Šta je novo?

mSATA SSD u Srbiji ?

Meni se cine priiiilicno skupi?

Rešio sam problem, ubacio sam SSD a postojeći 2.5" od 1TB ću staviti u neki enclosure.
Jedini problem sa tim setup-om je torrent. Dok skidas torrent bolje je da ide na HDD, nego prvo na SSD, pa copy na HDD. Ako ne torrent-ujes cesto, taj setup je ok.

Uzeo ga: KINGSTON 120GB SSDNow mSATA SMS200S3/120G za 12.1 Kdin, najbolja kupovina kod nas definitivno.
Nadam se da cu veceras imati vremena da ga instaliram, pa javljam utiske.

Instalirao sam KINGSTON 120GB SSDNow mSATA SMS200S3/120G bez problema u laptop Dell Insprion 17R 5720.
Laptop je odmah prepoznao mSATA SSD, medjuti BIOS nije mogao da stavi mSATA SSD kao boot drive. Nakon malo pretrage po Internetu, zakljucio sam da i drugi imaju taj problem i da ga nisu resili, dakle Dell BIOS za ovaj laptop to ne podrzava.
Tako da sam ostavio da je boot disk HDD. Systemsku particiju sa HDD-a sam klinirao na SSD i extendovao je da zauzme cao raspolozivi prostor na SSD-u sa Macrium Reflect Free disk cloning utility-jem (podrzava SSD alignment i izabira ga po defaultu ako je desctinacija SSD). Posle sam podesio Windows 7 boot menu sa EasyBCD da se sistem podize sa SSD-a a ne sa HDD-a. Nakon podizanja OS-a sa SSD-a (boot je i dalje na HDD-u), koje je bilo primetno brze, pobrisao sam staru sistemsku particiju na HDD-u da ne pravi potencijalni problem.
Programi se ocekivano dosta brze startuju, Windows experience index za disk subsystem je naravno dosta veci, ali nisam jos stigao da pustim neki test i da radim nesto ozbiljnije.
Za pocetak sam dosta zadovoljan, pogotovu sto je problem nemogucnosti BIOS-a da boot-uje sa mSATA drive-a elegantno zaobidjen.

Poslednja izmena:
Takva preduzimljivost se ceni :)

A da nije mozda generalni problem boot sa mSATA slota jer to nije obicno standardni HDD slot, vec moze i WiFi/3G kartica da se stavi pa je drugacija konekcija uopste? Posto znam da reeeetko koji laptop ima primarni HDD slot kao mSATA ali puno ih ima mSATA slot u koji mogu i druge kartice da stanu. Samo nagadjam, previse je slabo zastupljeno koriscenje i malo sam vidjao iskustva da mogu nesto vise da smislim :)

Nije to npr kao pciE ili sta vec pa da stavis sta hoces(takoreci), ako se kaze mSATA misli se samo na oblik i velicinu SATA interfejsa.

Ja mislim da je fora sa tim BIOS-om ta da SSD preko mSATA može da se koristi samo za Cache-iranje HDD-a. Kad bi npr. stavio regularan 7mm SSD na SATA port HDD-a on bi bio boot drive.

Ja mislim da je fora sa tim BIOS-om ta da SSD preko mSATA može da se koristi samo za Cache-iranje HDD-a. Kad bi npr. stavio regularan 7mm SSD na SATA port HDD-a on bi bio boot drive.
Vrlo moguce, jer laptop ima 2 lezista za HDD, ali drugo leziste na mom modelu nema konektore, oni se dokupljuju. Takodje pise da su supported samo Dell-ovi mSATA drive-ovi. Mozda je to sve da se iskamci koji dodatni $.
Ali radi i ovako, mada su rezulati nesto losiji nego sto sam ocekivao.

Evo rezultata:
Kingston-mSATA120GB.png
Ovo je za uncompressed (random) podatke. Drive ima Sandofrce...

Poslednja izmena:
Izgleda da je mSATA konektor nakacen na SATA2 port, nije idealno ali dobro je i ovako.

HDD drzim zbog torrenta, ne bih da skidam direktno na SSD.
OK, ovako je verovatno malo sporije nego da sam uzeo normalni SATA SSD i zamenio HDD, ali treba mi i HDD.

Laptop je odmah prepoznao mSATA SSD, medjuti BIOS nije mogao da stavi mSATA SSD kao boot drive. Nakon malo pretrage po Internetu, zakljucio sam da i drugi imaju taj problem i da ga nisu resili, dakle Dell BIOS za ovaj laptop to ne podrzava.

Na nekim laptopovima (Lenovo) taj problem moze da se rijesi tako sto izvadis sve osim mSata diska (HDD, DVD, ...) pa onda vidis da li ce onda da radi kao boot device. Ako ti bude radio, onda instaliras Win na njega i posle vratis ostale uredjaje ;)

Na nekim laptopovima (Lenovo) taj problem moze da se rijesi tako sto izvadis sve osim mSata diska (HDD, DVD, ...) pa onda vidis da li ce onda da radi kao boot device. Ako ti bude radio, onda instaliras Win na njega i posle vratis ostale uredjaje ;)

Zanimljiva gimnastika ne bi li se naterao mSATA SSD da radi kao primarni boot uredjaj...

