Šta je novo?

Mozilla Firefox [FAQ u II postu]

Multi threading postoji, i to još od verzije 3. Ono što se oseća kao usporavanje jeste to što je sav GUI u jednoj niti, i kada se renderuje više tabova, kod kompleksnijih operacija, dolazi do usporavanja na nivou grafičkog interfejsa. Electrolysis će to ispraviti. Naprednija paralelizacija kod renderovanja verovatno zahteva veće zahvate na Gecko-u, i pretpostavljam da će to ostaviti za Servo. Javascript engine je nedavno menjan, i sigurno je optimizovan i paralelan koliko god je to moguće.

Da. Classic theme restorer vraća zvezdicu i rss feed ikonicu, pod uslovom da si to podesio, po defaultu to nije podešeno.

Bio je, do verzije 28.

I ovde je Classic theme restorer uradio svoje :)

Firefox 28, zadnji Firefox sa starim izgledom (non-Australis) i dalje odlično radi, pa onaj koji ne pati da mora da ima zadnju verziju Firefox-a i dalje može da ga koristi, pogotovo što je HTML5 integrisan pa YouTube radi i bez instaliranog flash-a.
Mislim da ne kapirate baš da nije paćenje za najnovijom verzijom toliko bitna, niti UI.
Nego sigurnosne rupe koje ostaju i zbog čega treba koristiti nov softver, naročito browser.

Mislim da ne kapirate baš da nije paćenje za najnovijom verzijom toliko bitna, niti UI.
Nego sigurnosne rupe koje ostaju i zbog čega treba koristiti nov softver, naročito browser.

Slažem se, ali i najnovija verzija ima sigurnosne propuste koje će zakrpiti tek u sledećoj verziji pa ćemo i takvu najnoviju verziju ipak koristiti.

Firefox 40.0 Final
HTTP download (en-US, 40MB)

Poslednja izmena:
@ CountMike: pogrešan linAk, a? ;)

https://blog.mozilla.org/nnethercote/2014/05/14/adblock-pluss-effect-on-firefoxs-memory-usage/

Izgleda da AdBlock Plus može baš da podigne zauzeće memorije u Firefox-u. Osim uobičajenih 50-60MB dodaje 4MB po svakom ifrejmu. Ako stranica ima mnogo ifrejmova zauzeće memorije ode u nebesa.
Radi testa možete posetiti ovu stranicu, sa i bez Adblock Plus. Meni je FF bez Adblock-a zauzeo oko 700-800MB dok je sa Adblock-om otišao u 2GB. Nema takvih problema sa AdGuard-om.

Ovo bi trebalo da reše u FF 41.

Poslednja izmena:
Ispucali su oni dosta kredita, to trebalo bi da se resi, pa onda ime naredne verzije postaje zamarajuce, tako zamarajuce da sam zavrsio sa Mozillom. Ostavicu je na slabijim masinama jer na njima dobro radi, ali na svom racunaru, NO, NO.

Odjednom mi se font u Firefox UIu totalno us*ao, mutan je, iskrzan i nije bold, fontovi na stranicama su ok, samo UI zeza, nista nisam cackao niti menjao, odjednom se to desilo, HW akceleracija nema veze za ovim, izgleda da je nesto drugo u pitanju, znali mozda neko kako ovo mogu da sredim?

Jes' probao da uključiš ili isključiš DirectWrite u about:config?

Jes' probao da uključiš ili isključiš DirectWrite u about:config?
Bice da je to bilo u pitanju, znam da vec nekada ranije imao slican problem, ali sam zaboravio sta sam gasio u about:config, hvala.

Hm, posle malo vise surfa primetio sam da ipak nije sve reseno, ako ugasim gfx.font_rendering.directwrite.enabled onda su mi fontovi u Firefox UI dobri, ali je rendering fontova na sajtovima ruzan, ako upalim onda su fontovi svugde ruzni.

Poslednja izmena:
Код мене је почало да брља од како је дошла верзија 40. Користим стару Noia тему и сада ем што не може да се помера прозор ем што више не ради црвени х у углу, нити поцрвени нити затвара прозор. Са default темом нема проблема а и Noia ради уобичајено на линухима.

Vratio sam se na FF posle par godina,rekoh ajde da vidim ovu novu verziju.I lepo radi,zadovoljan sam.Mozda i ostanem na FF.:D

Da li se još nekome dešava da neće da pređe na stranicu sa videom na YT?

Meni YT vec par novih verzija radi prilicno tromo i sporo, a cesto se cesi da kada povecam prozor (ne full screen) da se video poveca ali da ostane u okviru malog prozora, pa moram da refreshujem stranu i onda proradi.

Od danas kada mi je stigla verzija 40.0.2, počeli problemčići. Neke stranice, kao kupujem/prodajem npr, ne otvara uopšte. Samo čista bele stranica :) Neke stranice, kao umbrela za prognozu vremena, samo vrti i ništa. Kao da ima problem sa flešom. U drugom brauzeru sve normalno funkcioniše.

Ja u poslednjih mesec-dva redovno imam problem sa flesom. Recimo, udjem da igram poker na face-u otvara ga mnogo dugo i stoji zuto obavestenje update flash player. Sve je, naravno, update-ovano. Isto zeza i java. Generalno, ff mi poslednjih meseci dosta sporije radi nego ranije. Ali navikao sam na ff i nw volim da menjam, a nazalost nemam resenje.

Meni FF radi kako treba, uključujući i YT, Flash i ostalo :)

pokušao sam da rešim problem sa učitavanjem nekih stranica, ali nisam uspeo. Onda lepo deinstaliram najnoviju a instaliram prethodnu verziju, ukinem apdejt, i sve šljaka k'o podmazano. Stoga verujem da se u najnovijoj verziji nešto kod nje nije slagalo sa onim što imam instalirano.

Pošto ne može edit, moram ovako pa se izvinjavam ...

Naime, posle nekoliko uzastopnih pokretanja FF, pojavili su se isti problemi sa nemogućnošću otvaranja pojedinih stranica ili pak otvaranja ali bez sadržaja (???), samo belo. Iste stranice se normalno otvaraju u Edžu (Win10). Nisam pročitao da se neko žali na taj problem, tako da sada verujem da je nešto kod mene u sistemu. Jedino da Edž kolje FF :D

To me baš iritira pa ako ne nađem rešenje, moraću da potražim neki drugi brauzer a to mi je malo muka jer sam navikao na FF.

Od verzije 40 više ne može da se odabere youtube default player, html5 je default a ko hoće flash mora da koristi addon.
Barem je kod mene tako.

Zašto bi koristili Flash kada gore radi, i više je zahtevan za YT?

Ja sam koristio HTML 5 preko addona i kad je flash bio primarni. Kakav crni flash i mozilla, to je ogavna kombinacija.

S obzirom da je jedno vreme FF mogao da prikaže samo dve rezolucije sa HTML5 plejerom forsiranje Flash plejera je bilo jedino rešenje da se dobiju ostale rezolucije.

Sad je situacija daleko bolja i HTML5 plejer bolje radi. Sada jedino forsiram MP4 format kroz HTML5 plejer jer manje opterećuje računar od VP9/WEBM varijante.

Misliš H.264, jer VP9 se softverski dekoduje.
Doduše VP9 zahteva manju brzinu konekcije jer je bolja kompresija.

Nazad
Vrh Dno