Šta je novo?

Mrtvi pixeli

• Začetnik teme Začetnik teme Brdja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
B

Brdja

Guest
Postoji li način da se namerno "ubiju" pikseli na TFTovima?

Drugarica ima laptop sa jednim mrtvim, a menjaju ga, u garanciji, tek kada ima četiri... Pa joj treba još tri :-devil-:

Bez ljutnje, ali zasto svakog dana moramo da dokazujemo da smo Balkanci ???

Ne 🙁
I ja sam na novom laptop-u imam jedan.....al' sta je tu je,naviknes se i neprimecuje ga vise......

Slazem se ja da ne treba namerno izazivati kvar ali isto tako kada neko odvoji soma i kusur evra , sigurno zeli da nema mrtvih pixsela vec 100 % ispravnu masinu. Ja bi uveo garanciju na jedan mrtvi pixel vec kad naplacuju toliko nek vode racuna kako prave makine.

Po specifikacijama proizvodjaca tolerise se 4-5 mrtvih pixela (kazu da je do tehnologije 🙂). Naravno, bolji notebookovi imaju daleko bolje panele, cesto pregledane da nemaju mrtve pixele (zamislite na nekom FSC Lifebooku od 2.2k evra 2-3 mrtva pixela).

Jebi ga. 3 mrtva pixela je dozvoljeno po standardima. A meni se taj standard nikako ne dopada 😉

Brdja je napisao(la):
Jebi ga. 3 mrtva pixela je dozvoljeno po standardima. A meni se taj standard nikako ne dopada 😉

Ni meni se ne dopada mnogo toga!

Ja hocu 15" bez BP i da notebook ne bude tezi od 1Kg, i da ima 9800XT i da kosta 500e .....al' nema nigde :d :d

nesharm je napisao(la):
Po specifikacijama proizvodjaca tolerise se 4-5 mrtvih pixela (kazu da je do tehnologije 🙂). Naravno, bolji notebookovi imaju daleko bolje panele, cesto pregledane da nemaju mrtve pixele (zamislite na nekom FSC Lifebooku od 2.2k evra 2-3 mrtva pixela).

Sony izgleda bas prati standard 😀

U zadnja tri meseca od 5 Sony-ja, 3 su imala mrtve piksele na ekranu. Normalno Sony laptopi su poznati kao 'jeftini' :d

Sta da vam kazem, 'ebga, takve stvari se na zalost dogadjaju. Zato svima koji kupuju laptopove kazem da obavezno pogledaju masinu i monitor, kad vec daju tolike pare, red je da znaju sta kupuju.

nesharm je napisao(la):
Sta da vam kazem, 'ebga, takve stvari se na zalost dogadjaju. Zato svima koji kupuju laptopove kazem da obavezno pogledaju masinu i monitor, kad vec daju tolike pare, red je da znaju sta kupuju.
Meni je juče jedan piksel pred očima otkazao, počeo iz čista mira da trepće, blinkao tako par minuta, onda se upalio i ostao tako trajno.

Dakle, nije garantovano koliko će trajati čak i kad proveriš pri kupovini. Ipak je to milion 'tranzistorizovanih' ćelija, dovoljan je koeficijent otkaza od jednom na 3 milijarde sati rada (ako dobro sračunah) pa da ti se pojavi jedan godišnje.

Zato na IBM-u nisam video bad pixel u zivotu 😉

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Zato na IBM-u nisam video bad pixel u zivotu 😉

Pozdrav!

Verovatno je takava statisticka greska, igra slucaja ili dejstvo paranormalnih sila da bas ta dva koja si ti video u zivotu nemaju bad pixele...

:butt:

Poslednja izmena:
Lepi, obuci gatje da se ne prehladis 🙂

Neke firme, cini mi se HP su se hvalile da priznaju garanciju i u slucaju samo 1 mrtvog pixela.
Interesuje me da li i kod nas proizvodjac odredjuje maksimalni broj mrtvih piksela ili postoji neki propis u vezi toga?

jaksa je napisao(la):
Interesuje me da li i kod nas proizvodjac odredjuje maksimalni broj mrtvih piksela ili postoji neki propis u vezi toga?
na prvu loptu se svi nasi distributer pridrzavaju pravila proizvodjaca, ali se ne secam dal' je neko insistirao na tome posle "za 500€ ima da bude savrseno" argumenta. mislim da su mi svi rekli da rade zamenu ako musterija insistira, ali naravno ubrzo nakon kupovine (ne da ti padne napamet posle 6 meseci 😉. mada, ova ispitivanja sam vrsio u svojstvu novinara, tako da ne mogu sa sigurnoscu da kazem sta se desava u praksi. :d
u svakom slucaju, ne vidim zasto bi bio problem pogledati monitor pre kupovine i izbeci sva ta sr*nja... :trust:

Razlikujte PIXELE i SUBPIXELE. Velika je razlika.
Ako treba okacicu tacnu definiciju svetskih standarda za TFT. Sta, kako i koliko.

