Šta je novo?

Mrzne sistem

• Začetnik teme Začetnik teme Laza
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Jednom u pad dana mi se dešava da se sistem zamrzne. Najčešće se dešava u igrama. Stoga sam pokrenuo Prime95. Prva dva testa je radio po pola sata (više nisam imao vremena) dok kod trećeg (Blend: tests some of everything, lots of RAM tested) sistem se uvek zamrzne posle minut-dva. Pretpostavio sam da je memorija problem, i testirao je sa memtestom i gold memory je sve bilo u redu. 3dmark03 bez problema radi satima. U biosu su učitana default podešavanja.

Ploča: mercury knu400x-l (epox 8rda3i - nforce 2 ultra 400)
memorija: 2x256 Kingston PC3200 (radi na 166Mhz)
procesor: Barton 2500 ne OC (ranije overklokovan na 195Mhz FSB)
napajanje: kinesko 300W

Pretpostavljam da je u pitanju hardverski kvar, ali ne znam na šta da sumnjam niti kako da izolujem krivca. Mislio sam da je u pitanju napajanje, ali drugi test u Prime95 najviše opterećuje i radi dugo, temperatura procesora ne prelazi 52C. Mislio sam da je problem memorija, ali prolazi testove drugih programa. Možda ploča? Svi kondenzatori lepo izgledaju? Dajte neki savet kao i neki program za testiranje memorije koji brzo radi, da ne čekam satima.

Ne znam koliko je S&M test pouzdan al da je brz jeste
probaj sa njim
a da probas da jos malo olabavis memoriju?

probaj goldmemory iz dos-a, tj sa butabilnog cd-a ili diskete. Dosta je pouzdan za testiranje RAM-a. Mržnjenje mašine ne mora biti do RAM-a, veća je šansa da je do nečeg drugog. Ja bih probao i sa drugim napajanjem, to ti je najlakše da isprobaš. Onda bih posumnjao na ploču i CPU, a tek zatim na RAM. 🙂

RAM obično prate malo drugačiji problemi, plavi ekrani, problemi sa registry-jem i slično. Može i da se smrzava komp, ali taj simptom bih uvek stavio iza navedenih.

pa ga onda pusti da se startuje lepo polagano
instaliraj neki bolji antivirus i anti aware program i izchekiraj komp ako to ne uradi posao onda udji u bios i LOAD DEFAULT!! pa ga onda pusti da se startuje lepo polagano
da kad se zamrzne jel se bas zamrzne (ostane slika nishta se ne desava ili se ugasi il nesto slichno jel reaguje na altctrldel to sve nisi napisao....)
ako ti ovo shto sam napisao ne pomogne na tvoju veliku zalost uginula ti je ili grafika ili sto je verovatnije ( jedno 10x na taj isti problem sam naisao) ode neki glupi graficki kontroler na ploci i to ti je to .... nova plochica

Vec sam rekao da sam probao gold memory. Pokrenuo sam ga sa bootabilnog cda. Nije prijavio problem. Probao sam i par drugih testova opterecenja sa bootabilnog cda i svi testovi su prosli.

Antivirus vec imam redovno azuriran (avast), a vec sam napisao da sam bios stavio na default vrednosti. Memorijski tajminzi su 8-3-3-3, a probao sam i sa 11-3-3-3. Kao sto rekoh memorijski testovi nisu nasli problem u memoriji. Jedino Prime95 koci u blend testu.

Da objasnim "zamrzavanje": sistem radi bez satima, onda u toku igre, ili veoma retko u normalnom radu slika se zamrzne, i kompjuter ne reaguje. Ovo postignem blend torture testom u Prime95 za 2 minuta. Ostaje jedino restart dugme. ctrl-alt-delete ne pomaze. Ne vidim kakve veze ima sa grafikom, 3dmark03 radi bez problema, a prime95 nema nikakvih dodirnih tacaka.

Ako mozes, probaj sa drugim napajanjem.

Komp se obično zamrzava zbog CPU, a često je uzrok pregrevanje. Ti kažeš da temperatura ne prelazi 52 stepena, ali to je temperatura koju meriš dok komp nije zamrznut. Mi zapravo ne znamo da li nije došlo do naglog skoka temperature CPU u trenutku zamrzavanja. Dakle, probaj kako su ti rekli nidza i Vocko, zameni napajanje, a ako se problem nastavi onda je najverovatnije problem do CPU ili ploče.

