Šta je novo?

Moze li napajanje od 300W za Celija D 340

dradule

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
620
Moze li napajanje DTK 300W da tera Celija D na 2,93 GHz ili da ne i pokusavam. U konfi bi bili jos samo HD, CD-RW, ATi 8500 i 2*256 DDR400.

Naravno - kod mene 300W (Chieftec) tera mnogo jacu konfu :) Tako da bez brige - sastavi i vozi! :whip:

Naravno da moze!to ti dodje neki minimum-minimuma.doduse ja imam napajanje od 350w,ali mi brat ima cel 2.8d 1gb rama sata disk i sve mu to tera napajanje od 300w i to kinesko.

va_milos je napisao(la):
Naravno da moze!to ti dodje neki minimum-minimuma.

P4 2,8GHz, 2x256MB, 200GB, combo, dvd-rw, Ati9600PRO...
ATX 250W Asus.

Konfiguracija iz potpisa na 300W Made in China :d

OK, hvala svima, montiracemo ga za vikend.
Malo me je plasila potrosnja kelerabe, tako da nisam bio siguran da li reskirati.

OK, hvala svima, montiracemo ga za vikend.
Malo me je plasila potrosnja kelerabe, tako da nisam bio siguran da li reskirati.

Opusteno stavi. :)

Poslednja izmena:
Verovatno ce radit ali NE ZABORAVI taj celi na 2.93Ghz vuce oko 90wati pa ti izvili... ;)
Inace ja imam prescotta 2.8, fx5900 i chiftec 360w... milsim da mi je napajanje optereceno poprilicno (vidis kad igram nesto kuler na njemu se zaleti na skoro 3000rpm-a) a kod brata sa venice 3000 koji trosi mnooogo manje ja kuler na napajanju uoste necujem ;)

Zar ima Chief-a koji se zalecu na 3000rpm? Moj ~2000 plafon, 1700 uobicajeno.

malo sam preterivao ;)
def 1700-2000 idle a zaleti se na 2600-2700 max kad je leto i cpu na 100%

Krivo mi jel posto se bratov nov komp (Venice core) mnogo manje grije a i na default je tisi od moga kojeg sam ja utisivao sa speedfan-om ;)

BTW, koji kuler preporucujete.
Posto je masina tipicna kancelarijska, da nije mnogo bucan, a da dobro hladi i da moze da se nabavi kod nas odnosno sta je best buy za socket 478.

Pa kada sastavis pogledaj kakve voltaze daje napajanje i po tome odluci da li mu je dovoljno ili ne! Kupi neki spire-ov kuler. Oni su dosta dobri i kvalitetni.

Taj DTK ako je sa PFC radice sasvim ok.
(to je onaj "tezi" i srecom daleko cesci model DTK napajanja od 300w)

Preporuka je originalni intel cooler. Najjeftiniji je ili isto kosta kao neki losiji, a radi posao.

Btw, masina je vise nego solidna za kancelarijsku upotrebu, nedostaje samo jos i dvd-rw :)

Poslednja izmena:
jaksa je napisao(la):
Taj DTK ako je sa PFC radice sasvim ok.
(to je onaj "tezi" i srecom daleko cesci model DTK napajanja od 300w)

Preporuka je originalni intel cooler. Najjeftiniji je ili isto kosta kao neki losiji, a radi posao.

Btw, masina je vise nego solidna za kancelarijsku upotrebu, nedostaje samo jos i dvd-rw :)
Jaksa, taman sam bio nasao ovaj pojeftino (600 din)
SPIRE / SP472B13 LION STREAM IV / S478 / 3000 RPM / 25.0 dBA
Tu gde sam mislio da ga kupim nema original Intelovih. Vredi li ovaj Spire ili da trazim original Intel (ako znas gde ima, moze i na PM).
Inace, ipak je u pitanju laksi DTK. Tezi mi je u masini sa 8RDA+ i T-bred B 2600+ na 11,5*200. Doduse, u pocetku je i ovaj AMD radio na tom laksem DTK bez ikakvih problema. Pret toga je AMD unistio Mercury od 300W i Leadmena dual fan takodje od 300W. Tek sa ovim DTK uspeo sam da zadovoljim :smoke: AMD.

Moze taj Spire bez problema.

A za DTK, ne znam, probaj pa ces videti ;)

Ja imam DTK 300W, od 2kg i tera Celeron D 2.53GHz, 2 hard diska, CD-RW, DVD-RW, MSI Ti 4200, modem i tv karticu bez po muke, ali sam stavio još 2 ventilatora 120mm (imaju posebno napajanje), zbog cirkulacije vazduha.

Na Celerona sam montirao Ultra Vortex, radi posao mnogo bolje od original intel cooler-a, a gotovo se ni ne čuje.

Mislim da će ti to DTK odraditi posao, samo pazi na cirkulaciju vazduha u kućištu.

Pozdrav

To nije taj DTK.
UltraVortex sigurno ne kosta 500-600 dinara ;)

:-devil-: 8rda 3+pro, barton up 3200 2x 512 1SATA HDD, 1IDE, Combo, DVD RW, Skener USB, USB punjac za baterije, usb punjac za mobilni, povremeno još jedan hdd napajanje
280W. nikad nista nije stucnulo. I da, zaboravih još dva ventilatora za kućište. :-devil-:

:-devil-: Momci moji nije samo stvar u što većoj cifri na napajanju :-devil-:

Iskustva

Radi onih koji su uputili korisne sugestije, evo nekoliko iskustava.

