Jedini problem sa tim setup-om je torrent. Dok skidas torrent bolje je da ide na HDD, nego prvo na SSD, pa copy na HDD. Ako ne torrent-ujes cesto, taj setup je ok.Rešio sam problem, ubacio sam SSD a postojeći 2.5" od 1TB ću staviti u neki enclosure.
Vrlo moguce, jer laptop ima 2 lezista za HDD, ali drugo leziste na mom modelu nema konektore, oni se dokupljuju. Takodje pise da su supported samo Dell-ovi mSATA drive-ovi. Mozda je to sve da se iskamci koji dodatni $.Ja mislim da je fora sa tim BIOS-om ta da SSD preko mSATA može da se koristi samo za Cache-iranje HDD-a. Kad bi npr. stavio regularan 7mm SSD na SATA port HDD-a on bi bio boot drive.
Laptop je odmah prepoznao mSATA SSD, medjuti BIOS nije mogao da stavi mSATA SSD kao boot drive. Nakon malo pretrage po Internetu, zakljucio sam da i drugi imaju taj problem i da ga nisu resili, dakle Dell BIOS za ovaj laptop to ne podrzava.
Na nekim laptopovima (Lenovo) taj problem moze da se rijesi tako sto izvadis sve osim mSata diska (HDD, DVD, ...) pa onda vidis da li ce onda da radi kao boot device. Ako ti bude radio, onda instaliras Win na njega i posle vratis ostale uredjaje![]()
Zanimljiva gimnastika ne bi li se naterao mSATA SSD da radi kao primarni boot uredjaj...
Na mom Lenovo Y500 sam samo ubacio PX-128M5M (trebalo bi da ga zamenim sa PX-256M5M pa mozda manji ode na dobos) i u BIOS-u podesio da boot ide sa non UEFI uredjaja...
Sve je proslo bez ikakvih problema cak i instalacija OS-a preko SARDU flash-a...
Oni koji nemaju mogucnost ugradnje mSATA SSD-a treba da kupe 2nd HDD Caddy (kod nas ima da se kupi "SilverStone Treasure" za nekih 20E) i da klasican HDD prebace u njega zatim da taj Caddy ugrade umesto ODD-a a na mesto originalnog HDD-a ubace 2.5" SSD...
Naravno prvo treba da provere koji Caddy odgovara njihovom laptopu posto ih ima od 9mm i 12.7mm.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari