Šta je novo?

Moze li E3400 da tera...

Kluzo

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
320
Zbog ogranicenosti budzeta, a da se ipak izvuce max. iz masine planiraam da sklopim za drugarevog klinca sledece:
E3400 dual core celeron
Neka G41 ploca sa ddr3 memorijom
4gb ddr3 1333
500gb
i
Ati power Color 5750 512mb ddr5

Moje pitanje je sledece: koliko ce pomenuti procesor biti na nivou zadatka sa pomenutom grafickom karticom, mislim da ga klokujem za nekih 25%, interesuje me prvenstveno u igricama.

Poslednja izmena:
Celeroni u globalu nisu za igre, uglavnom zbog malo kes memorije... na nekih 3.5GHz ce biti ok.

Zar nije bolje da umesto 4Gb rama uzmes samo 2, a razliku u novcu da ulozis u bolju plocu i proc, npr MSI 760GM-E51 VGA i neki Athlon II X2? Mnogo je bolja opcija za buducnost, kasnije ce moci da bocne bolji procesor, a i ram ce lako da nadogradi!

Sasvim OK procesor za tu graficku cak i za jacu...

Zar nije bolje da umesto 4Gb rama uzmes samo 2, a razliku u novcu da ulozis u bolju plocu i proc, npr MSI 760GM-E51 VGA i neki Athlon II X2? Mnogo je bolja opcija za buducnost, kasnije ce moci da bocne bolji procesor, a i ram ce lako da nadogradi!

Generalno pun sam predrasuda prema amd-u, jos od kad je Barton sisao sa scene uglavnom u 90% slucajeva pakujem intel, tako da amd nisam uzimao u razmatranje jer i samu ponudu za amd platforme ne poznajem najbolje.

Baci TX2/TX3 kuler na CPU, oc-ni ga na 4GHz i ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

bolje je da uzmes bilo koji atlon i jeftinu ddr3 plocu.Ddr 3 je perspektivniji atlon bolji od celerona i vece sanse za unapredjenje koje ce kasnije biti neminovno.

eh sad, najbolje je da uzme athlon II x3 :D
Posted via Mobile Device

Moj predlog je da uzmes neku plocu sa DDR2 memorijom, jer neces osetiti ubrzanje sa DDR3 memorijom na tom kompu ;) Razliku u ceni ulozi u bolji kuler, kako bi procesor malo klokovao. Jer na forumu ima tema od laganom nasviravanju E3400 na 4+ ghz :)

I nece mu biti problem da isprati ATI 5750, cak i kad nije nasviran ;) Ali priznaces da je greota da tajh proces ne stavis na makar 3.5ghz :)

Mislim da mu je bolje da uzme DDR3 memoriju, iz razloga sto je isplativije za buducnost. Cena ddr2 memorije moze da ide samo na gore ;)
Posted via Mobile Device

U toj buducnosti ce e3400 biti spor, tako da nema svrhe gledati u istu ;) i davati vise para za raspali ddr3 koji njegov procesor ne moze ni krsteno da uposli jer je memorijski kontroler na ploci :D

U toj buducnosti ce e3400 biti spor, tako da nema svrhe gledati u istu ;) i davati vise para za raspali ddr3 koji njegov procesor ne moze ni krsteno da uposli jer je memorijski kontroler na ploci :D

To isto mozes kazat za AMD x2 jer 100% na njega neces moci da bocnes buldozer.. kao i sto na 775 nemozes bocnut i5
oba podnozja imaju quad predstavnike slicnih performansi pa je i upgrade opcija slicna

Naravno, samo sto AMD procesori (zbog integrisanog memorijskog kontrolera) imaju vecu korist od ddr3 memorije nego INTEL s775 procesori (kod kojih je kontroler na ploci) ;)

Ustvari sad videh u cenovnicima da je 2GB DDR3 jeftinije od 2GB DDR2.... onda gospon Kluzo ako mozete da se isprsite za neki TX3/TX2 kuler, i ja tu nista ne bih dirao :D

Poslednja izmena:
Ploca za DDR3 je malo skuplja, taman koliko je DDR3 memorija jeftinija. Ispada da ce slicno da kostaju obe kombinacije. Razlike u brzini nema:
http://www.tomshardware.co.uk/g45-geforce-9400,review-31550-2.html - Naslov Memory Support
Ploce za DDR3 memoriju su slabo raspolozene za overklok. Ljudi na netu kazu da jedva prelaze 10-tak %. Kombinacija sa DDR2 memorijom se bolje klokuje, tako da bih ja predlozio tu varijantu.
Pozdrav

Uzmi ti lepo Tog Cekija sa nekim kulerom od 20-30e, ploca LGA775-P35 ili G31 ili G41 i udri sa DDR2 memarom i naravno nemoj slucajno da ga nisi bacio bar na 3.5ghz ;)
Nema smisla da ga uzimas ako neces da ga klocnes :)
Inace dosta sam pratio Celerona iz serije E3xx i uzeo sam jednog i valjda uboo dobar primerak :)
4.0Ghz 24/7 1.42v

Ma radiće to fino. Samo poslušaj kolege i klokni ga bar na 3,5GHz. Drugaru sam isti takav podigao bez muke na 3,5GHz na fabričkom kuleru i on peva li peva :)

Moj predlog za kuler SPIRE CoolGate 10 i raspali po tom procesoru . Overklovan će uposliti taj 5750 i bez brige .

