Šta je novo?

Mrezni kablovi

• Začetnik teme Začetnik teme Matori
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Matori

Slavan
Učlanjen(a)
22.10.2008
Poena
320
Opste pitanje - gde su najjeftiniji? (I koja je normalna cena?)
Ako razlike u ceni nisu velike, onda me interesuju i posebna pitanja (lokacije i moze li na metar).

Sto se lokacije tice, stanujem u centru Zemuna. Sto se duzina tice, ako ne moze na metar, trenutno mi treba par kablova od 10m i mozda jedan od 15m.

Hvala unapred

P.S. Ako sam u svom amaterizmu propustio da kazem ili pitam nesto sto je bitno za kupovinu kablova, molim da me prosvetlite cheers

Nema tu neke velike razlike od koga kupuješ nego samo u tipu kabla i konektorima. Nije to neka potrošna roba a dobar kvalitet je važniji od cene, specijalno dobar kvalitet Rj45 konectora, to je ono što naviše strada.
Imaš bar dva dobra snabdevača, Netiks i Kanibal, samo kažeš šta ti treba i za šta i oni ti naprave za tili čas.
Najveće su razlike u tome zašta ti treba, samo za internet ili recimo za gigabitnu mrežu, untrašnja ili spoljašne upotreba, uzidne montaža sa krutim kablom ili "Patch" sa fleksibilnim kablom. Krajevi obični ili sa metalom za uzemljenje ili sa dodatnom zaštitom (Boot).

Nema tu neke velike razlike od koga kupuješ nego samo u tipu kabla i konektorima. Nije to neka potrošna roba a dobar kvalitet je važniji od cene, specijalno dobar kvalitet Rj45 konectora, to je ono što naviše strada.
Imaš bar dva dobra snabdevača, Netiks i Kanibal, samo kažeš šta ti treba i za šta i oni ti naprave za tili čas.
Najveće su razlike u tome zašta ti treba, samo za internet ili recimo za gigabitnu mrežu, untrašnja ili spoljašne upotreba, uzidne montaža sa krutim kablom ili "Patch" sa fleksibilnim kablom. Krajevi obični ili sa metalom za uzemljenje ili sa dodatnom zaštitom (Boot).

Moj Boze! Mreze su jedina oblast "PC nauke" kojom se nikad nisam ozbiljno bavio, ali sad se suocavam sa cinjenicom da nisam kompetentan da kupim obican kabl... :wall:
Procit'o sam tvoj post i par stranica na Vikipediji, pogledao sam sajtove ove dve firme... I sad sam mnogo nesigurniji nego sto sam bio pre 24 sata. (Naravno, zahvalan sam ti; koliko god suocenje sa sopstvenim neznanjem bilo neprijatno, uvek je korisno. cheers)

Trebaju mi potpuno slobodni kablovi, samo za internet. To je (sad cu da se izblamiram) - UTP patch cord kabl cat.5e ??

Da li je pravilo ili izuzetak da jedan te isti kabl postoji u okrugloj i pljosnatoj varijanti?

Okruglog preseka su obično kablovi za ugradnju, prilično su kruti ali ako se dobro spoje krajevi i ne mrdaju se mnogo može da prođe. Pljosnati kablovi imaju licnaste žice i upotrebljavaju se za pomične uređaje jer su savitljivi pa se ne lome lako. Ovi drugi su skuplji, bolje je kupiti kratke i sa fabrički ugrađenim
krajevima.
Tu se više radi o fizičkim osobinama i kako se upotrebljavaju nego o nekoj elektronici. Za običan internet (do 100Mb/sec) bilo koji Patch kabl će raditi isto.
Tako da "UTP patch cord kabl cat.5 ili 5e može da uradi taj osnovni posao.

Poslednja izmena od urednika:
Ти крути имају жицу пуног пресека а крајеви иду у patch панеле или зидне утичнице па неће да се мрдају уопште. На њих се не стављају конектори. Иначе су стандардни округли, има их у обе варијанте а пљоснати су нека нова мода. 😉
Биће ок тај што га помињеш мада ... све је више интернета преко 100Mbps а и гигабитних мрежа.

Ja sam pitao za pljosnati prvenstveno zbog provlacenja ispod vrata. Medjutim, veoma mi je bitno da kablovi budu potpuno savitljivi; sad znam da to treba da naglasim...
Hvala svima!

Нагласиш да буду patch или fly, како их ко зове када имају лицнасту жицу а било би добро да наместе конекторе али обавезно по стандарду, мада ваљда тако раде озбиљне фирме.

Nazad
Vrh Dno