Šta je novo?

mSATA ili "normalni" SSD, redovan rad sa mSATA....

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Pozdrav drugari!

Ded mala pomoć ostarelom, nekada naprednom, IT korisniku. (Davno već ne pratim nove HW trendove...) Tri pitanja su:

1. Nabavio sam novi računar pa bih hteo da ga nadogradim SSD-om. Na ploči postoji mSATA konektor. Ploča je Gigabyte GA-B75-D3V. SSD će najverovatnije biti Samsung EVO. Da li je bolje ići na mSATA SSD ili na klasičan SSD punog formata?

2. Kada se stavi mSATA HDD, da li to ploča i Win7 vide kao redovan HDD, instalacija ide normalno sa CD-a, ili je potrebno izvoditi neke posebne zahvate da Win to prihvati kao standardni boot HDD?!?

3. Jel' noviji Acronis vidi mSATA kao redovan drive? (Često i rado koristim Acronis za back-up celih particija...)

Hvala unapred.

Ja bih pre klasičan sata. Jeftiniji je, ako imaš problem sa njim mozes na svaku ploču da ga prikačis, a pošto je desktop ušteda u prostoru je zanemarljiva.

+1, mSATA je jedino koristan kada je pitanje ustede prostora (poneki laptop ima korist od toga samo, ali noviji koriste NGFF format, tako da je mSATA od prilicno slabe koristi danas).

mSATA trazi signal do SATA kontrolera, sto znaci da bi morao da se vidi kao obican SATA disk.

BTW, 2.5" SSDovi skoro uvek idu u duplo vecoj velicini (max.) od mSATA diskova - inace je bila fora da se stave 2 mSATA SSDa i dobije duplo veci kapacitet u laptopu :)

Hm! Tamo gde ja gledam, razlika u ceni je zanemariva. :sceptic:

Ali ok, malo sam istraživao, mSATA nema nekih prednosti sem manjih dimenzija. Ja nešto kapirao da i brže radi.

Dakle, da idem na klasičan SATA?!?

Hm! Tamo gde ja gledam, razlika u ceni je zanemariva. :sceptic:

Ali ok, malo sam istraživao, mSATA nema nekih prednosti sem manjih dimenzija. Ja nešto kapirao da i brže radi.

Dakle, da idem na klasičan SATA?!?

Da, nema razloga za msata.

Te razlike u brzini ce pre biti slucajnost primerka, nego average?

I msata diskovi su kao i regularni ssd diskovi, ima ih bržih i sporijih.
U realnom radu nema šanse da se primete razlike u performansama izmedju sličnih diskova po performansama.
Sve ostalo je patkometrija i placebo efekat.

Na kraju krajeva, ako hoćeš malo egzotike (uslovno rečeno), i spreman si da platiš to malo više, zašto da ne, uzmi mssd.
Ali realno ne dobijaš ništa sa mssd, nema nikakvu prednost nad klasičnim ssd-om, kako sa strane performansi tako i pogledano iz drugih uglova.
Drugi form factor ssd diskova, to je sve..

kolko vidim na tom linku, poredi se 512Gb mSATA sa 250Gb SATA. obicno su veci kapaciteti brzi.
mala prednost tog mSATA je sto nema kablova.

Kacim sto nadjem (sto ste sitnicavi;)), tako da ...

Hmmm, ako vec imas mSATA port na ploci a nije ti velika razlika u ceni ne vidim razloga zasto da ne uzmes mSATA SSD !!!

No ostaje pitanje, sta kad promenis plocu?
A ta nova nema mSATA port...

Pa imaš tovar raznih adaptera za mSATA diskove i nisu skupi, ako baš poželiš da upotrebiš taj disk kasnije (kao običan 2.5") sa pločom ili laptopom koji sve više dolaze sa M.2 mestima umesto mSATA. Meni je baš cool da se eliminišu kablovi za sistemski disk tako što staviš neki mSATA u desktop, jeste par hiljada dinara veća cena, ali ako nije kritičan parametar, zašto ne uzeti?

Za NSHappy - ja koristim neki Kingston (jedino što je bilo dostupno svojevremeno, sad je neznatno bolja ponuda) 120GB na ploči i ne treba ništa da se instalira i petlja posle toga - vidi se najnormalnije kao i svaki drugi disk, ubodeš ga u ploču i voziš. :)

^ Slažem se sa tobom da je cool da se eliminišu kablovi. U vezi sa vašim pričom: običan SSd vs. mSATA vs. M.2 jedna nedoumica: samo što nisam kupio novu ploču, nameračio sam se na Gigabyte sa B85 čipsetom, miniITX format. Ploča ima mSATA konektor i može da se kupi u SRB. Ako mislite da je bolje imati M.2 konektor postoji druga, i dosta skuplja Asus miniITX ploča sa H97 čipsetom koja ima M.2 konektor, mora da se poruči iz inostranstva.

