Šta je novo?

Mozilla Firefox [FAQ u II postu]

Koga interesuje, postavio sam par postova gore spreadsheet koji se redovno ažurira, gde možete da vidite trenutni status ekstenzija i planovi što se tiče podrške za 57+.

Postoji i kolona sa adekvatnom zamenom ako nije planirana podrška za 57+.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=5297862

Poslednja izmena:
Mojih 6 ekstenzija su sve legacy. Pogasio sam ih pre par nedelja da vidim može li se bez njih... izgleda da može.

Sta se desava na v57 mnoge extenzije nisu podrzane... hoce li developeri da srede to ili nisu zainteresovani?
FF prelazi na web extension sa 57 verzijom. Zbog te promene, ekstenzije moraju biti raspisana od pocetka, a mnogi developeri to nece uciniti. Pa sad, kome se kako zalomi. Neki nece ni osetiti, a nekima ce svasta nedostajati. :)
Ne širite lažne veste (ne kažem da radite namerno ;)).

Mozilla je namerno ubila podršku za ekstenzije da bi postali veći Chrome od Chrome :wall:.

Nije tačno da ljudi ne žele da ponovo kodiraju svoje ekstenzije – problem je što je nemoguće iskodirati zato što je Mozilla namerno osakatila novi API.
Bilo je puno sugestija i žalbi, ali ove iz Mozille boli k***. Uostalom, oni koji koriste Chromium pregledače će preći na novi FF, samo malo sutra.

Rešenja su sledeća:
1. Firefox 52 ESR
2. Cyberfox (koji je baziran na prvom, pa će nestati kad i onaj, a to je 26. jun 2018. – lično ga koristim)
3. Waterfox
4. Pale Moon

Problem svih problema je što će Mozilla u junu da „sa'rani“ i legacy ekstenzije takođe kada završi 52 ESR!

Poslednja izmena:
Pocinjem da se kajem sto sam poceo da koristim FF...
Cak im i moto promovisem u potpisu a oni unistili extenzije [emoji44]

Meni yt sa Mozillom radi katastrofa,ne znam šta su uradili,ali zadnjih mesec dana video snimci baguju,često se pojavi crna slika u yt plejeru i nece da pokrene.Ma uzas zivi.

Ubuntu Gnome 17.10

JetStream 1.1 (Bigger scores are better)

Chrome v62 x64

Score
113.31 ± 2.8453

Firefox v57 beta x64

Score
114.89 ± 6.8624

Malopre testirao.

A sto se tice html5 score-a , to se zna da nece skoro niko chrome da zbaci sa trona :smoke:

Poslednja izmena:
Ne znam sta imate od dodataka ali ja sam na poslednjoj 64bitnoj verziji 56.0.2 i nista od tih bagova ne vidim, uz to sam na Win 10

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Ne znam sta imate od dodataka ali ja sam na poslednjoj 64bitnoj verziji 56.0.2 i nista od tih bagova ne vidim, uz to sam na Win 10

Sto toliko pominjes w10 :d na w10 v56 malo ocajnije rad i u odnosu na operu i chrome pa i edge, iskreno.

Na ubuntu v57 beta stvarno radi bolje i brze nego v56 :) no ovde na ubuntu i posle malih promena svasta se izdegradira pa moram restart , da svari promene :smash: pa mi malo i ponekad pokvari to utisak o v57 iako nije to ff problem.

WF 55.2.2 je ubedljivo najbolja verzija WF/FF u poslednjih nekoliko godina, koristim je od oktobra i sve radi kako treba, veoma brzo i fluidno a svi dodaci koje koristim su podrzani.
Jedini problem sam vec pominjao ali nije to nista strasno

Poslednja izmena:
Sto toliko pominjes w10 :d na w10 v56 malo ocajnije rad i u odnosu na operu i chrome pa i edge, iskreno.

Na ubuntu v57 beta stvarno radi bolje i brze nego v56 :) no ovde na ubuntu i posle malih promena svasta se izdegradira pa moram restart , da svari promene :smash: pa mi malo i ponekad pokvari to utisak o v57 iako nije to ff problem.
Pominjem jer ne znam na kojem ste vi OS [emoji14]

Ne širite lažne veste (ne kažem da radite namerno ;)).

Mozilla je namerno ubila podršku za ekstenzije da bi postali veći Chrome od Chrome :wall:.

Nije tačno da ljudi ne žele da ponovo kodiraju svoje ekstenzije – problem je što je nemoguće iskodirati zato što je Mozilla namerno osakatila novi API.
Bilo je puno sugestija i žalbi, ali ove iz Mozille boli k***. Uostalom, oni koji koriste Chromium pregledače će preći na novi FF, samo malo sutra.

Rešenja su sledeća:
1. Firefox 52 ESR
2. Cyberfox (koji je baziran na prvom, pa će nestati kad i onaj, a to je 26. jun 2018. – lično ga koristim)
3. Waterfox
4. Pale Moon

Problem svih problema je što će Mozilla u junu da „sa'rani“ i legacy ekstenzije takođe kada završi 52 ESR!

