Šta je novo?

Mreza Laptop - Desktop

Ser Gile

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2008
Poena
319
Molio bih za pomoc! Desktop racunar ima plocu M2N sli deluxe i dve mrezne karte, na ploci. Podesene su obe rade, na jednoj je kablovski modem a na drugoj sam hteo da napravim mrezu sa laptopom asus A4000 koji ima mreznu kartu sis 900 pci.

Sve sam povezao crossover kablom, ali nikako ne mogu da podesim da se vide:(

Hvala unapred

ne vide se kao klijenti u mrezi (tipa my network places) ili ne mozes ni da pingujes drugi komp?

Ne mogu ni da ih pingujem, kaze mi conection timeout, tako cetiri puta, i to je to. Inace oba OS-a su Xp sp2

Daj malo više informacija. Šta si još uradio osim što si uboo kabl u oba računara?

XP SP2 po defaultu ima ugasen ping, tj firewall ga blokira. Iskljuci firewall (privremeno) pa probaj, kada dobijes odziv, probaj u u windows exploreru da otvoris \\ip_racunara_2 ili u total commanderu u komandnoj liniji kucas cd \\ip_racunara_2

Naravno pre toga proveri da li imas ukljucen sharing bar jednog foldera, ukljuceno da drugi mogu da pristupaju (i/ili edituju) fajlove i to na oba racunara...

Poslednja izmena:
Povezao sam oba rachunara, odradio wizard za povezivanje "Set up a home or small office network" Na oba rachunara sam serovao po nesto, dodelio im fiksne ip adrese (192.168.0.1) i (192.168.0.2). Subnet mask je 255.255.255.0. Na prvoj mreznoj karti, na kojoj je vezan modem za kablovski internet, nije fiksna ip adresa. Nisam bas laik, ali sam vrlo tanak sa znanjem o mrezama. Ovo bi trebalo da bude prosto, ali ja ne mogu da ih povezem. Oni se chak ni ne vide. A da i rachunari su u istoj workgrupi. I oba imaju imena. To je to.

Ako ti ne radi ping onda je do kabla, ili je pogresan ili je u prekidu.....

Uzmi kabal i LapTop i idi kod nekog drugara i probaj :) Takođe kupi 1.8m gotov kabal i probaj sa njim.

Pozdrav jos jednom. Nisam bio tu neko vreme, ali i dalje imam problem. RACHUNARI SE NE VIIIIDEEE!!

I mnogo se nerviram.
Vezani su crossower kablom, koji je ispravan, ne ide pored nikakve struje i tako tih stvari.

Ja ne znam sta vise da radim. Kada ukljucim laptop, on kaze "Local Area Connection 2 is now connected". I vise nista. IP je podesen kako ste mi rekli, workgroup je podesen kako treba.

Pomoc Molim vas. Hvala!!

poruka "Local Area Connection 2 is now connected" nije 100% garancija da je kabl ispravan. proveri ga izmenju drugog para kompova. (ovde nagadjam na koji si nacin zakljucio da je kabl ispravan jer nisi dao druge detalje)

anyway...da bi sa sigurnoscu zakljucio da nemas hardwerskih problema, aktiviraj Internet Connection Sharing na desktopu na mreznoj karti na koju je zakacen kablovski modem. Ovo ce rezultirati time da druga mrezna karta na desktopu automatski dobije adresu 192.168.0.1 i da se na njenom delu mreze aktivira DHCP server. laptop podesi da da dobija adresu sa DHCP-a. ako uspeju da se sinhronizuju tj. da laptop dobije adresu tipa 192.168.0.xxx dobro je. u suprotnom 100% imas neki hardwerski problem...ili ti kabl nevalja ili ti neka od mreznih kartica nevalja. probaj i da reinstaliras drajvere za mrezne.

Ponekad pomaže i da se podešavanja mrežne kartice ne ostavljaju na Auto Negotiation, nego da se ručno stavi 10/100/1000 Mbit/s Full Duplex

Poslednja izmena:
Ponekad pomaže i da se podešavanja mrežne kartice ne ostavljaju na Auto Negotiation, nego da se ručno stavi 10/100/1000 Mbit/s Full Duplex

Upravo tako Auto Negotiation nekada zna da napravi problem,imao sam jednom slicnu situaciju sve probao i nista,onda se setim ovoga podesim rucno i radiiiiiiiiiiiiiiiii.Glupe mashine :)

Hvala na pomoci ali i dalje nista. Kartice su proverene i rade, kabl je ispravan, proveren je na drugom racunaru i u servisu. Ali ja i dalje ne mogu da dobijem komunikaciju izmedju ove dvojice. Sve je i dalje kako sam naveo, ali izgleda da cu morati da nadjem neko strucno lice.

Proveri:
1. da li svetli zelena lampica u mreznim kada je utaknut kabl?
2. da li su obe kartice enableovane?
3. da li imas ukljucen neki firewall koji te koci?

Hvala na pomoci ali i dalje nista. Kartice su proverene i rade, kabl je ispravan, proveren je na drugom racunaru i u servisu. Ali ja i dalje ne mogu da dobijem komunikaciju izmedju ove dvojice. Sve je i dalje kako sam naveo, ali izgleda da cu morati da nadjem neko strucno lice.

E ovo već ne mogu da verujem, a radim sa mrežama iha koliko.

Mora da je neka glupost u pitanju, recimo firewall koji je pobrljavio, isključi ih. Pinguj localhost na oba računara, možda postoji neka brljotina u windows networking. Share-uj internet connection na desktopu, a na laptopu stavi obtain IP address automaticaly. Ako to ne radi onda dodeli im adrese 192.168.0.1 i 192.168.0.2 i stavi da su jedan drugom default gateway, mora da radi.

Nazad
Vrh Dno