Šta je novo?

Mozilla Firefox 7.0 Final

Skinuo, instalirao, otvorio 10-ak strana i shiftovao kroz tabove, video da na izgled ne deluje nista brze i vratio se na Pale Moon 6.0.2 x64 :D

Hmm, pratim Memory usage otkako sam instalirao sedmicu. Poslednji memory usage sa 6.0.2 je bio 420MB, oko 2 sata rada (3-4 taba otvorena, jedan HD flash stream i sajt sa muzikom preko HTML5). Sedmica mi radi oko sat i po sa istim tabovima, krece se od 240-280MB. Ne znam da li je samo zbog nove instalacije ili su stvarno poradili na tome.

EDIT: Lazna uzbuna, popelo se na 340MB. Ne vidim nikakvu razliku izmedju 6.0.2 i 7 za sada, osim par kozmetickih.

Poslednja izmena:
E to je ono što je čudno i to mi nikada neće biti jasno. Kod mene je trenutno u verziji 6.02 otvoreno 15 tabova i ovako stoji situacija:

proces Firefox.exe zauzima čak 1.061.420 KB a proces plugin-container.exe zauzima 575.640 KB

Da li to znači da kod mene sve pojede čak 1.5 GB memorije ? Ili se to zbirno gleda, pa se računa samo proces Firefox.exe ?

Jesam skinuo finalnu 7.0 verziju ali sačekaću neki dan sa instalacijom jer čekam da se pojave neki plug-inovi koji će biti kompatibilni sa njom.

Jel koristi neko nightly ?

kosta10 je napisao(la):
E to je ono što je čudno i to mi nikada neće biti jasno. Kod mene je trenutno u verziji 6.02 otvoreno 15 tabova i ovako stoji situacija:

proces Firefox.exe zauzima čak 1.061.420 KB a proces plugin-container.exe zauzima 575.640 KB

Da li to znači da kod mene sve pojede čak 1.5 GB memorije ? Ili se to zbirno gleda, pa se računa samo proces Firefox.exe ?

Firefox.exe 300MB
plugin-container 50MB

Posle skoro tri sata rada, trenutno imam 7 tabova otvoreno sa dva HD streama. Ne razumem sta se tacno desava sa tvojim browserom, ali moguce da ti neki od pluginova zeza posto ja koristim samo Adblock i Downloadhelper.

EDIT: Nisam jos uspeo da doguram do 400MBa potrosnje, tako da ima makar 10% optimizacije naspram 6.0.2 (za sada).

Poslednja izmena:
Pa pazi, posao sa zauzećem memorije je daleko od kraja, ljudi iz Mozille su tek načeli problem i tek su krenuli da ga rešavaju. Npr. Firefox 8 koji izlazi za nekih oko 2 do 2.5 meseca će imati još manje zauzeće memorije, a Firefox 9 će, nadam se, konačno rešiti probleme koje Firefox ima sa curenjem memorije. Bar sam tako čitao na nekim forumima.

Da, vrlo je moguće da me zeza neki plugin, ali šta da radim kada su mi potrebni. :)

Sta kukate na ram kao da imate 1gb ?

Pa to su stare bolesti koje se tek trebaju iskoreniti iz naših mozgova. :D

Šalim se, pa treba da troše manje, šta me briga što imam 4, 8 ili 16 GB, ja hoću da Firefox bude brži i da mi glatko radi bez zastajkovanja, kao što je do sada bio slučaj.

Uriel je napisao(la):
Sta kukate na ram kao da imate 1gb ?

Izvinjavam se ciko, garson pitao za utiske pa rekoh da podelim ovo kratkotrajno iskustvo sa 7 i razlikama koje sam primetio do sada, trudicu se da se vise ne dogodi. :) Divim se gostoljubivosti na benchmarku nekad.

Je l' se smanjilo vreme potrebno za (cold) boot-up?

Poslednja izmena:
Upravo se update-uje na 7.0 pa cemo da vidimo. Trenutno 6.02 sa 20-ak otvorenih tabova (zena koristi FF :d) jede vishe od 1Gb memorije, provericu kako je kada se isti tabovi podignu sa 7.0.

edit: evo podigao je 7.0, otvorio sve iste tabove i do kraja ih izrendao i kaze da troshi 290 mb = impressive! :) Provericu ga posle jedno 2-3 sata, da vidim da li se neshto menja.

Poslednja izmena:
Pa računaj da se potrošnja memorije povećava sa protokom vremena, zašto je to tako ne znam ali da nije dobro svakako da nije. Npr ja ostavim preko noći upaljen komp i samo skidam neki film preko torrenta, kad ono ujutru sa 17 tabova Firefox 6.02 mi umesto 430 MB troši čak 1.25 GB.

