Šta je novo?

Movie maker - sa camcorder na File/CD/DVD

Freelancer

Slavan
Učlanjen(a)
24.02.2005
Poena
319
Kako da prebacim film sa kamkordera na CD a da bude citljiv na bilo kom racunaru bez instalacije kodeka? (Snimanje) Treba da bude sto je moguce vise "dummy-proof" i naravno (film) portabilan bez ikakvih instalacija.

Ovo pitam jer imam sledeci problem:

Windows movie maker-om skinut film sa kamkordera u formatu. Editovan i zatim snimljen kao gotov film 640x480. Snimljen na CD, CD ubacen u drugi racunar odakle je film pokrenut. U Windows Media Player-u se slika ne prikazuje, vec samo boje i siluete. Po propertijima, film je snimljen u kodeku Windows Media 9 Professional. Morao sam da skinem dodicni sa neta i instaliram na tom racunaru da bi film bio "vidljiv".

Ova situacija mi totalno neodgovara i predpostavljam da mora biti neki jednostavniji (?) nacin da se snimi film "za siroke narodne mase" bez poznavanja kodeka, instalacija itd itd.

Jel tako?!:crash:

Poslednja izmena:
Hoćeš zaista da imaš video snimljen na CD-u (VCD, SVCD) ili se nisi dobro izrazio (hoćeš u stvari video na DVD disku)?

I za jedno i za drugo ja bih odradio ovako: capture uz pomoć WinDV programčića, pa konverzija (pre toga eventualna obrada/montaža) u željeni format uz pomoć TMPGEnc Plus 2.5 i na kraju authoring (za DVD) pomoću TMPGEnc DVD Authora...

U TMPGEncu imaš vrlo jednostavna podešavanja gde možeš da namestiš da li da ti napravi VCD (mpeg1) ili SVCD (mpeg2) koji staju na CD, ili DVD video (mpeg2) koji pakuješ, naravno, na DVD disk...

Windows Moovie Maker bih izbegavao jer nije baš najsrećnije rešenje...

Poslednja izmena:
Dobro sam se odrazio :). Seka snima filmove i salje ih nama iz daleka, a ja kao pokusavam da joj objasnim kako. Filmovi bi bili na CD jer onaj ko bi gledao nema DVD. Ali to je najmanji problem i kupiti.
Znaam da je WMM grozota ponekad, al gledam da bude sto jednostavnije (a i jeftinije, jer se piratski softver kod nje ne kotira bas dobro).

Pogledacu ovo sto si mi napisao. Hvala puno!

potrazi moju temu sa slicnim pitanjem |>>

dvd obavezno... vcd bljaaak...

ma cekao sam da se javis umesto da trazim ;)

VCD 640 x 480 bi bilo ok, 40min na CD, ne?

Vidi, ako baš insistiraš na VCD, WinDV programčić ti je freeware pa ti treba samo još TMPGEnc da to pretabaš u mpeg1, a divota jedna, TMPGenc je takođe besplatan u verziji koja "taba" samo mpeg1!
Kada to napraviš, ostaje samo da taj video narežeš (nareže) na CD...

Sve besplatno, legalno, pa Seka može da uživa...

p.s. Prema TMPGEncu (odnosno, njegovom kratkom help-u uz podešavanja), na jedan CD staje oko 70 minuta videa u VCD formatu...

Poslednja izmena:
Da se malo nadovezem na temu, nadam se da nije offtopic! Ja sam preko softwera koji sam dobio uz firewire karticu (ako se tako pise) skinuo snimak od 1h na hard disk. ``Problem`` je u tome sto mi je on podelio taj ceo snimak u 3 dela na po nekih 18min.
Skinuo sam ovaj programcic, TMPGEnc i sa njime ukapirao kako da kompresujem jedan po jedan snimak. Moje pitanje je, kako da kad dobijem ta tri kompresovana snimka cija ukupna velicina iznosi nekih 4.4GB(taman za jedan DVD) da ih skupim u jedan snimak, dakle, da ne budu 3 odvojena, nego jedan ceo(sa tezinom 4.4GB i da to narezem na DVD)? Opet, u sustini, pitanje je kako, i preko kojeg programa da joinujem ta tri snimka u jedan?
Valjda sam bio jasan!

SVCD has two-thirds the resolution of DVD, and over 2.7 times the resolution of VCD. Video is stored at 480x480 pixels for NTSC, and 480x576 pixels for PAL and SECAM.

dakle ne 640x480... ako budu hteli da puste na tvu, bice zabave oko toga zbog ntsca...

zasto sad kad je vec instaliran wimp ne bi lepo nastavila da koristi wmv? mislim ne treba ti da distribuiras snimak na 50 racunara nego na 3 |>

dalje:

Video is encoded as MPEG-2, and may have a variable bit rate up to 2.6 megabits per second. (The lower bound for bit rate is not specified in the standard, though hardware compatibility on most SVCD and DVD players effectively limits it to between 300 and 600 kilobits per second) Audio is stored in MP2 constant bit rate format at a bit rate between 32 and 384 kilobits per second.

Tmpgenc nije bas legalan za mpeg2 (tj nije free)...

takodje, sve zajedno nije bas userfriendly resenje kakvo bi voleo...

windv je dobra ideja da se seka nauci da koristi (neka capturuje celu kasetu u jedan file). Tu ce jos treba ti dv codec i sw za kompresiju...
onda to lepo kompresija u divx iz npr media codera, dr divixa ili vidomija ili neceg tako jednostavnijeg i vozi misko...
originalna rezolucija 720x480 (ako se dobro secam za ntsc) ce ok izgledati divixnuta na 1500kbps, plus zvuk mp3 na 128kbps i staje na 1cd tacno...

e sad malo ces se namuciti da objasnis, ali to je vec tvoj problem... ali mislim da je jednostavnije od kompresije sa tmpgencom, pa rezanje svcd-a, pa objasnjavanje mami kako da pusti svcd

Poslednja izmena:
Freelancer: ua objasnjavanje mozes da probas i sa CamStudio
snimis kako se radi, narezes na CD i budes siguran da neko ko ko duduk za te stvari nece pogresiti posto ima objasnjenje u vidu video tutorijala :)

posto je u pitanju DV camera, predlazem koriscenje WinDV, k'o sto rekose ovi, i AutoGordianKnot-a za prebacivanje u dobro podeseni XviD /na tebi je da namestis AutoGK i XviD jednom za svagda)

toliko od mene za sada

Sve sto ste napisali sam pregledao, i sve je to sjajno i bajno :) ali se bojim da ce izbaciti kompjuter kroz prozor ako joj to napisem. :) Uostalom, ni jedan od pomenutih programa ne radi editing, sto wmm radi.

@danijel, kao sto rekoh wmm bi koristila (ima ok efekte za ono sto joj treba) kada bi to radilo bez dl codeca na svaki racunar posebno. ne mogu da verujem da ne moze da se snimi u neki format koji ce biti citljiv bez tog Windows Media 9 Professional codeca. WMM joj ponudi kako da skine film sa kamkordera i tu onda moze da odabere ntsc ili ne i koju brzinu (recimo Video for local playback 2.1Mbs u 640x480 kao sto sam napisao). I takav film nece raditi na drugom racunaru dok ne skines codec. Sad, ako matorcima padne na pamet da CD/DVD nose sa sobom do prijatelja, skidanje kodeka ne dolazi u obzir (mozda ni nema neta, komplikacije itd.)

Zato mi treba varijanta koja ce 100% raditi na bilo kom racunaru sa instaliranim winxp-om ili standalone dvd player-om.

Kako se uopste snima film na CD/DVD posto sam ga snimio na hardu u recimo tom wmm formatu? Da li dovoljno samo ga prebaciti na cd, kao data cd, ili moras ono recimo u Nero, pa Create VideoCD itd..?

Poslednja izmena:
strahinjas je napisao(la):
Da se malo nadovezem na temu, nadam se da nije offtopic! Ja sam preko softwera koji sam dobio uz firewire karticu (ako se tako pise) skinuo snimak od 1h na hard disk. ``Problem`` je u tome sto mi je on podelio taj ceo snimak u 3 dela na po nekih 18min.
Skinuo sam ovaj programcic, TMPGEnc i sa njime ukapirao kako da kompresujem jedan po jedan snimak. Moje pitanje je, kako da kad dobijem ta tri kompresovana snimka cija ukupna velicina iznosi nekih 4.4GB(taman za jedan DVD) da ih skupim u jedan snimak, dakle, da ne budu 3 odvojena, nego jedan ceo(sa tezinom 4.4GB i da to narezem na DVD)? Opet, u sustini, pitanje je kako, i preko kojeg programa da joinujem ta tri snimka u jedan?
Valjda sam bio jasan!

Odradi to sa TMPGEnc DVD Authorom. Učitaj sva tri snimka u jedan track, odaberi stil menija i ostalo... Na kraju procesa program će ti ponuditi opciju da to narežeš na DVD pa iskoristi i to...
Na ovaj način ta tri videa neće biti "fizički" spojena, ali će se prilikom reprodukcije ponašati kao jedan i ići bez ikakve pauze i trzanja jedan za drugim (kao da su jedan snimak)...

Poslednja izmena:
sto vas mrzi da otvarate nove topice?!?

elem ontopic:

mozes da snimis naravno obican wmv fajl... a mozes i u neru da mu kazes da snimi vcd, onda ces dobiti bas VCD |>> al ce to snimanje potrajati (rekompresija), plus nije ni nero free...

e sad dobra ideja za matorce bi bila da im sestra lepo na isti disk snimi i instalaciju kodeka... ionako u kom bilo formatu da snimi dobre sanse postoje da to nece negde uspeti da se pusti... tako da nemoj komplikujes bree |>

danijel00 je napisao(la):
to nece negde uspeti da se pusti... tako da nemoj komplikujes bree |>

'bem ti, teska srca moram da priznam, al kad si u pravu - u pravu si:D
neka snima u wmm a kodek baci na cd i vozi.

a ono za snimanje radi gledanja na standalone plejeru sam zato pitao, jer mi kaze da je snimila na cd taj filmic, stavila ga u svoj tv plelej i nije radilo. a posto ja isto veze nemam zasto, pomislio sam da mora nekako "specijalno" da se snimi film. mislim, ako je plejer iole dobar, valjda ce da pusti najnormalnije snimljen wmv fajl sa cd-a... mislim ono...

ma zeznuto raditi technical support na 6000km, uopste ne zavidim indijcima ,)

a da li taj player inace podrzava wmv?

ja jos nisam video player koji pusta wmv |>>
nesto si se ti tu preracunao |))

nisam se preracunao, vec ne znam ni kako funkcionise taj sistem :)
a cim se cujem s njom, saznacu koji je plejer u pitanju.

kakva su iskustva sa konvertovanjem wmv u mpeg2? Ako je kvalitet prihvatljiv, a velicina tolika da 40min stane na CD, mozda bi joj to bila najjednostavnije opcija... uz neki shareware koji to odradi? Ok, ok, prihvatam da se snimi i na DVD (kupicu tati :) ) al da radi bez maltretiranja, suvisnih instalacija kodeka i sl.

Poslednja izmena:
Pitanje za Sasu NS, a bogami i ostale:
Bas danas sam, sve u nekoj brzini, pokusao da prebacim na DVD neku bitnu Digital 8 traku. Capture sam radio preko WMM-a, a enkodiranje preko Mpeg Video
Wizard DVD-a. Rezultat - katastrofa! E, sad, kad vec imam captured materijal (preko WMM-a), a da ne bih iznova habao kameru, da li da upotrebim taj captured materijal i odmah enkodiram u "Genc"-u, kako se vec zvase?
Drugo, taj WinDV, pretpostavljam da je to apsolutno dobro i za Digital 8 format? Pozdrav! http://www.benchmark.co.yu/forum/images/smilies/vb_wave.gif
:wave:

Jos jedno pitanje, izvinjavam se:
Taj WinDV, je li to isto sto i WinDVR? Ovaj drugi vec imam...

Nije isto. WinDV je mali freeware programčić napravljen za capture... Trebalo bi da radi sa svim tipovima digitalnih kamera (nisam probao).

Skini ponovo materijal sa kamere jer ga je Windows Moovie Maker verovatno upropastio, pa ga onda propusti kroz TMPGEnc i zatim uporedi sa onim ranije napravljenim.

Mislim da ćeš se prijatno iznenaditi...

p.s. Ako ti trebaju podešavanja za WinDV ili TMPGEnc, kaži..

Poslednja izmena:
Sasa NS: (stara garda=shangai sheytan!)
Hvala lepo! Ovih dana nemam vremena da se zezam sa tim, ali mi burazer kaze da je ipak Premijer babaroga za sve - krenes sa capture, pa obradis, ubacis efekte, i zavrsis i sam DVD(on bi mi pokazao osnovne komande, tako da ne bi morao puno da se patim). Je li to tacno(mislim, sto se tice finalnog kvaliteta DVD-a)?

Tačno je. Premiere je profesionalni alat, otprilike nešto kao što je Photoshop u svetu fotografije. Ako će ti pokazati, onda O.K, inače ga zaboravi...
To je velik, zahtevan i komplikovan program, pogotovo za početnika koji ne želi da se nešto preterano udubljuje u problematiku, već samo želi da što jednostavnije napravi svoj home made video...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno