Šta je novo?

Mozilla Firefox 6.0 Final

Pa izgleda da je tako i da ceo projekat Firefox ima mnogo više ozbiljnosti sada, tako meni makar deluje. Evo već za verziju 7 planiraju da reše velikim delom memory leak-ove i da još neke bitne novine u vezi renderovanja stranica sa 3D materijalom uvedu. Znaćemo više tek kad se pojavi prva beta verzija Firefox-a 7, a ona nije daleko od izlaska. Verovatno do 5 septembra znaćemo detalje.

Tek od sedmice najavljuju da će ispraviti problem sa gutanjem memorije

U ovoj novoj verziji FF mozete podesiti kako ce se fontovi renderovati (mnogi su se zalili na mutne fontove kada se pojavio FF 4).

gfx.font_rendering.cleartype_params.rendering_mode

[0 = default, 1 = aliased, 2 = GDI Classic, 3 = GDI Natural, 4 = Natural, 5 = Natural Symmetric]

Vrednost "2" je kako je bilo pre FF 4 i kako je sada u Chrome-u i Operi.

Ovaj post objasnjava sve u vezi renderovanja fontova u FF:

http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?p=10786583#p10786583

Zaboravio sam da kazem da sve ovo vazi i za Thunderbird 6.

A jel zna neko sta je to kljucno sto je ispravljeno u verziji 6.? Ja do sada nisam imao nikakvih problema sa mozillom niti mi je pucala niti je bag-oval ni jedna verzija

posle prelaska na 6.0 kod mene nece da se otvori add-ons manager
loading...... beskonacno

:smoke:

I kod mene je slicno, pojedine linkove otvara ko da radi na 56k i generalno deluje sporije nego FF 5.
Nema sta, dobar apgrejd. 😀

7.0 beta 1 je izašla, predlažem da probate nju. Manje jede memoriju do 30 % sigurno, a u nekim slučajevima i do 50 %, što zavisi od kompleksnosti sajta koga posećujete.

Takođe.za čitanje predlažem i ovaj link: http://blog.mozilla.com/nnethercote/category/memshrink/

P.S. Ja sam pre 3 dana ponovo instalirao sistem od nule, i onda sam odmah stavio Firefox 6 final. Dakle,instalacija od nule. I do sada uopšte nisam imao tih problema sa kojima se neki od vas suočavaju.

Poslednja izmena:
Deinstalirao sam Firefox i instalirao ga ponovo od nule. Problem sa add-ons je nestao...

Jel ima neko ideju kako da se sredi problem kada odradite srednji klik na link (otvori u novom tabu) i desi se da deselektuje ceo FF. Onda moram da kliknem bilo gde u FF da bi ga bring to top. Prosli put sam to sredio, al slucajno.

Ljudi, nisam pratio temu od pocetka, ne znam da li neko ima isti problem, ali od kad sam install FF6, neverovatno se usporilo paljenje istog. Desava se da se pali i po 3-5min, sve se ukoci, ne vide se pinnovani tabovi i samo pise connecting.. I posle par minuta pocne sve normalno, medjutim i prvu stranicu koju otvorim, otvara se minut.

jesi probao uninstall FF pa da ga opet instaliras

..tako sam ga i instalirao. Ovo je nezamislivo da ovoliko moze nova verzija 6 da mi radi lose.

Dropbox webupload u 6tici vuce mnogo memorije, tj. ne staje vec samo uzima pa dokle moze 🙂
Ne znam jel bilo ovako u 5ici.

imam utisak da ce se sa izbacivanjem ovolikog broja novih verzija FF napraviti totalni haos u add-onovima :wall:
meni vec dva ne rade iako sam instalirao Add-on Compatibility Reporter
jednostavno su poceli da brljave
a verujem da ce se to desavati sve vise

Sa 3.5 neke "black edition" sam prešao na 6.0 (Revo Uninstaller Pro deinstalirao prošlu) i sve radi OK (svi dodatci koje sam sa starom koristio) samo je malo više "fensi" u odnosu na "3-ku"...

imam utisak da ce se sa izbacivanjem ovolikog broja novih verzija FF napraviti totalni haos u add-onovima :wall:
meni vec dva ne rade iako sam instalirao Add-on Compatibility Reporter
jednostavno su poceli da brljave
a verujem da ce se to desavati sve vise

Ne brini, rešiće se to vrlo brzo. Obično autori add-onova izbace na vreme nove verzije svojim pluginova još pre finalne verzije Firefoxa, npr ja koristim samo oko 8 pluginova i oni se uvek mogu koristiti bez problema i na beta verziji naredne verzije Firefoxa jer se automatsku updateuju.

