Šta je novo?

Mrezni kabli

nesa07

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poena
260
Potreban mi je mrezni kabli da bih pomerio modem zajedno sa rooterom sto dalje od PC, citajuci po netu dodjoh do neke teme u kojoj stoji sledeci komentar, citiram:

Vaš Ethernet kabl je kabl koji povezuje vaš modem / ruter sa računarom i omogućava vam internet konekciju. Većina ljudi ne razmišlja o ovom kablu. Oni koriste kabl koji dolazi uz modem / ruter.Greška. Ovaj kabl može biti izvor radiofrekventnog zračenja i zato treba da bude zaštićen. Postoji mnogo različitih kategorija kvaliteta kablova 5, 6, 7, itd. Preporučujemo kupovinu najmanje Cat 6a sstp Ethernet kabla. Možda kabl koji ste dobili uz modem / ruter je Cat 6a sstp. U tom slučaju to je u redu. Ako ste u nedoumici, promenite ga.

Iz navedenog bi trebalo da uzmem kabli Cat 6a, zeleo bih neki komentar na ovu temu i koji bi mi mrezni kabli preporucili?

Mozes i cat 5e bez ikakvih problema.

Potreban mi je mrezni kabli da bih pomerio modem zajedno sa rooterom sto dalje od PC, citajuci po netu dodjoh do neke teme u kojoj stoji sledeci komentar, citiram:

Vaš Ethernet kabl je kabl koji povezuje vaš modem / ruter sa računarom i omogućava vam internet konekciju. Većina ljudi ne razmišlja o ovom kablu. Oni koriste kabl koji dolazi uz modem / ruter.Greška. Ovaj kabl može biti izvor radiofrekventnog zračenja i zato treba da bude zaštićen. Postoji mnogo različitih kategorija kvaliteta kablova 5, 6, 7, itd. Preporučujemo kupovinu najmanje Cat 6a sstp Ethernet kabla. Možda kabl koji ste dobili uz modem / ruter je Cat 6a sstp. U tom slučaju to je u redu. Ako ste u nedoumici, promenite ga.

Iz navedenog bi trebalo da uzmem kabli Cat 6a, zeleo bih neki komentar na ovu temu i koji bi mi mrezni kabli preporucili?

Ovako na prvi pogled mislim da ne bi trebalo da se baviš "teorijama zavere" :). Nemoj me pogrešno shvatiti ali "izvor radiofrekventnog zračenja"?

Postoje razne vrste mrežnih kablova zavisno od brzine komunikacije, vrste primene (instalacije) i oklopljenosti kabla kako bi se sprečile ili umanjile elektromagnetske smetnje u prenosu podataka. Poenta gornjeg teksta je da se koriste SSTP kablovi u kome je svaka parica oklopljena svojom folijom što smanjuje uticaj elektromagnetnih smetnji na prenos podataka. Pisac gornjih redova očigledno nije poznavalac teme o kojoj je pisao s obzirom na zaključak koji je izveo. Ako te baš zanima pogledaj ovde malo na tu temu pa verujem da će ti stvari biti mnogo jasnije.

Ne bavim se teorijom zavere, niti sam te pogresno razumeo samo sam hteo da se informisem. Na netu sam naisao ovaj clanak
http://www.vestinet.rs/pogledi/bezicni-wi-fi-ruteri-uzrokuju-teske-bolesti
u kome se komentarise o zracenju wifi uredjaja, pa takodje sam u dilemi i da li da uzmem wifi misa ili zicanog?

Ovaj.... neću ni da pomislim da komentarišem taj članak jer toliko je glup da bi mu i komentarisanje dobrano povećalo vrednost. Jedino pitanje za tebe... koristiš mobilni?

Razumem sta hoces da kazes da je zracenje na svakom koraku i da je to tako kako jeste i tacka nema drugo. OK.

Razumem sta hoces da kazes da je zracenje na svakom koraku i da je to tako kako jeste i tacka nema drugo. OK.

Razumeo si. Ta priča je u domenu stare pitalice: "šta je starije? kokoška ili jaje?".

Razvoj tehnologije, pa i same civilizacije, se uvek bazirao na gromoglasnom promovisanju pogodnosti koju ona pruža. Ono što nam ta tehnologija oduzima sazna se tek godinama posle. Pa do kojih 10-15 godina ranije ovaj narod nije ni znao za nus-pojave prilikom upotrebe lekova, zato tek priča o negativnom uticaju tehnologije je izlišna. Da sve to može lako biti štetno jasno je svakome ko poseduje elementarnu logiku. Potrebno je samo odvojiti minut vremena za razmišljanje kako radi mikrotalasna rerna. Nakon toga neće mu trebati ni naučnici ni novinari da mu pričaju kako "kuva" svoj mozak svakim prinošenjem mobilnog uvetu/glavi za vreme razgovora. Ono što neće znati/razmišljati čak iako ne koriste mobilne jeste da bi morali živeti bar 1km udaljeni od najbližeg predajnika mobilne telefonije kako bi izbegli njegov uticaj.

узми жичаног

Hocu da povezem router sa TVom lan kablom. Na tvu pise kao da ima podrsku za cat5e kabl, a ja sam iz firme uzeo cat6 kabl. Zanima me je li ima jos neke razlike izmedju ta dva kabla sem u performansama (brzini prenosa i sl. ) tj. da li ce raditi sve u redu. Ne mogu trenutno probati.

Nema razlike. Kategorija 5e podržava gigabitne brzine. Kategorija 6 podržava 10-Gigabitne mreže - sigurno nemaš kući ni jedan uređaj koji to podržava.

Nemam naravno. Nego imali ovaj kabl pa uzeo jedan, rekoh da ne kupujem bzvz. Nema veze to, samo da radi bez problema, nadam se da hoce, ni tv, ni router ni ostalo ne podrzava 10Gb mreze, cat 5e zavrsava posao, mada nije visak valjda ni cat6.

Nazad
Vrh Dno