Koliko je to bitno za budućnost? ;)

Naravno, kao što ste spominjali, u komp može da se ubaci i 2,5" SSD.

M.2 form factor, formerly known as the Next Generation Form Factor (NGFF), is a natural transition from the mSATA and physical layout it used, to a more usable and more advanced form factor. While mSATA took advantage of an existing form factor and connector, M.2 has been designed to maximize usage of the card space, while minimizing the footprint. The M.2 standard allows both SATA and PCI Express SSDs to be fitted onto M.2 modules.

I ovo bi trebalo nešto da nam govori:

The desktop SSD market is moving from SATA to PCIe next year

Why SSDs are Transitioning from SATA to PCIe in the Next Gen Form Factor

SATA revision 3.0 offers data speeds of approximately 600 MB/s, far faster than any 7200 RPM hard drive can read or write. But SSDs are now pushing up against that limit. They can go faster. What do we do? Turn to a new interface.

You will have a much better experience with a PCIe SSD rather than a SATA SSD connected via a SATA 3Gb/s slot. And soon, once more faster PCIe SSDs enter the consumer marketplace at a competitive price point; PCIe SSDs will be the go to option for those demanding the best performance.

Odličan tekst koji objašnjava razlike i pristupe, sa puno slika i primera i u kom smeru ide:

SSD Interface Comparison: PCI Express vs SATA

Glupost po pitanju performansi, za obicnog korisnika (nema kada da iskoristi, a zauzima PCIe slot, znaci mora da se ubaci i da zauzme mesto, teze hlade graficke itd.). Mislim jesu to vece performanse, nema kablova, ali je uzjedno i skupljanje na manji prostor (SSDovi se ipak greju! MNOGO vise nego sto su pricali bilo kada), a performanse ne mogu da se primete, ako nije nesto zahtevno bas (kopiranje 100TB podataka, linear editing itd).

SATA nece nestati sledece godine nikako, a sigurno i mnogo duze (pa gde bi isli HDDovi? :D). To sto ce SSDovi imati uglavnom PCIe interfejs je drugo, bice sigurno i SATA varijanti.
Najteze je naterati trziste koje nema nikakvih razloga da upgraduje ista (trenutno PC trziste vecim delom) da menja jos i interfejs :)

^ Ukratko: da ganjam M.2 prikljucak na skupljoj ploci ili da pazarim ovu koju sam hteo, koja ima mSATA prikljucak?

@alfa, drugim recima, ti si za 2,5" SSD u desktop kompu (a ne skuplji i "future-friendly" mSATA i mnogo vise M.2)?

Poslednja izmena:
Da, ako nemas konkretan razlog za skuplji SSD (brzina jedino mi pada na pamet, posto kapacitet jedino u PCIe varijanti je veci, a ona ne moze u laptop, dok u desktopu nije problem imati vise SATA SSDova).

Ako mene pitaš i ako ti ta sa mSATA portom završava posao, uzmi nju slobodno, zašto bi poručivao drugu čak od preko samo zbog M.2? Performanse u mSATA slotu su takođe veoma dobre, a pošto juriš što manji računar, on-board SSD za system je uvek plus, dva kabla manje u ionako skučenom prostoru, da ne pričamo što ti ostaje i to jedno mesto više za standardni 2,5" disk za storage. Evo, ja sad upravo pakujem sve u desktop kućište i pravo mi je osveženje što ne moram da vučem još dva kabla za sistem već je sve što je potrebno na ploči. :)

Da dodam - staviš neki 240GB mSATA i prilično sam siguran da ćeš biti future proof, tj. da nećeš skoro menjati sve to. I da ponovim - ako se rešiš da pređeš na neku drugu ploču, za mSATA imaš adapter-pločicu na koju ga staviš i koristiš kao najobičniji 2.5" disk. Dakle - jedini razlog da uzmeš M.2 jeste jurenje većih brzina transfera uz probleme oko nabavke ploče.

Poslednja izmena:
^ Veliko hvala na super-jasnom i razumnom odgovoru. Kupujem onda plocu sa mSATA prikljuckom i mSATA SSD. ;) Jos da mSATA SSD-ovi nisu malo skuplji od obicnih, gde bi mi kraj bio :)

osecam da ce u skorijoj buducnosti biti jeftiniji od obicnih.

^^ Dojmim se i ja. Sam nedostatak kućišta ukazuje na to.

I lepo je što će onda u laptope normalnih dimenzija lepo moći da stane jedan mSSD (za sistem) i klasičan (veliki) HDD za podatke.

Nazad
Vrh Dno