Šta je novo?

Mreza Win - Dos ?

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
Da li je moguce da na jednom racunaru (stonom) pod winME imam mrezu sa drugim (lap top) koji je pod msDos-om?

Sve ovo pitam jer je problem sledeci. Zelim da formatiram disk lap topa
i instaliram drugi OS, ali lap top nema flopi kao i cd rom. Zbog ovoga mi pada na pamet ideja da ga ubacim u mrezu i onda preko mreze imam pristup cd romu na stonom racunaru radi instaliranja. Sve ovo pricam potpuno laicki jer apsolutno nemam osnove sa mrezama.

Pozdrav

;)
Onog trenutka kad formatiras disk, sa njega nestaje sve sto bi ti omogucilo tako nesto ( ako ga uopste ima i sada ). Imas dva resenja. Ili notebook pod misku pa pravac servis ( nek se oni bakcu s time ) ili pokusaj da pozajmis od nekoga externi cd rom. Naravno postoje i mogucnosti spajanja putem kabla, usb, serijskog ili paralelnog porta, ali dzaba kad nema ni floppy, pa nema mogucnosti startovanja software-a nakon formatiranja diska.
:D

1. imas razne interfejse putem kojih mozes da prikacis CD, bilo preko USB, paralelnog ili pcmcia porta. Pogledaj da li mozes da pozajmis makar takav interfejs ili celo externo kuciste ili kompletan externi cd/hdd. Pripazi jednu stvar: malo sam skeptican oko USB drajvera za dos za diskove generalno.

2. izvadis taj 2,5" hard iz laptopa i uzmes/pozajmis IDE kabl za 2,5" na 3,5" (mogao je redovno da se nadje kod amigista) i prikacis na svoju stonu masinu, formatiras i napunis instalacijama, pa vratis u lap.

3. da ne radis formatiranje, nego da brises stvari. Dakle, dok jos imas windows, da se umrezis, prekopiras neophodne instalacije na lap hard, pa restartujes u dosu (ne moz' svaki win), obrises sve direktorijume osim instalacionih, dakle \windows, \program files, itd.

Za hitne slucajeve reinstalacije, nalepsa je varijanta 2, dok bi o 1. morao da razmislis i obezbedis neki cd adapter - kad tad ces morati da dodajes sw.

E vidi ovako, ja sam svojevremeno postavi pitanje na forumu da li neko ima HDD adapter sa 3,5 na 2,5 incha medjetim jedan forumas mi je obecao da ce mi baciti na mail ako pronadje semu vezivanja, ja sam taj adapter svojevremeno imao medjutim poklonio sam ga, a semu vezivanja sam izgubio nepaznjom sa format C!boom.Forumas se nije javio.Takav adapter bi resio tvoje i moje probleme.Pa ako slucajno dodjes do podataka o vezivanju 2,5 na 3,5 HDD molio bih te da mi bacis na MAIL.
Pozdrav!

Ok, IDE interfejs za 3,5" diskove ima 40 pina, a za 2,5" diskove 44 pina. Svih 40 pinova se veze 1 na 1 - nema nikakvog "ukrstanja". Sad pogledajmo zadnja cetiri pina ovog 2,5"-nog HD konektora:

[code:1]
1
::::::::::::::::::::[::]
2

----------

41 43
| |
42 44
[/code:1]

Na 42 dovedes 5V, a na 43 i 44 uzemljenje - moze sve da se izvede iz kablica za napajanje harda ili flopija. 41 ostaje nekoriscen.

(Amiga Forever !!! :D)

Vrh Dno