BokiPK je napisao(la):
Razlikujte PIXELE i SUBPIXELE. Velika je razlika.
Ako treba okacicu tacnu definiciju svetskih standarda za TFT. Sta, kako i koliko.
jes' vala, ne moras da se deres. :d
htedoh ja da kazem pre da nije sve tako jednostavno "3 mrtva piksela", da su bitni i subpikseli, kako su grupisani, kako su rasporedjeni, koliki je ekran itd. al' to sad nije ni bitno jer u kontekstu ove diskusije i jedan subpiksel u samom cosku predstavlja problem. 😉

silverglider je napisao(la):
Verovatno je takava statisticka greska, igra slucaja ili dejstvo paranormalnih sila da bas ta dva koja si ti video u zivotu nemaju bad pixele...

:butt:

Dodaj makar jednu nulu iza cifre i mozemo da pricamo :smoke:

Pozdrav!

Video je 20, znaci video je sve! 😉

Nepismeni, gde ti u "ja nikad nisam video..." ti procita "ja sam sve video..." ?
🙂

Nije ni cudo sto su ti vesti bile onako dobre, ako srpski ovako lose citas, ne smem da zamislim koliko se dobro snalazis sa engleskim i prevodom. 😉

nesharm je napisao(la):
Video je 20, znaci video je sve! 😉

Pa vuno :d , i to je dovoljan uzorak. Od 20 mogucih ni jedan jedini sa BP.

Inace Sale me pretekao u tom postu jer sam se spremao da dodam kako ni ja na IBM-u nikada ne nadjoh ni jedan.Bio sam vlasnik T21, T22, X21 i trenutno T30.E sad koliko sam ih jos video....

Mi na faxu dobili gomilu ibm tft-ova i laptopova i nisam jos video bp ni na jednom... doduse ganc novi su...

IBM ima drugu boljku 😀

Brzo gubi odnos brightnes/contrast. :d

Izvolte, pa proucavajte. Prevedeno je na Srpski (namerno veliko S), za potrebe sirokog auditorijuma 😀

Prilozi

E pa sad ne mozes dobiti i bp i kontrast 😀

Ovako, mene kao korisnika ni najmanje ne zanima da li je defaktan pixel ili subpixel.
Ovo je lepo sto si okacio za Prestigio monitore, da se slucajno neko ne bi zaj**** i kupio monitor sa takvim garantnim uslovima.
A preporucujem rukovodstvu Prestigio monitora da sede i gledaju u ne-defektne monitore sa 3 zelene i 2 crne tacke na crnoj pozadini. Ma ajte.

jaksa je napisao(la):
...Ovo je lepo sto si okacio za Prestigio monitore, da se slucajno neko ne bi zaj**** i kupio monitor sa takvim garantnim uslovima.
A preporucujem rukovodstvu Prestigio monitora da sede i gledaju u ne-defektne monitore sa 3 zelene i 2 crne tacke na crnoj pozadini. Ma ajte.

Generalno SVI proizvodjaci imaju takve/slicne uslove. Da je moguce postici da proces prizvodnje bude 1000promila bez defekata, monitori bi kostali duplo manje nego sada, a da nisu ovakvi uslovi, brzo bi se vratila cena na tri puta vecu nego sto je sada. Inace, jos se nije desilo da natrci toliko defektan monitor.
Ko ima crnu pozadinu, svaka mu cast na morbidnosti.
Ja konkretno gledam u jedan TFT sa sa dve crvene i jednom zelenom tackom, i uopste ih ne primecujem. Sve su po obodu ekrana.

jaksa je napisao(la):
Ovako, mene kao korisnika ni najmanje ne zanima da li je defaktan pixel ili subpixel.
Ali te zanima koliko košta... Tehnologija je takva, mogli bi da uvedu garanciju na 1 pixel (I klasa monitora) ali uz doplatu, a to se baš i ne bi svidelo većini. Pa da onda te sa 1 pikselom prodaju ispod cene nekome kome ne smeta...

U prilogu, evo neke zvanične ISO specifikacije na tu temu.

Prilozi

Nazad
Vrh Dno