Kombinacija je Chaintech MPM800-3 sa VIA chipsetom PM800+VT8237R i Celeron D 340, dobijena je iz USA po neverovatnoj ceni od 49,99$. Naime, familiji koja se ne razume rekao sam da ponesu najjeftinu plocu I processor koji nadju u paket, prvenstveno da ih ovi nasi sa carine ne bi zezali. Rekao sam im ako budu zezalil neka bace. No, na svu srecu u rucnom prtljagu to niko nije ni primetio.

Elem, kakva su iskustva.
Ploca je u mATX foramtu s478 i ima integrisanu S3 G UniChrome PRO grafiku (a mislio sam da je stari dobri S3 prestao sa radom) koja radi u 64-bita na 200 MHz.
Detaljnije ako nekog interesuje o ploci na
http://www.chaintechusa.com/tw/eng/product_spec.asp?MPSNo=13&PISNo=315

Prvo veliko iznenadjenje bilo je da ploca nema temperaturnu sondu, tako da se uopste ne moze detektovati temperature procesora. U tom slucaju ostaje samo dobri stari metod pipanja kulera I mogu reci da je hladnjak neposredno nakon gasenja racunara takoreci mlak.
Drugo veliko iznenadjenje je jako skroman BIOS (nema mogucnosti promena napona, nemogucnost zakljucavanja PCI I AGP magistrale I sl.). No ipak su ostavljene mogucnosti ubrzanja procesora u pet koraka, maksimalno do 156/78/39 (fsb/pci/agp). Podrzava DDR 400 memoriju, ima 2 SATA prikljucka, samo 2 usb 2.0, ostalo klasika.
Integrisana grafika nije losa. Na default setovanjima, 3D Mark 2001 izgura oko 1750 poena (podrzava hardverski directX 6.0).

Sta reci za processor. Sa memorijom na 432 (2*256 MB PQI, setovanja 2,5-4-48 2T) i procesorm na 148 fsb prodje 3D Mark 2001. Spustanjem memorije na 166 MHz, izgura maksimalni moguci overklok od 156/78/39 pri memoriji od 392 MHz. Sva sreca pa nema nista u PCI i AGP slotu, pa ne smeta ovoliki pci I agp, osim jedino disku.

Bas bi bilo interesantno videti koliko bi ova Celi mogao izgurati na nekoj boljoj ploci. Inace, ovaj Spire kuler je odlican.

Opsti utisak je izvanredan za ove pare, pogotovu kad sam video cenu ovog celerona kod nas. Ploca je prava kancelarijska – podesi i ne cackaj. Grafika je sasvim OK, office, video, DivX sljaka super. Ostaje jos da probam kako ce se ATi 8500 uklopiti, ali jos uvek eksperimentisem sa ovom integrisanom grafikom i sasvim sam zadovoljan. Kad to kazem imajte u vidu da poslednjih 5 godina radim iskljucivo na Matroxu G550. Ima u grafici nesto od starog sjaja S3. Izgleda da je doslo vreme da u drugom racunaru stari dobri Piii 1,2 GHz Taulatin ode u penziju.

TDK od 300W super sljaka u ovoj kombinaciji.

Poslednja izmena:
Imam neko HIPRO napajanje iz IBM p3 deklarisano na 145 W koje je jedva mlako na Athlonu 2000+ nasviranom na 2.3 ghz i ostalom sto mu pripada. Te brojke nisu bas merodavne podsecaju me na natpise na zvucnicima.

Samo se vi igrajte sa napajanjima za prescott core ne ispod 350w ako ide i jaca graficka onda ne ispod 400w....
Naprimer ista konfiguracija sa prescott 2.8 i sempron 2800+ naponi na +12v (chieftec 360w) su
prescott 11.89 - 12.02
sempron 12.11 - 12.20
plus sa sempronom ventilator napajanju ide max na 1500rpm na prescottu isao je i do 2700rpm i mnogo se grejalo napajanje
PS: celeron D trosi isto koliko i P4 prescott na istom taktu

otogrunt je napisao(la):
Imam neko HIPRO napajanje iz IBM p3 deklarisano na 145 W koje je jedva mlako na Athlonu 2000+ nasviranom na 2.3 ghz i ostalom sto mu pripada. Te brojke nisu bas merodavne podsecaju me na natpise na zvucnicima.

:) Nije to neko Hipro nego je to vrhunsko hipro napajanje koji je #1 OEM proizvodjac kada je u pitanju pouzdanost po misljenju kompanija poput IBM, HP/Compaq i sl.

Brojke koje pisu na napajanjima se krecu od 100% pouzdane do 100% umirem od smeha, zavisi ko ih je napisao...

zeljko je napisao(la):
Samo se vi igrajte sa napajanjima za prescott core ne ispod 350w ako ide i jaca graficka onda ne ispod 400w....
Naprimer ista konfiguracija sa prescott 2.8 i sempron 2800+ naponi na +12v (chieftec 360w) su
prescott 11.89 - 12.02
sempron 12.11 - 12.20
plus sa sempronom ventilator napajanju ide max na 1500rpm na prescottu isao je i do 2700rpm i mnogo se grejalo napajanje
PS: celeron D trosi isto koliko i P4 prescott na istom taktu
Na navedenoj ploci nema ni tog monitoringa napona. No, imajuci u vidu da je ovaj TDK vise od godinu dana gurao 8RDA+ i XP2600 kloknutog na 11,5*200, verujem da nece biti problema, pogotovu sto je u pitanju samo jedan HD, a u PCI slotovima nema nista.

kakva ploca kakav softver. Unimer u ruke pa merite koliko ima po reilovima i idleu i loadu. Sve ostalo je krajnje neprecizno.

naravno koriscen unimer idle/load...
i asus p4p800 se i msi noe3 javljale smesne vrednosti ...

Nazad
Vrh Dno