Zerbah, javi nam kad to probaš, da ti Firefox 7 odstoji preko noći. :)

Evo, posle ~2 sata je vec otishao na 338 Mb iako nishta nisam dirao... Pri tom Chrome za isto to vreme skoro da nije mrdnuo ni u jednom procesu. Po meni fail :(

Videcemo shta ce da kaze ujutru...

Update - posle 8 sati, 348 Mb, tako da u principu nije loshe, videcemo shta ce biti za dan-dva.

Ja prelazim na Firefox 7 čim se pojavi jedan plug-in koji je kompatibilan sa njim. A pošto mi je on vrlo bitan, moram da se, još uvek, držim verzije 6.02. :(

Izgleda da stvarno troši manje memorije, ja imam samo 512 pa se to lako oseti. Sad imam 18 bench tabova i nije počeo hdd da krklja i win da usporava, koristi se dosta page file (oko 500 mb) ali i rama ima slobodno 140 mb a ranije mi je uzimao skoro svu memoriju i sa manje tabova.

Kod mene se na 7-ci FF apdejtovao na verziju 7, a na XP-u nista, jos uvek 6.02 i kao "up to date" je!?

Moze li neko da mi pojasni cemu ovo ludilo sa brojevima?!?!?!?!

Mislim... cekali smo TROJKU godinu i kusur, a sada za manje od godinu dana od verzije 4 do 8.
Nemam nista protiv, ali ne razumem logiku?!?!
Sta je sledece, "promenili smo font u jednoj koloni i zato izbacujemo FF 14".
Ova 7ca u najboljem slucaju zavrednjuje 4.6 ime, mada bi po meni bila 3.57 ili tako nesto.

Ps. ako su resili da presisaju IE onda Ok, kapiram ih i na dobrom su putu :) (sarkazam OFF) ;)

Jok kopiraju chrome - ko jos smatra IE konkurencijom :d

Moze li neko da mi pojasni cemu ovo ludilo sa brojevima?!?!?!?!

Negde sam citao da su u nekim istrazivanjima dosli do zakljucka da korisnici racunara radije koriste programe koji imaju dinamicniji razvoj. Znaci, sto cesce nova verzija, veca je i verovatnoca da ce neko instalirati program, odnosno manja je verovatnoca da ce preci na direktnu konkurenciju. U fazonu, sto bi neko koristio program X u verziji 18 kad je program Y mnogo napredniji pa je zato u verziji 27.

Tako je to sa tim internet tehnologijama. Evo, na primer, ko ima vise cica medju prijateljima na Facebook-u, taj je veci baja.

A FF, cini mi se od verzije 1, ima "Firefox is already running but is not responding ..." problem i velika mi je zelja da taj problem rese do kraja mog zivota.

Poslednja izmena:
Evo prešao sam malopre na sedmicu...i mogu reći da sam prijatno iznenađen. Zaista mi troši manje memorije a i nekako stabilnije i malo brže radi, bar su mi prvi utisci takvi.

jedan offtopic.
imam 6.0.2, skoro sam ga instalirao nakon dugog korišćenja chroma. elem, prijavljuje mi nedostatak flash playarea kao plugina i kada krenem instalaciju, neće automatski da ga odradi. probao nekoliko puta i posle toga ga manuelno pregazio, nakon čega mi je ponovo u svim ostalim pretraživačima (ie9, chrome) normalno radi, a u ff ne.
je l' zna neko o čemu se radi?

Kada skidas flash sa sajta, da li ti pise "Your system: Windows, English, Firefox"? Ako ne, imas opciju ispod da promenis.

Menjaju verzije a ne razmisljaju koliko su motivisani ljudi koji pisu dodatke (add-ons) da svaki cas prepravljaju te dodatke da bi bili kompatibilni sa novom vezijom. Sigiurno 50% add-ons koje sam koristio sad vise ne mogu. Neki ljudi poceli su otovreno da traze donacije, shvatili su da je postalo glupo pisati dodatke za FF bez naknade a sama firma koja pise FF pri tom im podmece nogu izbacivanjem novih verzija na svaki 10-15 dana. Nisam bio lenj nego sam otisao na Mozila FTP i skinuo par vezija Firefoksa za linux i otvorio ih, bukvalno radi se o nekim minornim promenama jednog ili par fajlova a svi ostali fajlovi su stari.

Никакву разлику за сад не примећујем од четворке, па до шестице, свака се исто понашала, свака се крешовала и запуцавала, код сваке сам наишао на проблем Firefox is already running but is not responding, тако да, поучен искуством, не очекујем ништа ни од седмице, иако сам је инсталирао. Једина разлика је - што су ми сад неки адд-онови дисејбловани јер ниси компатибилни.

Једина разлика је - што су ми сад неки адд-онови дисејбловани јер ниси компатибилни.

+1

To je nazalost jedina razlika u odnosu na prethodnu verziju...

Nazad
Vrh Dno