MPC i HW decoding HD materijala preko DXVA

Preacher

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.01.2004
Poruke
638
Poena
18
U februaru, koliko znam, nije mogao.;)
:)
Izvinjavam se na citiranju, uopste nisam obratio paznju na datum tvog posta.
Da, tek sa 10.4 catalyst drajverima ja dodata podrska za L5.1.
Inace probao sam jos nekih 6 test clipova i svi su radili. Uglavnom su sa 8-9 refrejmova, mada je bilo i dva "teskasa" sa 16 refrejmova (ukljucujuci i onaj sto je weasel dao link).
 

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poruke
11,938
Poena
113
Daj screen sa opterecenjem procesora dok pustas ovaj sa 16.
Ne tvrdim da ne moze ali ni ja nisam 100% siguran.
 

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poruke
11,938
Poena
113
ali koji dokaz ima da radi na 16ref frejmova kad tebi si sam reko da bbc secka plus opterecenja procesora ti je mnogo vece nego dozovljeno za dxva...

Posle si napisao da radi bez ikakvih screenova - mrzelo te da pravis


uzmi lepo pusti planet earth ukljuci task manager da vidimo kolko je zauzece za mpc ...


Tebi je dok si pustao bbc radila sva 3 jezgra i jedno od njih na preko 30 %
reko sam 1000 puta dxva ne koristi vise od 10% procesora , mooozda malkice vise ako je procesor neki slabiji


Ja ne tvrdim da na atiu ne radi dxva .. kad sam ja testirao [pocetkom godine nije moglo nikako - probao sam sve sto je moguce :)
Ali mogu da tvrdim da ti nikakve dokaze nisi stavio osim sto si napisao : radi sa 10.4
 
Poslednja izmena:

Canis Lupus

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruke
682
Poena
0
Prvi put kad sam eksperimentisao nije moglo. To je bilo u martu. Onda su krajem aprila izasli 10.4. Prvo me mrzelo da hvatam screen shotove, ali sam kasnije hvatao, kao i PPredrag. Prelistaj celu temu pa ces videti. Istina, na nekim mojim capsovima je veliko opterecenje procesora, ali lepo pise DXVA mod, sad sto mi je Snagit opterecivao sistem to je druga prica. Evo ti caps od danas:

Clip_2.jpg

Nadam se da si sad zadovoljan.

Na onoj temi sam objasnio i kako treba podesiti MPC decoder da bi sve radilo kako treba.
 

Preacher

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.01.2004
Poruke
638
Poena
18
Daj screen sa opterecenjem procesora dok pustas ovaj sa 16.
Ne tvrdim da ne moze ali ni ja nisam 100% siguran.
OK, evo screenova.
VLC se raspada sa 16 refrejmova :), sa 8 i 9 radi OK.
Screen splesh-lite-a je sa najvecim bitrateom 44Mbps dok su ostali do 19Mbps.
 

Prilozi

  • mpc-hc.jpg
    mpc-hc.jpg
    455.5 KB · Pregleda: 177
  • splayer.jpg
    splayer.jpg
    415 KB · Pregleda: 141
  • Splash-lite.jpg
    Splash-lite.jpg
    488.6 KB · Pregleda: 152

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poruke
11,938
Poena
113
Zadovoljan sam :)
Al vi bi vise trebali sto se ati setio posle 2 godine da ispravi taj bug u driverima kad vec enam cudu

Nvidia je to odavnoo uradili cak i neki standalone playeri
 
Poslednja izmena:

Preacher

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.01.2004
Poruke
638
Poena
18
Moji postovi nisu bili usmereni ka tome da je ATI bolji od nVidie nego cisto konstatacija da je i taj problem konacno resen kod ATI-a i da buduci korisnici o tome ne moraju da razmisljaju.
Ja jesam zadovoljan jer volim kada se platforma zaokruzuje, pogotovo treba da budu zadovoljni oni koji su sklapali htpc sa ATI bazom (ako je bilo takvih). :)
Ono sto nisam zadovoljan a zbog cega sam menjao drajvere zadnja cetiri meseca je sledece:
Kuci koristim Kathrein kao HD receiver medjutim on nije nakacen direktno na TV nego ga ja "gadjam" kroz mrezu sa VLC-om i gledam programe na kompu. Takodje programe menjam kroz web interface. Sa podrsko koju je doneo VLC (gpu decoding) nadao sam se da ce i TS biti dekodiran preko gpu-a medjutim to nije kompletno uradjeno. GPU stvarno radi na vecem taktu (nego kad idlu-je) medjutim i dalje se primeti opterecenje procesora (sto mi u sustini i nije bitno s obzirom na moju konfiguraciju, to sam cackao vise iz radoznalosti).
Zakljucak je da VLC developeri moraju jos malo da se potrude. :)
Sorry za off ali mislim da je interesantna prica. :)
 

borab

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poruke
8,577
Poena
0
Meni treba mala/velika pomoc.

Pitanje 1

Za gledanje koristim Kmplayer sa externim decoderima. Za sve video formate mi je primarni ffdshow.
Kada gledam hd filmove, sve je ok. Problem je kada gledam divx, xvid.. Na punom ekranu ( monitoru) dolazi do gradacije boje, tj vide se prelazi iz recimo svetlo zute do tamno zute ? Nije onako fluidno, neznam kako drugacije da napisem.
Moja pretposavka je da je to zbog toga sto se ta rezolucija filma razvlaci na mnogo vecu, ili nije?

Isto se desava i u mpc-hc sa ffdshow filterom.
Gde gresim.

Pitanje 2

Kada pustam Hd film i zeli da ubrazm sa par tastera na desno, kod KMP seek odradi momentalno, dok kod MPC-HC seek stigne tamo sa zvukom, a slika se pojavi 2 sec kasnije.

Zamolio bih Weasel-a, kao maga za ovu oblast, odgovor.

Hvala.
 

ironmanbg

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poruke
5,198
Poena
48
Nova nVidijina grafička kartica, GT 220, dolazi sa VP4 čipom za dekodiranje video materijala. Pored potpune podrške za H.264, VC-1 i MPEG2, sada je tu i podrška za MPEG4 ASP (Divx i Xvid). Podrška bi, u drajverima, trebala da bude otključana sa verzijama 195.xx.
Teoretski, odlično za HTPC i računare sa starijim procesorima. Praktično, svi procesori dekodiraju MPEG4 ASP u SD rezoluciji a MPEG4 ASP u HD rezoluciji gotovo da ne postoji.
Kupio sam pomenutu karticu, ne zbog igrica, vec zbog dekodiranja HD videa. Da li su potrebna neka podesavanja i koji player se preporucuje?
 

lepi kokan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.10.2007
Poruke
5,332
Poena
63
za x264 dekodiranje je bolji haali media splitter od ffdshowa.

ako neko vec ima instaliran ffdshow , treba ga blokirati u mpc-hc opcijama pod
'external filters' -block.

isto treba uraditi i sa directvobsub-om , cyberlinkHD dekoderom, jer oni znaju da se umesaju u DXVA.

pre sam koristio CoreAVC , a sad sam podesio po sledecem uputstvu. Works like a charm :)

http://imouto.my/watching-h264-videos-using-dxva/
 

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poruke
11,938
Poena
113
Meni treba mala/velika pomoc.

Pitanje 1

Za gledanje koristim Kmplayer sa externim decoderima. Za sve video formate mi je primarni ffdshow.
Kada gledam hd filmove, sve je ok. Problem je kada gledam divx, xvid.. Na punom ekranu ( monitoru) dolazi do gradacije boje, tj vide se prelazi iz recimo svetlo zute do tamno zute ? Nije onako fluidno, neznam kako drugacije da napisem.
Moja pretposavka je da je to zbog toga sto se ta rezolucija filma razvlaci na mnogo vecu, ili nije?

Isto se desava i u mpc-hc sa ffdshow filterom.
Gde gresim.

Pitanje 2

Kada pustam Hd film i zeli da ubrazm sa par tastera na desno, kod KMP seek odradi momentalno, dok kod MPC-HC seek stigne tamo sa zvukom, a slika se pojavi 2 sec kasnije.

Zamolio bih Weasel-a, kao maga za ovu oblast, odgovor.

Hvala.




Odgovorih davno coveku na pm al ne videh da je pitao i vode pa da kopiram mozda ce nekome trebati



Odovor 1
Ako mislim da je to sto pitas a 99% jeste da to je do upscalinga bas kao sto si rekao
To je tipican problem da ne objasvnjam zbog cega.

