Šta je novo?

mrezno stampanje iz dos programa

milos_r

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2004
Poena
619
Interesuje me da li neko zana kako da neki dos program nateram da koristi mrezni stampac. U pitanju je canon ir 2016i koji je povezan na server i podeljen sa ostalim racunarima. Svi win programi regularno stampaju. Probao sam iz cmd sa net use \\server\stampac i nista se ne desava.
Hvala unapred

Taj printer nema paralelni interfejs, sto implicira da ti na doticnom racunaru na smije biti instaliran nijedan stampac na lpt1 portu koji ce windows smatrati kao slobodnim kad budes sherao njegov usb interferjs a to ces uraditi sa sledecom komadnom:
net use lpt1 \\servername\printername /Persistent:Yes

@printername i servename moraju biti share imena racunara i printera

Poslednja izmena:
Taj printer nema paralelni interfejs, sto implicira da ti na doticnom racunaru na smije biti instaliran nijedan stampac na lpt1 portu koji ce windows smatrati kao slobodnim kad budes sherao njegov usb interferjs a to ces uraditi sa sledecom komadnom:
net use lpt1 \\servername\printername /Persistent:Yes
Hvala na preporuci probacu.

Imao sam situaciju da ova naredba ne odradi uvek posao kako treba, pa nekad LPT port ostane disconnect. Zato bi ja dodao i jednu BAT datoteku u koji bi napisao:

net use lpt1: /delete
net use lpt1: \\servername\printername /Persistent:Yes

Ova akcija ce, prvo, skinuti konekciju, a zatim je izgraditi. Ukoliko se ovaj BAT uvek startuje nema potrebe staviti /Persistent:Yes

Imao sam situaciju da ova naredba ne odradi uvek posao kako treba, pa nekad LPT port ostane disconnect. Zato bi ja dodao i jednu BAT datoteku u koji bi napisao:

net use lpt1: /delete
net use lpt1: \\servername\printername /Persistent:Yes

Ova akcija ce, prvo, skinuti konekciju, a zatim je izgraditi. Ukoliko se ovaj BAT uvek startuje nema potrebe staviti /Persistent:Yes

Pa sada da li je potrebna dvotacka iza lpt1 ili nije. Ja nesto mislim da ne ide jel to nije drajv.

Od izvesne verzije MD-DOS-a (PC-DOS-a) svejedno je da li se pomenuta rezervisana imena koristi sa dvotackom ili ne. Dakle,
LPT1:=LPT1

Da li tebi lokalno taj racunar stampa iz dos-a?

Da kada je nakacen lpt stampac na lokalni racunar stampa ali ja zelim da smanjim cenu stampe i broj stampaca u firmi. Tj. u firmi ima tri racunara sa doticnim dos programom i na svaki je nakacen po jedan lpt laser, a ja bih zeleo da to sve poiskljucujem i predjem sa stampanjem na ir2016. Inace poruka koju mi je sada izbacio je:

system error 85 has occurred
The local device name is already in use

How to: Redirect a DOS Application Print Job to a Network Printer
This article describes how to print a document from an MS-DOS-based program to a printer connected to another workstation on the network. Because MS-DOS-based programs support ports LPT1 through LPT3, you can redirect print jobs on port LPT2 to the network printer.
MORE INFORMATION
At the command prompt, type the following line
NET USE LPT2: \\computer name\share name of printer
where computer name is the name of the print server, and share name of printer is the name of the printer share.

When you print a document from an MS-DOS-based program to port LPT1, the document is printed to the local printer attached to the computer. If you type the command 'NET USE LPT2: \\SHOP2\EPSONLQ' and then print a document to port LPT2, the document is redirected over the network to the Epson printer attached to the SHOP2 server.

NET USE redirections are stored in the registry by user, not by computer. Therefore, each user who wants to send documents to a printer attached to another workstation on the network needs to issue this command.

Ovako kazu cike iz microsofta.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno