Šta je novo?

Mreza i ADSL

eddy

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2005
Poena
301
Procitao sam sve sto se tice povezivanja kompjutera u mrezu, ali mi nije jasno kako da povezem npr. 3 kompjutera sa ADSL modemom da svi imaju ravnopravan pristup internetu. Znaci da ne mora biti jedan komp upaljen da bi ovi ostali mogli imati internet konekciju. Jasno mi je kako se dodjeljuju ip adrese kompjuterima i kako se oni povezu u mrezu, ali mi nije jasno sta mi treba da povezem modem? Da li je dovoljno da kompjutere i modem prikljucim na jedan swich ili nesto drugo i kako da im omogucim pristup internetu, da li je potrebno neko podesavanje na modemu? Hvala unaprijed.

Kao prvo bi morao da imas ADSL modem/ruter da bi to mogao da radis. Ili neki ruter na koji koji zakacis modem (uzmi u obzir da je potrebno da imas ethernet modem jer on mora da ima svoju adresu, USB varijanta ne pali). E, sad, vecina ima SpeedStream modem/ruter koji ima 10Mbit mrezne interfejse, pa je pozeljno da zakacis i switch da bi poboljsao performanse tvoje kucne mreze. I to bi u najkracem bilo to. Ako te nesto jos interesuje, mogao bi da kazes koji modem imas, moze da pomogne.

Ovaj modem imam: siemens speedstream 4100.
Ako nije problem da mi objasnis sta i kako da uradim.Hvala unaprijed.

Ovaj simens ima jedan prikljucak za LAN, prema tome od njega utaknes jedan swich/ruter i onda na njega povezes kompjutere. I to je to :)

Na sta trebam obratiti paznju pri kupovini routera?

Pa za 3 kompjutera ne treba ti bas nesto posebno. Prvo vidi koja je ponuda i cene, a posle udri jedan search na google i normalno jedan na ovom forumu. Vidi sta ljudi kazu koji je dobar a koji ruter treba uzbegavati.
Isto razmisli dali ces mrezu prosirivati novim korisnicima u buducnosti, ako da nije lose da razgledas i neki wifi ruter, sutra mozda nabavis laptop pa lepo surfas napolju u parku ispred komsija :)

@eddy
samo kupi svič i na njega nakači taj modem koji imaš. Ako ti serijski broj počinje sa 32A-4100-XXX, praktično već imaš ruter. Ako nije, predlažem ti da pazariš SpeedStream 5861. Košta ispod 40 EUR nov, a radi odlično. Ja ga imam i nikad nikakve probleme ne pravi, a preko njega idu 3 kompa na mrežu. Već više od mesec dana sam online bez pucanja i zaglupljivanja. Ova verzija koja se prodaje kod nas je malo starija revizija tako da ne podržava QoS, ali to i nije neki problem osim ako nećeš koristiti P2P na svim mašinama. Hub ugrađen u njega je 10 Mbitni, ali mi to i nije neki problem, jer retko kada kopiram velike fajlove sa jednog na drugi komp, a 10 Mbit mi je sasvim dovoljno da gledam filmove i slušam muziku iz deljenih foldera na svim računarima.

Vrh Dno