Šta je novo?

mpeg files na video bim-u, kvalitet.

• Začetnik teme Začetnik teme zak
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zak

Čuven
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
620
Radim prezentaciju koja traje malo duze tj zauzima malo vise prostora tj ne moze u avi formatu da stane na 4,5GB koliki je od prilike kapacitet dvd-a pa sam mislio da leop to iz-render-ujem u mpeg i stavm to na dvd. Zanima me kako ce to da izgleda na video bim-u tj znam da ce biti losije nego da je u avi ali... tj zanima me hoce li kvalitet slike da bude prihvatljiv
Unapred zahvalan
Zak

Sto ne kupis jedan DL disk?

ako je animacija u pitanju izgledace nevidnjeo
imaj u vidu da ce biti
1 MALO TAMNIJIJ (sto moze da se koriguje)
2. Zavisi od kvaliteta projektora, velicine platna i razdaljine od istog
trebalo bi da izgleda odlicno ako znas da koristis neki dobar prog za pakovanje u MPEG2
preporucujem DVD Architect

pitanje je potpuno pogresno na toliko nacina da ne znam odakle da pocnem:
kakav avi? dv?! divx?!
kakav mpeg? dvd format? mpeg1?
ako imas divx od >4.5gb i strpas ga u mpeg2 sasvim sigurno ce gore da izgleda nego da ga rekompresujes nazad u divx od 4.5gb, jer je divx (mpeg4) daleko efikasniji...
ako je dv, onda je ok da ga strpas u mpeg2 tj na dvd..

Radim prezentaciju koja traje malo duze tj zauzima malo vise prostora tj ne moze u avi formatu da stane na 4,5GB koliki je od prilike kapacitet dvd-a pa sam mislio da leop to iz-render-ujem u mpeg i stavm to na dvd. Zanima me kako ce to da izgleda na video bim-u tj znam da ce biti losije nego da je u avi ali... tj zanima me hoce li kvalitet slike da bude prihvatljiv
Unapred zahvalan
Zak

Kompresuj ga sa Cinemacraft enkoderom, VBR 6500 to 7500kbps u tri prolaza (3 pass), tako neces primetiti razliku izmedju originala a sve ostalo zavisi od; kvaliteta video projektora, zamracenosti prostorije i naravno samog platna (nadam se da necete improvizovati nego imati pravo platno za video projektore)

pa ako je u pitanju MSDV obzirom na pomenutu velicinu od 4.5 gb onda na MPEG2 CBR oko 6.000kbps ne bi trebalo da bude problema
samo malo posvetli sliku

avi tj v=dv type2 uvezem u komp a iz kompa izvezem dvd format tj mpeg2

pitanje je potpuno pogresno na toliko nacina da ne znam odakle da pocnem:
kakav avi? dv?! divx?!
kakav mpeg? dvd format? mpeg1?
ako imas divx od >4.5gb i strpas ga u mpeg2 sasvim sigurno ce gore da izgleda nego da ga rekompresujes nazad u divx od 4.5gb, jer je divx (mpeg4) daleko efikasniji...
ako je dv, onda je ok da ga strpas u mpeg2 tj na dvd..
Pa avi tj v=dv type2 uvezem u komp a iz kompa izvezem dvd format tj mpeg2 na dvd, standardna procedura. I sad samo da znam hoce li to sto sam izvezao na dvd da valja kad se reprodukuje na video bim-u.

Kompresuj ga sa Cinemacraft enkoderom, VBR 6500 to 7500kbps u tri prolaza (3 pass), tako neces primetiti razliku izmedju originala a sve ostalo zavisi od; kvaliteta video projektora, zamracenosti prostorije i naravno samog platna (nadam se da necete improvizovati nego imati pravo platno za video projektore)

Sigurno nece znati kako da koristi CCE.Komplikovan je za pocetnike i ne preporucujem koriscenje istog dok se ne savlada osnovna terminologija.Jos i ako pogresi offsetline ima snimak da mu bude jerky iliti usporen.

Poslednja izmena:
Koristim ULEAD VideoStudio Editor 8,9 i 10. Cature-uje, edituje a radi i authoring

Sigurno nece znati kako da koristi CCE.Komplikovan je za pocetnike i ne preporucujem koriscenje istog dok se ne savlada osnovna terminologija.Jos i ako pogresi offsetline ima snimak da mu bude jerky iliti usporen.

??!?!?!?!?!??!?!?!?!??!!! Ako je CCE komplikovan ja ne znam sta je komplikovano 😉
I o kakvim jerky i usporenim snimcima pricas?

Da li si citao uputstvo u CCE-u? Treba obratiti dosta paznje na neke navodno "lake" parametre.
Nije cilj uvesti fajl u CCE i staviti bitrate 8500 CBR 2-pass i zavrsiti posao.

Vrlo bitno je podesiti offsetline koji je vezan za jerly iliti usporenost snimka ako se dobro ne podesi.

Offset line se sastoji iz dve opcije. Prva opcija je output top field first stream. Kada je stiklirana izlazni fajl ce biti top field.
Druga opcija je podesiti pravilno polje(bottom field i top field). Ako vam je DV avi fajl bottom field first(a verovatno i jeste posto je dv avi uvek bottom field first) onda offset line treba podesiti na nulu. Jer ako vam ostane 1 onda ce snimak biti usporen(nece ici normalno).

