Šta je novo?

MSI 6600 diamond/GT i temperature?

• Začetnik teme Začetnik teme joriq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
Poz!

Pitanje za vlasnike MSI 6600 diamond/GT kartica: jeste li kako uspjeli da ih natjerate da daju info o temperaturi i brzini fana? Pravo mi je razocarenje da je moja 5600 VTDR imala dva temp senzora i pokazivala brzinu fana (koristim speedfan za te stvari), a ova nema nista od toga?? 🙁 Je li ko fleshovao BIOS, od koje kartice i radi li mu vivo i dalje? I koje su zapravo temperature na kojima kartica radi pod opterecenjem, na recimo 500/1000 (kod mene trenutno 525/1050, za pocetak 🙂 , bice i vishe ako ustreba).

evo su ljudi nasli nacin da to enable-uju, i na MSI 6600 GT modelima! 🙂

http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=73004.0

mod izgleda krajnje jednostavan. Probacu ga skorijih dana (ne mogu da downlodujem bilo sta sad, stedim ove GPRS megabajte 😛 ), a ako se kome zuri, nek proba, pa javi utiske 🙂

BTW, primijestio sam da 6600 diamond i 6600GT (u MSI izvedbama) imaju iste oznake verzije BIOS-a! 8) 5.43.02.35.07

MSI je izgleda neke bolje 6600 diamonde prodavao kao 6600GT, sta mislite gde?

meni je temperatura u idle 60, posle jednog 3d marka 03 je 73, kada se max optereti je 82 stepena ... ne skida mi se kuler da bih se uverio u neminovnost, posto mi kartica radi lepo i na default setovanjima, klokovana moze do 550/1020 bez i najminimalnijeg defekta prilikom benchovanja...

gorang je napisao(la):
MSI je izgleda neke bolje 6600 diamonde prodavao kao 6600GT, sta mislite gde?

meni je temperatura u idle 60, posle jednog 3d marka 03 je 73, kada se max optereti je 82 stepena ... ne skida mi se kuler da bih se uverio u neminovnost, posto mi kartica radi lepo i na default setovanjima, klokovana moze do 550/1020 bez i najminimalnijeg defekta prilikom benchovanja...

pa kako si izvukao da ti pokazuje temperaturu (ako pricamo o MSIju)? Na ovaj nacin sa linka?

evo ovako su rekli na es forumu (MSI 6600GT agp)

Procedura je relativno jednostavna:

Potrebna ti je boot-abilna disketa (najjednostavnije mozes da je napravis sa programcetom "DRDFLASH", ima ga na net-u) i snimi na nju NVFLASH, najbolje neki noviji npr. 5.13.

Onda boot-uj PC sa diskete i kada se podigne kucaj:

nvflash -b name.rom

tako ces napraviti backup VGA BIOS-a sa kartice na disketi.

onda resetuj i podigni WINDOWS.

onda ti treba program NIBITOR kojim mozes da menjas neke parametre VGA BIOS-a.

Ucitas backup VGA BIOS-a sa diskete u taj programcic i prepravis BIOS.

U NIBITOR-u postoji opcija da ukljucis ocitavanje temperature na 6600GT.

Snimis BIOS na disketu i ponovo dignes PC sa diskete.

onda kucas:

nvflash -r (da omogucis upisivanje novog BIOS-a)
nvflash -6 modbios.rom (modbios.rom predstavlja ime modifikovanog BIOS-a !)
nvflash -w (da ukljucis zastitu od upisivanja na FLASH-u)

i reset...

to je to...

Sada bi trebalo kada otvoris opcije za podesavanje kartice da dobijes i "temperature settings" ili tako nesto i tu mozes ocitati temperaturu GPU-a.

Mozes ocitati temperaturu i recimo sa Everest-om.

Link za NVFLASH
http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=50

Link za DRDFLASH
ftp://User:[email protected]/downloads/drdflash.exe

Link za NIBITOR
http://downloads.rojakpot.com/download.php?file=65

PAZNJA ! OVO SVE RADITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST !

Poslednja izmena:
Igram se vec nedelju dana sa MSI Diamond 6600 karticom i sa raznim biosima. Diamond verzija je ustvari downklokovani GT, u to sam ubedjen.Bios-e mozete naci na linku:
http://www.mvktech.net/index.php?option=com_remository&Itemid=26&func=selectfolder&filecatid=81
Probao sam bios od GT-a (tad se vidi kao GT), povecavao clock i napon uz pomoc bios editora i uvek ist😵va kartica (primerak) ima Max. 570/1130. Postupak opisan na ES forumu je tacan.Temperatura posle 3D Marka 03 je 63C. Postize na A64 2250MH 1GB RAM-a oko 9050poena.Preporuka u svakom slucaju, bez bojazni da ce te je spaliti.

