Šta je novo?

Mrezni stampac i WIN XP

pukibgd

Čuven
Učlanjen(a)
28.03.2002
Poena
609
Imam laserski kolor stampac Minolta sa mreznom kartom i racunar sa operativnim sistemom XP professionall koji su povezani preko 10bitnog HUB-a.
Problem je sledeci: Na stamapacu samo podecio IP adresu i subnet mask isto to sam uradio i na racunaru i podesio sam brzinu mrezne karte na stamapacu na 10 Mbit. ali se nevide. Mrezna karta mi je D-link de220 ISA, njega XP prepoznaje kao genericku kartu, da li je to mozda problem ili..?
Bio bi zahvalan kada bi ste mi pomogli jer mi je vrlo bitno da to proradi.

Pinguj sa mašune:

prvo 127.0.0.1
potom IP računara,
zatim IP štampača.

Šta dobijaš?

Za prvu IP adresu i IP racunara prijavljuje isto: reply from....
za stampac prijavljuje: request timed out

Sta to znaci?

znaci da on zna kako da dodje do stampaca ali stampac ne odgovara. problem je u stampacu verovatno

ponovo proveri stampac:

1. da li se bira default protokol?
2. da li je enable-ovan TCP/IP?
3. ima li nekon propratnog softvera koji ga kontrolise u obliku neke konzole?
4. Da li je On-line?
5. Da li je kabl OK, mozda treba ukrsten kabl (,malo verovatno) ?

Pa stampac je radio sa WIN 98. Ali kada je instaliran WIN XP nece. Da li ima nesto u smaom XP-u sto brani pristup stampacu tj. zasto ga nevidi).

Nema ničeg posebnog.
A šta ti je sa mrežom, je li to neka domenski organizovana ili workgroup mreža. Možda si ograničen nan nivou domena?

Racunar mi je povezan sa stampacem preko HUB-a. Sve izgleda ovako: Instaliran je WIN XP dodeljena mu je IP adresa i subnet mask (mrezna karta D-link 220 ISA za koju nemam drajvere pa mi XP prepoznaje kao generic card), na stampacu je podesena TCP IP adresa i subnet mask. Sve bi trebalo da radi ali neradi. Da li treba da im dodelim nove IP adrese tj. da budu slicne (ako imate predlog koje)?

koje si adrese dodelio racunaru i stampacu?

Na racunaru: IP 169.254.98.196
subnet mask: 255.255.0.0

Na stampacu: 161.033.128.084
subnet mask: 255.255.0.0

Gde nadje te adrese, probaj ti lepo sa klasicnim recimo, 192.168.32.10 za xp i 192.168.32.20 za stampac, subnet mask 255.255.255.0 za oba. I iskljuci simple file sharing, nema veze sa stampacem ali ce te zezati kad budes ubacio neki drugi komp u mrezu. I ako mozes nabavi neku ljudsku pci mreznu kartu, to isa djubre baci, imam ih na poslu na kilo i nista ne valjaju.

Da, setih se, moras da promenis mreznu nece da radi kao genericka nic, a mozda ces morati i da je konfigurises da bi radila. Posto nije pnp skinuces utiliti za to pa sa boot diskete. Ma stavi neku pci makar i od 8 evra :smash:

Stavi sam novu mreznu kartu, dodelio adrese koje su gore navedene. Pingovo sam ih i sve bude ok (reply from ... itd.) Medjutim opet ne mogu da vidim stampac. Sta sada moze da bude problem.

pukibgd je napisao(la):
Stavi sam novu mreznu kartu, dodelio adrese koje su gore navedene. Pingovo sam ih i sve bude ok (reply from ... itd.) Medjutim opet ne mogu da vidim stampac. Sta sada moze da bude problem.

Gde ne možeš da ga vidiš? Kada pokreneš wizard za izbor novog štampača trebaš da mu kažeš da instaliraš local štampač a ne network. Zatim kad on kaže da ne može da ga nađe kažeš mu "Create a new port" i izabereš TCP/IP.

stefan je napisao(la):
Gde ne možeš da ga vidiš? Kada pokreneš wizard za izbor novog štampača trebaš da mu kažeš da instaliraš local štampač a ne network. Zatim kad on kaže da ne može da ga nađe kažeš mu "Create a new port" i izabereš TCP/IP.
Ok, sve sam uradio kako si rekao, ali odbija da stampa. Da li mozda na stampacu treba da se podesi adresa za DEFAULT ROUTER(ne znam cemu to sluzi uopste)...

Da se nadovezemna ranije: Kada sam izabrao TCP/IP port i dao adresu stampaca, on u nastavki kaze da nemoze da ga nadje. I ponudi mi izbor. Tamo samnasao Minolta network printer i instalirao drajvere.
Jedno pitanje? da li moze da bude problem do HUB-a, mada sumnjam jer sam pingovo stampac i odradio je ciklus.

instalirao si drajvere za stampac? sad umesto porta unesi adresu stampaca.

ako na stampacu mozes da podesis ruter, stavi adresu tvog kompjutera

Instalirao drajvere, umesto porta stavio sam IP adresu, u nastavku :description: standard TCP/IP port...
U nastavku ima configure port. I Ima RAW (koji je obelezen) i LPR. Sta je to?
Podesio sam ruter na stampacu, adresa je kao na racunaru. I dalje odbija da stampa.

Nazad
Vrh Dno