Ako nije napajanje, ja tipujem na pregrevanje CPU, bez obzira na ona 52 stepena.

Napolju 30°C u hladu a tebi mašina mrzne 🙂

No šalu na stranu:

Prime95 je dobar za testiranje stabilnosti ali se preporučuje test od 24h.

S&M je dobar za testiranje stabilnosti jer opterećuje/zagreva procesor više od Prime-a . Uz to testira i napajanje i memoriju. U normal varijanti traje 20min a u long 78min.
Ako je stabilnost procesora u pitanju S&M bi morao to da pokaže.

Za testiranje memorije je dobar testmem86+
Ostavi ga preko noći da odradi SVE testove
Setuj memoriju na 2.5V pre testa pošto je na Mercury ploči default napon za memoriju je 2.7V.

Probaj sa otvorenim kućištem na hladnoj mašini da poteraš Prime i vidiš da li se north bridge pregreva. Takođe proveri i ostale kulere.
Kolika ti je inače temperatura u kućištu.

Ako ovako ne nađeš "krivca" moraćeš da menjaš komponentu po komponentu dok ne utvrdiš kvar.

Mala verovatnoća je da je do Win-a, mada ako imaš slobodnu particiju ili još jedan OS možeš da probaš jer je simptom sličan kao kad proces visokog prioriteta uzme 100% procesorskog vremena.

Može biti grejanje,ali ja kod ovakvih simptoma žmurećki menjam napajanje(99,99%)

Pokrenuo sam S&M u normal varijanti i izdrzao je bez problema. Max temperatura procesora je bila 52C, a ploce 40.

Palo mi je na pamet da izvadim sve PCI kartice (live 5.1, modem i tv tuner - kworld bt878) i blend torture test u Prime95 je prolazio bez problema. Eksperimentisanjem sam utvrdio da tuner pravi problem. Dok njega ne prikljucim sve radi bez problema, cak i overklokovano na 195MHz FSBa. Sa njim nece cak i kad se povade sve ostale PCI kartice i iskljuce opticki uredjaji. Ubacivao sam ga u sve slotove. Da napomenem da samo dok gledam TV na kompjuteru tuner nikada ne blokira.

Zakljucak: Memorija i procesor su definitivno 100% ispravni jer prolaze sve testove kad se izvadi tuner. Problem je najverovatnije napajanje (slabo), mada mi je cudno da samo blend test u Prime95 obara sistem (i to za dva minuta), dok ostali stress testovi ukljucujuci i S&M prolaze bez ikakvih problema (nisam ih radio duze od pola sata 🙁). Ploca i tuner su najverovatnije ispravni.

Molim za komentare.

Napomena: nisam u prilici da sistem testiram sa drugim napajanjem. Znam da bi tako sve postalo jasnije, a mesta za nagadjanje ne bi bilo.

Epilog: problem je bio softverske prirode. Uzročnik je program File & Folder Protector. To đubre više neće da vidi moj kompjuter. Mesec dana sam se zamajavao sa problemima, zamalo da kupim novo napajanje. Kompjuter sada radi overklokovan na 200MHz odnosno kao Barton 3200.

Laza je napisao(la):
Epilog: problem je bio softverske prirode. Uzročnik je program File & Folder Protector. To đubre više neće da vidi moj kompjuter. Mesec dana sam se zamajavao sa problemima, zamalo da kupim novo napajanje. Kompjuter sada radi overklokovan na 200MHz odnosno kao Barton 3200.
Uvek sam jako zahvalan kad neko ko je tražio savet na kraju javi u kom grmu je ležao zec. Nažalost, to se jako retko dešava. Hvala Lazi za informaciju koja i drugima može biti od koristi.

...i ako smem da dodam ja sam imao iste simptome (mislim comp 🙂 ) ali je tada zaista bila u pitanju memorija koju je otkrio memtest86 (sa diskete) iako je Goldmem prosao bez greske. Bila je to Kingston VR ddr400, 256MB, china2 factory. Povremeno zamrzne i kroz prime95 takodje. Zamenjeno i nema vise zamrzavanja.

poz.

Nazad
Vrh Dno