Desilo mi se da je tri put, do sada, Firefox 6 final krahirao, što mi se sa peticom desilo samo dva puta. Dakle, tek će se svi bagovi srediti kasnije, sa verzijom 6.01. A tek će Firefox 7.0 doneti PRAVE novosti, 6-ica je samo tranzicija do Firefox-a 7.

Poslednja izmena:
Ne brini, rešiće se to vrlo brzo. Obično autori add-onova izbace na vreme nove verzije svojim pluginova još pre finalne verzije Firefoxa, npr ja koristim samo oko 8 pluginova i oni se uvek mogu koristiti bez problema i na beta verziji naredne verzije Firefoxa jer se automatsku updateuju.

Nije to baš tako. Naprimer, unMHT plug-in za snimanje cele strane u jedan .mht file. Pitanje je da li će ga uopšte više biti, a za mene je najvažniji. Radio je u v.5

Ranije je postojkala opcija da se neki plug-in primora da radi sa verzijom Firefoxa iako sa tom verzijom nije potpuno kompatibilan,nažalost od verzije 5.0 ta opcija je ukinuta. Bar je ja nigde nisam našao.

Jel ima neko ideju kako da se sredi problem kada odradite srednji klik na link (otvori u novom tabu) i desi se da deselektuje ceo FF. Onda moram da kliknem bilo gde u FF da bi ga bring to top. Prosli put sam to sredio, al slucajno.

Problem resen. Caka je u podesavanjima u Setpointu (logitech). 🙂

Da li jos nekom ozasno sporo otvara Telenor-ov sajt? Na chrome-u sve radi ok

I kod mene ga sporo otvara

Generalno, meni je Chrome trenutno primarni pretrazivac ali kao sekundarni cuvam i Mozilu i redom sam instalirao sve verzije otkako su poceli sa ovim brzim izdavanjem: 4-5-6 itd... Jedino sam primetio malo unapredjenje kod 6-ce. Beta verzije generalno ne testiram, videcemo kad 7-ca bude final. Nadam se da ce biti tih 30-50% ubrzanja kao sto neko rece. Jel se zna kada ce finalna 7-ca da izadje?

Beta verzije generalno ne testiram, videcemo kad 7-ca bude final. Nadam se da ce biti tih 30-50% ubrzanja kao sto neko rece. Jel se zna kada ce finalna 7-ca da izadje?

Pominje se 19.septembar kao datum izlaska Firefox-a 7.0 finalne verzije. Treba još nekoliko beta verzija da se pojavi, u međuvremenu.

Inače neće on donesti 50 % brži rad,biće oko 20 do 25 %, ali ono što je bitno je da će trošiti puno manje RAM memorije kad imaš otvoreno 10 tabova ili više. Sada je to velikiiii problem, meni troši preko 900 MB memorije kada otvorim sve što mi treba. Trošiće od 30 do čak 50 % manje memorije.

Nekad su pravili FF nove verzije za jednu decimalu ili cak dve a sad je cilj samo da se postigne što veća cifra. Osnovni problem sa memorijom nisu rešili problem nekomaptibilnosti dodataka je posebna priča itd.

kako bi onda verzija 356 bila bolja od ver. 355 , ako ne bi resili problem koga su sami stvorili 😉 ?

Tako što verzija koja se povećavala samo za decimalu zapravo nije reklamirana kao neka novina već ispravka postojeće. Inače to je praksa kod označavanja softvera.

Ovi silni brojevi bi zapravo trebal od znače bneke silne radikalne promene a ništa nedonose dakle problem koji je uočen odmah posle 3 još nije ispravljen a već se doguralo do 6. Itd

Nazad
Vrh Dno