSI 865PE NEO2-PFS Platinum kad sam od vecine cuo da je MSI zadnji na spisku zelja i da su bolje GIGABYTE maticne.Sad sam nasao GIGABYTE 8IPE1000-G koja za razliku od MSI-a ima 7.1 zvuk,a uz to je jeftinija.Platinum je 81 evro a GIGABYTE je 75.Ako je GIGABYTE bolji kako moze da bude jeftiniji.Iskreno,meni je Platinum zapao za oko ali ne znam zasto.Cuo sam da je Platinum izradjen od nekog boljeg materijala i da se zbog toga bolje hladi. Kakva su vasa misljenja i preporuke?

7.1 nemam pojma treba li ti zaista, al ovako ortak ima 8IPE1000, nikad nije imao ni jedan jedini problem s njom... sa MSI nemam nikakvih iskustva.

Ja sam birao spartansku MSI 865PE Neo2-P platinum izmedju Asusa i GIGABYTE.
Zadovoljan sam onoliko koliko sam i ocekivao od nje. Generalno Platinum imaju kvalitetnije kondenzatore. Podrzava P.A.T. tehnologiju ali to zovu M.A.T. i dinamicki overklokuje cpu u nekoliko nivoa. (povremeno dize takt cpu-a i za 25%)

Imaces krizu u prikazu temperature procesora (mnogo veliki prikaz ili velika razlika izmedju raznih monitor programa), ali poslednja verzija biosa je to resila. Obavezno skinuti poslednji bios nakon kupovine. CoreCentar (programce pomocu koga mozes da OC i pratis sistem) nije bas najbolje resenje i stalno ces biti u nedoumici. Ne znam da li je do napajanja ili do ploce ili do programa ali UVEK prikaze vecu voltazu CPU-a od one koju si namestio za CPU u BIOS-u. Kada se radi OC napon memorije mora da se digne na 2.8V i stabilnost je chudo. Inace jedna od retkih ploca koja ne pravi pitanje koju memoriju trpas (izvor THG).

Ako planiras ZALAMAN-a 7000 da ugradis moras da se zezas oko severnog mosta, tj da zakrenes hladnjak za 45°, i da napravis nov pritiskivac od celicne zice + nova pasta.

i tako, ima jos price ali zurim, javicu se kasnije ako ti treba jos podatak pre kupovine tj do kraja dana.

zokish je napisao(la):
Kada se radi OC napon memorije mora da se digne na 2.8V i stabilnost je chudo. Inace jedna od retkih ploca koja ne pravi pitanje koju memoriju trpas (izvor THG).
Što jedna od retkih? Ja nisam bio pod utiskom da je toliki problem. Na IC7 i P4C800E sam trpao od Kingstona, preko Corsaira do Mushkina, nije bilo problema..

zokish je napisao(la):
Ako planiras ZALAMAN-a 7000 da ugradis moras da se zezas oko severnog mosta, tj da zakrenes hladnjak za 45°, i da napravis nov pritiskivac od celicne zice + nova pasta.
Uh, meni bi ovo bio dovoljan razlog da ne uzmem tu ploču :crash:

dobro, nemoj da uzmes ovu plocu

uzmi ortakovu 8IPE1000, nikad nije imao ni jedan jedini problem s njom
..............jer sa MSI nemam nikakvih iskustava.................

zokish je napisao(la):
Imaces krizu u prikazu temperature procesora (mnogo veliki prikaz ili velika razlika izmedju raznih monitor programa), ali poslednja verzija biosa je to resila. Obavezno skinuti poslednji bios nakon kupovine. CoreCentar (programce pomocu koga mozes da OC i pratis sistem) nije bas najbolje resenje i stalno ces biti u nedoumici. Ne znam da li je do napajanja ili do ploce ili do programa ali UVEK prikaze vecu voltazu CPU-a od one koju si namestio za CPU u BIOS-u. Kada se radi OC napon memorije mora da se digne na 2.8V i stabilnost je chudo. Inace jedna od retkih ploca koja ne pravi pitanje koju memoriju trpas (izvor THG).

Imam slicnu plocu MSI 865PE Neo2-V , i stavio sam najnoviji BIOS, ali razni programi prikazuju razne temperature za procesor. Recimo BIOS, PC Wizard, CoreCentar prikazuju priblizne temperature (40-44), dok Motherboard Monitor prikazuje cak 55. U pitanju je Celeron 2.66. Kom programu verovati ?
CoreCentar stvarno pokazuje mnogo vecu voltazu (1.6) nego BIOS ili CPU-Z (1.3).

