Šta je novo?

mp3 kompresija

dr.Tiristor

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2005
Poena
379
Kako kompresovati mp3?
Recimo obradim pesmu u SF, smanjim joj bit depth, konvertujem u mono, isecem ono sto mi ne treba, podesim jacinu zvuka i bitrate i sacuvam.

E sad, recimo samo, 15 sekundi zauzima 150kb. Da li ima ikakve sanse da tih 150 spustim na ispod 100 a da bitrate ne ide ispod 96 ili ne daj Boze, 64 kbps? :wall:

Cini mi se da to ne moze. Jer, ako se ne varam, racunica je sledeca: ako imas protok od 96kbps to znaci da 1 sekund zauzima 12KB (8bita=1bajt). Sto znaci da bi morao ici cak i ispod 64kbps da bi ti bilo 15sec<=100KB.

Hint.

Za mono mozes da ides do 64Kbps, posto je jedan kanal. Analogija je u cinjenici da je 128 Kbps za stereo, sledstveno tome 64 Kbps je za mono.

Koristi enkoder iz Soundforge-a - nije los, probao sam. Mozes da probas sa varijabilnim bitrate-om.

Poslednja izmena:
1. Ako ti je wav u 16/44 nemoj da mu spustas bit depth. Gde ces nize, nije valjda da spustas na 8 bita?
2. Ako mislis da ces dobiti manji mp3 fajl tako sto ce on biti mono, neces. Potpuno je svejedno da li u mp3 prebacujes stereo ili mono wav. Takodje je svejedno da li ti je odredisni mp3 npr. 128 kbps stereo ili 128 kbps mono. Ili bilo kakva kombinacija npr mono wav u mono mp3. Bit rate je bit rate i to je to. mp3 na 128 kbps ce biti velicine proporcionalne trajanju i to je jedino od cega zavisi.(Naravno, mono wav je dvostruko manji od stereo wav -a).
3. Savet: mozes u Adobe Audition 2.0 (ne secam se za ranije verzije) da odaberes za npr. mp3 64 kbps hoces li sample rate 22.050 ili 44.100 Hz. Odaberi 44.100 i dobices bolji kvalitet a fajl ce biti jednake velicine kao i da si odabrao 22.050 😉 Ne mozes to u Sound Forge-etu za 64 kbps-moze samo 64 kbps 22.050 Hz. Oba programa koriste Fraunhofer koder (da, dobar je, oni su i tvorci mp3 formata) a Audition 2.0 i neki njihov najnoviji ali ga nisam poredio.
4. Neces moci sa 64 kbps da spustis 15 s ispod 100 KB-koliko znam to je oko 121 KB.
5. Za ozbiljnu pricu je dobro da prvo malo sredis snimak da bi nesto bolje zazvucao na tim nizim bit rate-ovima. U januarskom 2006. Digital!-u imas nesto o tome... evo sad sam pogledao, broj 48.

mmilovan je napisao(la):
Za mono mozes da ides do 64Kbps, posto je jedan kanal. Analogija je u cinjenici da je 128 Kbps za stereo, sledstveno tome 64 Kbps je za mono.
No, pošto se obično koristi joint-stereo, mono fajl od 64 kbps je, u principu, mnogo slabiji od joint-stereo fajla od 128 kbps. Naravno, sve zavisi od toga kolika je razlika između kanala.

Nego, mozes i u wma, bolje zvuci.
Ako hoces da silazis do 48 kbps, tu upotrebi AAC i to HE AAC (AAC+), probaj i VBR i CBR. Na 48 je on najbolji. Mozes da kodiras sa Nero Burning ROM a iTunes ga ima samo cini mi se sa nesto manje podesavanja. Inace na drugim, niskim bit rate-ovima ako koristis AAC, radi sa LC AAC jer je u vecini slucajeva bolji uprkos prici proizvodjaca da je HE bolji za nize b.r.
(LC=Low Complexity; HE=High Efficiency)

Jedino je fora ako zelis maksimalnu kompatibilnost sa mogucnostima prosecnih korisnika radi sa WMA ili mp3.

Ogg tuče i WMA i MP3 na vrlo niskim bitrejtima. Ogg na 45k zvuči bolje nego MP3 i WMA na 80.

Nisam ljubitelj ogg-a jer mi losije zvuci od wma u smislu da je "nabudzen" da se dopadne. Probavao sam ga i poredio vise puta ali na visim bit rate-ovima-96 i vise. Onda ga i nisam uzimao u obzir za dalje razmatranje.Pogotovo sto radim sa Sound Forge i Nuendom a takve konv sam radio sa SF u kojem i nema nize od 96 za ogg.Intenzivno sam poredio kompres formate zbog nekih ozbiljnih stvari.

E, sad hvala ti sto si ovo napisao jer sam ga probao na brzaka na nizem b.r. 45 kbps 44kHz (Audition 2.0) i sta da ti kazem, u pravu si za mp3... (nisam probao ostale mada bih rekao da tuce i aac)...za sada...mislim probacu ja to jos...😉

Znaci ja to sem smanjivanja bitrate-a [ i duzine, naravno :wall:] ne mogu da spustim na manji kapacitet? :wall:
Ok to za ogg, ali koji ce fon to da mi pusti.... :smash:

Treba mi za fon ljudi koji nazalost ne moze preko ic-a, a kabl za njega nije ni u najavi, a koliko sam cuo ni kabal nece pomoci. Mislim, 8MB a ne mozes da prebacis melodiju :wall: inace X660 je u pitanju, a treba mi bar! 15 sekundi melodije ispod 95-100kb, jer glupa mreza :smash: ne da preko 100kb prenos :hump: ih u tehnologiju, i mrezu i povecanje cena i..... AAaarrrggghhhh!

Thanks people... idem na tavan da se obesim medj' sunke.... :wall:

Sta se sekiras, kao da ce na fonu da se primeti razlika da li je mp3 na 64 ili 48. Stavi ti lepo 48 kbps i resio si problem.

nemoj soundforge uopste da koristish. znaci ako je u pitanju cela pesma, uradi sledece:

skini lame mp3 kodek (dll fajl i exe fajl)

upali prompt

Kod:
c:\Downloads\Lame\lame.exe -a --alt-preset 48 "c:\[putanja]\[izvorni fajl]" "c:\[putanja]\[destinacioni fajl.mp3]"

-a sluzi za stereo->mono
--alt-preset ti je najbolji nacin enkodovanja bez mucenja po mom misljenju

ako je u pitanu deo pesme, sredi u SF, snimi kao wav stereo 44.1khz, pa onda opet uradi ono odozgo

pozdrav

Poslednja izmena:
felino je napisao(la):
E, sad hvala ti sto si ovo napisao jer sam ga probao na brzaka na nizem b.r. 45 kbps 44kHz (Audition 2.0) i sta da ti kazem, u pravu si za mp3... (nisam probao ostale mada bih rekao da tuce i aac)...za sada...mislim probacu ja to jos...😉
Gledaj da koristiš OggDropXP pošto su enkoderi koji dolaze uz te veće programe tipa SoundForge poprilično zastareli. A pritom u OggDropu možeš sve da podešavaš.

ogg je boljeg kvaliteta od mp3-a (lame), ali zbog vece kompatibilnosti ja jos uvek koristim lame.

i tebi isto preporucujem.

Da, stvar je u kompatibilnosti pa mora da se koristi mp3 i wma.
Ne koristim za sebe skoro nikad nista od kompres formata. Ako imam nesto na Audio CD ostavim ga tako, ne toliko zbog kvaliteta nego nemam potrebu da ga prebacujem. Zanima me samo zbog pipreme za multimediju i net.E zbog kompatibilnosti tu vec treba mp3 ili wma.A zbog "teorije" me zanima sta je od kompres formata bolje od cega, sta je najbolje i sl. Izmaltrertiracu ogg da vidim kakav je sve na nizem bit rate.

@SQuID
Kada sam ranije poredio Fraunhofer i Lame nisam primetio neku bitnu razliku (koliko se secam). Bili su mi OK Fraunhofer, Lame i tu i tamo Blade.
Nego, ukoliko si ulazio u detaljno poredjenje, zanima me na kakvom materijalu si poredio.Snimak glasa, pop-rock, elektronika, klasika...?

nisam testirao nista preterano, mada kratkim guglanjem mozes da nadjes dosta benchmarka sto se tiche toga 🙂

znam samo da je ogg > (lame or frau.) na nizim (a i vishim) bitrateovima..

mozes ti lepo i fino da podesis i lame i fraunh. da bude istog ako ne i boljeg kvaliteta nego ogg. ali ogg uopste ne moras da podesavas, i u tome je cela poenta 🙂

nego, dr. tiristor, jel` si probao ovo shto napisah?

Nazad
Vrh Dno