Ubija duboko integrisanje u browser jer je sigurnosni problem, i postaje Chrome, u smislu toga da je Chrome reper za sigurnost već godinama.
Takođe pravi problem sa performansama i stabilnošću, alternativa je da FF ostane spor i loš kao do sada, što znači da će potpuno da izgubi tržište i izumre.
Što po vama koji se bunite je bolja opcija, kao?

Uostalom, ti koji koriste te egzoticne ekstenzije su uglavnom u manjini pa i nije neka steta sto se ukidaju.

Uostalom, ti koji koriste te egzoticne ekstenzije su uglavnom u manjini pa i nije neka steta sto se ukidaju.

Kakav ti je to rezon.
"Ako mene ne dotiče, hebeš ostale." :/

Pritom, i sam si rekao "uglavnom u manjini", što znači da postoje i ekstenzije koje koristi većina, a ne spadaju, u kako ih ti nazivaš, "egzotiku".

Rezon je da developeri utrose svoj rad, trud i vreme na nesto sto je korisnije vecini a ne nekom malom procentu ljudi. Meni je bitnije da Firefox radi brze i stabilnije nego
da imam XYZ ekstenziju koju koristi 1000-2000 ljudi.

Rezon je da developeri utrose svoj rad, trud i vreme na nesto sto je korisnije vecini a ne nekom malom procentu ljudi. Meni je bitnije da Firefox radi brze i stabilnije nego
da imam XYZ ekstenziju koju koristi 1000-2000 ljudi.

To su developeri 3rd party sw , znaci extenzije ne razvija ff team ... nego totalno treca strana ...

Jedan MS je dozvolio da se pisu extenzije za Edge... a FF polako ubija podrsku istih ... loodilo.

primer ... 18000 korisnika :trust:

Capture.JPG

but who cares ... i eto takav stav na forumu.

Poslednja izmena:
FF ubija duboku integraciju, jer ima previše negativnih strana, sasvim logičan korak koji neće da se sviđa svima.
Ja realno ne koristim FF jer je previše spor, imam ga instaliran, ali se jedva pali. FF sam koristio kao primarni i počeo da se udaljavam još od 3.6 verzije, ne 36, tako da je krajnje vreme za ovo.

WF 55.2.2 je ubedljivo najbolja verzija WF/FF u poslednjih nekoliko godina, koristim je od oktobra i sve radi kako treba, veoma brzo i fluidno a svi dodaci koje koristim su podrzani.
Jedini problem sam vec pominjao ali nije to nista strasno

e bas cu da probam wf na ubuntu, da vidim koliko je bolja od v57 :d naravno ako je bolja.

Ja lepo napisah da je ubedljivo najbolja verzija od FF/WF koje sam koristio u poslednjih xx godina, v57 nisam ni probao jer WF radi kako treba a svi dodaci, koju su mi potrebni, rade kako treba osim tog manjeg problema sa Magic Actions koji sam naveo.

Poslednja izmena:
Ja sam se adaptirao na verziju 57 beta, promenio sam sve ekstenzije jedino muku mucim da nadjem zamenu za flash got, ovako nesto teze ide jer IDM ne vidi bas sve filmove.

Za sada redovno pravim backup mozille jer svaki cas nesto kvrcne pa ne radi kako treba, valjda ce srediti te probleme.

Ja sam se adaptirao na verziju 57 beta, promenio sam sve ekstenzije jedino muku mucim da nadjem zamenu za flash got, ovako nesto teze ide jer IDM ne vidi bas sve filmove.

Za sada redovno pravim backup mozille jer svaki cas nesto kvrcne pa ne radi kako treba, valjda ce srediti te probleme.

DownloadTheAll?
Meni daleko bolji od FlashGet-a.

@ nemanja123
DownloadTheAll ne radi na mozili 57, nema je na spisku.
Instalirao sam besplatni EagleGet, on nekako i otvara to jest pise mi broj video fajlova ako otvorim neku stranicu sa video klipom pa sada njega testiram

Ne znam kako je kod vas, ali meni ovaj novi YT toliko koci Ff, da to nije normalno, samo jedan tab sa YT da je upaljen je dovoljan da mi sve uspori, kasne slova, stranice koce, uzas zivi, moram da ugasim YT pa da resetujem Ff i onda sve radi super, samo glupi novi YT mi zeza, a YT ko za inat mnogo cesto koristim i stalno mi je upaljen. Ne znam da li da pi*dim na YT sto im je nova platforma lagovita ili na Ff cije verzije pretrazivaca rade sve gore i gore.

Quantum mi je ubio sve bitne extenzije, tako da sam se vratio na 56.0.2 i ostajem na njoj do daljnjeg i ako se od starta videlo ubrzanje u radu sa Quantumom.

57ica konačno radi sjajno. Dobro pa su izbacili ono što ih je kočilo ranije, ja sam zbog tromosti prešao na Chrome pre jedno godinu i po, sad razmišljam da se vratim na FF.

Ovo je blagi uzas, sve beta verzije koje sam koristio su radile brze od ove kao stabilne, cak i mozilla 55 radi brze.
Zelim im brzu propast iz srca!!

image.jpg

Nazad
Vrh Dno