A sto ne Asus ili Abit? Sto MSI??? Ja imam MSI Neo2-V plocu, mada nisam je ni izvadio iz kutije, izgleda mi malo "osakaceno"... U kompu inace imam IC7-G :p

@TechnomKeksu
... u zavisnosti od oznake tj. sufiksa posle Neo2-XXX-YY imas i dodatne "ekstremitete" na ploci. V je oznaka za "osakacene" tj. za tzv. value segment trzista. A dilema kod coveka je GIGABYTE ili MSI, ako ne pomazes nemoj da ga sludjujes...

@Tales
BIOS-a v3.5 na BIOS v3.A razlika u prikazu temp. je sa 47°C na 36°C pri 22°C okoline, za P4 2.8c.

Dok je bio BIOS v3.5 imao sam sledece prikaze:
CoreCentar 50°/57°
SiSandra2004 SP2 47°/52°
SpeedFan (v4.17) 46°/51°
a kad startuje MBM5 46°/72°C lightshow, s tim da kad njega iskljucim, pa opet starujem ove prethodne programe onda oni prihvate prikaz iz MBM i ne popustaju.

Sa BIOS v3.A je sledece:
CoreCentar 38°/56°
SiSandra2004 SP2 37°/52°
SpeedFan (v4.17) 39°/50°
MBM5 38°/54°C
tako da su svi tu negde.
(Performance Mode: UltraTurbo M.A.T. sa D.O.T. Range: Colonel, tj. fakticki CPU na 3.0GHz pri opterecenju)
CoreCentar u mom slucaju daje za 3-4°C vise ocitavanje. Obrati paznju na to koji senzor temp. za CPU je prijavljen u MBM, i da li je ukljucen dinamicki overklok u BIOS-u. Garantovano imas visi prikaz nego sto je realno.

zokish je napisao(la):
@TechnomKeksu
... u zavisnosti od oznake tj. sufiksa posle Neo2-XXX-YY imas i dodatne "ekstremitete" na ploci. V je oznaka za "osakacene" tj. za tzv. value segment trzista. A dilema kod coveka je GIGABYTE ili MSI, ako ne pomazes nemoj da ga sludjujes...

Ma ovo je bio offtopic... Cisto koliko mogu da dobijem za Neo2-V? Ponovo offtopic :smoke:

Ja da sam na Goxovom mestu uzeo bih MSI Neo2-PFS... Koj ce mi 7.1? Ploca je dobila dosta Awarda i raznih sr*anja, a uz to dobro se O/C-uje (kolko sam cuo sam foruma i sa reviewa, licno nisam probao)

Kod mene je najnovija verzija BIOS-a, AMI® BIOS 5.7, za koji kazu:
"Update Description:
- BIOS reported incorrect CPU temperature.
- Support HDD size over 136.9GB."
Znaci trebalo bi da prikazuju iste temperature, ali nece.
Doduse, MBM je neka starija verzija, prolece 2003. (samo sam nju imao kod sebe), tek sam sada na poslu skinuo poslednju verziju pa cu videti da li ce se nesto promeniti.

MBM pravi razliku izmedju Neo2-P i Neo2-PFS, tj sa njihovog sajta se moze videti za vecinu MSI ploca koja setovanja senzora za koju plocu.

Mada imamo razlicite BIOS-e vecina revizija (tj. maltene svaka druga) ima u opisu ispravljenu temperaturu procesora pa zakljucujem da ce toga jos biti. U principu ja sam vise za uporedjivanje ostvarene razlike (t load - t idle) prikazanih temperatura kod razlicitih monitor programa jer ocitavanje se radi na razlicite nacine.

p.s.
Je l' ti to Celeron D?

Jeste, Celeron D na 2.66 sa box kulerom.
Evo, nakon testiranja sam zakljucio da ne moram ni da ga overklokujem jer mi je trenutno graficka usko grlo (G4Ti4200), u igrama dobijam samo 1 frejm vise iako proc lepo radi na 3.3 GHz, tako da nema potrebe sada za overklokom. A s obzirom da sve igre rade lepo i glatko, jos uvek nemam potrebu da menjam graficku.

Inace, temp na 2.66 je 38/48, na 3.3 je 47/57

cak si i ladan!

A od Gox-a ni glasa.

Evo me... :)

Odluka definitivna pala...i to jedva... :) Jer i jedna i druga ploca su zaista odlicne...

Nenadjoh nigde ni ovu MSI Platinum niti 8IPE1000-G ... nigde ih nema (dodjavola..)... Dodacu jos 10-ak jevra za 8IPE1000 pro (za razliku od "G" ima jos : dual BIOS, 2 x IEEE 1394 i S/P DIF input/output), mislim da se isplati, jer ce mi zatrebati FW pogotovo.

P.S. bio sam mnogo blize Platinum-u, ali sta je-tu je...

VELIKO hvala svima na savetima, javljam se za par dana sa utiscima...

Poz.

Nazad
Vrh Dno