Na mom Lenovo Y500 sam samo ubacio PX-128M5M (trebalo bi da ga zamenim sa PX-256M5M pa mozda manji ode na dobos) i u BIOS-u podesio da boot ide sa non UEFI uredjaja...
Sve je proslo bez ikakvih problema cak i instalacija OS-a preko SARDU flash-a...

Oni koji nemaju mogucnost ugradnje mSATA SSD-a treba da kupe 2nd HDD Caddy (kod nas ima da se kupi "SilverStone Treasure" za nekih 20E) i da klasican HDD prebace u njega zatim da taj Caddy ugrade umesto ODD-a a na mesto originalnog HDD-a ubace 2.5" SSD...

Naravno prvo treba da provere koji Caddy odgovara njihovom laptopu posto ih ima od 9mm i 12.7mm.

Zanimljiva gimnastika ne bi li se naterao mSATA SSD da radi kao primarni boot uredjaj...

Na mom Lenovo Y500 sam samo ubacio PX-128M5M (trebalo bi da ga zamenim sa PX-256M5M pa mozda manji ode na dobos) i u BIOS-u podesio da boot ide sa non UEFI uredjaja...
Sve je proslo bez ikakvih problema cak i instalacija OS-a preko SARDU flash-a...

Oni koji nemaju mogucnost ugradnje mSATA SSD-a treba da kupe 2nd HDD Caddy (kod nas ima da se kupi "SilverStone Treasure" za nekih 20E) i da klasican HDD prebace u njega zatim da taj Caddy ugrade umesto ODD-a a na mesto originalnog HDD-a ubace 2.5" SSD...

Naravno prvo treba da provere koji Caddy odgovara njihovom laptopu posto ih ima od 9mm i 12.7mm.

Moze i da se iskljuci UEFI boot (ali ti se onda malo sporije podize sistem), a ako ti znaci mozes da napravis UEFI usb instalaciju za windows, i da probas da instaliras na mSati (onda bi trebalo da ti se boot-uje za koji sekundu brze).

A ovo sa vadjenjem ostalih diskova sam citao za IdeaPad Y580 (posto imam jedan, a ovih dana bi trebao da pazarim jedan Intel 525 od 120GB), jer na nekim modelima nije htjelo da prepozna mSatu u boot opcijama, pa su ga tako natjerali :D

Ako ti nije muka da li bi mogao da kazes gdje ima da se uzme caddy?

Edit:

Nasao sam gdje ima da se uzme ;)

Poslednja izmena:
pozdrav! spazih temu pa reko da dam svoja 2 centa...

Posto i ja imam doticni Lenovo y580 preporucujem uglavnom da se instalacija msata ssd-a obavi tako sto cete ubaciti msatu i formatirati (da bi je detektovao), zatim izvaditi hdd i odraditi cistu instalaciju na sami ssd a kasnije ubaciti hdd... UEFI moze da se ostavi (ja sam imao win 8.1 koji je samo 1-2x pokrenut koristim win7 narodnu verziju) i nemam problema sa doticnim... inace evo linka sa uputstvom za redosled instalacije drajvera (jer zna da pravi probleme ako se instalira random-sto sam ja kod prve instalacije radio i imao problema sa random freezevima dok nisam odradio ponovo novu instalaciju....ponovo):

http://www.overclock.net/t/1325197/lenovo-ideapad-y580-windows-clean-install-guide

Inace licno koristim Crucial m4 msata ssd 64gb (za win7 i osnovne programe dok mi je HDD za podatke WD Scorpio Black 750gb) i planiram da migriram na novi m500 ili ove nove samsung evo od 128 ili 256gb do kraja godine... Moja topla preporuka vam je ako mozete da izbegnete Kingston/OCZ/intel -generalno sve sto ima Sandforce kontrolere a i pouzdanosti (osim mozda Intelovih u ovom slucaju)... Vecina koje sam navedeo je uglavnom imala probleme i nije mogla da se "slozi" sa y580 (po onome sto sam imao prilike da vidim na netu kada sam jurio model za sebe posto je lap malo "probirljiv)...

Moja topla preporuka je ako mozete naci u Srbiji Crucial M500 seriju/Plextor (u principu je crucial) ili Samsung EVO seriju jer su jedini koji mi ulivaju poverenje a i imaju odlican odnos cene/perfomanse... Neka moja preporuka, mozete i ne morate uzeti u obzir... :)

Inace razmisljam i da zamenim ovih 8gb stock rama kada budem uzimao i nov ssd (cini mi se da je Hynix u pitanju) za 2x4 dual channel... Isplati li se ova zamena-da li bih dobio na nekim performansama i da li imate neki predlog (Kingston-Corsair)?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Cekaj, cekaj imas 1x8GB i hoces da zamenis sa 2x4GB?
To nemoj da radis, ne isplati se niti se nesto primeti, bolje dodaj jos 8GB ram-a.

Ja sam u moj Lenovo T420 dodao mSata SSD od 120GB, podesio u bios-u kao primary boot device i instalirao Win 7, a kasnije i Win 8. Bez problema. Iskustvo, neuporedivo u odnosu na standardni HD. Ali to već i ptice znaju ...

Nazad
Vrh Dno