RS je napisao(la):
Igram se vec nedelju dana sa MSI Diamond 6600 karticom i sa raznim biosima. Diamond verzija je ustvari downklokovani GT, u to sam ubedjen.Bios-e mozete naci na linku:
http://www.mvktech.net/index.php?option=com_remository&Itemid=26&func=selectfolder&filecatid=81
Probao sam bios od GT-a (tad se vidi kao GT), povecavao clock i napon uz pomoc bios editora i uvek ist😵va kartica (primerak) ima Max. 570/1130. Postupak opisan na ES forumu je tacan.Temperatura posle 3D Marka 03 je 63C. Postize na A64 2250MH 1GB RAM-a oko 9050poena.Preporuka u svakom slucaju, bez bojazni da ce te je spaliti.

koliko ja znam, postoji samo jedan zvanicni BIOS, i ovaj jedan modovani, koji omogucuje ocitavanje temperature. BTW, dobija li se ista sa stavljanjem biosa od 6600gt, veci naponi ili nesto? I ViVo, radi li OK?

gorang je napisao(la):
evo ovako su rekli na es forumu (MSI 6600GT agp)

moze li link ka tom topicu? Mada, ne moras se mucit, ako ga nemas "pri ruci"

http://www.elitesecurity.org/poruka/790246

nego, jedno pitanje: sta se podrazumeva ako neko kaze da je max 590/1190 za setovanja, mislim da li je to vrednost do koje se kartica ne blokira ili je to vrednost gde se ne primecuje ni najminimalniji defekt prilikom 3d prikaza???

ja kad hocu brzo da testiram pustim samo onaj zadnji test u 3d marku 03 (gde padaju oni 'trolovi'), ukljucim sve na maksimum, i tamo negde na kraju moze da se primeti defekt u prikazu na samo jednom malom mestu, ali samo za "militrenutak"

Naravno MSI nije nigde okacio Bios ovih kartica.To su Biosi skidani sa samih kartica.Razlika je samo u osnovnom kloku, ne u naponu.Modovani Bios je svaki koji je izmenjen u odnosu na original, pa ih moze imati jako pun😵citavanje temp. se dobije kada se u bios editoru to ukljuci.Tu moze da se poveca i napon, ali samo za 2D tako da ubrzanja - nema.Jednostavno ova verzija NIBITOR-a jedino to omogucava. Ja sam se igrao sa podesavanjima i imam bar 3 modovana.Stavljanjem Biosa od GT-a se dobija samo prepoznavanje u driveru kao GT i NISTA VISE.U svakoj varijanti, ViVo mi je radio ok.Max za neku karticu bi trebalo da znaci clock na kome nema nikakvih problema (mada je ovo relativna stvar, jer mnogo njih, radi boljih rezultata u 3D Marku, podrazumeva blokiranje kartice).
Pozdrav.

evo sam se i ja osmjelio da modujem BIOS moje 6600 diamond, sa (nadam se) ne trajnim katastrofalnim posledicama 🙁

Dakle, odlucim se prvo za BIOS MSI 6600 GT koji je modovan da pokazuje temperaturu. Odradim update, upalim speedfan, ne pokazuje nove temperature. Onda odradim mod originalnog BIOS-a sa NiBitorom 2.0, update, speedfan ne pokazuje nista, ali se sjetim da vidim vidi li se sta iz Riva Tunera i drajvera, i BINGO! Dooobrrro, kazem ja sebi, da sad provrtimo 3dmark03. Rezultat razocaravajuci: izgubio oko 1000 poena 🙁 Onda, cackajuci, nadjem da 3dmark03, kada se ode na system/details, prikazuje ovo:

AGP
Revision 3.0
Rate 8x (4x enabled)
Available Rate 0x00000008
Selected Rate 0x00000004
Aperture Size 0 B
Sideband Addressing supported (disabled)
Fast Write supported (disabled)

(vidi attachment).

Takodje, nvidia system utility kaze:

nForce AGP controller: not reported

(vidi attachment 2)

Dakle, 3 velika udarca na moj nervni sistem, koji je kompletirao cetvrti: ViVo mi vise ne radi :smash: Kad startujem neki program koji koristi ViVo (npr. WinDVR3 , DScaler...), program samo nabije proc na 100% i prakticno se zablokira.

Probao sam sa vracanjem originalnog BIOS-a, nema razlike! :smash: Probao sam i sa reinstalacijom drajvera za NF7-S i graficku, i opet ni'ta!

Has anyone any ideas, please???

