Šta je novo?

MS Access - savet/pomoc

ericm

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2011
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
10980XE & D15s / 9900K & U12A
Matična ploča
Rampage VI Extreme Encore / Z390 Phantom
RAM
4x16GB TridentZ / 2x16GB TridentZ
GPU
4090 TUF OC / 3080 TUF OC
Storage
990 Pro 2TB / 970 Evo Plus 500GB
Zvuk
Bose Companion 3 / Audioengine A2+
PSU
Dark Power Pro 12 1500W / SF750
Kućište
5000D Airflow / NR200
Monitor
AW3418DW / VP349
Miš & tastatura
Lamzu Thorn & Tofu65 2.0 / Skoll & Leopold FC660C
Ostale periferije
PS5, Steam Deck OLED
Laptop
MBP 14" M3 Pro
Mobilni telefon
S23 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav,

upisao bih kurs Access-a jer kapiram da ce mi koristiti i pomoci u poslu.

Nikada ga nisam koristio i totalno sam samouk u svemu pa bih da se apgrejdujem... :D

Radim u firmi koja ima veliku bazu podataka (kupaca) i mnogo puta imam problem kako sto pre odraditi neku analizu i doci do odgovarajuceg rezultata.

Molim nekoga ko je ovo zavrsio za savet sta je najbolje da upisem jer postoji gomila fake skola i da li mi je potreban access ili nesto drugo.

Ortak mi je preporucio IT-Academy ali mi godinu dana skole zvuci previse...

Hvala unapred.

JA sam vise za opciju godinu dana i da naucis da radis na Access-u nego nesto da pretrcis za (recimo) mesec dana i nista ne uradis.

Uzmi knjigu, imaš i one za ECDL kurseve, i sam to prouči. Pošto si početnik to će ti biti dovoljno a kasnije kad to shvatiš već ćeš i sam moći da proceniš da li ti treba više i koliko.

OK je knjiga ali sam ipak vise za upis necega konkretnog jer mnoge stvari ne mogu da naucim citanjem ili gledanjem. ima i tutorijala step by step mada mislim da nista bez kursa. hteo bih sto pre sa necim da krenem jer ce mi to znaciti u firmi i moci cu to odmah u praksi da primenim.

E sad konkretan primer: gazda hoce da vidi koliko je ukupno litara odredjenog Castrol ulja prodato u martu pretprosle godine i da mu to podelim po komercijalistima...

Do sada sam to radio u excelu jer iz naseg programa mogu da exportujem tabele ali je jako mukotrpno, traje i nije pregledno...

Da li ce mi access u tome pomoci?!

Ako mozes da povezes taj software i access onda da, mada ako mozes da povez access onda bi trebalo i da excel radi isto.
Druga stvar tebi treba znaci neki report, koji je database engine u pitanju?

OK je knjiga ali sam ipak vise za upis necega konkretnog jer mnoge stvari ne mogu da naucim citanjem ili gledanjem. ima i tutorijala step by step mada mislim da nista bez kursa. hteo bih sto pre sa necim da krenem jer ce mi to znaciti u firmi i moci cu to odmah u praksi da primenim.

E sad konkretan primer: gazda hoce da vidi koliko je ukupno litara odredjenog Castrol ulja prodato u martu pretprosle godine i da mu to podelim po komercijalistima...

Do sada sam to radio u excelu jer iz naseg programa mogu da exportujem tabele ali je jako mukotrpno, traje i nije pregledno...

Da li ce mi access u tome pomoci?!

Pa kurseve drže po tim knjigama. Jeste "živa reč" bolja nego pisana ali to i košta. Ako te mrzi da učiš i vežbaš kod kuće neće ti nijedan kurs mnogo pomoći.

Za to što tebi treba koriste se upiti. Ti već imaš bazu i ne bi morao oko toga da se zezaš, međutim lepo je znati kako se pravi baza, tabela, kako se sve to povezuje, ..., ali za to što tebi treba koristi se SQL.