Mozes da probas da sredis u ffdshow opcijama nadji gde su color profili ...
pa tamo se igraj sa opcijama ne znam tacno sad sta jer nemam isntiraln ffdshow

Znaci gledaj da ti bude stikliran RBG32HQ i konverzija u RGP i konverzija 609->709... ne znam napamet zato moras da se igras


Odgovor 2
Kmplayer radi seek samo na keyframeu... Odnosno ne radi tacno u sekundu gde se klikne vec odma prebaci na keyframe...

MPCHC ne radi tako vec uradi seek i na Bframeu... E sad da bi pustio Bframe automatski mora da decoduje prethodne Pfrejmove i B frejmove (prediction frejmove koji sluze da bi se napravila slika Bfrejema zajedno sa prethodnim Bframeom)

Uprosecno
postoji
B frame - dobija sliku od Pframe-a nije samostalan...
I frame(key frame) - samostalna frame ne treba mu frejmovi pre njega da bi prikazao sliku

i kad player radi seek samo na i odnsono keyframu treba mu minimalno vremena odnosno trntno odradi dok kad radi seek na svakom frameu (odnosno i Bframeu kojih je najvsie mora da decoduje par frejma pre njega da bi stvorio sliku pa to decodovanje traje 1-2 sec)

Mnogi playeri imaju u opcijama da se podsi kako ce raditi seek... MPCHC jedini koji koristim kolko znam nema tu opciju ...
na primer kod kmplayera sliak :
http://i51.tinypic.com/uop7a.jpg
 
Poslednja izmena:

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poruke
11,938
Poena
113
lepi kokan : haali je spliter za MKV i opciono render...
NIje decoder kao ffdshow coreavc...


Kupio sam pomenutu karticu, ne zbog igrica, vec zbog dekodiranja HD videa. Da li su potrebna neka podesavanja i koji player se preporucuje?

Pa imas 2 mogucnosti CUDA i DXVA

Ako oces cuda onda CoreAVC 2.0+ i bilo koji player samo u opcijama coreavca ukljucis CUDA i u playeru naemstis da je coreavc primarni


Ako oces dxva onda ti netreba uopste ni jedan decoder vec samo MPCHC .. on ima svoji internei decoder koji koristi DxVA
 

lepi kokan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.10.2007
Poruke
5,332
Poena
63
ma, aj nou.

al da bi media plejer klasik hc koristio interni dekoder, treba u external filters da se blokira 'ffdshow video decoder' i ' directvobsub , auto loading v. ' , takodje i 'core avc video decoder' ako imate instalirano.

inace, ovo govorim za ATI uvd 1+ , win7 evr custom.

... da, oce i 'cyberlink HD video dec.' da se umesa . blokirajte i njega . :)
 
Poslednja izmena:

ironmanbg

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poruke
5,198
Poena
48
za x264 dekodiranje je bolji haali media splitter od ffdshowa.

ako neko vec ima instaliran ffdshow , treba ga blokirati u mpc-hc opcijama pod
'external filters' -block.

isto treba uraditi i sa directvobsub-om , cyberlinkHD dekoderom, jer oni znaju da se umesaju u DXVA.

pre sam koristio CoreAVC , a sad sam podesio po sledecem uputstvu. Works like a charm :)

http://imouto.my/watching-h264-videos-using-dxva/

Odradio sam sve po uputima sa linka i
CPU ide oko 20%, a sa KMPlayerom oko 30%, otprilike, jer stalno skace gore dole. Ne znam dal je to ok.
 

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poruke
11,938
Poena
113
Ako mislis u task menageru na generalno opterecenje odnosno ukupno opterecenje CPU-a onda je ok
to je to

ako je opterecenje samo mpchc-a 20% onda nevalja
 

Proday

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.01.2005
Poruke
17,480
Poena
63
Kmplayer radi seek samo na keyframeu... Odnosno ne radi tacno u sekundu gde se klikne vec odma prebaci na keyframe...