Prilozi

• AGP disabled stuff 2.webp
    AGP disabled stuff 2.webp
    13.3 KB · Pregleda: 85
  • AGP disabled stuff.webp
    AGP disabled stuff.webp
    15.7 KB · Pregleda: 76
???

...da ne otvaram drugi topic :d postavicu ovde pitanje!

Imam Sparkle 6600GT AGP i zanima me jel moguce kod ove karte ocitavati temperaturu na neki nacin,driveri/util ili nesto trece... i jel moguce uticati na brzinu obrtaja ventilatora na njoj,jer mi je previse bucna :crash:

animaN je napisao(la):
Da kako? Planiram da kupim MSI NX6600 Diamond Pci-e

Koji si ti folirant 😡 . Napalis mene i vezmara kako slobodno mozemo da flashujemo 6600gt bios, jos ga i okacis u attachmentu, a sad tek vidim da ti uopste nemas tu karticu. 😡 . Meni je kartica brljavila sa tim biosom, a vezmaru je crkla potpuno, za sta si ti indirektno odgovoran.

Stvarno covek je ******,neznam kako adminisratori ovog foruma mogu to da tolerisu,da nisam imao strece da mi zamene karticu u radnji u kojoj sam je uzeo bio bih u minusu katastrofalnih 170evra,svarno nemam komentar.

OT:

2 Topuz & Vezmar:

Sami ste flash-ovali taj bios, niko vas nije terao!

Nije mi jasno kako ste se uopshte upustili u to bez predhodne provere na vishe (kompetentnih) mesta? Da li vam je palo na pamet da mozda animaN nema pojma o cemu pricha?

Rizikovali ste hardware vredan 170E i sada vam je neko drugi kriv? :wall:

BTW: Kakve veze imaju moderatori sa time? /OT

Rizikovali Hardver slusas li ti sebe pa ovaj forum je napravljen da pomazemo jedni drugima,a sam overcloock ili bilo kakav mod je rizican,pa zato postoje oni koji su nesto probali i isprobali i ti isi ljudi se nalaze ovde i pomazu jedni drugima,a ovaj ****** je pokusao da *****e nas ko zna koliko i ti ga opravdavas.Razmisli malo kome da verujem,ako ne dobrim ljudima sa ovog foruma,ali uvek se nadje neki majmuncina koji se folira i parvi preterano pametan.Pozdrav

Poslednja izmena:
Ajd sad polako...

Nikoga ja ne opravdavam, samo ti ukazujem da si sam kriv za ono shto se desilo sa tvojom karticom, svidjalo se tebi to ili ne, ti si flash-ovao taj bios!.

Svako modovanje, overclockovanje, flashovanje (pa chak i bios-a koji je predvidjen za tu kartu/plochu) je RIZIK - Zashto? Usled nepredvidjenih okolnosti (nestanak struje, losh file, preveliki clock) moze doci do OSHTECENJA i UNISHTENJA (cesto skupog) hardware-a.

Kada radish neshto od ovoga, morash biti svestan posledica (kao i svi ostali)!

Ovde ima dosta ljudi koji su veoma upuceni u to o chemu prichaju, ali zar ochekujesh da je svih 9000+ ljudi na ovom forumu struchno?

Mogao si bar malo da se potrudish i da proverish na netu, umesto da uzimash sve zdravo za gotovo...

Sad zamisli:

AnimaN ti je poturio losh bios, ti si sprzio karticu, nisu ti je zamenili i shta sad?
Trazicesh od njega da ti refundira gubitak?

Imao si srece ovaj put, sledeci put "pamet u glavu", ima ovakvih situacija na pretek...

P.S. Chisto da se zna: take je da nemozesh svu krivicu svaliti na tudje neznanje, kada si ti napravio greshku...

Poslednja izmena:
topuz je napisao(la):
Koji si ti folirant 😡 . Napalis mene i vezmara kako slobodno mozemo da flashujemo 6600gt bios, jos ga i okacis u attachmentu, a sad tek vidim da ti uopste nemas tu karticu. 😡 . Meni je kartica brljavila sa tim biosom, a vezmaru je crkla potpuno, za sta si ti indirektno odgovoran.

Pogledaj datum tog njegovog posta - to je bilo pre dva meseca - mozda je covek u medjuvremenu ipak nabavio tu akrticu i zna o cemu prica ???

A svako modovanje radite na svoj rizik - valjda ste do sada to naucili

Vezmar i Topuz - sve sto radite je na svoju odgovornost i toga ste sami svesni, mozda je trebalo da malo potrazite po netu da li je sve ono sto animan govori tacno, ipak..