Što se tiče osnova, sve što ti treba o SQL-u imaš na ovom linku:

http://www.w3schools.com/sql/default.asp

nemam pojma, moram da zovem programere. treba mi nesto sto ce najpreglednije i najbrze da izvuce sve iz baze kada se to trazi a ne da celog dana exportujem gomile tabela u excel pa tek na kraju da se pogubim dok sve to ne sastavim...
sada mi ortak kaze da mi access nece u tome pomoci :lupko:

Hvala Sale, pogledacu. moj problem je sto bih sto pre nesto da savladam i to isto primenim ali to ne ide bas tako...
a da ulazim sada u svet programiranja, kodiranja...nemam toliko ambicija.

Da sam barem nesto od toga ranije ucio pa da se nadovezem nego cu lakse nekome napraviti aspirin nego da uradim tabelu :d

Moraš prvo da znaš o kakvoj bazi podataka je reč. Da li je to MS Access, MS SQL, MySQL, ..., na kom OS-u je postavljena i da li postoji (a postoji sigurno) aplikacija koja radi nad tom bazom podataka. Kad to saznaš onda se naša pomoć tebi svodi na to da te uputimo šta treba da pročitaš i naučiš.

U svakom slučaju moraš da naučiš sintaksu SQL-a.

EDIT: Ne razumem nekoliko stvari, među njima je to da u firmi postoji programer/i koji to ne mogu da odrade. Druga je stvar ako bi ti želeo da se malo dokažeš pa da uz pomoć sopstvenog znanja uradiš nešto pred šefom. :) U svakom slučaju ta baza bi trebalo da je zaštićena i bez odobrenja admina/programera nećeš moći da joj pristupaš, pišeš upite i tome sl.

Mislim da bi tebi završilo posao nekoliko upita koje bi ti posle samo pozivao (klikom na dugme :)) kada ti šef nešto traži. Predlažem da pozoveš programera na jedan ručak i zamoliš da ti to implementira. Jagnjetina ispod sača ili dobar roštilj bi ti rešo problem 100%.

Poslednja izmena:
postoje programeri ali oni su prica za sebe (ne rade kod nas u direkciji) i posebna su firma koja naplacuje softverske usluge.
pre svega bih hteo sebi da se dokazem i da posle toga kazem sta umem a ne da sam samouk a veliki + je to sto imam bazu na poslu i gde sve mogu da primenim i vezbam.
gazda me planira za analize i statistike pocetkom sl godine jer ima poverenja u mene i polako me prebacuje iz komercijale u IT sektor pa bih da se dodatno angazujem i ulozim u sebe...

ovo poslednje sto si napisao mi i treba ;)
a za sklapanje poslova mi je vec dobro poznata procedura tipa: lignje, dagnje, jagnje :d

popricacu sa programerima pa cu znati koliko prostora ima za neku saradnju i znacu sta mi je ciniti...

Ako je program kupljen od neke "firme" trebalo bi da vam (IT adminu) daju pun pristup databazi, znaci admin user i psw,jer je db u vasem vlasnistvu. Ako imas to onda lepo uzmes backup, neku literaturu i lagano krenes da gledas sta je sta, kakvi su ovo silni brojevi :), da vezbas... Ako si uporan za par meseci mozes lepo da naucis + ako hoces zavrsis neki kurs da to bude i na nekom papiru, ali najvise ce da se ceni to sto znas.

Pitacu sutra sefa da mi da pass i vidim koliki je backup.
Sada vec razmisljam o SQL-u jer koliko mi rekose i van foruma access mi nece u ovome pomoci.
Znam da treba ozbiljno da se radi pa se nadam da ce mi lakse ici kada shvatim da ce posle toga biti sve mnogo brze i bolje po mene :)

Hvala na odgovorima, ako neko ima jos koji savet, tu sam :d

Vrh Dno