MPCHC ne radi tako vec uradi seek i na Bframeu... E sad da bi pustio Bframe automatski mora da decoduje prethodne Pfrejmove i B frejmove (prediction frejmove koji sluze da bi se napravila slika Bfrejema zajedno sa prethodnim Bframeom)

Uprosecno
postoji
B frame - dobija sliku od Pframe-a nije samostalan...
I frame(key frame) - samostalna frame ne treba mu frejmovi pre njega da bi prikazao sliku

i kad player radi seek samo na i odnsono keyframu treba mu minimalno vremena odnosno trntno odradi dok kad radi seek na svakom frameu (odnosno i Bframeu kojih je najvsie mora da decoduje par frejma pre njega da bi stvorio sliku pa to decodovanje traje 1-2 sec)

Mnogi playeri imaju u opcijama da se podsi kako ce raditi seek... MPCHC jedini koji koristim kolko znam nema tu opciju ...
na primer kod kmplayera sliak :
http://i51.tinypic.com/uop7a.jpg

Samo da kazem da se meni prilicno smanjilo to kasnjenje kada se premota od kada sam presao na novi i5 i ssd disk...mislio sam da se tripujem u pocetku ali definitivno sa starom masinom je nekad bukvalnno i po 2-3 sec trebalo da se nastavi normalno ovde u najgorem slucaju do sada je oko 1sec (uglavnom se trenutacno nastavi film) :wave:
 

The Philosopher

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.10.2005
Poruke
594
Poena
0
Imam Lenovo G580 sa Celeronom B820 u kome je integrisan Intel HD Graphics GPU. Problem je što kada pustim MPC-HC, neki HD materijali rade preko GPU-a tj. DXVA, a neki neće nego idu preko CPU-a.

U čemu je problem, je l' treba još nešto da se instalira pored MPC-HC-a?
 

peja

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poruke
5,582
Poena
48
Neki fajlovi su DXVA kompatibilni, neki nisu.
 

The Philosopher

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.10.2005
Poruke
594
Poena
0
Konkretno Crossroads Guitar Festival 2010 Blu-Ray 1080p H264 DTS-HDMA 5.1 radi na DXVA, dok recimo John Mayer - Where the Light is - Live in Los Angeles 2008 1080p Blu-Ray VC-1 TrueHD neće, iako oba navedena koncerta rade na DXVA na mom kućnom računaru.

Ako nešto znači i na laptopu i na desktop računaru imam instaliran Win 7 Ultimate SP1 x64 i poslednju verziju MPC-HC x86.
 

Gadjan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poruke
2,258
Poena
38
Aj da pitam ovde ako neko zna...
U slučaju 8400s, može li se po nečemu znati koja je verzija (g86 ili g98 čip) u pitanu bez ubacivanja u mašinu?
 

GoranM

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
8,299
Poena
38
Product number, serial number, naziv modela na beloj nalepnici, pa Google.
 

DASEinformišem

Flash Drive
Učlanjen(a)
30.11.2015
Poruke
14
Poena
0
Izvini ako ne treba ovde a pišem ali ako možeš da mi pomogneš... laptop Lenovo IdeaPad B50-80 15.6",Intel DC 3805U/4GB/128GB SSD/Intel HD

Interesuje me između ostalog da li ovaj laptop može bez problema da pušta video materijal i to high bitrate digital video, formata: ISO standard MPEG-4 AVC/H.264 (.MP4) ??Takođe taj materijal ima rezoluciju Full-HD: 1920×1080 (60fields/sec., 16Mbps).Jako mi je važno ukoliko budem kupovao laptop , jer imam ovaj camcorder Sanyo Xacti VPC-CG100 Full HD SD Card Dual Camera koji pravi taj video materijal !!!
 

kalgari

Flash Drive
Učlanjen(a)
18.09.2018
Poruke
2
Poena
0
sve je u redu, laptop će reproducirati video. Imam takvo računalo
 

slobo2712

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.10.2016
Poruke
346
Poena
16
Imam intel G4620 sa integrisanom hd 630.Htio bih da gledam 4k/hdr filmove na lg uhd hdr tv koji sam spojio sa hdmi na maticnoj.Instalirao sam mpc-hc,lav video i madvr.Problem je sljedeci,kad podesim rezoluciju tv-a na 3840x2160 30hz video koji pustim je usporen katastrofa stopa(dok na youtube nije cak ni 60hz video),a kad podesim rezoluciju 1080p sve ide glatko...U lav video konfigu sam stavio d3d11 i pise kao graficka intel hd 630 dekodira video..Zna li neko sta ovde koci?Hvala
 
Vrh Dno