Animan - tesko je dokazati tvoju zlu nameru, ako si hteo da obmanes pomenute momke i time im prouzrokujes stetu ali ocigledna je i tvoja nepaznja postovanjem neproverenih bios-a.

Sve u svemu krivi ste svi podjednako...

Poslednja izmena:
Nema razloga za svadju... "okacite" ovde originalni BIOS od tog MSI 6600 Diamond-a, a ja cu ga lepo editovati na def. 500/1000 i ukljuciti ocitavanje temperature.

Alister je napisao(la):
...da ne otvaram drugi topic :d postavicu ovde pitanje!

Imam Sparkle 6600GT AGP i zanima me jel moguce kod ove karte ocitavati temperaturu na neki nacin,driveri/util ili nesto trece... i jel moguce uticati na brzinu obrtaja ventilatora na njoj,jer mi je previse bucna :crash:
vidim ja je prica otisla totalno u off topic! 😛 sto se tice ovoga, imas sve objasnjeno upravo u ovom topicu, ali ti je sad jasan i rizik! Imas i linkove, skines NiBiTor (zadnji je 2.3) i radi.

Za ViVo sam srecom provalio da su problem drajveri (i na potpuno svjezoj instalaciji XPa su mi 77.72 pravili probleme sa pustanjem bilo kakvog videa, a sad vidim da je isto i sa 76.45, te sam se vratio na 71.89 i ViVo radi da cuknem u drvo). Medjutim, jos nisam rijesio ostale porbleme: kako ukljuciti AGP x8 , fast writes i sl?? Ili programi jednostavno lose ocitavaju podatke posle flashovanja (posle instalacije "novih" drajvera, zaostajem ~200-300 poena u odnosu na stariji rezultat prije flashovanja BIOS-a)? Kako da znam? PS U biosu maticne sam podesio na "on" i 8x i fast writes!

A da ne citam opet topic: da vi momci niste flashovali PCI-E kartice sa BIOSom od AGP verzije?? Ovdje se uglavnom o tome pricalo, tako sam i poceo topic!

Iskreno j*** mi se i ovako cu da je prodan i pored toga sto je nova,u svakoma slucaju digli ste pasine i previse,samo kazem da je vas zadatak kao moderatora da sklonite sa foruma ljude zle namere,mozda gresim ali to je neka moja zamisao.Tako bi bili svi ovi sad i oni u buduce srecni

Poslednja izmena od urednika:
Gorane, malecni predlog.
Neka ljudi skinu lepo Nbitror i neka promene freqencije i neka ukljuce podrsku za temp. Da posle ne ispadne goran je lose editovao bios, bla bla bla...
Klik za Link
P.S Nemam nista protiv vas, samo predlazem.

vezmar je napisao(la):
Iskreno j*** mi se i ovako cu da je prodan i pored toga sto je nova,u svakoma slucaju digli ste pasine i previse,samo kazem da je vas zadatak kao moderatora da sklonite sa foruma ljude zle namere,mozda gresim ali to je neka moja zamisao.Tako bi bili svi ovi sad i oni u buduce srecni
Trebas samo decko da mi objasnis kako ja da dokazem njegovu zlu nameru?
CSI benchmark or what!??? Dokazati da je neko lazov i neznalica je relativno lako (Optimus case) ali malicioznost... tesko. Mozda ti posedujes neke dokaze koje CSI ModBench Team ne poseduje, sta li vec!?!

evo idem da poskidam sta mi treba i radim sve na svoju odgovornost :d
imam Club 3D 6600GT AGP javljam sta sam napravio

u rezervi imam jedan S3 trio........ :d

Mir, mir, mir, niko nije kriv, .... (sudija je krava 😀😀😀). Gorane, nije poenta da mi imamo bios od GT da bi ga imali, vec taj bios daje veci napon jezgru i poboljsava o/c.

e modovao sam uspesno bios i flesovao ga
karitica radi full extra 🙂 odmah sam provrteo 3d mark 05 i sve je isto kao i pre ustvari dobio sam 50 markova vise :d
evo i slike ocitavanja temperature

koristio sam nvflash 5.10 i nibitrov2.3

Prilozi

• temp.webp
    temp.webp
    29.7 KB · Pregleda: 87
Kibla, koliko ti se klokuje karta i koji si bios flashovao? Ima li razlike u overclocku posle flasha novog biosa?

stari oc je 540/1250 mada drajveri kao nadju optimalnu frekvenciju GPU 570 i tada kartica brljavi, ali tek posle nekog vremena verovatno kada se zagreje, sto znaci da je problem u hladjenju

nisam dobio veci klok, naravno, kada sam editovao postojeci bios samo radi dobijanja opcije za ocitavanje temperature.

Nazad
Vrh Dno