Vazna napomena:Ako skinete neku kasetu u pic video mjpeg kodeku, on je top field first, u tom slucaju treba da bude stiklirana opcija output top field first i offsetline treba da bude 1.

Zakljucak iz ovoga jeste ako je ulazni dv avi fajl bottom field first on tako i treba da ostane.Ako je top field first(kao kod pic video kodeka) onda i on treba tako i da ostane.

Ima tu jos dosta stvari. Recimo kad je Dv avi u pitanju trebalo bi podesiti i Block scan order na Alternate(a ne na auto). Zatim intrablock DC precision treba da bude na 10 bits. Takodje quantizer matrice mogu(ali ne moraju da se podesavaju) kako bi dali bolji kvalitet slike pri manjem bitrate-u.

To su samo neke od stvari koje treba imati u vidu.Jer kad se nesto radi onda treba da se i odradi kako valja.

Da li je CCE komplikovan?Neka pocetnici pogledaju ovu sliku i neka sami prosude:

Ne kazem da CCE ne treba da se koristi, nego korisnici bi trebalo da se upoznaju sa osnovnom terminologijom. Jer ovde mnogi ne prve razliku izmedju mpeg1, mpeg2 standarda a kamoli DV standarda, gde ljudi ne znaju sta znaci interlaced, progressive. A CCE je prvenstveno napravljen za rad sa DV avi fajlovima,picvideo...

toliko za sad

pozdrav

CCE ide do krajnjih granica mpeg2 standarda, nema sta se ne moze sa njim podesiti, analogno tome ogromna je mogucnost greske ako se ne zna tacno sta se zeli. Osnovno uputstvo koje dolazi sa codecom ima tacno 127 str. suvih podesavanja, to govori sve. Prema tome, mislim da se Stormwatch153 samo shalio.

Inace, mislim da ce slika na video projektoru i tako biti..:smash: bez obzira koliko se mucio..Zato uradi kako ti je najlakse, smanji protok da ti sve stane na disk, a program koristi koji mozes.

:wave:

Offset line se sastoji iz dve opcije. Prva opcija je output top field first stream. Kada je stiklirana izlazni fajl ce biti top field.
Druga opcija je podesiti pravilno polje(bottom field i top field). Ako vam je DV avi fajl bottom field first(a verovatno i jeste posto je dv avi uvek bottom field first) onda offset line treba podesiti na nulu. Jer ako vam ostane 1 onda ce snimak biti usporen(nece ici normalno).

Vazna napomena:Ako skinete neku kasetu u pic video mjpeg kodeku, on je top field first, u tom slucaju treba da bude stiklirana opcija output top field first i offsetline treba da bude 1.

Zakljucak iz ovoga jeste ako je ulazni dv avi fajl bottom field first on tako i treba da ostane.Ako je top field first(kao kod pic video kodeka) onda i on treba tako i da ostane.

Ima tu jos dosta stvari. Recimo kad je Dv avi u pitanju trebalo bi podesiti i Block scan order na Alternate(a ne na auto). Zatim intrablock DC precision treba da bude na 10 bits. Takodje quantizer matrice mogu(ali ne moraju da se podesavaju) kako bi dali bolji kvalitet slike pri manjem bitrate-u.

To su samo neke od stvari koje treba imati u vidu.Jer kad se nesto radi onda treba da se i odradi kako valja.

Upravo ovakvog odgovora sam se i bojao 😀 , SP2 kada vidi bilo ko ko prvi put cuje za mpeg2 kompresiju ima odma da pobegne od CCE-a i da se vise ne vraca :zgran: ...neka covek lepo krene od stare verzije 2.67 gde je sve mnogo jednostavnije i to ce mu za 99% stvari biti zakon za konverziju. Ako sam dobro shvatio (mozda i nisam) poenta je da covek jednostavno prebaci nesto u mpeg2 a ne da uci kako da podesi CCE da na 3000kbps CBR dobije kvalitet koji se inace dobija na daleko vecem bitrateu...ne vidim zasto treba komplikovati situaciju.

Jel moze neko da mi da pun naziv za taj cce jer ja neznam koji je to program a cini se da je zanimljiv?

Jel moze neko da mi da pun naziv za taj cce jer ja neznam koji je to program a cini se da je zanimljiv?

Zanimljiv je druze moj ali samo ako si jedno pola decenije u mpeg2 kompres fazonu 😀, skini verziju 2.67 koja ima samo osnovne opcije i lepo uradi posao sa njom. Moj moto je sto bi jednostavno kad moze komplikovano ali ga batali ovaj put...hahahahahaha

Nisam konkretno mislio koja podesavanja treba da idu za najnizi bitrate. Nego ako vec hoce da radi u CCE-u treba da se zna bar minimalno kako CCE treba da se podesi. Taj Offset line je vrlo krucijalan i ako ne jedno od najbitnijih opcija u CCE-u da snimak bude kako treba.

U svakom slucaju da tema ne odu u offtopic, neka korisnici sami prosude da li su kompetetni da koriste neki program ili ne.

Moj savet za pocetnike: Pinnacle studio za kompresiju u mpeg(za pocetak)
Za iskusnije i entuzijatiste svakako CCE koji u kombinaciji sa avisynth-om daje odlicne rezultate

pozdrav

Poslednja izmena:
a sta kazete na ULEAD VideoStudio Editor 8,9 ili10?
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno