Šta je novo?

mreza na 70 metara?

Milos13

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2003
Poena
619
Hteo bih da se povezem sa komsijom i to bez hub-a koji je udaljen 70 m , morao bih da stavim STP kabl jer mora da ide spolja.Pitanje: da li bi mreza radila na tolikoj udaljenosti i ako bi kako_Obe kartice su 10/100
U knjigama pise da STP moze do 100 m, da li je to sigurno??
Hvala:rocket:

Ma moze i preko 100m. A sto se tice izlaska kabla na otvoreno, moj ti je savet da ga zastitis. Stavi ga u neko crevo (vodovodno ili rebrasto).

Ne znam da li ce ga plasticno crevo zastititi od recimo grmljavine i sl. Od sunca i vlage svakako hoce.

Kabl bi isao uz zgradu tako da bi bio zasticen od vrmenskih nepogoda:)

najbolja zastita za kabl je da kroz, vec gore spomenuto crevo, ubacis i onaj kanap za susenje vesa sa plasticnom oblogom. mnogo je jeak tako da se ne dogodi leti nakon istezanja plasticnog creva da cela tezina spadne na mrezni kabl...

jeste ludo ali akovolis da obavis posao kako treba... :)

Pa koliko ja znam taj STP (shiled twisted par) je zasticen, samo ne znam od cega:) i namenjen je za spoljnu upotrebu

Pa nije bas namenjen za spoljnu upotrebu.
Zidni kabl je za zid, kroz ili uz ili po, ali ne bas da po njemu pada kisa, da ga gaze, udaraju gromovi i kesaju se deca iz kraja :)

Mislim, bolje ti uzmi neku plastiku i poslusaj Miroslava za dodatno cvrsto uze.
Ja sam bas pre tri dana razvlacio neki takav utp, i koriscena je sajla od krova do krova plus usko plasticno crevo.

Uglavnom, "ves kanap" kosta mnogo maje od 1 DM po metru sto je neka cifra za shielded wall utp.

Pozdrav!

A kako i sa cim bi islo na 250 metara ? Zna li ko ?

250? huh... bice ti potreban ripiter koji stavis izmedju krajeva, na recimo 120m.

Ma za 250 neznam ali kod mene ide super na 160 sa 100 % primljenih paketa. Evo bas skida sa 6-7 kb/s :) I plus kabel je na otvorenom ali sam ga povezao sa celicnu zicu izmedzu dve zgrade (30 m)

baneks je napisao(la):

Ako ta razdaljina ne moze da se smanji, onda ce morati ili repeater kao sto rece Miroslav ili drugacija vrsta kabliranja (ako ne moze ni repeater).

Thick ethernet kabl (10BASE5) je koaxijalac cija max duzina izmedju 2 cvora moze da ide do 500m.
Medjutim, treba ti hardver koji moze da istera to.
Prvo, na kabl se "prikljucujes" tako sto mu ubodes takozvani vampir-kontakt, zatim zakacis transiver na isti. Transiver zakacis na komp pomocu AUI (attachment unit interface). VIdjao sam hub-ove koji imaju ovaj AUI port.
Postoji posebna "verzija" kabla za spoljasnju upotrebu, obicno je zute boje (kazu, da bi se razlikovao od kablova elektromreze) i presvucen je teflonom. Omotac tog kabla se uzemlji i taj kabl je potpuno spreman za outdoor. E sad.. kolika je cena takve zaje*ancije, to ne znam da kazem. Ina jos puno bitnih detalja oko postavljanja ovakve mreze, ali to sad nije ni bitno.. samo sam hteo da uputim na ovakvo resenje :)

poz

Brzina je inace 10 Mb/s

baneks je napisao(la):
E ovako..
Ja sam se sa komsijom pre 10ak dana umrezavao na 150 metara..
Koristili smo HomePNA mrezne kartice - www.netiks.co.yu pa pogledajte..
Cena kartice je 22 EUR-a, moze preko tel kabla do 300 metara.
Veza je 1.0Mbps..
Rec je konkretno o .. PCI Diamond HomePNA 1.1 kartici..

Download je oko 90kb/sec..
Ping u igrama oko 20ak..

Ako nekog zanima, kartice se ponasaju identicno kao i svaka druga mrezna kartica, znaci svi prinicpi LAN-a su i ovde vazeci :)..
pa.... srecno

Vrh Dno