Evo ga... Ja danas potjerao na standardnom setup-u...

http://dl.dropbox.com/u/8873200/desk1.JPG

Kao što možete vidjeti, maksimalna pod opterećenjem je u jednom momentu bila 69 stepeni Cezijusa...

Sa 2.6 na 3.6, na fabričkom hladnjaku, to je oko 40% ubrzanje...
Smatram da je ovaj procesor poprilično impresivan...

Ma batalite se sa LGA 775 procesorima.
Uzmi matichnu MSI 785GM-E51 ili BIOSTAR A785G3 one su 785G chipset shto znachi da za razliku od novih 8xx chipsetova mogu da odkljuchavaju jezgra i stvarno su jeftine za oko 60e, a josh podrzavaju DDR3.
Sad u zavisnosti od budzeta mozesh uzeti:
Athlon II X2 220 ili slichan oni nemaju jezgra za otkljuchavanje - 40e
AMD Athlon X3 445 ili slichan, oni imaju 3 jezgra ovako i jedno moze da se odkljucha - 65e Phenom II X2 545 ili slichan sa 2 jezgra i mogucnost odkljuchavanja dodatna 2 - 65e
Athlon II X4 635 gde nemash shansu da odkljuchash jezgro vec odmah imash 4 jezgra - 85e
Phenom II X3 710 gde imash shansu da odkljuchash josh jedno jezgro - 85e

U sushtini za Phenom II je brzi od Athlon II chak i kada se uzme u obzir dodatno jezgro, a LGA 775 procesori su sa istim brojem jezgra i istim klokom odprilike jednaki(malo slabiji) od Athlon II, pa ti vidi shta zelish da uklopish.
Nemoj da uzimash LGA775 zato shto je to zastarela platforma za koju sigurno nece dolaziti novi procesori, dok kod AMD-a imash neverovatan compatibility novijih procesora sa starim socketima.

nis mi jasni ovi sto kazu da uzme kuler za 20-30 e da bi oc celerona..zar nije bolje uzeti 30e skuplji proc, i imati isto ili bolje u startu..pajos i klokovati kolko box dopusta xD

nis mi jasni ovi sto kazu da uzme kuler za 20-30 e da bi oc celerona..zar nije bolje uzeti 30e skuplji proc, i imati isto ili bolje u startu..pajos i klokovati kolko box dopusta xD

za Celeron je dosta CM TX2 ima ih polovnim verujem za sicu

@Solesoslav
gresis nedostaje ti samo jedan + tako mali a tako velik

Poslednja izmena:
Pa ne znam, koliko se ja secam bilo je ovako
desktoproadmap.jpg

Mada to je slika od odavno, mozda su se stvari promenile od tad.

Naravno da se promenulo vec su bile prikazane neke slike AM3+ socketa koji podrzava Buldozer i starije procesore, ali Buldozer nemoze ici na starije sockete

zna li neko da li tt sonic tower moze na lga 1156 ?

Drugarov komp: http://hwbot.org/community/submission/1047087_gf10101_superpi_celeron_e3300_2.5ghz_15sec_117ms

E3300 na 4Ghz sa smesnih 1.39V, cooler TT sonic tower za 1000din. bez venta, linx ne prelazi 60c pod punim opterecenjem.
Za 45e 4Ghz, tako da moze da tera sve :D , pogotovo sto ce biti uparen sa 5750...
Niko ne kaze da E3300 ili E3400 ne mogu da dostignu 4GHz, ali za sve to treba petljanje sa voltazama i ako se desi da se iz nekog razloga podeshavanja u BIOS-u resetuju gubish oko 2GHz shto uopshte nije zanemarljivo, a kluzo(koji je napravio temu) ce morati da ide kod tog prijatelja od njegovog deteta da to opet namesti shto uopshte nije praktichno.
Pored toga E3400 ima 1MB L2Cashe shto je zalosno. Bilo koji Athlon II X2 je sigurno brzi od E3400 na slichnim klokovima, a Athlon II X3 ili Phenom II procesorima da ne pricham.

Pored toga E3400 ima 1MB L2Cashe shto je zalosno. Bilo koji Athlon II X2 je sigurno brzi od E3400 na slichnim klokovima, a Athlon II X3 ili Phenom II procesorima da ne pricham.

Da ali ti procesori su i skuplji a i ploce, mada mislim da skoro cela 775 platforma povlaci za par meseci tako da.....

Nazad
Vrh Dno